Levide Gård

 

Pärlemo 4545 Åkerbo fälttävlan 17 maj -08.

 

Välkommen till Levide Gård 

               

Huvudbild på en av våra tackor, juni -08.
Meny Jan -09 Feb -09 Mars -09 April -09 Maj -09 Juni -09 Juli -09

Inlägg

 

2008

2009

~~~~~~~~~~

Start

Nyheter 

Gården

Familjen

Katten

Hästarna

Lammen

Galleri

Länkar

Gästbok

Hitta hit

~~~~~~~~~~

Levide Gård
Näs Levide 166
623 37 Havdhem
info@levidegard.se
0498-29 14 29 (Hem)
0768-24 34 56 (Marika)
070-764 54 30 (Jörgen)

 

 

Första dagen i januari.

~~~~~~~~~~

2009-01-30

Kom just ihåg att jag glömde en sak sist... När vi ändå var på kliniken med Sippan så bad jag att de skulle kolla i munnen igen på henne så att det inte är ngt bettskav el dyl som stör henne eftersom hon fortfarande är tjafsig med huvudet. Det fanns inga skador med däremot vargtänder kvar!!! Nu är det 3e ggn som hon får dem bortplockade... Enl uppgift var de tagna redan när jag köpte henne. Bad iaf tandis kolla henne det sista vi gjorde innan vi lämnade fastlandet. Hon hittade en stor vargtand som alltså inte borde ha varit där. Fanns då inte ngn vet tillgänglig som kunde sedera henne så vi fick plocka bort den när vi hade landat här på ön i somras. Då hittade den veterinären även rester av en gammal vargtand och ojade sig lite över det men tog bort det han hittade. Kan ju säga att jag blev väldigt förvånad när nu veterinären på kliniken sa att hon hade vargtänder kvar... Hon plockade iaf bort de bitar hon hittade och nu hoppas jag att det var sista ggn vi plockar sådana på henne. Och om det har gett ngt resultat ännu för huvudet vet vi ju inte eftersom hon vilar på butta nu. Hon verkar iaf klart piggare nu, lite skönt, hoppas att det bara är buttan som gör det hela. Måste oxå försöka få till hennes mage så att den blir bättre. Just nu provar vi med Kraffts MagTarm pulver men jag vet inte hur lång tid det kan ta innan det blir bättre.

I tisdags hade jag en timme på mig att hinna köra Exact på innan vi skulle på Kasparträningen i Sanda. Skulle bara gå ut å hämta honom i hagen... Kan säga att då var han billig!! Inte f-n tänkte han bli infångad inte! Så typiskt bara för att man har lite tajt om tid. Han å Ferri racade järnet runt i leran så det stänkte om allt. Jag var sjöblöt av svett efter att ha försökt få tag på eländet i vad som kändes som en evighet. Till slut stannade han i ett hörn å jag fick tag på honom. Jag var så arg så jag kokade. Oj, vad han stod stilla på stallgången sedan å rörde heller inte en fena när jag spände för honom framför maratonvagnen! Å eftersom det var ännu mer tidsbrist vid det här laget så blev travrundan snabbt en galopprunda istället men han fick minsann skylla sig själv för den straffkommenderingen!! Ärligt talat var han faktiskt jätteduktigt å höll en frisk galopp utan större ansträngning nästan hela vändan på ca 4,5 km med maratonvagnen, fast jag var för arg för att erkänna det... Svettig var han runt hela huvudet så jag kan tänka mig hur han hade sett ut om han inte varit klipp vid det laget... Igår tömkörde jag honom och tränade ryggningar samt början till sidoförflyttningar. Ibland fick han till riktigt bra ryggningar å ibland blev det katastrof. Sidoförflyttningarna förstod han inte heller ännu men det var ju bara första passet så rätt var det är så trillar kronan ner. Blev tvungen att avbryta då jag skulle hinna hämta Carro och Olle i Hemse. Det är märkligt vad tiden går fort när man har kul. :-))

Från det ena till det andra, om ngn har tips på hur man får ett envist russ att dricka ur vattenkoppen så mottages det tacksamt! Han dricker ur den när det finns vatten i men han vågar inte peta på pinnen så att det rinner ner mer vatten. Å då är den pinnen superkänsligt så han behöver inte ens ta i. Har ju sett hur han attackerar isen i vattenkaret ute som ligger dm tjock ibland å det har han ju inga problem med ju... Knaspelle...

Var iväg å mätte honom igår kväll hos Blenda i Sindarve. Vi hann bara åka dit med en ponny eftersom vi åkte direkt efter Rickard träningen för att hinna innan vet Annika åkte därifrån. Det var 3 olika som mätte honom och alla fick olika mått. Kan inte vara lätt att vara mätman inte... De kom iaf fram till att han var 122 cm denna mätning. Eftersom det är mer än 5 cm tillgodo till nästa kategori så behöver han inte mätas igen förrän vid slutmätningen vid 8 års ålder. Får se vad de mäter honom till på avelsvärderingen 1 mars. Han skötte sig iaf strålande då vi inte har hingstvägg i transporten och han åkte bredvid Vienna till å från träningen å ut till Garda.

Vi bestämde iaf att Pärlan bör mätas hemma i lugn å ro eftersom hon ligger lite på gränsen. Då tar vi även Sippan å Zonis om de ändå kommer hit å mäter. De skulle klämma in ngn onsdagskväll framöver å det är ju ingen panik med dessa direkt.

Träningen för Rickard gick väl inte så bra. Iofs gick hon väl hyfsat eftersom hon är som hon är. Men även om hon ibland glimtade till så tyckte han att det ser ut som om ngt bekymrar Vienna helt klart. Frågan är bara vad? Har fått tips om en som är duktig på att känna igenom hästar som jag har mailat till, får se om hon hinner å har möjlighet att titta på Vienna. Men vi ska ju iaf till kliniken på onsdag den 4 feb.

Idag tittade Mårten hovslagare förbi här. Han hade varit å skott hos Olsvenne så då passade han på att komma förbi med notan på Sippans sjukbeslag från i måndags. Jag passade på att fråga om Ferri å hans framställ å han tog lite på honom men skulle höra sig för å klura lite till på om vi kan göra ngt mer för honom. Han skulle höra av sig å så tar vi ev med honom med Vienna in till kliniken på onsdag så skulle de titta på honom då. Inte så att Ferri själv stör sig på att han är lite tåvid men kan man hjälpa till å korrigera det hela ngt innan han vuxit klart så är det ju bra, i synnerhet när han ser hyfsad ut fö killen.

Idag har Olle å jag gått på långtur med Zonis. Hon fick på sig sina julklappar å Olle likaså. Han hade tom sin nya svarta ridstövlar. Å vad han har galopperat idag! Jag fick kramp i framsidans lårmuskler får det var länge sedan jag sprungit så fort så länge... Det började med att han satte av i trav i värsta montétempot. Då tänkte vi att vi provar om vi kan få henne att galoppera istället å Zonis är ju inte direkt nödbedd så det var inga problem. Jisses vad det gick! Men så fort han tar i tyglarna å vill sakta av så stannar hon direkt! Hon är verkligen en superponny! Lätt att få igång å lätt att få stopp på även för små barn. Innan alla galopper så red vi i skogen lite å i backar upp å ner. Det är lite svårt att hinna med att luta sig lite bakåt å sedan snabbt framåt när det går uppför igen, men övning ger färdighet.

Innan ridturen måste man ju pyssla om hästen lite. Här tvättar Olle försiktigt bort lite "gubbar" ur ögonen på Zonis.

Här i sitt nya rosa schabrak med ett hjärthål i. Även tränset var nytt med rosa foder å rosa stenar i pannbandet. Det var Oliver väldigt bestämd med, rosa ska det vara för Zonis är en tjej!

Pyssel efter ridturen...

Bosse är på fastlandet så nu är vi "lammvakter" åt våra egna lamm ute på udden. Är ju annars han som pular med dem. Det är ju inga problem, värst är bara att komma ihåg å åka ut dit. Kände lite på de baggar som man får klämma lite på å de var ganska tunna tyckte jag. Man lurar sig ju på deras jättepäls så det är lite svårt att hålla koll. Får nog börja ge dem lite kraftfoder så att det hämtar sig lite, avmaskade är de ju sedan tidigare. Undrar just hur alla tackor ser ut under sina pälsar...

Har sorterat lite papper för att få ordning på saker å ting inför att vi ska få hjälp med bokslutet. Är lite läskigt när man inte har koll på hur det fungerar riktigt, hoppas att GotKom projektets kurser verkligen blir av så att vi får lite grunder i detta.

Pratade med Bosse om sanden på volten som han skulle hjälpa oss med att dra ut. Han tror inte att de går med vår traktor utan man ska ha en lastare för detta. Ringde då en granne som har sådan firma men han har fullt upp å maskinen kommer inte hem till socknen än på länge. Fick tips om en annan lastare som Johan kände så han hjälpte oss att ringa till honom och kolla läget lite. Det var iaf positiva besked för den killen (som heter Jörgen han med) kunde nog fixa detta i nästa vecka. Jag skulle ringa honom på onsdag när han kom hem igen, då han är bortrest just nu.

Nu ska jag gå ut å natta djuren å se om det är ett par hungriga lammungar där ute...

