Levide Gård

 

Pärlemo 4545 Åkerbo fälttävlan 17 maj -08.

 

Välkommen till Levide Gård 

               

Huvudbild på en av våra tackor, juni -08.
Meny Jan -09 Feb -09 Mars -09 April -09 Maj -09 Juni -09 Juli -09

Inlägg

 

2008

2009

~~~~~~~~~~

Start

Nyheter 

Gården

Familjen

Katten

Hästarna

Lammen

Galleri

Länkar

Gästbok

Hitta hit

~~~~~~~~~~

Levide Gård
Näs Levide 166
623 37 Havdhem
info@levidegard.se
0498-29 14 29 (Hem)
0768-24 34 56 (Marika)
070-764 54 30 (Jörgen)

 

 

Första dagen i februari.

~~~~~~~~~~

2009-02-27

Nu var det en evighet sedan jag skrev här känns det som. Satt faktiskt igår kväll (nåja, natt då...) men ögonen bara stängdes hela tiden fast jag hade satt tändstickor i dem... Fick ge upp å gå å lägga mig.

Resan till fastlandet gick bra. Både Nelly å Oskar skötte sig i transporten över. Lämnade av honom i Kista å fick med mig Florrens vagn istället. Vi kom upp till Rekasta i Enköping vid 22-tiden och lastade av Nelly.

Dagarna hos Sylve å Lotta på JumpClub har varit kanon!! Carro har fått massor av hjälp och är superpeppad inför säsongen nu. Det var hårda dagar med mkt ridning utan stigbyglar och mkt nya instruktioner. Har försökt filma en hel del så att man kan lyssna igen på det mesta som sas. Nelly har skött sig jättebra men är fortfarande lite "lat" så mer konditions- och styrketräning står på schemat. Men Rom byggdes inte på en dag och det tar tid att bygga upp formen så vi jobbar vidare. Skulle behöva hitta ngt kraftfoder som hon tycker är supergott å som är lite mer åt högenergihållet oxå så vi får prova oss fram där lite för hon är lite kinkig med maten ibland, spec när vi åker bort så här så ville hon inte riktigt äta ordentligt. Har lagt upp lite bilder i galleriet (Träningar) från dessa dagar. Svårt med ljuset inne som vanligt så de blev som det blev.

Nelly bodde fint därborta på Rekasta Equestrian Center...

Framridning innan träningen börjar dag 1.

Hoppning för Sylve dag 2. Som sagt, fler bilder i galleriet under Träningar...

Dag 3. Genomgång efter passet med Lotta Björe. Hon är den som man bla hör på TV när det sänds hoppningar.

Ett av Carros delmål var att tränarna här hemma skulle se att hon varit iväg å märka skillnad på träningspassen. Igår em så var det dags för dressyr för Rickard. Kunde tänka att Nelly skulle vara lite trött å sliten efter resan så vi sa det till honom men han tyckte att det bara var bra att köra ett pass med lösgörande dressyr efter dessa dagar å det låg väl ngt i det. I vilket fall som helst så märktes det inte på Nelly att hon varit borta, tvärtom, hon gick jättebra. Å nästan det första Carro får höra från tränaren var att han tyckte att hon skulle vara på 3 dagars kurs för Sylve varje vecka innan hans pass för sådan skillnad var det!! Ha ha, redan ett delmål uppnått, kanon!

Jag har kört Exact igår å idag. Igår fick han ett ordentligt kondis pass med lite maratonsvängar där tillfälle gavs. Han är jätteduktigt å blir banne mig aldrig trött den grabben. Vi galopperade i nästan 45 min å det bekom honom inte... Tänkte att han skulle vara lite mör idag efter det passet men inte då, tvärtom... Det skulle bockas i vagnen i dag istället å dressyrpasset blev inte riktigt vad jag tänkt mig då han ligger på som en gnu hela tiden. Vill verkligen till att jag hinner köra honom länge innan det är dags för själva bruksprovet på söndag. Har för mig att det ingår av- och anspänning oxå å det vore ju trevligt om herrn hade lust att stå stilla då. Ställde in honom i boxen efter passet ikväll å helt plötsligt hör jag ngt som låter som om det är stans snöras ifrån taket på stallet. Det konstiga var att det inte slutade rasa... Gick upp mot Exacts box där jag tyckte att det kom ifrån å det var inget snöras inte. Det var vattenkoppen som ramlat ner! Å jisses vad det sprutade vatten där igen... Den här ggn rakt ner å inte rakt ut som förra ggn. Det konstiga var att han inte var vid vattenkoppen så jag vet inte varför den bara ramlade ner helt plötsligt... Men glad var jag för att jag var där iaf så att jag slapp skotta alla boxar igen!! Har nog aldrig varit så snabbt upp i taket som denna ggn. Klättrade som värsta apan upp på boxväggen för att komma åt avstängningsventilen i taket så fort som möjligt. Blev bara en halv dyngkärra att kasta ut denna ggn. Å Exact fick vatten på sin kvarn, han har alltid vidhållit att vattenkoppar är farliga å nu är det andra ggn den sprutar vatten hej vilt i hans box...

Nu händer det grejer inomhus här. På måndag kommer snickar'n å sätter igång med salen. Han tippar på att han är klar om 2 veckor ca. Till det behövs då elektriker och rörpulare så att vi får lyse å värme därinne oxå. Ska bli toppenskönt att få packa upp soffan äntligen. Vi kan ju oxå lyfta in pianot som stått i verkstaden hela tiden för att vi inte fått plats för det. Å så letar vi med ljus å lykta efter ett stort matbord med 10-12 platser som vi kan ha där vi nu har vardagsrum. Så om ngn får nys om ett sådant så hojta gärna till... Vårat största problem just nu är att hinna tömma så pass att de kan komma in där på måndag...

Idag har vi vägt lammungar. Vi ville kolla de som är födda första veckan då de har hunnit bli 8-9 veckor nu och eftersom vi hade tänkt släppa på baggen igen till slutet på april så måste tackorna få vila lite innan dess. De var 12 tackor och 21 lammungar i den här omgången. Ett par tvillingar tyckte vi var lite för små så de fick behålla sin mamma ett tag till. Resterande 11 fick flytta ut till lammhuset på Udden å sina av på halm ett par dagar. Det skiljer väldigt mkt i vikt kan man säga. 1:an å 2:an väger över 30 kg bägge två. Å 2:an å 5:an har gått upp 3 resp 4 kilo på en vecka så det går fort undan nu. Men på ett tvillingpar så skiljde det så mkt som 6,5 kilo mellan tacklammet å bagglammet. Märkligt...

Igår var det så fint väder på förmiddagen så vi tog en promenad med Sippan å Ferri. Han fick ha både sele å träns på sig lillgrabben. Selen sa han inget om men bettet var ju förstås lite konstigt. Men förutom att han for fram som en bulldozer så skötte han sig ganska bra.

Ferri bus å Sippan på promis...

Finns ett par bilder till i galleriet under "Vardag"...

Sippan 26 feb 2009. 3,5 månader kvar till fölning... Inte så tjock om magen ännu...

Fina Sipplipp...

Hovis Mårten var förbi här idag å tittade till Exact å Sippan. Exact behövde få lite mer hov på fötterna innan han ville verka honom igen å Sippan skulle han bara slå en kik på då det nu har gått en månad sedan han la på sulan och innan vi sätter igång henne lite smått så ville vi att han skulle se om han såg ngn fångförändring el så på henne. Hon såg helt fräsch ut så vi kan skritta igång henne lite nu. Skönt. Hon ska ju på intet sätt igång tokmkt i vilket fall som helst men så länge hon inte besväras mer av magen än så här så kan hon gott få hålla igång lite damen.

Imorgon är det hopptävling för häst i Visby. Det är vår hemmaklubb som är arrangör så Carro och jag ska vara funktionärer. På söndag går ponnyerna men eftersom det krockar med premieringen så fick vi hoppa över denna tyvärr. Det blir tidigt upp för henne å mig då vi ska vara där 07.00 å bygga bana. Hyfsat många startande är det oxå så det kommer nog att ta hela dagen. Lite synd då jag nog hade behövt köra krutpaketet en runda till innan söndagen men det är som det är. Behöver ju oxå bada honom å smörja selen.

Hare gött nu. Hoppas att vi har en godkänd hingst här på gården nästa ggn jag skriver här...

~~~~~~~~~~

2009-02-21

Igår var det byggubbar här å kollade. Är bra att man tar ut fler för de har lite olika idéer så man får lite att fundera på. Men ingenting verkade omöjligt iaf så nu hänger det på vad det kommer att kosta å vad banken säger. Alla har dock inte varit här ännu å det lär väl ta ett tag innan man får in offerterna oxå. Imorgon kommer det en som ska titta på markerna oxå plus en byggfirma till.

Idag var vi ju på körtävling med Exact. Svinkallt men vackert väder. Var länge sedan jag frös så mkt om händer å tår. Grabben var iaf lite på tårna idag å inte lika lugn å fin inne på banan som förra ggn. Var lite mer läskiga saker att titta på inne i ridhuset å så rasade det lite snö från taket osv som förstås oxå blev läskigt. Men han var lite duktigt ändå för ett snöras var precis i den långa halten å han höll på att hoppa ur brallorna men stod iaf stilla, "svårt att koppla av, stod ändå" fick vi som kommentar på det. Tror inte att syrran hade grejat det för ett par år sedan. Iofs står hon fortfarande inte still i halterna den damen... :-P Men på själva tävlingsplatsen skötte han sig kanon och det var ett superbra genrep inför nästa helgs premiering. Groom dagen till ära var min mor å det skötte hon med den äran, tack för hjälpen!!

Herrn lite på tårna idag...

Förste groom för dagen!

Måste få med ett par bilder på snygg-Trofé oxå! Malin å jag slåss om sleven (typ det tröstpris man får när man kommer sist) varje ggn... Denna ggn gick det bättre för henne än för oss, så nu är det 1-1 mellan grabbarna, he he... Å ingen av oss var heller helt sist å det tackar vi för.

Trofé i en fin halt!! Duktig kille, kul när det går åt rätt håll. Med Malins fighting spirit kommer de att bli livsfarliga i framtiden!