~~~~~~~~~~

2009-01-28

Nu har vi varit på kliniken. Pärlans ben är på väg åt rätt håll och vi har fått go på att börja skritta henne för vagn å ryttare. Det är inte helt röntgentätt ännu men så pass att det är dags att börja "härda" det hela lite så att benet anpassar sig för kommande arbete. Så ut och skritta och släpp tillbaka i hagen med de andra. Åter till kliniken om ca 5 veckor för ny röntgenkoll innan trav å galopparbeten påbörjas. Det såg iaf ut att ha läkt utan att "störa" omgivningen och det överbenet som bildas under läkningsprocessen är på utsidan å ligger inte i vägen för ngt, skönt! Hon behöver inte vara lindad längre på dagarna men det var inte fel att fortsätta med Back-on-Tracken på nätterna så det gör vi. Släppet i hagen gick jättelugnt till, var lite nervös för detta.

Hon fick gå ut med Nelly först en stund och det verkade lugnt så då fick de andra komma ut oxå.

Fina Snoffan! För säkerhetsskull så fegade jag lite å lindade bägge bak iaf inför första släppet...

Carro hemkommen efter skrittur med Pärlan. Det är lite kul att komma igång igen! Å Snoffan såg spöken å var "bus" hela tiden!

Sippan fick följa med istället för Vienna. Veterinären tyckte att det var lite märkligt för det var 3 hästar med fång på 1 vecka nu å det är inte riktigt fångtider. Sippan röntgades å det var ingen sänkning el så vilket var väldigt skönt! Lite flax hade vi att Mårten hovslagare just tittade in på kliniken å blev då beordrad av vet att lägga på henne sulor fram omedelbums vilket han gjorde, toppenbra ju. Hon var ju ganska nyskodd fram så det var inte så mkt att ta och han noterade oxå att han tyckte att det kanske kunde vara stengallor istället som hon kände av å inte fång. Visserligen är inte damen direkt mager nuförtiden så lite fångbenägen kan hon ju vara, dräktig som hon är oxå, men jag hoppas ju hellre på stengallor isf om jag får välja. Vet ju att hon kan vara lite ömfotad efter skoning å vi har ju mkt grusvägar här omkring. Hon fick iaf butta och idag kändes hon mkt piggare och har bara kvar lite puls i vänster fram (där hovis för övrigt såg de större "groparna" efter ev stentramp). Hon behövde inte boxvila utan fick gå i hagen med de andra om hon inte toksprang hela dagarna vilket de inte gör. Kraftfodret är tillfälligt borta förutom den lilla muta hon får för att få i sig buttan. Vi kikar oxå på ett foder för dräktiga fånghästar om ifall att det nu är en fångkänning hon åkt på. Man kan ju inte direkt ta bort kraftfodret helt å banta en dräktig märr.

Så här ser en klassisk fånghäst ut vid ett rejält anfall. De försöker avlasta framhovarna så gott det går genom att skjuta fram dem å stå mer på bakbenen.

Så här stod Sippan i hagen igår. Hon verkar inte direkt vilja sträva efter att avlasta framfötterna...

Verkade Oskar i måndags men hann inte gå över med honom då för de var inte hemma på Olsvenne just då å vi ville ju släppa medan det var ljust ute. Så i går gick jag över med honom istället. Oskar är ju inte den som är den så han sprang ju rätt in i flocken på typ 5 st 165-175 cm:are å talade om att här är jag å jag är hingst minsann! Att han bara vågade! Han räckte ju knapp till magen på dem ju... Men grabbar är ju grabbar å visst blev det lite livat men ingen större fara. Å de har 20 härliga hektar å springa på så han behöver ju inte känna sig direkt trängd där... Fick en rapport lite senare av Göran och det verkade gå kanonbra. SKÖNT! Hoppas nu bara på att han får komma till en fodervärd hyfsat snart så att han får börja jobba lite å inte glömmer det han har lärt sig här.

27 januari 2009 precis innan släppet. Var ingen idé att finputsa honom innan direkt...

Ingen höjdarbild men de försvann in i skogen så fort att jag inte hann få så många bilder tyvärr...

Det var träning för Kaspar Hållsten för Carro å Nelly både igår och idag. Kaspar är uppvuxen här på södra Gotland å har i år blivit uttagen till landslaget för Young Riders. Oj, vad Carro å Nelly har fått jobba!! Igår tänkte jag att nu döör Carro snart å en stund senare tänkte jag att nu döör Nelly snart... Men vad bra det har gått för dem!! Igår inleddes det hela med framridning utan stigbyglar i alla gångarter å även lättridning, det var länge sedan Carro jobbat så mkt kan jag säga å gissa vilken träningsvärk hon hade idag. De gick sedan över till ett lååångt galopp-pass å jag tänkte att Nelly inte skulle orka men det verkade inte vara några problem med det. Igår var det lite lägre höjder men idag hoppade de 115 cm som avslutning. Överlag så går Nelly jättesäkert å hoppar allt men är lite lat. Behöver komma fram i en lite mer energisk galopp (å vi vet ju att hon kan galoppera den damen) men förutom grundtempot så var Kaspar jättenöjd med dem bägge å skulle komma å titta på dem på sportlovet då han är hos Sylve då. Carro sken som en sol å vi tyckte båda att det här var två jättebra pass de fått. Imorgon är det eg dressyrträning för Rickard å eftersom Sippan inte är ridbar så var det Nelly som skulle få gå men hon får nog vila efter dessa två dagar och Vienna får rycka in istället. Det behöver hon men jag är rädd för att Rickard kommer att gråta över vårat lilla problembarn...

Skodde Sippan bak imorse och sedan åkte vi på möte i skolan. Det var uppföljning från förra ggn. Nu funkar ju allt i själva skolan bra men fortfarande är det ganska hårda grupperingar inom klassen, iaf i tjejgänget. Det fanns nu planer på hur de ska jobba med detta framöver så förhoppningsvis blir det bättre så småning om.

Det var ju mätning på schemat imorgon eg men den är just samma tid som Rickard träningen så det blir nog lite knepigt att få till det. Ev skulle vi få komma på kvällen efter träningen men de skulle höra av sig imorgon om det går. Det blir då Sippan å Exact för Pärlan kan behöva lite längre tid på sig att slappna av å så eftersom hon är maxad. Men det blir ett tillfälle till hos Hillevi lite senare så då får hon el alla åka dit istället.

Två nya bagglamm dök upp idag så nu har vi 80 st ungar.

Har säkert glömt hälften av vad jag ville säga men nu måste jag sova...

~~~~~~~~~~

2009-01-25

Fredagen var en sådan där galen dag, jag hann typ ingenting å Exact var tokpigg igen så halterna var puts väck å ökningarna var bocksprång igen. Bestämde mig för att grabben behöver en snokrem till att börja med iaf. Blev in i sadelkammaren å leta rätt på en passande nosgrimma i helsvart men tillhörande rem och sno det från ngt ridträns. Hittade en som blev kanon faktiskt, ser nästan ut som om den tillhör körhuvudlaget, toppen! Olle skulle ju till dagis denna morgon och jag hade lite ärenden att göra så dagen blev försenad som vanligt. Ut med alla djuren och sparade Exact å körde honom på ovan nämnda tur. Skulle vara ett genrep inför tävlingen på söndag men vet inte vad det blev istället... Iaf säker på att jag ska köra fram lääänge på söndag blev jag...

Efter Exacts repa gick jag in å tog ett varv med "snabeldraken" då Malins son Kevin skulle följa med å han använder golvet ganska mkt å hos oss är det nog mer städat på stallgolvet än här inne ibland...

Ut å börja mocka å då hinner jag inte långt förrän jag hör att Pärlan "blåser arab" ute i hagen. Ut å kolla vad det är å jag höll på att sätta hjärtat i halsgropen när det stod typ 2 älgar på stallplanen!! Vi en närmare titt när chocken lagt sig visade det sig att det var 3, 2 stora å en mindre, å inte älgar men grannens hästar modell STORA! Det var Tima, Pilot och Embargo som kommit på besök hos oss! Pilot och Embargo är halvblod resp fullblod på 170 å de stackars grimmorna jag hade räckte runt ena näsborren å ena örat el ngt... Men Tima har jag ju grimma till så henne fick jag in först å ställde henne i hennes gamla box. Lyckades oxå baxa in de andra 2 i varsina boxar då de var hyfsat samarbetsvilliga trots de märkliga grimmorna... Ringde Olsvenne men de var borta hos Carina å Thomas i Lojsta å hjälpte dem med deras scanning så djuren fick stå där de stod ett tag. De gick dock ingen nöd på dem å Cecilia kom över å hämtade dem på kvällen sen.

Pilot i Nellys box.

Fortsatte å mocka å då hörde jag ett lamm som skrek. Gick in i ponnystallet men alla glodde bara dumt på mig å det var lugnt där. Fortsatte med mockandet, tiden började ju närma sig hämtning på dagis å jag hade inte hunnit med någonting idag, å då hörde jag hur det skrek till igen där ute så nu gick jag ut igen å då såg jag att det var en gimma som låg å lammade i den mörkaste spiltan. Dock hade hon precis fått ut sin unge så jag flyttade in henne i en ljusare box å stängde in henne där. Gav henne vatten å så fick hon pyssla med sin unge lite för jag hade inget hö framme just då heller. Fick tag på Bosse som hjälpte mig att köra in en storbal i stallet. Gav då tackan lite hö å kraftfoder. Fortsatte mocka lite stressat å då ringer ängeln Malin å sa att hon lika väl kunde hämta upp Olle eftersom hon ändå passerade Hemse på vägen. TACK! Å dessutom hade hon fått tag på Pelle och det var OK att släppa Oskar på lösdrift hos Olsvenne tillsvidare. Det blir toppen för så fort Oskar ätit upp så puttar han bort Exact å äter upp hans mat oxå. Där släppte mkt för nu hann jag mocka klart alla boxar utom där "gästerna" stod och fodra lunch till djuren.

När väl vår "gårdsvakt" Malin med son Kevin och syster Marie (som var med som "nanny", hoppas att jag kom i håg hennes namn rätt nu!) kom så gick vi igenom stallsysslorna å lammsysslorna. Malin är nu en sådan där supermänniska som kommer ihåg allt man säger efter första försöket så hon missade inte en grej här hemma! Snacka om att man kunde åka i lugn å ro med en som som hon här på gården!! Hon hann tom hjälpa oss att bada Exact på lördagen å smörjde selen med mig på fredagskvällen. Har aldrig smörjt en sele så fort någon gång... Så vi hann smörja å mocka klart boxarna, mata lammungar, ta in hästar å mata tackor lagom till Jörgen kom hem från jobbet med 5 familjepizzor i bilen som vi slice:ade och åt i soffan framför Let's Dance... :-))

Upp 04.30 på lördagen för att hinna med båten. Fodrade lamm å hästar innan vi åkte oxå. Resan gick bra men oj vad det gungade på väg till Nynäs. Vi hittade golvplats i ett av sidkrypinnen som finns på båten å där somnade hela familjen som klubbande sälar... Efter båten åkte vi till Eko och bytte om samt mötte upp morsan som skulle åka med oss till Eskils då Dede just blivit sjuk å inte kunde följa med... Hörde att han var rejält dålig stackarn! Vi trodde att vi var framme i god tid vid kyrkan dit GPSen hade lett oss. Problemet var bara att det inte fanns ngn kyrka där vi stod... Jag hade knappat in fel adress så vi var inte alls framme där vi skulle vara förstås... In med rätt adress å full fart framåt! Vi hann faktiskt i tid!

Thindra var så duktig under hela dopet, sa inte ett knyst, inte ens när hon fick vatten på sig! Här kommer ett gäng bilder...

Det var en väldigt personlig präst som var rolig att lyssna på!

Dags för vatten! De mindre barnen fick komma fram å vara med... Oliver i blå skjorta bredvid sin kusin Filippa.

Hela ligan med faddrar å allt. Tyvärr kan jag inte namnen på alla dessa människor...

Efteråt där vi fikade gott. Ganska nöjda föräldrar.

En skön liten kille som hittade supergoda kakor...

Paket öppning. Många fina saker blev det.

Den fina smyckeslådan hon fick blev nog nästan fullt på kvällen därhemma...

Å här har vi morbror Oliver samt farbror Hugo med Thindra å Tobbe emellan.

Å så Thindra själv som ville ut å gå lite i sina fina skor!

Efter att gästerna gått så hjälptes vi åt att duka av och flytta tillbaka borden. Sedan åkte vi med en sväng hem till Ange å Tobbe för att se deras lägenhet. Den var ju stor å fin men med ett mördande antal trappor utan hiss att knalla i för att komma dit. Bra träning iofs! :-))

Börnade vidare hemåt för att hinna in en sväng på Eko innan det var dags att vända mot färjan igen.

Hemresan var inte lika gungig men vi sov ganska gott på den oxå alla utom Olle. Öht taget har jag nog sovit hysteriskt på denna endags tripp. I bilen till färjan, på färjan, i bilen efter båten, i bilen efter Eko på väg mot Eskils, från Eskils, från Eko, i kön i hamnen, på båten å i bilen hem till Näs... Helt galet för annars sover jag kanske en bit å sedan är man ju vaken efter det men inte nu inte...

När vi kom hem så nattade vi hästarna och lammen. En tacka hade lammat under dagen å en till på kvällen. Den på dagen hade Bosse fått dra ut för det var en gimma som fick ett tacklamm på 6,5 kilo, jättestor mao... Den satt fast ordentligt så det var tur att han sett det. Nu är det 78 märkta ungar därute.

Det var en härlig ordning å reda på allt när man kom hem å Exact var så ren å fin så. Manen å svansen var vita för en ggn skull å inte grå. TACK MALIN!!!

I morse så ringde klockan i ottan för det var ju dags för tävling i Havdhem. Det var Exacts kördebut å den gjorde han med bravur!! Vi var där i god tid så att jag skulle hinna köra fram länge. Men oj, vad han skötte sig bra!! Inge stök, protester, unghäst- el hingststök alls!! Kunde tom jobba lite i form vad det led. Tom inne i ridhuset där jag aldrig kört ngnggn så skötte han sig kanon! Mjuk å fin å gjorde som jag sa men missade lite i halten inför ryggningen och då funkade inte den som den skulle men han är förlåten för det eftersom allt annat gick så bra... Även folk runt omkring tyckte att han skötte sig kanon å det var ju lite kul att höra! Poängen räckte ju inte så långt idag, då det finns en del att fila på förstås, men specialpris för "Finaste, mjukaste körning" fick vi iaf! Det var kul! Men det var precis som han var, så mjuk å fin, att jag inte trodde det var sant. Vi ska fila på att lära honom att gå undan för pisken så att jag kan hålla honom ytterligare lite rakare där det behövs.

 Lite bilder från idag....

Framkörning på parkeringen, fina killen!

Det var lite kladdigt å lite vattenpölar här å var men det brydde han sig inte i, skönt det!

Lite långa skacklar men det är ju Pärlan som går med denna vagn i vanliga fall.

Fina killen straxt innan vi ska köra in i ridhuset...

När vi kom hem så sadlade jag och Carro Sippan resp Nelly. Kom tyvärr inte så långt då Sippan nästan inte kunde gå... Carro sa att hon kändes lite stel för några dagar sedan men jag har inte sett ngt på henne och hon har fått ta det lugnt några dagar ändå. Nu blev det operation felsökning på närmare håll å jag kunde konstatera puls å varma hovar i bägge fram, inte kul! Tänkte att det har med skoningen att göra (har inte hunnit med bak ännu) å om hon skulle vara sömstucken men hon har ju gått en vecka utan problem sedan hon skoddes och nu knackade jag på alla sömmar å det var ingen reaktion. Visitertången gav lite resultat på vänster fram i tån... Blir lite nojjig då det känns som fångsymptom. Hon är dock inte så stapplig så det kanske bara en känning men pulsen var ju kraftig å värmen i fötterna likaså. Å vi som varit supernoga med hennes och Zonis foder just för att de är dräktiga å så mkt går hon ju inte just nu så att det skulle vara belastningsfång tycker jag... Men kraftfoder bort iaf å nytt strö i boxen så att hon står mjukt. Hon var väldigt upprörd över att det var tomt i krubban vid insläppet idag. Nu ska vi ju till kliniken imorgon med Vienna å Pärlan. Om hon har sådan puls imorgon med så får Vienna stanna hemma å så får jag boka om tiden för henne.

Som sagt så har vi fått Oskar till en tillfällig lösdrift hos grannen då vi inte kan ha Exact å han i samma box längre. Inte för att de är ovänner men Oskar knuffar bort Exact hela tiden å äter upp hans mat. Vill inte att han ska tappa i hull nu när han börjar köras mer å snart ska visas. Förhoppningsvis så blir inte Oskar så långvarig på lösdriften för ev var det en fodervärd på gång till honom på fastlandet vilket vore toppenbra för han behöver gå den killen. Men jag skall försöka hinna se över hans fötter på morgonen i morgon och gå över med honom till grannen på förmiddagen så att det är ljust ute vid släppet.

Den här veckan är fö så där riktigt hysterisk, vi ska hinna med att: Få i väg Olle till dagis (i tid!) för de ska åka skridskor, verka å lämna Oskar, ATG med 2 hästar, Grönt kort kurs, tandis med Carro, hoppträning för Kaspar 2 dagar, möte i skolan, mjölkning x fler, dressyr för Rickard, sko Pärlan om hon får "go" - behövs göras innan mätningen, mätning av Sippan, Pärlan å Exact på torsdag, beroende på vad vet säger så ska Sippan skos om bak oxå. Å ngnstans i detta så måste vi hinna med lite bokföring oxå. Är oxå ett körmöte jag ville vara med på men det krockar med hoppträning... Sedan ligger sanden fortfarande inte utkörd på volten. Å tackorna måste vaccineras om... Ja, å så är det ju det vanliga dagliga oxå...

Sova... Finns det ngt skönare än att få sova en stund?