Efter detta var det hemgång, djurpyssel och sedan supergod lunch å vidare in till stan för att kolla på innebandy fight mellan Tyresö Trollbäcken och Visby IBK. Det visade sig att TT redan vunnit Div 1 serien (Visby låg 4 där) så de var inte helt laddade. Inledde dock med snygga 0-3 men slappnade kanske av då för VIBK hämtade hem det. Å på slutet när TT tog ut målvakten rasslade det in 4 mål på kort tid så det blev förlust med 9-5 tror jag... Så kan det gå. Å vi var typ 5 pers på läktaren (av 700) som hejade på Tyresö... :-P Lite "Milan" reklam stämning där, he he...

Full koncentration...

...blandat med glada miner på läktaren. Håkan tv (brorsan alltså) är en av lagledarna i TT.

Imorgon kommer det som sagt ett par gubbar till å tittar här å mellan det är det packande av mig, Carro, Oliver å Nelly som gäller. Med i släpet skall oxå Oskar som vi ska lämna av i Kista. Där ska vi oxå hämta upp Precis nya vagn som vi sedan tar med oss till till Florence. Hinner förhoppningsvis damma av Precis lite grann när vi ändå är där. Carro ska ju på kurs för Sylve Söderstrand på JumpClub i Enköping i dagarna 3. Det ska bli kanonkul!

Fick ett mail förresten ifrån Nellys "morfar" med jättefina bilder på Nellys son Trinity. Blev superglad för det! Är så kul å höra hur det går för honom å hur han utvecklas. Tack så mkt!

Igår fick vi fatt på en av de förstfödda, nr 90002, en grabb å konkade honom till vågen. Det var verkligen konkade för han vägde 27,5 kg! De är nu ganska exakt 8 veckor å om ett par veckor tänkte vi ta ifrån första gänget å flytta ut morsorna till Udden följt av deras lammungar några dagar senare när mammorna har släppts ut i den stora gruppen där. På ngt vis så måste vi ju börja byta plats på grupperna lite i taget så att vildarna kommer hem hit i tid för klippning å vaccinering.

Nu blir det inte mkt skrivet förrän efter hoppkursen, ha det gött så länge!

~~~~~~~~~~

2009-02-19

Ja, då var det bara att backa bandet igen då... Det visade sig att Pärlans nya skada på det andra bakbenet (vä bak) var en griffelbensfraktur det med. Benet var helt el delvis av på 3 ställen... Så nu är det ny konvalescens som gäller och återbesök med ny röntgen om en månad. Normalt sett så brukar man plocka bort de bitar som är av när det är så långt ner men de låg så fint så vet tyckte att vi skulle avvakta lite. Känns helt tröstlöst att ta bort henne från hagen igen å så kanske det blir samma visa igen när hon väl ska tillbaka... Kanske är lugnare att låta henne gå kvar där istället då Pärlan nu äntligen verkar ha förstått sin position i hagen nu, två brutna ben senare... Får klura lite på den... Så tråkigt att Carros hela sista säsong på Pärlan bara blir kortare å kortare...

Det var det översta brottet som hon var mest osäker på hur det låg så därför vill hon se henne redan om en månad igen.

Vi har oxå varit förbi Hemsekliniken och triangelmärkt Vienna. Veterinären var lite undrande över att frysmärka henne efter som hon är skimmel. En frysmärkning ger ju en utväxt av pälsen som är vit så att tex siffrorna på travare går att läsa av tydligt men när hon nu är vit redan så kommer det ju inte att synas... Men nu är det gjort iaf å vi får väl se om vi ser ngt på rumpen så småning om. Var lite panik när vi kom dit för triangeljärnet var på villovägar men det löste sig med ett par tandraspar istället. Man tar vad man har...

Här står vi å väntar på veterinären.

Först så klipper de av området.

Sedan kyls järnet i flytande kväve.

Och så pressas det mot huden. Vienna sa inte halvsju så det verkade inte kännas någonting...

Sista sidan trycks dit. Nu syns det ingenting men det är ju meningen att det ska växa ut vit päls där så om hon varit brun tex så hade det synats bättre.

Vädret under dagen blev sämre å sämre så det var dålig sikt med en massa snörök så fort man fick möte. Bra iaf att Åke hjälpte oss imorse att få på 4 nya vinterdäck på bilen. Det var meningen att vi bara skulle byta de två vi fick nedslag på men iom att bilen är 4-hjulsdriven så var det inte så bra att göra så då dimensionerna på däcken fram å bak blir så pass olika. Nu ska vi bara beställa tid för service å resterande anmärkningar så är Volvon fit for fight igen...

Vi åkte hem efter märkningen å bytte bara häst i transporten då vi skulle vidare till träning för Rickard i Havdhem. Vid det här laget hade tidsschemat spruckit redan å det blev inte bättre av att när vi kom fram till ridhuset så hade vi sadeln men inte sadelgjorden... Bussiga människor som hade ridit klart ställde då upp å lånade ut en sådan. Tack för det!! Passet gick trots allt bra å det går bättre å bättre för Carro att hitta knapparna på Nelly.

Efter träningen hade jag en hel del kvar å göra med lammen då den övriga dagen idag gått åt till olika klinkbesök så det var bara att hugga i. Ströa, vattna å fodra... Man är ju i riktig koma när kvällen till slut kommer...

Imorgon kommer morsan å Dede. Å på lördag ska vi in å heja på brorsan vars lag ska spela innebandy match mot Visby på em. Det ska bli riktigt kul faktiskt.

På söndag em beger vi oss sedan mot fastlandet å Sylve kursen. Jag stannar kvar där under de tre dagarna och sedan kommer vi hem igen på onsdag natt. Carro fick träningsbidrag (båtresan + litet kontantbidrag) för den kursen ifrån sin klubb och det tackar vi verkligen för! :-))

Imorgon kommer första byggfirmorna. Ska bli lite spännande att höra vad de har att säga.

Det är lite stiltje på lamningsfronten just nu. Synd då vi hade behövt adoptera bort den sista lammungen för hennes morsa vill verkligen inte ha honom. Blir tyvärr ett napplamm till om det inte sker ett mirakel el så snart...

Körde Exact igår. Är så glad att jag har honom nu när Pärlan är skadad. Han var pigg som vanligt. Är så skönt med en ponny man inte behöver tjata på. Har man väl bett om trav så travar han på tills ngt annat sägs, inget tjat el så utan travar vidare i all evighet känns det som. Så där är Pärlan oxå, så skönt så... Vi passade på att köra lite styrka på vallar vi passerade oxå. Han får ta i ordenligt men fortfarande inte en tanke på att sakta av el maska. Å när vi sedan kom hem efter 45 min trav med styrka inlagt så var det inte en tillstymmelse till flås på stallplan. Skönt med grabbar som röjer å håller igång i hagen så de verkar ha inbyggd stålkondis de små liven... Har inte hunnit träna så mkt finlir tyvärr så tävlingen blir väl som den blir på lördag. Ska försöka få till ngt bra imorgon men det är svårt då jag inte har ngt annat än tunga vallar att köra dressyr på just nu. Men å andra sidan kommer det ju att kännas väldigt lätt för honom på tävlingen då istället. Nu är det oxå bara en vecka kvar till visningen, lite nervöst är det!

Dags å sova...

~~~~~~~~~~

2009-02-17

Igår fm var sista passet på Strands på ett par dagar nu iaf. Gissa om Jörgen var glad för det. 19 pass i rad är nu gjorda å idag väntade "normal" busskörning. Hoppas att Niklas å Karin nu inte är alltför besvikna på den insats Jörgen, Ragge å co har gjort därborta.

Vi var ut med Exact igår igen å nu gick det bättre. Fortfarande på tårna men inte lika stissig iaf. Provade att skutta över några hinder på vallen och det gick ju det med. Man kan gärna prova att springa hem efter varje språng för det kan ju funka...

Fick klart med Vienna nu iaf. Det gick väldigt smidigt måste jag säga. Så på torsdag, när jag åker in å röntgar Pärlans vä bak så följer Vienna med in för triangelmärkning. Det blir tyvärr inte många kronor i ersättning man får ut då de har ändrat reglerna för detta. Nu är det en viss % man får, förut var det hela försäkringsbeloppet. Detta pga att man får tävla triangelmärkta hästar i Norge så folk har tagit ut ersättning här i Sverige å sedan sålt hästarna vidare som tävlingshästar i Norge... Det gillar inte försäkringsbolagen så nu är det ändrat vad det gäller ersättningen.

Som sagt så är Pärlan inte bättre så för att få lite ro i själen så åker jag in å kollar upp det nya benet. Om det är en giffelbensfraktur igen å den sitter längre ner än förra ggn så ska ju ev benspetsen plockas bort istället för att läkas ihop å det bör ju göras snarast isf. Oftast är det en kortare konvalescens på detta jämfört med om det ska självläka. Nåja, på torsdag har vi det svaret förhoppningsvis.

Vi har ringt lite olika röj- och byggfirmor för att få offerter på röjning av markerna samt byggande av lammhus, ett par små lösdrifter, renovering av brygghus samt våra två rum i huset. De ska komma ut och titta de närmaste dagarna så får vi se vad det kan ge. Är det ngt så när rimliga priser så gäller det "bara" att övertala banken om att detta är investeringar som måste göras.

Var på lagseriemöte igår kväll. Det verkar som om vi får ihop ett lag att åka över till fastlandet med. Det ska bli kul. Dock känns det så deppigt om nu Pärlan är borta en evighet igen nu. Var ju så himla kul å få börja komma igång med henne. Men vi håller tummarna för att det inte är så illa trots allt. Nu ska vi bara försöka få ihop lite lagkassa så att det inte blir så dyrt att åka över så till att börja med så kommer vi att sälja de här salamikorvarna igen med leverans lagom till påsk så om det är ngn som är korvsugen så hojta till!! Det var faktiskt grymt goda tycker jag.