~~~~~~~~~~

2009-01-22

Det har lugnat ner sig lite med lammen nu. 75 inmärkta lammungar. Idag har vi byggt om lite igen i fållan så att mammorna fått lite större plats då de är fler nu än de som inte lammat. Det är 19 st hemma nu som inte lammat å dessa är utspridda fram till slutet på mars. Vi flyttade oxå foderhäckarna så att de inte står emellan fållorna eftersom när de började bli tomma så fylldes de med lammungar som sedan gick ut på fel sida å sprang runt bland de tackor som ännu inte lammat. Det kändes ganska bra när det blev klart å tackorna är som vanligt glada när det kommer nya balar i deras höhäckar. I lammavdelningen så ligger de ju på varandra under värmelampan så där hängde vi dit en till så att några till får plats. De har oxå börjat plocka lite med maten så där fick vi fylla på lite till mammornas stora avundsjuka då de inte kommer in där...

Här är en rymling infångad! Ett av våra två napplamm... Lite tid för gos måste man ju ta sig.

Vi scannade ju våra "förvildade" saker ute i lammhuset på Udden igår. Nu kan man definitivt konstatera att 70202 är steril. Under hela den dryga månaden han gick med dem så har ingen tagit sig. Sedan bytte vi bagge å nu är det bara 15 av de 85 som går där ute som inte är dräktiga, el iaf som kanske var så nybetäckta att han inte kunde se detta på scanningen, dvs under 30 dagar isf. Tyvärr medför det här ju att det blir en väldigt sen lamning på dessa vilket i sin tur medför att det blir svårt att synka tillbaka dem till rätt tid nästa säsong oxå. Men vi gör så gott vi kan. Nu är det iaf så att 3 st hade gått längre tid och dessa tar vi hem i mitten på feb. Sedan är april i stort sett lamningsfri för att i slutet av april till mitten av maj bli helt hysteriskt då alla resterande lammar under dessa 3 veckor. Bra synkade var de iaf å det är skönt att det inte blir så utspritt igen, bättre att "riva av" det hela så det är gjort. Men Bollnäs tävlingen (8-10 maj) som är så himla kul att åka på (som brukar ligga i slutet på juli men är flyttad i år) ligger ju väldigt pyrt till i nuläget... :-((

Våra skitiga, oklippta "vildar" ute på udden... De har ett lammhus att gå in i men det är inte av intresse för damerna... 80271 var sig lik å hängde i foderhinken först som vanligt. Hon var dräktigt så det ska bli lite kul att få hem henne så småning om.

Olle passade på att klia lite på baggarna. Spec den närmaste 80088 är en sådan som vill bli kliad å står å blundar å njuter... De här är våra 3 ungbaggar å de bägge svarta har avkommor födda efter sig redan.

Här hemma har vi en tacka född -05 som har fått en bukmuskelruptur som det så fint heter. Det är som ett bråck i buken där muskeln har spruckit och då inte kan hålla organen på plats riktigt. Så länge tackan inte är så allmänt påverkad så gör man inget åt det men hon skall inte betäckas igen förstås för detta läker inte. Så hon får gå kvar så länge lammen behöver henne och sedan tas hon bort. Hon är väldigt pigg å glad å har stenkoll på sina barn så det är synd på en så bra tacka men sådant som tyvärr händer ibland.

Frisk tacka, 5185, som är lika gammal som den dåliga 5114. Jämför denna buk...

...med 5114 så ser man skillnaden. Det är bara på vänster sida, på höger är hon helt smal å fin...

Det enda hon besväras av är att vänster bak inte får plats framåt när hon går så hon blir lite kort i steget där. Men som sagt så sa veterinären att man inte gör ngt åt det så länge de inte verkar vara så besvärade av det.

Exact har fått ett pass med maratonvagnen igen. Det är skönt att se att den inte bekommer honom ngt nämnvärt fastän den är ganska rejält mkt tyngre än Roslagsrockarden som vi började köra honom med. Vi körde i gropen, mest ett distanspass men med lite form å fason på det hela. Provade även lite maratonsvängar runt buskarna å det funkar toppen! Han lyssnar och är med på att det händer saker hela tiden när man är i ett maratonhinder. Farten är inte där fullt ännu men det kommer vad det lider. Han är på alla sätt å vis mkt mer lätthanterlig än sin syster. Å på vägen hem så fick vi möte av en bil på dessa smala vägar å becksvart som det var vid det laget så blev både han å jag helt förblindade av helljuset på bilen men han travar bara tryggt på å går dit jag styr, skön kille. Jag har alltid lite skräck kvar i mig då jag en ggn i tiden hade en travare som fick fullständig panik av helljus/halvljus på mötande bilar i mörkret. Många var de gånger så vi ramlade ner i diket då han i panik försökte slänga sig undan detta hemska på hästars rationella vis. Å inte fick man mkt till förståelse av bilisterna heller förstås...

Vi var på Rickard träning med Nelly idag. Lite protester vid lastningen men mindre än förra ggn så det går framåt. Å på vägen hem knallade hon bara in... Själva träningen gick väl sisådär enl Carro. Nelly är ju lite bekväm av sig å behöver verkligen ridas in i form på alla sätt å vis. Innan hon är där så är hon väldigt stark i munnen men så fort hon går rätt så blir hon tokmjuk å fin. Men för det mest gick hon ikväll å "maskade" å körde ganska rejält med Carro så hon var nästan gråtfärdig när passet var slut stackarn. Carro vill ju så mkt men det tar lite tid att hitta alla knappar. Dock tyckte Rickard att Nelly såg väldigt trevlig ut när hon väl går så det finns "hopp" på alla sätt å vis.

Imorgon em/kväll kommer Malin med syster å ska ta hand om djuren under lördagen då vi åker en snabbis tor till fastlandet på Thindras dop. Jag hoppas att djuren sköter sig så att de inte blir avskräckta, he he, kan vara bra att kunna få hjälp ngn ggn ibland ju...