Idag var det valldag på Ekegården. Massa matnyttig info om hur man sår in å sköter sina vallar. Det är ju en djungel av olika sorters fröer att välja på å det är inte helt lätt att hitta vad som passar ens marker. Å sedan hänger det ju på väder å vind. Här på Näs har de haft torka 3 år i rad nu så nu tycker de att det vore på tiden att det vänder i år. Vi får väl se hur det blir med det...

Vi var ju på hoppträning med Nelly och Exact ikväll. Det stod omhoppningssvängar på schemat för Nelly. Det var inte helt lätt. Carro har ju inte ridit så mkt omhoppning då hon ridit ungponny så det var väldigt nyttig träning. Nelly är ganska stor så det gäller att hitta knapparna där för att kunna vända snabbt å ändå få med sig hela hästen å hinna bli klar i tid för att kunna hoppa hindret felfritt.

Exact skötte sig kanon till slut!! Först när han kom in i ridhuset höll han på att få psykbryt på alla stora halvblod som bara galopperade runt omkring honom hela tiden. Alla var ju dubbelt så höga som honom å enl honom så flydde de ju alla från ngt hela tiden så han var ju helt förstörd där ett tag. Sån tur var så var det ju samling å lite genomgång så då stod ju de stora stilla en stund å då kunde Exact börja skritta lite mer normalt en stund iaf. Carro hade fullt sjå att hålla sig kvar på ryggen på honom till å börja med. Så smånig om så delade Hillevi av ridhuset lite så att Exact kunde få börja trava lite och då började han lugna ner sig. Bommarna på hindren lades ner på marken å så fick de rida en slalombana över dessa. Lite konstigt till att börja med men sedan flöt det på riktigt bra när han väl förstod vad vi ville. På slutet lades alla hinder ner och Carro fick ta hela banan med honom å han tyckte att det var jättekul ju! Bjöd som sjutton å hoppade tom "hinder" han inte hade tittat på tidigare utan problem. Just nu gäller det ju bara att få honom att förstå att man ska över bommarna å mellan stöden å att det inte finns några andra alternativ å det verkade han greppa kanonfort. Nästa ggn så kan han nog redan börja hoppa upplagda bommar om han ska göra sådan här framsteg vid varje pass. Skönt att se att han till slut oxå kunde stå avslappnad i mitten på ridhuset fast det andra galopperade runt om honom. Han är inte så dum den killen, behöver bara få förstå vad som förväntas av honom. På lördag är det dags för omgång nr 2 av Dressyrcupen. Det är lite bra för det är på samma ställe som premieringen så det blir ett litet genrep på plats för oss.

Sängdags!

~~~~~~~~~~

2009-02-15

Hopptävling igår. Kan säga att det blev fullständig panik på morgonen när vi skulle åka (i god tid för en ggn skull)) och så rullade inte släpet en meter... Jo, om jag backade... Skulle ju då ta lite tid å backa till Visby... Handbromsen hade frusit helt enkelt... När den hänger sig så brukar den lossa om man backar men inte nu förstås. Ringde Ragge å bad om råd å det vi kunde göra just nu var å spola allt som gick å spola med varmt vatten. Har ju duktigt hett vatten i stallet men ingen slang dit. Bosse kom på att vi just köpt en slang ut till ponnystallet vilket jag ju hade förträngt i stressen. Ut å skruva loss den men inte ville den gå att skruva fast på den gamla kranen i stallet inte, det var ju gängpaj där... Bosse offrade sig, satte på sig handskar för att skydda sig ngt, å stod sedan å höll slangen mot kranen så att det kom ner vatten i slangen iaf. Jag krälade in under släpet å spolade allt jag såg i vajer väg å bakom fälgarna på alla fyra hjulen. Det var inte helt lätt å komma åt då vårat släp är så lågt. Provade efter en stund om det räckte men icke, det var bara att spola lite till. Efter en timmes slit så fick vi äntligen släpet att rulla hjälpligt men stannade vi för länge så frös det ju... Spec nu när vi hällt vatten överallt... In med djuret p iväg dryga timme försenade. Efter ett tag började vi fundera på vad vi glömt i villervallan å självklart var tävlingskavajen kvar hemma! Bara att vända ute vid 140:ian, precis vad vi hade tid att göra... Ringde till sekretariatet å frågade om vi kunde få bli flyttade längre bak i startfältet å de var bussiga att hjälpa oss med det. Vi fick oxå gå banan mellan B- och C-ponnyerna. Vi memorerade den innan från läktaren och sprang den sedan tillsammans en vända. Vilket upplägg, det var inte direkt så här vi tänkt debuten... Nåja, in på banan kom hon å de var jätteduktiga! Nolla i grundomgången så hon fick gå ut å vänta på omhoppning. Väl in på den så fick hon ett förargligt pet på första hindret men tillräckligt bra tid så att hon blev faktiskt placerad i sin första start! Bra jobbat med tanke på stressen innan.

I LBn så hann hon ju gå banan i hyfsad lugn å ro. Jag ledde Nelly så Carro fick gå själv denna ggn. De gick bra även i denna klass men de fick en liten touch på en av bommarna så att den föll i grundomgången så tyvärr ingen omhoppning där. Men på det hela taget är vi supernöjda!! Det finns lite fler bilder under "Galleri/Tävlingar".

Prisutdelning...

Glad ryttare efter klassen.

Vi var lite rädda för att vi inte skulle komma hem igen då vi stått stilla i kylan hela dagen å vattnet kanske inte hade försvunnit på vägen hit men det var inga problem som tur var. Numera drar vi inte åt handbromsen i kylan här hemma... :-P

På vägen hem så var det stopp en bra stund vid Näs infarten från väg 140. det var leverans av 3 vingar till de nya jättevindkraftverken som de bygger ute på Näs. De är gigantiska! Försökte ta lite bilder från bilen. De fick trixa länge för med så lång last går det inte att svänga hur som helst.

Nu ska de börja svänga till höger...

Det bakre släpet har svängande hjulpar.

Här kan man börja ana hur lång vingen är. Det var 3 sådana här släp som åkte efter varandra så det tog en stund innan alla lyckats ta denna kurva.

Hyfsat lång va?

En redig karavan med tre sådana här plus alla följebilar framför och bakom.

Väl i stallet så mockade vi klart det som var kvar, Jörgen varit bussig å tagit halva stallet, matade 5:an å 7:an. Bytte sedan om å åkte till Strands för att hjälpa Jörgen. Carro å Olle var kvar hemma.

Carro har fått värsta rycket nu. Hjälper till å städar å fixar. Har lagat jättegod mat i flera dagar. Bakat scones på morgonen å supergoda chokladbollar på kvällen. Tack för det!!

Efter Strands så dog vi i soffan förstås. Vi hade ätit lite pizza som inhandlat på vägen hem. Mätta å belåtna så hann vi titta ung 5 min på melodifestivalen innan vi somnade bägge två i soffan...

Är lite nedräkning på Strands nu, imorgon skall de komma hem igen. Hoppas att de inte är alltför besvikna på oss om vi nu missat ngt. Men Jörgen å Ragge har iaf slitit hund därborta. En ny kalv kom det igår kväll å inga fler som gått bort som tur är. Dock några halta kor som vi skrivit upp på en lista så får Karin å Niklas titta på dem.

När det är lite snögloppigt här så får vi en udda gardin på verandan. Får se upp så att man inte får delar av den gardinen i huvudet rätt var det är...

Fast de är ju inte så jättestora som tur är. Men lite coolt ser det ut, dock svårt att återge på bild...

Idag slog jag på bakdojan på Exact. Var lite trasigt så inte så mkt att spika i så det blir bra om Mårten kommer ut å bättrar på det hela så småning om inför premieringen. Sedan var vi ut å red honom en runda. han är ju lite stissig när ngn sitter på kan man säga. Men skritten gick ju hyfsat iaf. Efter ett tag så tyckte jag att hon kunde trava några steg å då exploderade han! Värsta rodeon, som tur var i snön, för Carro åkte av som en vante... Var bara att börja om med skritt igen. Mot slutet av turen så gick det att trava kontrollerat så det är lite övning som behövs. Blir en ny vända imorgon igen å så får vi se sedan på tisdag hur det funkar hoppträningen... Kanske han bara får knalla över lite bommar till att börja med. Det är ju inte så lätt att sitta på en så liten ponny när man är så lång, balansen är inte den bästa då.

Ferri var under tiden jag slog på bakskon ensam kvar i hagen å var lite rastlös där då. Carro hämtade kameran å fick lite roliga bilder på honom.

Stora killen den 15 feb.

En härlig galopp i hagen...

Mer hagbus...

Å så lite snyggtrav! Kolla in bakbenen...

Carro hade kameran i högsta hugg när jag skulle fodra tackorna.

Här står de å väntar på att bli insläppta...

...när man sedan öppnar grinden är det rusning! Inte konstigt om en eller annan lammunge blir lite halt till å från om de kommer i kläm här.

Nästan alla inne här...

...å då är det dags för lammbus igen förstås...

...med hopp å skutt...

...riktigt spänstiga är de.

Inne i lammhuset mumsar mammorna på sitt kraftfoder...

...å lammungarna har just kommit på att det är gott med kraftfoder, spec när man just fyllt på deras foderbord.

Mina superhärliga ungar tog sedan varsin ponny å red ut tillsammans! Det var första ggn som Olle red ut med Carro. Jag gick med i bakgrunden men var faktiskt ganska överflödig. Det enda jag fick göra var att hjälpa till å sätta på stigbyglarna igen när han tappade dem. Det ska vi öva på så att han kan få in foten i dem själv sedan. Men vad stolt man blir när man ser dem bägge trava iväg bortåt vägen! Jättemysigt att Olle klarade av det själv tillsammans med syrran. På vägen hem hjälpte jag honom lite för då skulle han galoppera så då höll jag i Zonis lite. Det gick så bra så. Sedan travade han iväg hem själv så han var först in på stallplanen...

Carro red barbacka på fina Nelly...

Zonis var pigg som vanligt...

Hon börjar bli lite rund om magen nu damen. Drygt 2 månader kvar till fölning...

Här blir jag akterseglad när de travar iväg själva... Olle tittar på Carro hur hon gör när hon rider lätt för han försöker verkligen komma på hur man gör. Men det är ju inte så lätt å lära sig på en ponny som tar 790 steg i minuten...

Tyvärr är Pärlan väldigt tjock i sitt vänstra bakben idag. Hon har jätteont på utsidan oxå å jag är livrädd för att hon fått en spark till som lett till fraktur även på det benet. Ser dock ingen direkt träffpunkt som vi gjorde på höger bak så jag hoppas att det inte är så allvarligt. Men har det inte blivit bättre tills vi ska in å röntga högerbenet så får vi slå en bild på detta ben oxå.

Gimman som inte brydde sig om sin lammunge till å börja med fick idag flytta ut till långfållan där vi brukar ha ihopsläppet. Är dock ingen annan som har ngn unge just nu så hon går där själv med den just nu. Då såg vi att hon är jättedum mot honom fortfarande å han får inte komma till å äta klokt. Undra om det kom igen när hon kom ut på större ytor för han har fått äta å verkar lugn å harmonisk fram till nu. Har iaf bundet upp henne där å hållit i henne några ggr så att han har fått äta sig mätt. Får se vad det här slutar ngnstans...

Nu börjar det bli sängdags igen...