Vi hörs efter dopet!

~~~~~~~~~~

2009-01-20

72 inmärkta lammungar nu. Har varit helt hysterisk ett tag, sov tex 1,5 h natten mot söndag men är lite lugnare för tillfället vilket känns bra inför dopet vi ska på i helgen då vi lämnar över för dagen till Malin (med Trofé 498) och Bosse. Nu är det 3 vuxna tackor och 2 ungtackor som ska lamma i jan och därefter är den intensivaste perioden över för denna stund. Det är fler dräktiga men lite utspritt i tiden nu. Men som sagt, imorgon är det scanning av de 85 som går ute på Udden och då hoppas vi på att det är några fler som tagit sig. De ser fö ut som vildar där ute, långhåriga å skitiga. De har ett lammhus å gå in i men inte vill de vara inne heller... Hoppas att de går att få in dem imorgon eftersom att vi scannar där inne.

Vi lyckades med en planerad adoption i söndags! *Stolta* Det var tacklammet jag skrev om tidigare som blev bortskuffad av sin mor. Dagen efter så var det en gimma (inte helt optimalt att adoptera till en sådan men tillfället var så bra så vi tog chansen) som lammade och vi hjälpte till att dra ut hennes unge och då passade vi på att lägga dit blivande 62:an, med ihopbundna ben, under den riktiga ungen när vi drog ut denna. Det resulterade i att 62:an fick allt fostervatten å så på sig och den riktiga ungen tog vi bort därifrån en stund. 62:an la vi fram till mamman och hon började pyssla frenetiskt med henne! Kan säga att det var en paralyserad lammunge så låg där å inte förstod någonting! Först en mamma som inte vill veta av henne och nu en annan som kastar sig över henne med all kärlek i världen! Efter några sekunder vaknade 62:an till sans och började bearbeta ihopsnörningen och på ett par sekunder var hon uppe å sprang för glatta livet å skrek efter sin riktiga mamma (som givetvis inte svarade eftersom hon inte brydde sig om henne). Å den stackars gimman har ju ingen koll på att en nyfödd lammunge inte springer gatlopp två sekunder efter att den kommit ut utan hon sprang efter å ville pyssla å hmma med sin nya "skatt". Tyckte lite synd om henne ett tag för hon jobbade så med sin "otacksamma" lammunge. Till slut så lugnade 62:an ner sig lite å vi kunde gå in å visa henne på spenarna å nya mamman stod så stilla så. Då verkade kronan trilla ner lite smått hos ungen då hon märkte att hon faktiskt fick äta på det här stället till skillnad från det förra... När det verkade vara OK så la vi tillbaka den riktiga ungen, ett svart tacklamm, å då fick gimman en lite mer tacksam unge att pyssla med. Men hon gör ingen skillnad på dem å nu verkar de ligga på sova på varandra men det tog ett tag för 62.an att förstå detta. De är fortfarande kvar i egen box men ev så släpper vi ihop dem med en annan tacka med en enling imorgon kväll. Skönt iaf att vi förhoppningsvis verkar slippa ett napplamm till. Å tackan är så strålande duktig med de sina att man blir rörd när man ser dem.

Har varit ute på ett dressyrpass med herrn igen. Denna ggn på vägarna då jag aldrig hinner köra när det är ljust nuförtiden känns det som. Inget bockande idag, tack för det!! Var inte ens några tendenser utan han var som vanligt. Tycker att han verkar trivas bra med det raka bettet, trots att just detta är lite stort då det är Pärlans och han är mindre i munnen än henne. Men jag ringde Mia på fastlandet idag och hon skulle kolla om hon hade ett extra hemma som jag kunde få låna tills hon åker förbi Eko och ser om hon kan köpa ut ett sådant till oss. Ev hinner vi förbi själva på lördag men jag vet inte det ännu. Han är iaf toppentrevlig att köra. Vi jobbade med ryggning å tempoväxlingar. Det går åt rätt håll men självklart är ingenting klart på långa vägar inför söndagen. Men det är som det är å han har tiden framför sig den killen.

Vi har fått sanden till volten idag. Nu ska den "bara" dras ut oxå. För tillfället ligger den i långa tjocka strängar men jag hoppas att Bosse kan hjälpa oss att få till det så gott det går iaf. Han har oxå fått löfte om att låna en sladd så att vi kan sladda volten när vi kommit så långt.

Idag var det träning i Havdhem igen. Vi hämtade ju hem Nelly i söndags och då visade Hillevi lite hur vi ska jobba med damen. Som sagt så gör hon ju lite som hon tycker å funkar det så gör det så det är mkt den attityden vi ska jobba med vid sidan om lastandet. Vem går först och stanna när den som leder stannar, hålla avståndet å inte tränga sig på utan respektera distansen. Backa när jag backar, fortfarande med avstånd emellan osv osv... Men stark är hon och testar gör hon. Vi hamnade i Hillevis trädgårdshäck en vända fram å tillbaka. Det är helt hopplöst när hon kommer för nära å bara kliver över en, man har inte en chans. Där fick vi tips om att gå runt ett träd el dylikt för då orkar man hålla henne mha trädet å Nelly greppar ju inte att det inte är jag som är så starkt utan inser bara att hon inte kommer därifrån å är därmed "besegrad" för stunden. När vi sedan kom till själva lastningen så ville hon ju inte gå in förstås. Det var bra för då kunde Hillevi visa hur de har jobbat med henne. De hade en NH grimma på henne men det går med vilken som bara den inte går sönder. Ett varv med långlina runt bommen med lite distans från transporten så att hon inte skadar sig. Linan ska inte löpa så lätt i detta första läge då denna vända är till för att Nelly ska inse att hon inte kommer ngn vart fastän hon försöker. Å mkt riktigt så protesterade hon ju förstås å slängde sig bakåt, det kan ju funka ju... Ganska rejäla protester några ggr och sedan lugnade hon ner sig. Då la vi linan bara ett varv runt bommen så att den kunde löpa men att vi ändå orkade hålla ngt så när å så bad vi Nelly att gå på, utan att vi själva gick före då vi föredrar att skicka på hästarna så att man kan lasta själv om det behövs, och då knallade hon bara på som ingenting å stod där helt lugnt! Efter en stund lastade vi ur henne och efter ytterligare en stund bad vi henne gå på igen å då gjorde hon det. Skönt! Det finns hopp...

Så idag var det dags igen själva. Har tränat till hagen varje dag men man vet ju inte när det väl är dags för själva transporten. Vienna knallade på först å sedan var det dags för damen. Vi provade ett par ggr utan linan men nej, ingen tanke på att kliva in där inte. Hämtade halsringen (går inte sönder) och drog linan till den genom grimman och runt bommen med ganska lång lina så att hon kom bort ifrån transporten. Sedan var det dags, två ordentliga kastningar bakåt (men inte som hos Hillevi el som maratonlastningen till förra träningen), men hon skulle iaf testa om det gick att komma undan å det gjorde det inte. Hon kapitulerade och vi kunde lägga om linan löpande runt bommen istället å sedan bad vi henne gå på å då klev hon in så snällt så utan stök alls. Det tog ca 5 min totalt! Å på vägen hem efter träningen så gick hon in direkt utan lina öht. Fast det har hon gjort tidigare oxå, hemåt verkar mer intressant på ngt vis... Men det är iaf så skönt att det känns som om det kommer att lösa sig bra med lastningen å damen... På torsdag är det dags igen då det är Rickard-träning.

Själva hoppträningen gick toppen med Nelly! Är lågt å mkt lydnad å smidighet så här i början på säsongen, jättebra. Då hon kan bli lite pigg å stark så hoppar Carro med pelham på henne just nu å det verkar funka kanon. Hon är så fin att se på så å Hillevi var toppennöjd med henne idag.

Låga hinder så här i början...

Men lite vattenmattor å sånt så att de får titta lite. Fast Nelly bryr sig inte hon bara hoppar...

80 cm å det känns bara löjligt men räcker för idag då det var första riktiga träningen för säsongen. Kanonstart! :-))

Med Vienna var det värre. Om hon var lite sansad förra ggn så var hon inte det idag. Hon verkar ha kommit på att det är hoppträning nu. Hualigen vad hon höll på, tur att gramanen var på. Vienna tränar med unghästarna så det är inga höjder utan mest lydnad vilket def behövs! Men Carro är superduktigt med henne fast det känns ganska hopplöst ibland...

Hon tittar ju inte på ngt utan går som tåget...

...det är bara tempot och styrbarheten som är problemet...

...och att hon går emot skänkeln å kickar mot densamma ibland.

En klen tröst är det iaf att det är ganska nyttig träning för Carro att rida en sådan här ponny...

Å nu blev klockan hur mkt som helst igen då ra... (Typ 05.00...) Dags å knoppa mao.

~~~~~~~~~~

2009-01-17

Nu är det mer än fullt i ponnystallet! 65 lammungar totalt just nu! Alldeles nyss fick en gimma sin förstfödda. Ett svart tacklamm med stort vitt tecken över huvudet precis som sin far 80088. Hon är jätteduktigt med den. Vi har precis släppt ihop en till grupp med nyblivna mammor ikväll å det är som vanligt lite kaos innan alla hittar sina platser å mammor resp lammungar. Ett tidigare ihopsläpp vi gjort funkar bra nu och kommer att få gå ut i stora gruppen imorgon så då får vi loss lite platser till. En av de som kom imorse (vid 02.30) verkar inte bli accepterad av sin mor. Det var 5 ungar på 3 tackor ute när jag kom ut på natten och förmodligen har ngn annan tacka slickat på denna el ngt för hon blir bortskuffad precis som Ynkepyret blev. Fast denna ggn är jag väldigt säker på att det är rätt ungar till rätt mammor för hos de andra så for hon i väggen så det sjöng om det. Nåja, vi får se. Tackan står iaf uppbunden nu så får vi hoppas på det bästa, om inte så har vi ett tacklamm att nappa.

Våra höhäckar är uthämtade så nu ska vi bara hitta några minuter för att sätta upp dem oxå. Tror att Jörgen skulle försöka titta på det imorgon efter Strands när vi andra är på Grönt Kort kurs i Viklau samt hämtar hem Nelly i från Sanda.

På tal om Nelly så pratade jag bara lite kort med Hillevi på luren och det finns gott hopp om att det hela ska lösa sig och hon skulle visa lite imorgon hur vi ska jobba vidare med det hela. Det handlar iaf om ledarskap och "drottningens" attityd till oss tvåbenta här hemma. Anade att det var ngt sådant för inte sjutton är damen rädd för att åka iaf.

Det mesta av denna vecka har gått åt till lammen så mina "passhästar" (Sippan, Exact å Pärlan) har fått stryka på foten lite. Carro har iofs hoppat in å ridit Sippan lite då Nelly varit borta. Den 26 jan ska vi till ATG å kolla Vienna å Pärlan. Ska bli spännande å höra hur det är med dem. Hoppas att vi får sätta igång Pärlan nu för hömagen hennes börjar bli väl stor nu...

Har fått en nakenfis i stallet nu. Då jag inte hann köra honom innan det blev becksvart igår så åkte saxen fram...

Så här såg han ut före...

Å så här efter... En riktigt snygg kille hittade vi under raggen ju! Lite bad å hovolja på det här så är han som ny!

Fick några minuter över som jag hann köra Exact på idag. Det var meningen att det skulle bli ett programträningspass men jisses, grabben var ju helt galen å köra ju, snacka om explosiv! Bockade å hade sig, letade efter "läskiga" saker å brann överhuvudtaget! Klar effekt av klippningen! Fast han behövde inte bli piggare för han är def lagom som han var innan pälsen åkte av. Efter ett tag kunde jag iaf köra igenom programmet men fick vara väldigt försiktigt vid ökningarna för då var det minsann rodeo i vagn. Han har aldrig gjort så förut killen! Han förvånade mig dock för han ryggade när jag bad honom å jag tror inte att jag har tränat på det i vagn. Kanske dags att titta lite på det en sådär vecka innan tävlingen, he he...

På onsdag den 21 är det dax för scanning av tackorna ute på udden. Ska bli spännande å se om de har tagit sig nu... Var ute med en hink med gotta där idag för att se om de kommer ihåg mig å maten så att vi lätt kan få in dem inför onsdagen. Typ inga problem, jag blev överfallen totalt! Å självklart med 80271 i spetsen! Hoppas att hon har tagit sig för det vore lite kul att få hem henne ett tag, hon är lite speciell för oss...

Föresten så såg jag ngt ascoolt på Youtube! Spegelritt med en kamel och ett arabiskt fullblod. Å nu snackar vi skänkelvikningar å byten i varje steg MED EN KAMEL!! Vad har man å skylla på här hemma då?

http://www.youtube.com/watch?v=CnsWQ4kNG-w

Hare, nu ska jag sova, sova...

~~~~~~~~~~

2009-01-15

Nu är vi uppe i 54 st. Å det är nästan proppfullt på "förlossningen" för tillfället. Kl är nu 03.00 och jag har just slussat in två nya tackor i bås med varsina tvillingar. Imorgon måste vi märka upp å flytta om lite. En av bebisarna som just kommit hittade jag bakom samma vägg som 90001 en ggn kröp in bakom fast han tog en annan väg dit som vi då spikade igen. Men påhittiga som de är så hade den här grabben lyckats hitta in dit han oxå. För tillfället står mineralhinken nu i vägen där och den lilla familjen är numera flyttade till "eget rum" långt därifrån.

De är ju bedårande att se på måste jag säga! Försöker att tajma att han kameran i beredskap när det är "lammrace" i fållan men lyckas dåligt. Men jag var ute med kameran ändå idag å tog lite bilder.

Den svarta till vänster är ett tacklamm men den till höger vet jag inte ser inte riktigt öronmärkningen på den här bilden. Men visst är de väl för docksöta!

Det här är oxå en liten tjej...

Den här tjejen är väl lite skönt tecknad! Vet inte hur man definierar den huvudteckningen...

En annan vinkel på samma tjej.

Det är lammungar överallt nu. De flesta korthåriga men andra har lite längre burr till päls...

Lite lammbus när vi ska halma. Är perfekt för att kunna leka "hela havet stormar" ju... Det gick att hoppa från bal till bal. När sedan en del av tackorna tyckte att de skulle göra likadant gick det inte så bra för dem, he he... De ramlade av på en ggn å så gick balarna sönder för de är ju lixom lite för tunga för sådant... Att notera är att det här faktiskt inte är lammunge fållan... Men som synes så har vi "några" upptågsmakare som smiter igenom höhäckarna när dessa inte är helt fulla...

Vi har ju ett par grabbar som vi nappar. Det är 90005 samt 90007. 5:an är lite mer social än vad 7:an är. Han trivs bäst under sin korkek där han kan lukta på blommorna...

Så fort han har ätit så går han tillbaka till sin värmelampa å rullar ihop sig. Han är inte som alla andra vårat lilla "Ynkepyre"... Fast han är inte så ynklig längre för snart väger han 10 kilo å det är tänkt att han ska börja äta själv då...

I tisdags var det ju hoppträning igen efter jullovet. Jisses, vad kul att komma igång igen! Dock blev det inte riktigt som vi tänkt oss med "skolstarten" då Nelly som skulle vara med på första passet inte behagade kliva på transporten. Tillslut hann vi inte hålla på längre utan hon fick vinna det racet för att vi åtminstone skulle få vara med på Viennas pass. När hon klivit upp en bit på transporten backade vi ut henne å bröt. Det var det närmaste vi kunde göra för att hon inte skulle få bestämma helt själv. Men vi höll på i nästan två timmar å vid ngt tillfälle reste hon sig och träffade min mors arm på vägen ner, inte kul! Sån tur var så blev det "bara" ett tennisbollsstort blåmärke på armen. Men när Nelly tom la sig ner så insåg vi att det nog var kört för idag. Lite tråkigt och ett problem som måste lösas helt klart. Pratade med Hillevi om det på träningen och de var villiga att hjälpa oss (för att det gick att lösa var hon fullständigt övertygad om, skönt att höra). Om vi bara körde hem henne till dem så kunde de börja jobba med henne på en ggn... Jo men, tjena, det var ju just det som var grejen ju! Men idag, två dagar senare, när vi skulle åka å träna dressyr för Rickard, som vi äntligen har fått plats för, så gjorde vi i ordning Sippan, eftersom vi inte visste om Nelly tänkte gå på el inte, och lastade henne. El hon lastar sig själv, dvs släpar in oss i transporten. Sedan tänkte vi att vi provar om Nelly kan tänkas gå på när Sippan står där å dra på trissor om hon inte gick in efter ca 20 min! Vi blev visserligen försenade till Rickard men ändå. Så efter träningen med Sippan så åkte vi vidare ut till Hillevi å lämnade av Nelly där. Väl där blev Nelly varse att det stallets loft, som numera är tomt då de använder hösilage, var omgjort till "skateboardarena". Oj, vad det lät!! Typ som om det kom ett godståg el ngt över huvudet på oss. Deras egna hästar brydde sig inte ett dugg men Nelly tyckte att det var väldigt märkligt. Carro hade svårt att lämna sin ögonsten därborta men inser ju oxå att vi måste få till det här med lastningen. Kan just tänka mig hur det kan bli när vi ska med färjan en dag annars...

Träningen för Rickard gick strålande! Sippan har ju inte styrkan å orken riktigt ännu, hon är ju trots allt bara nyligen fyllda 4 år, fast vi vet ju inte om hon är född sent på året heller, men alla räknas ju som ett år äldre efter varje nyår. Men han tyckte jättemkt om henne så det känns toppen! Han hade gott hopp om att vi skulle få ordning på hennes huvud, hoppas att han har rätt. Hon blev ganska svettig å var lite trött på slutet men kämpade på tappert ändå. Men häromdagen körde jag ett distanspass för vagnen med henne å då blev hon så där sjöblöt igen så vi måste nog ta å klippa henne iaf. Får försöka hitta ngn lucka att hinna med henne och Exact. Har skott om henne fram oxå så bak måste jag försöka ta imorgon.

Förresten så gick hoppträningen med Vienna riktigt hyfsat i tisdags. Carro fick visserligen rida med gramanen och mest travhoppa men ändå. Hon kändes lite mer kontrollerbar å Hillevi var nöjd med det hon såg. Så skönt med en tränare som känner hästen så väl när hon nu är så svår som hon är...

Exact är nu anmält till sin första tävling. En dressyrkörning i Havdhem. Han är ju inte klar på långa vägar men det blir nyttig träning inför bruksprovet iaf så vi gör så gott vi kan. Ett "problem" bara är att han måste mätas innan tävlingen. Så jag måste lyckas få hit en vet och en mätman innan söndag, hur det nu ska gå till... Men Sippan å Pärlan behöver ju oxå mätas så vi får se hur vi kan få till det.

Har ringt ATG och fått tid till Vienna å Pärlan. Vet dock inte om de kanske trots allt inte fick öppna kliniken då det ev var ett nytt fall på G på travet. Men det har inte ringt å bokat om tiden ännu iaf. Dock måste jag ringa dem för bara ngn timme efter att jag bokat den tiden så ringde ju Rickard å sa att vi fått en plats, om än tillfälligt, å det var ju förstås samma tid. Så, jag ska försöka komma ihåg att ringa kliniken igen imorgon.

Har varit ut till ett upplag i Vamblingbo å tittat på sand till volten. Har ju ringt runt för prisuppgift å de var överlägset billigast. Så nu kommer det sand på tisdag om det inte kommer en massa snö för då måste de ut å ploga å har inte tid att köra hit den. Sedan gäller det bara att vi måste kunna lägga ut den på ett hyfsat sätt oxå. Det ska vi iaf försöka få till själva så gott det går åtminstone.

Ikväll skulle det varit tappskokurs här men det blev manfall pga sjukdom. Tom instruktören blev dålig så det blev skjutet på framtiden. Så kan det gå.

Idag var rörisen här oxå och bytte ut det som var trasigt. Hoppas att det nu funkar som det ska med värmen.

I skolan har det fortsatt att gå bra för Carro. Det är så skönt å höra å hon verkar så lättad själv förstås. Vi vuxna var ju på middag i skolan i onsdags å morsan följde oxå med oss. Det var samling i hemkunskapen å väl där så blev vi indelade i 4 grupper med olika uppgifter för att få maten klar. Det stod Tacobuffé och fruktsallad på menyn. Gott blev det iaf å god stämning var det oxå. Många aha-upplevelser då man inte visste att den å den föräldern var han el hon osv. Kul att få lite ansikten på folk även om det är svårt att komma ihåg alla. Vi pratade lite om ungarnas kommande resa till Polen och hur vi ska samla ihop pengar till den. De förslag som gick igenom var att ordna ett par bygdedanser samt sälja korv till jul.

Imorgon åker morsan hem igen. Känns som om dagarna har flugit iväg. Är toppen när hon är här för då får vi lite avlastning med hämtning å lämning å matlagning mm mm... Idag har hon skurat hela huset med en fiffig ny mopp som hon tyckte att vi behövde, tack så mkt!!! Hon har oxå hjälpt oss att jula av det mesta men vi har behållit ljusstakarna i fönstren ett tag till då de är lite mysiga...

Dags för sängen ett par timmar...