~~~~~~~~~~

2009-02-13

Vintern fortsätter. Just nu är det -5 ute (kl är 03.00) å låset till stalldörren hade frusit så det gick inte att komma in den vägen. Tur att man kan gå via lammen istället. Har stått å meckat ett bra tag med det nu å smörjt å så så jag hoppas att det håller i sig till imorgon.

Idag har vi kört ut gammtackan som miste sin lammunge (90051) ut till Udden med vildarna. Vi ska köra ut de två ungtackorna som inte klarade sina ungar oxå men vi vill hålla lite koll på att de mår bra ett par dagar till. Märkte att baggen som gick med tjejerna på Udden var på henne på en ggn å det är ju inte tanken nu när vi släpper tillbaka några så han fick flytta in till grabbgänget å vila upp sig tills det är dags för släpp 1 maj igen. Vi passade oxå på att ta hem de 3 vildarna som ska lamma i denna omgång oxå. De är 3 ggr så stora känns det som med all päls de har. Klippning är beställd till dem. Oj, vad de är skygga oxå. Livrädda så fort vi visar oss i ponnystallet till skillnad från de som varit här ett tag å är vana vid att vi går där lite nu å då. Men de lugnar nog ner sig de oxå.

Vi har öppnat upp lite till i utedriften så att mammor å barn nu har 3 foderhäckar ute å så de få som ska lamma har fått en lite fålla kvar bara så att de kan gå ut lite om de vill. Vi tog hem baggarnas höhäck och satt in i ponnystallet istället å så får damerna där äta sitt hö inne istället å de verkar inte har ngt emot det. När det är så här snöigt ute så blir det så blött i utedriften så det är så geggigt nu. Å halmar man tar det 2 sek så är det lika illa igen. Men imorgon måste vi slänga på en bal iaf för det är lite för skitigt nu. I det här läget hade det varit bra med ett tak över som Bosse föreslog.

Har ju varit lite missflyt med ett par lamningar på sista tiden så när nästa nu var på G så vaktade vi som en hök på den. Till slut så hjälpte vi den lite på traven. Det var en förvirrad gimma å hon bara tittade på oss nr vi la fram det lilla blöta pyret till henne. Ska jag slicka på den där??? Hon var inte ett dugg intresserad av den! Å det var en kavat liten grabb som var uppe på benen fort som attan men inte fick han något käk inte! Hon bara stångade bort han... Känns så himla orättvist när de två som fick döfödd + för tidigt var så himla pyssliga med de sina fast det inte var ngt liv i dem... Nåja, vi band upp henne å såg till att han fick äta medan tackan åt lite kraftfoder och faktiskt så verkar det fungera bra nu. Men det var lite märkligt när hon väl började slicka på honom å "hmm:ade" åt han samtidigt som hon stångade bort honom... Lite för likt 90007 som sedan blev flasklamm och 90062 som vi lyckades adoptera bort.

Lite kul är det när man fodrar tackorna för då har ju ungarna FF...

Å då är det full ös...

...det hoppas å skuttas...

...å de hinner med ett gäng repor innan de tråkiga morsorna kommer å börjar ropa på dem. De gör såna här sköna gazellhopp som man kan se den svarta vid staketet göra å då studsar de fram som värsta gummibollarna!

I måndags åkte Olle skridskor med dagis. Det gör ju det varje måndag ett tag framåt. Lite vingligt är det men han har gjort stora framsteg å börjar tycka att det är kul nu tom.

De har små mål att hålla sig i när de åker, kanonbra.

Lite kul är det! Å man kan undra vart hjälmen ska ta vägen med denna kille...

Nu har Jörgen börjat nedräkningen på Strands. Bara 5 pass kvar å sedan ska de vara hemma igen. En kalv till dog igår morse. Men nu verkar iaf kraftfoderautomaten fungera som den ska igen. Å ikväll när jag tog en runda i kostallet å tittade till de blivande morsorna så låg det ett nytt litet ynkepyre där. Vi halmade upp bakom honom och la upp honom där så länge tills vi mjölkat klart tänkte vi. Men den lilla killen hade andra planer. De flesta brukar ligga kvar ett ganska bra tag men inte han inte. Rätt vad det var så hade han kravlar sig fram till de mjölkande kossorna å de var jätteglada över denna lilla nykomling. Spec 376 som själv nyligen kalvat pysslade å pysslade med honom. Men där kunde han ju inte vara så via bar tillbaka honom till halmen. Ett par minuter senare var han tillbaka där igen till damernas förtjusning. Vi skyndade oss att göra klart å sedan så lyfte vi in honom i en kalvningsbox och hojsade in hans mor där oxå. Kändes lite bättre att ha dem instängda där tillsammans innan vi åkte hem. Imorgon får han egen box och mamman går ut i mjölkningssystemet... Den hårda världen på en mjölkgård.

Sippans provsvar visade ingenting. Frisk som en nötkärna... Vi har inte fått svar på bakt odlingen på träcket ännu dock så vi får se om det ger ngt. Nu ska vi leta orsaker här hemma i fodringen å till att börja med ska hon inte få någonting i krubban på 14 dagar, bara hö å vatten. Sedan får vi se hur vi går vidare.

Carro skulle rida Pärlan idag men då var hon svullen på nedre halvan av skenbenet på vänsterbak (inte det skadade benet) så det blev inte ridet. Hon verkar inte halt el så bara "svampigt" svullen. Får stå med Back-On-Track på under natten så får vi se hur det ser ut imorgon.

Exact har en tappsko höger bak. Typiskt att jag inte såg det när kursen var här. Har inte hunnit slå på den ännu. Så går det när man lejer ut hovslageriet, he he... Nåja, Mårten är vidtalad men jag slår på en ny så länge så kommer han ut några dagar innan avelsvärderingen å ser över alla fötterna igen.

Nelly var på dressyrträning igår. Tur att man har tillgång till ridhus inte allt för långt bort när det nu är lite snöklampigt ute. De jobbar på bra med att försöka hitta alla knappar. Traven funkar rätt så bra så nu är det fattningarna å själva galoppen som jobbas lite på. Det var förvänd sluta på schemat denna ggn å de fick till det både i skritt trav å galopp, bra jobbat!

Carro har öppnat en blogg förresten! Ska försöka få tid att lägga upp ungarnas sidor och lite på länksidan vid tillfälle. Men hennes adress är iaf: http://carrizen.blogg.se/. Hoppas att hon orkar hålla den igång. Det är värsta trenden nu, iaf här, att alla ungar bloggar. Sara (klasskompis) sover över här i natt å hon har hjälpt Carro igång med sidan.

Imorgon är det som sagt hoppdebut för Carro å Nelly. Dessutom är det nästan första ggn som Carro slipper unghästklassen och får därmed vara med i omhoppning om hon går felfri i grundomgången. Under alla år hon hoppat Pärlan så har hon ju aldrig fått rida omhoppning eftersom Pärlan är en ungponny. Bra drillning för både Carro å Pärlan men nu börjar "allvaret". Håller tummarna för att det blir ngn nolla imorgon så att de får prova på en omhoppning.