~~~~~~~~~~

2009-01-12

I lördagskväll miste vi en tacka... Det var inte så kul. Vi var på Strands å när vi kom hem så hade en superduktig Carro tagit hand om lammtillsynen. Hon hade fått in en nylammad tacka med tvillingar i ett bås å gett henne mat å vatten. Hon hade oxå noterat att en annan tacka verkade vara "på G" och stängt in den med. Men efter att hon kollat på listan att den inte skulle lamma förrän i slutet på jan så släppte hon ut den igen. När vi sedan kom hem så tyckte vi nog att det var ngt som inte stämde och vi stängde in henne igen. Hon tryckte på men det kom ingen fosterblåsa. Vi lät henne vara ett tag och gick sedan ut till henne igen. Kl var då ca 22.00. Jag gick in och ringde Torbjörn som sedan fick tag på Curre som kom ut till oss. Jag sa i telefonen att jag försök att känna men jag kunde inte avgöra vad som var fel el vad det var jag eg kände. När Curre väl kom så kunde inte han heller känna hur lammungarna låg. Lite skönt att det inte bara var jag som var förvirrad. Det enda han så småning om fick fram var ett huvud, inga ben. Hur han än kämpade å slet så gick det inte att rädda den ungen utan han fick ut den i delar. Nu hoppades man ju på att det skulle gå lite lättare med nr 2 men se det gick ju inte alls. Å vid det här laget var tackan jättetrött å hade dåligt med färg. Nr 2 satt som ett skruvstäd å gick inte att rubba, var bara två ben som kommit ut. När tackan nu inte orkade mer plus att hon börjat blöda så tog vi beslutet att hon skulle få sluta där. Curre hämtade sin slaktmask å vi bar ut henne på en presenning sedan, stackarn... Vi tror att hon kommit igång för tidigt av ngn anledning och att ungarna inte hade vänt sig rätt ännu vid det laget.

Vi ringde Tage på söndagen så att han kunde hämta upp henne på måndagsrutten. Det kostade svulstiga 812 kr att få henne bortfraktad, som hittat.... Man förstår varför folk hellre gräver ner i dem gödselstacken....

Jag jobbade igår em på med att försöka fixa till det sista på volten. Den har ju varit så frusen att man inte kunnat fixa klart med den. Nu passade vi på att koppla på skopan och sedan rattade Bosse. Till slut så konstaterade vi att det inte blir bättre än så här och när jag då ringde för att få hjälp att få hit den sand vi skulle lägga på så visade det sig att den numera var borta. Missade den med en vecka el ngt... Den sandhögen låg tydligen lite dumt och därför blev den bortforslad. Det är min vanliga tur... Så nu står vi utan det sista lagret sand å det tinar upp mer å mer i marken så snart är det bara gegga igen å inte lämpligt att köra på utan att ha sönder både volten å marken runt omkring igen... Får jaga lite priser på sand under morgondagen.

Olle har åkt skridskor för första ggn i sitt liv idag! Dagis var i Ishallen å åkte. Olle mfl fick låna ett litet mål att hålla sig, typ som en rollator. Så typiskt att jag inte tänkte på att ta med mig kameran. Han tyckte iaf att det var jättekul att åka skridskor även om det är lite svårt.

Carros dag i skolan var helt OK faktiskt. Hon tyckte att det var konstigt idag för hon kunde varken höra el se att några gjorde ngt "mot" henne. Hoppas att det lossnar och börjar vända lite nu...

Idag har Exact fått prova på maratonvagnen. Han var så duktig så! Lite konstigt att dra igång den från halt då det tar emot lite mer just då. Men vi körde ända ner till havet. Vi provade även att galoppera lite längre sträckor än vad man kan få till på en volt. Han jobbade på hela tiden utan att man behövde tjata. Duktiga killen! Undra om han får träningsvärk imorgon...

Vi var på första Grönt kort träffen idag, av 5 tillfällen. Det kändes helt OK enl Carro. Jag var tvungen att åka iväg och hämta upp mormor som kommit med 19.00 flyget från fastlandet. Kom tillbaka lagom till fikat på kursen. Nästa tillfälle blir på söndag kl 10.00.

Nej, nu är det knoppa dags... Gissa om det är ngn som ser fram emot hoppträningen imorgon kväll!             

~~~~~~~~~~

2009-01-09

Redan ett par timmar in på skolstarten så var det dags igen. Denna gång i klassen faktiskt å två grabbar vid olika tillfällen. Nu agerade skolan snabbt denna ggn och iom att det var i klassen så kunde Carro oxå märka att det hade blivit ett samtal med dessa vilket vi aldrig märker ngt av annars... Den ena kille blev väldigt tagen av detta å kom direkt fram till Carro, på eget initiativ, å bad om ursäkt, stark kille som stod för vad han gjort, det känns så bra. Han menade det verkligen å iofs har han alltid varit bra med Carro hela tiden så det var väl mest klantigt uttryckt kanske. Men han tyckte själv att det inte fanns ngn ursäkt för det å gav Carro en bamsekram. Den andra killen var mest tyst å dämpad men sa inget till Carro men man såg iaf att han hade fått ngt att fundera på... Vi får se hur fortsättningen blir. Idag var hon iaf hos kuratorn en vända och pluggade sedan själv då hon kan koncentrera sig lättare på skolarbetet då.

Olle blev iaf väl mottagen på dagis. De är ju så sköna när man ska hämta honom därifrån för alla killar (å även några tjejer) ska krama hej då. Så de står på kö för att få krama Olle innan han kan gå, jättesöta är de. Tyvärr är det ju ingen av hans dagiskompisar som kommer att gå i Havdhem till hösten sedan när 6-års börjar. Hoppas att det blir bra iaf.

På tisdag har vi fått platser i hoppgruppen kl 19.15 samt 20.15 med Nelly å Vienna. Vienna ska ju typ börja om med sin hoppning helt så det blir väl mest små skutt i trav el så ett tag framåt. Hon har ju inte hoppat ordentligt på ett halvår nu å antalet galoppfattningar under den tiden kan vi väl oxå räkna på en hand. Får se hur det går.

Såg att travet skall öppnas snart igen å då borde kliniken öppna samtidigt. Får ringa å kolla det å beställa tid för Vienna å Pärlan.

34 hoppande å skuttande lammungar har vi nu här hemma. Kom ett svart par idag, den ena är den första svarta bagglammet vi fått, alla andra svarta har varit tacklamm.

Har inte hänt så mkt mer, el så har jag glömt bort det, dagarna rullar på i ett som vanligt hysteriskt tempo. Ännu värre nu när det ska hämtas å lämnas på dagis för det går ju bort en timme på morgonen å en timme på em då. Tid som inte riktigt finns... Men det är som det är.

Natti, natti...

~~~~~~~~~~

2009-01-07

Självklart så var det stans busväder när Maria kom hit. Det var knappt att man kunde höra vad hon sa för orden blåste lixom iväg. Men nyttigt var det iaf och hästarna jobbade på hyfsat. Sippan var lite extra stökig för att det blåste så men Exact jobbade på toppenbra. Lite stökig i munnen så vi ska prova med ett rakt bett på honom vid tillfälle. Det funkade klockrent på syrran så kanske han tycker om det oxå när vi kört på det ett par ggr. Jag hann inte se så mkt av Carros ridning eftersom jag körde fram mina egna djur då. Blir lite tajt med en halvtimma emellan bara men det är ju som det är. Är glad att slippa köra iväg med vagnar å allt. Carro var iaf nöjd så det är bra. På tisdag börjar oxå hoppträningarna igen, det ska bli kanonkul! Å den 12e börjar Grönt Kort kursen för Carro, bra att det blir av oxå. Måste skriva ut lite nya TR tills dess, var en hel del som var nya för i år.