Natti, natti...

~~~~~~~~~~

2009-02-11

Jaha, då var det vinter här oxå då. Fast rätt så mysigt ändå! Inte så kallt så det är rätt så skönt men svårt att rida i då det blir riktiga snöklampar på en ggn.

Skulle ha skrivit igår men vaknade inte ut soffkomat som jag brukar. Å den lilla vakten som brukar hålla reda på oss hade somnat bredvid mig. Natthö till djuren halv 4 på morgonen... Så kan det gå. Å när jag då kom ut stod en lös Zonis på gången å mumsade på den nylevererade storsäcken med kraftfoder som vi inte hunnit få undan. Har hållit lite extra koll på henne under dagen men det verkar inte ha gått ngn nöd på henne som tur är. Olle kom på vad som hände och det var vid insläppet som han skulle stänga Zonis box men då rymde Sippan (som fortfarande inte gillar att hon inte får ngt kraftfoder) å letade mat på annat håll, eftersom det då är tomt i hennes krubba, å då var Olle toksnabb å hojsa in henne i boxen igen å på så vis glömde vi bort Zonis boxdörr... Självklart mitt fel, men impad av att han kom ihåg hur det var när vi pratade om det idag. Oxå impad över hur duktig han är med hästarna, fick ju in Sippan utan problem i boxen å han når ju bara upp till magen på henne...

I måndags var vi på kliniken med Sippan för hennes dåliga mage. Det rinner ju mest bara vatten ur rumpen på henne. Nu togs det blodprov å träckprov och vet kände på henne. Inget onormalt hittades men ett par små små ben kände hon därinne iaf! Är ju såå nyfiken på vad det kan vara för ngt. :-)) Vi ska nu får provsvaren imorgon em å jag hoppas att de hittar ngt som vi kan göra ngt åt så att hon blir bättre. A-filen verkar inte göra ngn skillnad iaf. Under tiden får vi tvätta vidare å så ska hon vila minst fram till nästa skoning om det nu var fångkänning så att vi inte gör ngt dumt. Lite tråkigt men inget att göra ngt åt... Vi sprang iaf på gången så att vet kunde se hur hon rörde sig å det finns ingen störning el ömhet nu längre. Tvärtom var Sippan tokpigg å höll nästan på att springa ifrån mig. Skönt å se.

Viennas papper är nu på G in till Agria så får vi se vad de säger och om vi kan få igenom en triangelmärkning av henne. Sedan får vi börja leta hingst till damen. Vem vet, vi kanske har en godkänd här hemma snart, men han kan ju behöva en pall el ngt isf för att nå upp... :-)) Borde kunna bli en maxad B-ponny isf. Vi får se...

Efter kliniken åkte vi å åt lite på McD för att sedan bege oss mot Idrottens Hus å Carros Gröna Kort uppskrivning. Det var rätt många som skrev å med blandat resultat. De kunde få max 28 å behövde minst 21 för att bli godkända. Under tiden satt Olle å jag å spelade en spel, liknande Monopol fast lite mer barnanpassat, som vi fått i hans Happy Meal på McD. Rätt så kul faktiskt å en av de bättre grejorna därifrån. När Carro var klar så fick hon gå in i ett rum å få provet rättat. Det var rena Idol stämningen när alla satt utanför å väntade på den som var därinne. Carros prov rättades nästan sist å innan henne kom det ut 4-5 st som inte klarade det så vi blev mer å mer nervösa, en del hade så lågt som 14 poäng... Men när hon kom ut så visade det sig att hon klarat sig med marginal, 25,5 poäng!! Superskönt, nu blir det tävling i Visby på lördag!!

När vi väl kom hem vid 22-tiden så byttes glädjen snabbt mot frustration å ångest... Carro började ta in hästarna å jag gick å tittade till tackorna. Det var ingen som skulle lamma förrän 16 feb nu så det borde varit lugnt... Men så hörde jag hur ngn skrek till längst ner i ponnystallet å gick genast ner för att kolla. Då låg det en gimma där å det stack ut 2 små klövar å en näsa där bak... Hon verkade pigg å fräsch så jag trodde inte att hon hållit på så länge. Dock var det redan efterbörd på väg ut fast lammungen inte hade kommit ut ännu så lite skumt var det. Hämtade iaf handskar för att hjälpa henne och den ungen satt fast ordentligt kan jag säga. Nu var tackan superduktigt å hjälpte till på alla sätt å vis (en del blir ju så hysteriska å springer all världens väg när man ska hjälp dem). Även fast jag fick ut huvud å ben så satt den iaf som ett skruvstäd över bogen. Det var mao en stor unge som visade sig vara en bagge när han väl kom ut (vi vägde honom på 6 kg lite senare). Men... För sent... Han var redan död. Det var inget fel på honom som syntes utåt utan en redig fin kille men det har väl troligtvis tagit för lång tid helt enkelt... Olle blev så ledsen!! Men han har så kloka idéer killen så han tyckte att vi skulle ta en av tvillinggimmans barn (ifrån boxen bredvid) å ge till den här tackan som stod å såg så ledsen ut... Han tyckte att den mamman kunde dela med sig eftersom hon hade 2 st... Det är verkligen inte så tokigt tänkt men då skulle vi varit lite snabbare. Å så vågade jag inte chansa på att plocka bort en unge från en fungerande mamma med jättejuver som är så mån om sina 2 små telningar... Tänk om det inte skulle funka å riktiga mamma inte vill ha tillbaka sitt barn. Men lite slöseri kändes det som för enlingar får ju iaf mer mat å så... Olle gick in för han blev så deppig... Å vår kväll blev förstörd för det här tog vi åt oss skulden av helt å hållet! Det är så frustrerande när man inte räcker till å vara överallt samtidigt! Jörgen var ju fast på Strands med korna hela kvällen, kom hem ung när vi kom hem vi var ju hos vet med annat djur... Vad gör man? Det går ju inte att klona sig hur gärna man än vill. Å vi tänkte ju att det borde vara hyfsat lugnt när alla 11 feb tackor redan hade lammat... Vi beklagade oss över våra tillkortakommanden för Bosse dagen efter å han lovade att försöka hålla lite koll han oxå när han ser att våra bilar är borta.

Det är verkligen inget flyt med lamningen just nu... En av våra "hundar", dvs en av de två som alltid kommer fram först till oss ute i flocken, 80094, skulle inte lamma förrän 3 mars, men hon lammade idag... Jag hörde ngt ute i ponnystallet (hade varit där 10 min innan) och gick dit å tittade. Där låg det minsta lilla ynkepyre jag sett!! Vad gjorde hon där redan nu?? Det var ett litet tacklamm på endast 1,6 kg. Hon var svagt vid liv till att börja med med men orkade ingenting. Vi la in henne i fleecefiltar å mjölkade ur tackan å sondade i den lilla lite mjölk men hon orkade inte iaf... Å 94:an stod där å tittade så lugnt å förtroligt medan vi på alla sätt försökte rädda hennes lilla tjej. Tom försökte med att ge henne konstgjord andning genom näsborrarna... Men nej... Så nu har vi 3 sintackor som skall ut till Udden vid tillfälle, 51:ans mamma å så dessa 2 gimbrar...

För att gå över till ngt lite roligare så var vi på hoppträning med Nelly igår som vanligt. Vienna är ju numera avställt förtidspensionär så det blev bara en häst denna ggn. Vi har dock pratat med Hillevi om att få börja hoppa in en ny talang på Viennas plats. Pärlan ska ju ha den platsen så småning om men det dröjer ju ett tag till så nästa ggn är det Exact som får börja sitt liv som hopponny! Har talat om att Carro är tokstor på honom så det är inte aktuellt med tävlingar för deras del men det är ett gyllene tillfälle att få lägga grunden i hoppningen för honom. Ska bli lite spännande!

Olle å jag stoppade i oss lite mat innan vi skulle iväg och det var hög tid att lasta förstås så Carro gick ut i förväg så länge. Gissa om jag blev förvånad när vi väl kom ut å Nelly redan stod lastad å klar i transporten! Carro hade kunnat lasta henne ensam idag tom!! Det går verkligen framåt med detta! :-)) Väl där så var det banträning på schemat eftersom det är tävling på lördag. Carro fick hoppa de höjder hon ska tävla i dvs LC (90 cm) och LB (1 m). Vi hade nu bytt tillbaka till tränsbett då Carro tycker att hon fått mer koll på Nelly nu och Hillevi anade att Nelly höll igen pga av pelham:et som är lite skarpt även om man är lätt på handen. Det var en ny häst! Var tom lite för högt i tempo denna ggn. Men hellre det i nuläget. Å som hon hoppade! Det kändes som rena barnleken när Carro red runt sina två rundor. Å Nelly sög lixom tag i hindrena själv å ville verkligen hoppa å Carro bara log å log. Hoppas nu att det kan hålla i sig till på lördag på deras första riktiga tävling tillsammans.

På Strands är det helt galet... Jörgen är där från morgon till kväll mer el mindre. Var ut å hjälpte honom lite i tisdags morse innan jag skulle med Olle till dagis. Det som konstant har strulat mest är foderautomaten som aldrig vill fungera mer än en liten stund i taget. Ragge å Jörgen har hållit på hur mkt som helst med detta nu. Jag hoppas att det kan få ordning på den en ggn för alla nu imorgon för mjölken går ju ner i mängd när de inte får sin mat. Tycker att de kanske få ringa till ngn reparatör imorgon om de inte får till det klokt. Det är oxå dåliga kalvar å en ko med klövspalt. Jag har fått ringa veterinären vid två tillfällen så klövspalten har fått smärtstillande å till diarrékalvarna har vi fått antibiotika. 2 st kalvar har dött under denna tid, en med lunginflammation som vet behandlade men det hjälpte inte och en liten jerseykalv med diarré som var dålig redan innan de åkte bort. Nu är det en diarré kalv till som är väldigt hängig och som får saltlösning och antibiotika å vi håller tummarna för att den hämtar sig. 4 nya kavlar har det kommit oxå å de verkar må bra än så länge. Men det är inte kul för Jörgen med så långa dagar å han tar väl på sig lite mer än vad som var sagt att vi skulle göra eg men vad gör man... Nu ska iaf Ragge vara på gården på dagarna resten av tiden å det känns skönt för han har lite koll å är väldigt handlingskraftig den killen. Skönt för Jörgen. Imorgon kväll efter Carros träning och fre-, lör- samt söndag kväll åker jag med ut och hjälper honom. Men det är inte helt lätt att släppa vår gård heller med allt som behöver göras här oxå... Vill ju inte heller att vi tappar fler lammungar.

Ikväll hade vi tappskokursen här på besök. Vienna fick agera "offer". Det var dags för henne att skos för länge sedan och bak behöver hon ju inte dojor längre så de åkte av å så fick hon nya fram. Alla fick hjälpta till å spika under Örjans ledning. Det blev så bra så, så nu har hon nya fina fötter. Hon skötte sig med den äran även om hon tyckte att det blev lite jobbigt att stå på vä fram till slut när höger skulle skos. Men det får man ju förstå då det är där hon har ont. Efteråt var det fika med massa olika goda brödsorter jag hittat i affären å Olle satt å mös i en av tjejernas knä. Han blir så glad när det kommer folk hit. :-))

Det var allt för denna ggn, vi synes, gott folk!

~~~~~~~~~~

2009-02-08

Märkte att det tog lite tid innan Jörgen kom tillbaka från Strands igår morse... Då är det oftast ngt som har strulat till sig, å det kan vara så lite som ändå gör att allt tar så mkt längre tid. Det var precis att han hann hem innan jag skulle åka iväg med Olle på kalaset i Burgsvik. Å mkt riktigt så hade vattnet tagit slut så det var tomt redan på morgonen. Å så hade en slangklämma i mjölkgropen lossnat så hela Jörgen blev helt nedsprutad innan de fick stopp på det hela. Håret stod stelt som en pinne åt alla håll av intorkad mjölk... Man behöver inte gelé i håret när man istället kan använda färsk mjölk! Lite matt i färgen blev det dock...

Jag åkte iaf iväg med Olle å presenterna verkade ha gått hem iaf. Vi hade hittat en rosa ryktväska full med borstar å rykttillbehör till hästar. Å så en rosa grimma å ett tillhörande rosa grimskaft. Så nu har Natta lite egna prylar att ha med sig till ridskolan på lördagarna. Hörde att Johans syrra hade fixat ridbrallor å ridstrumpor oxå så det ska nog kunna bli hästtjej av henne oxå!! Vem vet, kan ju vara bra att värna lite om rekryteringarna av barn i små storlekar häromkring, he he...

När jag lämnade Burgsvik så ringde Carro å hon var ju ute å red Nelly eg men när hon passerade den hagen där Oskar numera går så noterade hon att en av de större hästarna där var så gott som blockhalt på ena frambenet. Oj, vad hon blev orolig att det var brutet el så. Full kareta hem å ringde mig. Jag åkte bakvägen dit å ringde Cecilia. Carro galopperade tillbaka å mötte upp mig. Det såg inte ut som det var brutet med han var ordentligt halt iaf. De skulle kolla upp det och jag hoppas att det gått bra och att han kanske bara trampat lite snett el så... Nelly tyckte att de här adrenalingalopperna var toppenroliga så det blev bock å bus på vägen!

Körde sedan Exact ett dressyrpass. Märks att jag höjt kraftfodret lite för oj vad han ligger på! Vi körde på vallen å där är det lite vattensjukt på vissa stället vilket var perfekt för att träna vattenpassager i. Han tyckte först att man inte alls behövde gå i vatten å bli blöt om tassarna men med lite övertalning så gick han sedan igenom å till slut så galopperade vi så det stänkte om det. Lite skönt att se att om man behöver pressa honom lite så går han till slut istället för att kanske bli hysterisk å börja stegra sig el slänga sig som man helst inte vill vara med om i vagn. Efter ett bra tag å ett gäng varv runt ytterkanten på vallen så kunde vi börja prata lite lydnad. Finns mkt att fila på men inget som är tokkatastrofalt utan det är mest allt som behöver sitta lite bättre helt enkelt å det är sådant som kommer med rutinen. Fick förresten ett mail häromdagen där vi hade haft en besökare inne på sidan som hade blivit så förtjust i Exact. "Vilken drömhäst!" skrev hon, kul att höra!!

Hämtade upp Olle vid 16-tiden och åkte sedan hem å bytte om å tog mig ut till Strands å hjälpte Jörgen. Det flöt på bättre på kvällen fast det var lite dåligt tryck på vattnet när vi började närma oss slutet av passet. Jag åkte hem i min bil å han i sin och när han inte dök upp så började jag undra vart han blivit av. Det visade sig att han vill kolla att disken verkligen gick igång i gropen å det gjorde den inte, då vattnet inte räckte till... Så en timme senare kom han hem å hade lyckats få igång allt som det skulle. Vi bestämde att vi sätter på pumpen direkt på morgonen så att det har pumpat upp lite tryck i tid.

När jag var ut å nattade djuren så stod där ett tvillingpar alldeles nykläckta. Små ynkepyren på 3,5 resp 4 kilo. På morgonen sedan så var det en gimma som var på g med en unge som var tokstor (6 kilos klump) så den fick jag dra ut. Det är ju lite halt å svårt att få bra tag om de små benen ibland å den här grabben satt ordentligt kan jag säga. Hade dock en sådan här lammutdragare i gummi som man kan snara benen med å på så sätt fick jag lite bättre grepp å fick ut honom en bit till. Då ledsnade tackan å ville gå därifrån. Hon hade lagt sig i långfållan där vi brukar ha ihopsläpp så det var ganska gott om plats å när hon gick iväg så skyndade jag mig att försöka få ett bra grepp om frambenen på ungen å höll emot. När det tog stopp så drog ju hon ännu mer å till slut så sa det plupp å han var ute. Men då hade både tackan å jag tagit i så pass att vi hamnade i varsin ände i fållan av bara farten. Hon kan inte ha hållit på så jättelänge iaf för hon var väldigt pigg å ungen likaså å nu är det full fart där inne. Blir märkning å ihopsläpp med en tacka till under morgondagen. Nu är det 86 skuttande saker där ute.

Idag var det Grönt Kort kurs som gällde. Det är ju uppskrivning imorgon å det är en del ganska tuffa frågor att besvara för Carro. Å den som har haft ett TR i handen vet hur svårt det kan vara att hitta ngt i dessa så även om man får har dessa med sig så är det inte givet att man hinner hitta å kontrollera alla frågor som kommer. De har 2 timmar på sig å det är ca 30 1X2 frågor att besvara. Ibland med fler en ett rätt svar. Det är oxå ganska hårt med hur många rätt man måste ha för att bli godkänd så hon är lite nervös nu damen. Sån tur är så har de ledigt från skolan imorgon så då hinner hon plugga igenom det hela lite till. Då hon fyller 14 i år så måste hon ha ett eget Grönt Kort (typ "körkort" för att få tävla). Hittills har hon ju kunnat tävla på mitt kort. Hon är ju anmäld till sin första hopptävling med Nelly den 14 feb (nästa helg) och den tävlingen får hon alltså inte rida om hon inte klarar provet imorgon. Det är 18.30 inne i Visby å vi ska vara på kliniken med Sippan 16.00 först. Nästa prov tillfälle är sedan den 2 mars.

Vi mockade å fixade när vi kom hem från kursen å sedan åkte jag å Jörgen iväg till korna igen. Morgonpasset hade flutit på så han hade kommit hem hyfsat i förmiddags och hunnit fodra nya balar å ströat i lösdriften. Lite senare såg vi att en av tackorna hade rammat en pinne på en av grindarna in till lammbaren å stod där å kalasade på deras fria tillgång på kraftfoder. Hon såg rätt så nöjd ut å vi var glada att hon inte lyckats få med sig alla sina polare in där... Hoppas att hon nu inte har "förätit" sig. Vet inte om lamm kan göra det på samma sätt som hästar... Törstig var hon iaf efteråt. Så tur var så var det en av de tunnare tackorna så det gjorde inget om hon fick lite extra i sig.

Em på Strands flöt på kanon. Bättre tryck på vattnet än på länge, skönt! Inga nya kalvar där än så länge, om nu inte Ragge redan hunnit flytta ngn när inte vi var där förstås. Å vi kom både ihåg att sätta på disken på lilla tanken å kylan på den stora. Det finns hopp... :-))

Väl hemma så hade Oliver å jag förberett en "överraskning" till hans trötta pappa. Vi hinner ju inte riktigt med städning å så här hemma på det viset det skulle behövas så jag frågade Olle om han inte kunde överraska pappa med att städa golvet i badrummet. Han hade redan tvättat handfatet kvällen innan. Jora, det var lite spännande iom att vi viskade å tisslade å tasslade så att inte pappa skulle höra. Å han skulle ta ut trasmattan å skaka den å sedan dammsuga hela badrummet å flytta på saker så att han kom åt överallt. Jag berättade för Carro så att hon kanske kunde hjälpa honom om det behövdes. Trasmattan väger ju nästa mer än Olle å dammsugaren likaså... Men när vi kom hem så var det skinande rent där inne, han hade fixat allt själv i stort sett! Å stolt som en tupp berättade han hur han gjort. Men så konstaterade han att det behövdes dammsugas även i grovhallen å så i köket osv... Så han baxade fram "snabeldraken" (skönt uttryck Malin!) igen å fortsatte med stor energi att dammsuga vidare. Tänk vad de kan när de vill!

Oliver med "snabeldraken" i högsta hugg!

Öht så är Oliver inne i en sån där supermysig period just nu. Toppen duktig att gå upp på mornarna, fast han är trött å "huvudet säger en sak å kroppen en annan" som han förklarade för mig häromdagen. Å han skäller på oss om vi inte väcker honom i tid för han går hellre ner för trappan i koma å vaknar till i soffan därnere istället för att ligga kvar där uppe å sedan få stressa iväg till dagis. Det är oxå jättekul på dagis just nu tycker han så vi behöver inte skynda oss så mkt längre med att hämta honom, vilket vi alltid måste göra annars tycker han. Å vilka träningar å tråkiga kurser han än måste följa med på så gör han det med glatt humör för det mesta. Å så ser han till att hans trötta föräldrar inte sover i soffan hela nätterna utan kommer å väcker oss med en puss å en kram å säger att nu måste pappa faktisk gå å lägga sig å mamma gå ut till djuren å sedan gå till datorn. Vad skulle vi göra utan våran Olle?? Imorgon ska de åka skridskor igen å jag skall försöka komma ihåg att ta med kameran för en ggn skull.

Nu är det sängdags igen. Håll nu tummarna för att Carro klarar provet imorgon kväll!

~~~~~~~~~~

2009-02-06

Såg som vanlig 5 min på Snickar'n sen sussade jag gott... Det är tur att man kan spela in saker å ting. Fast gissa om vår hårddisk är full för när ska vi hinna se allt vi spelar in? Men det känns bättre iaf just för stunden att man kan trycka på rec knappen. :-))

En lammunge till, 83 st nu. De kommer lite sporadiskt just nu. Är nästan lite svårare att hålla koll då för man springer lixom inte där lika mkt när det inte är så högt tryck. Vi skulle ha baxat ut mamman till Udden idag men det hanns inte med. Däremot är det nyhalmat å det är så skönt å se hur de riktigt myser när de burrar ner sig i halmen å somnar. Inne i tröskvandringen ligger alla lamm huller om bulle på hög. Verkar inte vara så noga om det just är sin egen mamma man ligger uppe på ryggen på. Vi stod där en lång stund ikväll å bara mös å tittade på dem alla när de låg där å sussade... Tyvärr blir ju halmen i utedriften blöt igen när det regnar men det var mysigt så länge det varade å inne i tröskvandringen å ponnystallet är det ju iaf torrt. Bosse tyckte vi skulle slänga upp ett stort tak över utedriften till nästa år... Fast jag vill ju helst ha gårdsplanen fri åtminstone en del av året. Tänk om man kunde ha en jättemarkis som man kunde rulla ut vid behov bara...

 Åkte in till kliniken igår med Vienna. Lämnade av henne där å åkte sedan å besiktigade bilen + släpet. Släpet fick en anmärkning på ena bromsljuset annars ingenting. Det märkliga var att det vänstra funkade hemma men inte det högra men det var det högra som lös på besiktningen å inte det vänstra. Glapp i sladdarna mao. Fast de trodde nog att det bara var en lampa som var trasig å det var väl tur det annars hade det väl blivit ombesiktning även på detta. Volvon var det lite värre med. Fast ändå inte, kunde ju varit mer men dyrt blir det ändå. En spindelled vä fram (klassiker), ena halvljuset stod fel, dålig mönsterdjup på framdäcken och avgasupphängningen bristfällig... Bilen behöver servas oxå å totalt blir detta ca 10 000 små sköna slantar (självklart dags för kamremsbyte). Vi har varit runt å tagit lite offerter å det var den billigaste å de kunde oxå släcka 2:orna så att vi inte behöver åka in till Visby igen. Dock är ju nästan 3 000 av detta framdäcken så det ska vi luska lite i om vi kan hitta billigare på annat håll.

Yarisen är oxå uthämtat från Toyota. De har ju gjort ngt återkallningsjobb på golvet el vad det nu var. Den har iaf varit borta hela veckan å vi har fått ha en lånebil istället.

Med Vienna var det väl inge vidare... Nu kunde man se hältan på vänster fram utan böjprov när vi longerade henne i vänster varv. Å 4 grader vid böjprov på knät. Även bak var det 1+1,5 grader nu... Graderna mäts på en skala från 1-5 där hästen är fullständigt blockhalt vid 5. Så det ser ju inte så bra ut med tanke på att hon redan är behandlad 2 ggr i det knät. Vi ska nu lämna in papper på detta till Agria så får vi se vad de säger.

Frågade oxå lite mer om Sippan å hennes dåliga mage och Ylva ville se henne och ta prover på henne. Synd att det inte blev gjort när vi hade med henne sist men den vet sa inget om det. Så på måndag ska vi in med henne för blod- å träckprovstagning. Men vi har inget val för vi måste få ordning på hennes dåliga mage. Under tiden fortsätter jag att tvätta å smörja henne. Hon börjar acceptera A-filen nu men jag vet inte om jag ser ngn bättring av den... Jag är kanske för otålig... Vet att det tog jättelång tid att få ordning på Pärlans mage när hon var dålig så vi får väl se. Vet inte när vi får börja röra på henne igen heller. Nu är buttan slut sedan några dagar så jag får väl fråga Ylva på måndag.

Var ute å körde Pärlan idag igen. Damen är helt plötsligt tittig på det mesta. Å gör man halt så måste hon pipa när man sätter igång henne igen. Hon är ruskigt pigg mao. Undra hur vi någonsin skall lyckas få bort hennes mage? Hon får ju i princip ingen mat ju å ändå så är hon smällfet med tillhörande valkar över rygg å mage... Hoppas att det går bort lite iaf när vi får börja trava å galoppera henne.

Var ute med Exact å maratonvagnen igår oxå. Tajt om tid igen eftersom han å Ferri vägrar å samarbeta med mig ibland när jag skall ta in Exact. Men Carro kom sån tur var ridande på hans snygga syrra å då var han ju tvungen att stanna å kolla på henne så då kunde jag passa på att ta honom. Vägarna är mjuka å fina när det är så här blött ute så det är bra. Blir så impad av hur stark denna lilla ponny verkar vara. Han är så fullständigt oberörd av att vagnen faktisk är ganska tung ibland. Det är ju bra iofs för man är ju lite rädd att man kanske överbelastar dem.

Igår var vi på Rickard träning med Nelly. Hon har varit så duktigt vid de senaste lastningarna nu. När vi åker så behöver vi bara, i värsta fall, hänga in linan runt bommen så går hon in. Men igår behövdes inte ens det, vi kunde skicka in henne direkt. Å när vi skulle hem så hann vi knappt få av tränset å få på grimman så trängde hon sig in själv i transporten efter som vi var så söliga med å lasta henne... :-)) Lite skillnad kan man säga!! Själva träningen började lite segt. Hon gick där å latade sig som vanligt. Det stod skolor på schemat å det är hon faktiskt väldigt duktig på å helt plötsligt så bara släppte hon efter! Oj, så snygg hon blev! Å Carro fick så mkt beröm så! Hon satt där på hästryggen med ett jätteleende i ansiktet. Tränaren var riktigt nöjd med deras insats, kalaskul!! Idag så var Carro ute på en långtur med henne, vilket behövs konditionsmässigt.

När vi var på träningen igår kväll så jobbade Jörgen. Olle ville vara hemma om Bosse var hemma så att han kunde gå in till honom om det var ngt. Nu skulle Bosse bort men det visade sig vara till Nathalie som brukar komma å rida Zonis (de som vi köpt gården av) för hon fyllde år. Gissa om Olle blev glad när han fick följa med dit istället. Å så blev han bjuden på hennes kalas som är imorgon å det var toppen det med tyckte han. Så idag efter dagis var vi å köpte present till Natta.

Jag hade hoppats på att Olle kunde få komma med i en ridgrupp på lördagsförmiddagar här på Sudret. Både Rebecka i Lojsta (Stånga numera) å Nathalie rider i den gruppen. Men det var fullt tyvärr. Olle blev faktiskt jättebesviken. Dock så skulle vi få komma de ggr ngn ev var sjuk och om vi då inte hade egna tävlingar el så som krockar. Det var rätt OK det med tyckte han men då måste vi träna mer här hemma så att han kunde hoppa lika höga hinder som de gjorde! Gulle honom, de har precis börjat trava några steg så han behöver nog inte oroa sig för de höga hindrena därborta ännu på ett tag...

Nu har Jörgen åkt iväg på första mjölkpasset så det kanske är läge att gå å lägga sig lite...

Har förresten pulat lite med galleriet (Träningar) så att man kan se bilderna på ett annat sätt där. Dock inga nya bilder upplagda på den sidan just nu. Den sidan är inte riktigt som jag vill ha den ännu men iaf...

G'natt (el Go'morron kanske?)...

~~~~~~~~~

2009-02-04

Nu är den uppe igen men fortfarande är jag inte helt klar på vad som hänt. Exacts gamla sida fungerar fortfarande inte men jag har gått runt det med att döpa om filen. Det i sin tur kan göra att vissa länkar kan vara brutna så om ni ser att det inte funkar ngnstans så hör av er för då har jag missat att uppdatera där... Även andra filer har jag fått döpa om för att det ska fungera klokt. Så kan det bli... Hoppas att det håller i sig nu!

Carro gick till skolan igår men jag var ganska smårisig. Är jag oxå för all del även idag men livet går ju vidare för det. Borta är ju dagarna när man kan krypa ner under täcket å titta på en film med en kall Cola å tycka-synd-om-sig-själv när man är sjuk. Djuren ska ju har sitt iaf så det är bara att köra på... Tänkte iaf igår när jag var klar i stallet, å eg skulle ut å köra Exact, att jag måste bara vila en liten stund, typ en timma skulle jag nog hinna, innan Olle skulle hämtas. Det gjorde ju inte saken bättre att det var isande snålblåst här hemma heller å man frös in i ryggmärgen. Å sedan behagar inte värmen i huset gå upp nu igen heller, har typ 17 grader inne nu här nere. Nåja, svepte in mig i filtar å la mig på soffan å ställde klockan på 1 timme. Efter 30 min ringde det... Det var Åke (grannen) som undrade om jag hade ett svart russ... Suck, nej det har jag inte men jag anar vem det är... Bara att gå upp å dra på sig overallen å ut i kylan igen. Fick iaf en halvtimme i soffan... Åke hade lyckats få tag på honom å stod på sin vall med ett grabbtag om pannluggen på Oskar. Satte på honom Pärlans grimma å Åke berättade att resten av gänget från samma hage hade sprungit tillbaka mot hemgården till iaf... Ringde Olsvenne å började sedan knalla tillbaka med honom för att se vart de andra hästarna hade tagit vägen. Göran å Cecilia var ju inte hemma för stunden men jag och en granne lyckades iaf få in dem i en av grannens hagar så länge. Några minuter senare dök Cecilia upp och vi kunde leda över dem till en hage på deras gård. Slutet gott allting gott! Lite kul var det iaf att se Oskar för han var jättefin. Inte en skråma, fin i kroppen å blank å fin i pälsen. Skönt när det frusit på lite så att allting inte är så lerigt. Han verkar komma väldigt bra överens med sina nya polare oxå. Lite kall å försenad gav jag mig iväg mot dagis för att hämta Olle...

Sorg å bedrövelse förresten!! Lillkillen klarade sig inte... Pratade med vet igår morse och fick penicillin utskrivet. Hämtade det direkt på morgonen och jag hade varit å tittat till honom innan jag åkte till apoteket i Hemse men när jag kom in med sprutan till honom så var han borta redan... Stackars liten...  Å mamma tacka stod där å bä:ade åt honom... Nu får hon sinas eftersom det var hennes enda unge å så släpper vi ut henne på udden igen med de andra.

På tal om udden så klantade vi oss lite eftersom vi inte brukar vara där ute så mkt då Bosse är bussig att ta hand om dem. När det blir frysgrader så måste man sätta på värmefläkten därute i pumprummet för annars så fryser vattenpumpen sönder. Å det glömde vi ju å det gjorde den ju förstås då... Nu ska Bosse se om det går att lappa ihop den igen (har hänt förr) men annars så åker vi på att köpa en ny vattenpump... Inte så kul...

Vi har iaf bestämt oss för att byta kraftfoder till hästarna. Krafft är helt enkelt för dyrt. Har nu beställt hem Solvalla blandning istället för ca 1/3 av priset för Krafften. Å förhoppningsvis åker vi inte fast i ngn dopingkoll i framtiden... :-P Misstänker att vi oxå behöver få tag på småbalar hö. Det vi har räcker inte å de storbalar vi har funkar för lammen men hästarna vill inte ha det. Vet inte om det är lite sämre lagring på det el vad det är, för det är inte direkt mögligt men ändå lite tveksamt... Fast gamarna (Vienna å Pärlan) äter ju förstås allt plus att lammen älskar det höet. Men spar det hellre till lammen då, å så jag spanar efter nytt hö till hästarna...

Var på hoppträning med Nelly å Vienna igår. Nelly gick faktiskt rakt in i transporten både dit å hem. Alltså vi kunde släppa henne å så gick hon på själv. Skönt! Hoppas att det inte bara var en tillfällighet. Träningen gick bra. De hoppade LA höjd utan problem. Fortfarande så att hon skulle behöva lite mer galopp emot hindret så vi ska prova att betsla ner igen till vanligt tränsbett å se om det går bättre. Hon är ju lite stark på det bettet men vi prova iaf. Fö så är hon ju superlydig men hamnar lite i botten på hindren pga det lite låga tempot och energin som fattas i galoppen. Det i sin tur gör ju att hon måste hoppa lite rakt upp å ner å på högre höjder blir det ju lite jobbigt. Men Carro har ju precis börjat hoppa in sig med henne så det kommer att bli bättre garanterat.

Vienna däremot blir nog bara värre å värre. Nu börjar hon stegra sig å slår ännu värre bakut mot skänkeln än förut. Fast vissa ggn gick hon ovanligt lugnt mot hindrena så hon pendlar väldigt. Vet faktiskt inte vad vi ska göra med den damen... Var iaf inne på kliniken med henne idag igen å framknät är precis som förut, 4 grader vid böjprov. Vi är nu inne på att försöka få henne triangelmärkt då hon inte svarar på behandlingen heller... Vi får se vad Agria säger. Antar att det blir ngt strul för det brukar ju vara så att så länge vi ska betala premier så är allt frid å fröjd men när man ska ha ut ngt så... Å med vårat flyt så ja... Vi får se.

Nu ska vi ut å märka ett par lammungar å släppa ihop dem i en mindre grupp. För en ggn skull så är inte klockan mitt i natten utan 19.07 å vi tänkte försöka se "Arga snickaren" på 4:an...

C U...

~~~~~~~~~~

2009-02-02

Nu blir det ju lite knas när det oxå var månadsbryt samtidigt som sidan inte går att administrera som den ska... Så jan sista nyheter får ni läsa här... El använda datumlänken ovan. Har fått ett besked om att FTP servern var lite överbelastad just då på natten till lördagen men nu är den ju inte det men jag kan fortfarande inte tanka upp ngt till min sida... Ja ja, när ni läser detta är det ju löst iaf (förhoppningsvis, he he...) el oxå har jag bytt leverantör...

Vi har fått 2 nya lammungar å så har en äldre blivit sjuk... Det är 90051 som är helt lealös å inte har ngn styrsel i kroppen alls. Vi har pratat med vet å tror att det kan vara selenbrist då den har vuxit så fort. Det är ett ensamfött bagglamm till en äldre tacka så den har fått mat så det räcker å blir över. Nu har vi sprutat extra selen till den och får hjälpa honom fram till spenarna å så får han dricka det han orkar där sedan ger vi extra lammnäring via flaska för det bara rinner ner i halsen så han behöver inte jobba så mkt för att få i sig mat då. Tackan mjölkar vi ur lite nu å då så att hon inte sinar ur helt. Fick ett tips om att det kan vara/bli lungpaj oxå och att vi kanske borde trycka i honom lite penicillin. Han hade 39,8 ikväll så jag ska kolla med vet igen imorgon om det kan vara aktuellt. Han andas lite tungt när vi bär fram honom till juvret men inte rossligt å inte när han ligger å sover. Är det selenbrist så kan det ta upp till en vecka - 10 dagar innan man ser ngt resultat så det är bara att bita ihop å hjälpa honom så gott det går under tiden...

I fredags sov en kompis (Sara) till Carro över här. Det var kul tyckte Olle som fick vara med å sjunga lite Singstar å spela GH. Vi hade oxå jättebra hjälp av henne på lördagen både i stallet (fastän hon inte är stalltjej eg) och med lammen. Vi skulle gå igenom å vaccinera de tackor som inte fått andra sprutan ännu och då behövde vi vara några stycken. Vi byggde upp en hanteringsränna å så hade vi halmat å fodrat nya balar i häckarna så de ville verkligen ut så det var bra nära att hela vårat provisoriska bygge höll på att rasa under trycket av 50 hungriga tackor med tillhörande 80 lammungar. Lammungarna spräckte förresten en pinne i ena grinden så de kom ut på annat sätt till stora fållan. Sån tur var upptäckte inte tackorna detta hål å det var ju bara vissa av dessa som skulle vaccas...

Annars har jag hållit på med bokföring dygnet runt ett tag nu. Vi har idag lämnat alla papper till Sonja som ska se över hur det ser ut och hjälpa oss med bokslutet för 2008.

Var ute å körde Pärlan för första ggn på lääänge! Även om vi bara skrittade en kvart så var det så härligt å få sitta bakom henne igen! Pärlan är Pärlan lixom... Å det var bus å pip å takta å bara pigg å gla', så skönt så. :-)) Hon verkar inte alls besvärad på ngt sätt av sitt ben. Märker dock att högersidan måste jobbas på för den blir snabbt stel när hon inte dressyrjobbats på ett tag. Där är skillnad på henne å Exact för även om han oxå är högerstel så är det inte alls på samma vis som på henne.

Har oxå varit ute med Exact på ett dressyrpass. Krutpaket!! Märks att jag har höjt på maten lite för honom. Han låg på så att man nästan fick ont i armarna. Är ju inte riktigt meningen att jag ska bära omkring på honom, han ska kunna bära sig själv å vara mjuk å lätt i handen. Det får vi jobba vidare på. Ev så försöker jag spana efter ett likadant bett som Pärlan har (ett rakt jaktkandar) i hans storlek så att man kan vara ännu mjukare i munnen på honom. Är svårt med små bett för ofta är de så förbenat tjocka så att de inte får plats klok i munnen bara för den sakens skull.

Sippan är fortfarande varm i framfötterna men mkt piggare. Dock är magen en fullständig katastrof. Har stått å tvättat henne halva kvällen nu. När jag tog in henne igår så var svansen som en brun pinne därbak bara. Frusen rännskita i vartenda tagelstrå, inte kul alls... Å nu såg jag att hon ju är mer el mindre skinnflådd i mellan skinkorna då det fräter så. Har tvättat x fler å torkat torrt å smörjt in en halv tub Inotyol mellan benen på henne och under svansroten. Man tar vad man har lixom å den funkar ju bra på ungarna så varför inte... Har pratat med vet igen om henne och fått rekommenderat i princip fri tillgång på hö, bort med allt kraftfoder å ge morötter och A-fil. Tyvärr är buttan lite lösande å den ska hon ju ha i ett par dagar till. Damen är ju ganska glupsk å lite putt på att kraftfodret är borta så buttan å MagTarm pulvret hon får nu slänger hon i sig utan problem. Så då tänkte jag att A-filen inte kommer att bli några problem att ge heller... Ack så fel man kan ha!! Ngt äckligare än A-fil kunde jag ju inte ha lagt i krubban! Jisses vilken min hon fick när hon väl lyckades smaka (el jag tryckte i henne) en morot indränkt i fil. Hon tittade lite dumt på mig å undrade om jag verkligen var så korkad att jag trodde att hon skulle stoppa i sig det där... Jag kanske skulle ha tagit lite mindre mängd så där första ggn... Nåja, hällde i lite av lammkrosset å då åt hon lite iaf, får se hur det ser ut i krubban imorgon. Ska fråga lite om henne på kliniken på onsdag när vi ska in med Vienna.

Idag ringde Toyota å undrade var vi var någonstans... Vi hade ju totalt glömt bort att Yarisen skulle lämnas in för ett återkallningsjobb som Toyota står för. Den blir borta en vecka och under tiden får vi lånebil. Det var bara att slänga sig inte till Visby. Sån tur var så var både jag å Jörgen hemma så han åkte in då å jag fortsatte å mocka å fodra.

Carro var hemma idag för hon hade så halsont. Ska försöka gå till skolan imorgon igen. Tyvärr känner jag oxå att det är ngt på G men jag hoppas att det stannar där å inte blir ngt. Tänk om vi skulle ligga sjuka både Jörgen å jag när vi ska passa kossor... Inte kul! Vi var där igår å gick igenom datorn å hur den funkar. Man ska ju lägga in om de har kalvat el om de får penicillin å så... Lite nervöst är det inför dessa dagar kan jag erkänna. Jag hoppas innerligt att vi inte missar ngt så att vi ställer till det för Karin & Niklas när de är så välförtjänt bortresta.

Nu ska jag sova. Hoppas att webbstrulet löser sig imorgon...

~~~~~~~~~~

Tillbaka till Nyheter.

 

 

* 2009-02-27 - JumpClub, salen ska fixas, lammvägning, första gänget vänjs av å Ferris första "skoldag"...

* 2009-02-21 - Byggubbar, körtävling, innebandy, mer gubbar å avfärd mot JumpClub imorgon...

* 2009-02-19 - Benet av på tre ställen, Vienna märkt å lite smått å gott...

* 2009-02-17 - Vienna utdömd, Pärlan in till klinik igen å Exact var toppenduktigt

* 2009-02-15 - Panik innan tävlingen, hopptävling å uteritt med Olle

* 2009-02-13 - Lite lammuppdatering, Olle på hal is, Strands, hästsnack å Carro har öppnat en blogg...

* 2009-02-11 - Vinter igen, kliniken med Sippan, kortet kirrat, förtvivlan & ångest, Nelly är GRYM, tokmkt på Strands å tappskokurs på besök...

* 2009-02-08 - Olle på kalas & plugg inför det Gröna Kortet för Carro...

* 2009-02-06 - Vienna på kliniken + lite blandat...

* 2009-02-04 - Webben uppe, besök igen, lammförlust, hoppträning å klinikbesök...

* 2009-02-02 - Fortfarande "trasig" webb, sjuk lammunge, en massa bokföring å "äcklig" A-fil...

 

Levide Gård
Näs Levide 166
623 37 Havdhem
info@levidegard.se
0498-29 14 29
0768-24 34 56
070-764 54 30