Nu har vi sammanlagt 29 små lammungar. Kom 3 nya idag. Några av de tackor som var beräknade till den 17 jan har börjat lamma redan. Å så är det fortfarande 2 kvar som var scannade till den 7 jan. En tvillingmamma lammade igår och fick två stora fina 5 kilos tacklamm men den ena verkade lixom helt lealös... Försökte inte ta sig upp alls å hade ingen styrsel i kroppen. Vi sondmatade med både Lamm-tonic å urmjölkad råmjölk men ingen förbättring syntes alls tyvärr... Tills slut så hjälpte Bosse oss att ta bort den när vi åkte till Strands. Nu har den tackan bara en kvar å idag när vi hade märkt upp den ungen och skulle flytta ihop den med två andra så var det ett fasligt humör mamma tacka var på! Olle hjälpte till att flytta en av lammungarna åt tvillingmamman i boxen bredvid å ville oxå hjälpa till att ta denna ensamma lammunge. När han och jag gick inte till tackan så attackerade hon för fullt å stångade Olle rakt i magen! Han blev ju jätteledsen förstås stackarn. Gjorde nog inte så illa sig utan blev mest rädd men ändå. När sedan Jörgen å jag skulle få ut henne ur boxen så var ute efter oss oxå, ingen skulle få röra henne unge minsann! Riktigt läskig var hon. Men ett par minuter innan när vi klippt klövar å avmaskat gick det hur bra som helst. Nåja, hon kom iaf över till den nya fållan med två andra tackor å det var lugn å ro där när vi gick in sedan.

Vi har fått en svart tackunge till, nu har vi 3 svarta å alla är tacklamm. Den är lite häftigt tecknad då den är helt kolsvart men med grått huvud och en svart bläs typ. Lite svårt att förklara å jag har inte hunnit ta ngn bild. Men det är en redig tös på nästa 5 kilo iaf. Ska försöka ta en bild på henne innan vi släpper dem med de andra.

På tal om de andra så var det gatloppet Arne idag när vi fodrade mammorna! 21 galna lammungar som fick frispel fullständigt! Å tröskvandringen är ju rund å morsorna äter ju i mitten så den blev ngn slags velodrom där de tog sig en repa i full kareta å sedan rakt ut i utefållan å tvärnit in i staketet, vände på klacken å tillbaka in i velodromen, runda morsorna å ut igen... Så där höll de på i säkert 10-15 vändor innan de lugnade ner sig. Å ibland så var det ju inte galopp utan jämfota antilopskutt i 80 knyck istället, oj vad vi skrattade åt dem! De är ju för sköna...

Idag var vi på möte i skolan inför skolstarten imorgon. Carro stod på sig å pratade massor själv för hur hon tyckte å tänkte. Riktigt imponerad av henne på så vis. Tyvärr så visade det sig att det som de sagt tidigare om att de hade pratat med de två tjejerna i 9:an inte var sant. De har bara pratat med den ena av dem å efter som hon "inte hade en aning om vad de pratade om" så blev det inget uppföljningssamtal heller som skolan utlovat. Så bara man låtsas som ingenting så blir det ingenting heller... Å sedan var terminen helt plötsligt slut så då hann de inte med ngt mer. Där föll ju förtroendet för skolan ytterligare... Nu vill de bevisa att det inte är så illa ställt med hur de tar tag i saker å ting så nu har Carro fått 4 personer som hon skall hålla sig till och så fort det händer ngt skall hon gå till ngn av dem omedelbums och de skall då oxå agera på en ggn. Vi får väl se. Men jag efterlyste ngn bot på orsaken å inte bara symptomen! För får man bort orsaken så försvinner ju symtomen av sig självt. De skylde på den "gotländska kulturen" och toleransen som är låg här på ön. Men då måste de ju ta tag i detta mer övergripande å få stöd för det även uppifrån! Det är ju inte bara i denna skola det är problem ju. Fast detta förebyggande arbete lät inte helt intressant för skolan eftersom det var "så stort". Men man måste ju börja ngnstans ju! Så som det är nu så skall skolan fortsätta med sin egen lilla "brandsläckning" när ngt händer och under tiden skall Carro bara gå där å vänta på att ngt ska hända så att de kan få rapport om det. Inget förebyggande alls mao... Å ingen trygghet för Carro heller. Vi ska ha ett utvärderingsmöte om ca 2 veckor på hur den här första tiden har gått...

Olle ska till dagis imorgon oxå, det var ett tag sedan. Skall försöka hinna åka förbi Siltbergs oxå å fråga om höhäckarna är klara.

Nej, nu ska jag ut å titta till tackorna å sedan sova...

~~~~~~~~~~

2009-01-05

Ett par nya lammungar stod å väntade på mig igår morse. Tackan hade snällt gått in i en av fållorna i ponnystallet så det var bara att stänga till, smidigt tacka, blir en notering i boken. :-)) En tjej och en kille på 4,5 resp 5 kg. Nu är det 23 st. Annars är det fortfarande ganska lugnt för stunden.

De andra lammen växer å frodas! Vårat ynkepyre som mamman inte ville ha väger nu 7,5 kilo. Han kommer springande när vi kommer å när han ätit går han till värmelampan å myser. Ofta med ett helt gäng polare bredvid sig. Vilka race det är i lammhagen ibland, spec när tackorna får mat, då passar ungarna på att ränna gatlopp tillsammans... Fritt fram lixom... :-))

Ange å co åker hem imorgon bitti. Men det var spännande in i det sista då bilen deras inte var så där jättefräsch häromdagen. När Tobbe startade den så skrek den bara å de yrde rök om hela motorn... Inte kul! Det visade sig att det var servoremmen som gått av och i farten slagit av ett rör som leder bort avgaser el vad det nu var... Tobbe fick iaf tag på delar idag i Visby och med lite gemensamma krafter så blev remmen å röret utbytt, å sedan startade bilen så snällt å tyst så. Fast värmen i bilen har tydligen lagt av så de får åka kallt imorgon stackarna...

Tobbe har fixat å pulat lite här oxå vid sidan om bilmeckande. Klättrade upp å stängde till taklucka på loftet som Gunilla å Benke observerade hade blåst upp. Skruvat i en massa praktiska handtag lite här å var där vi tyckte att det fattades. Å fixade med öglor så att vi inte behövde spika in tackorna i de fasta lammboxarna utan nu kan vi använda spindelarmar istället, snabbt å smidigt. Tack för den hjälpen!

Singstar blev det en hel del igår em/kväll/natt... ABBA å Svenska Hits...

En annan får ju inte många rätt när man "sjunger" men tjejerna är ganska duktiga iaf. Å Olle var inte så tokig han heller fast han inte direkt kan de engelska texterna.

Var ute med Exact en vända igår i vagnen. Körde lite på volten efteråt då den är så pass frusen men med snö på att den är körbar faktiskt. Oj, vad Exact är duktig!! Så himla arbetsvillig å jobbar så fint! Han tyckte nog att det var lite skönt att få på sig dojjor å brodd för han fick ett helt annat steg nu. Ska bli riktigt kul att köra honom under våren. Vi planerar att ta med honom på lagserien i år. Förhoppningsvis kan Pärlan vara med oxå men henne ska Carro köra isf.

Var oxå ute med vår fläskpadda Sippan. Hon är ju rund om magen av förklarliga skäl men det ser nog ut som om hon lagt på sig lite här å var förutom det. Men det får vi träna bort sedan. Hon var iaf pigg å glad men är ju fortfarande väldigt tjafsig med huvudet när jag kör (även när man rider men mer i körningen där man inte har ben att hålla om med). Håller på att prova lite olika bett för att se om det är ngt hon trivs bättre med. Just nu är det ett äppelpostkandar jag provar med å när hon går å är lugn med huvudet så är hon helt kanon! Körde på volten lite först och sedan på vägen en sväng. Inget tempo el så utan lugn trav hela vägen. Av ngn anledning så var hon sjöblöt när vi kom hem. Fick duscha av henne och sedan lägga på extra fleecetäcke under det tjocka vintertäcket hon har ute. Hon var iaf varm å torr när vi tog in henne på kvällen sedan.

Lite bilder i från passet... Lite fin är hon ju! Springremmen är just för hennes stökiga huvud för när hon slår upp det blir hon så himmelens stark.

Här kan man ana magen som brer ut sig på sidorna...

Men hon är ju toppenmjuk å fin när hon väl går så det är väl värt att jobba vidare med henne.

Carro red Nelly på volten idag. Behövde börja mjukas upp lite inför morgondagen då Maria Pettersson kommer hit och har lektion för oss kl 10.00. Vi kommer att vara med med Nelly, Sippan, Vienna och Exact. Det ska bli kul att få en liten genomkörare i väntan på att träningarna med Rickard går igång.

Lite bekväm är damen å Carro kanske lite för snäll. Men ibland såg det helt OK ut. Men lite mer bakben hade kanske varit ngt. Men vi jobbar på det!

I söndags var tjejerna med till Strands. Det gick jättebra, de var så duktiga så! Nu har Ange iaf fått ett yrke till som hon INTE ska bli, he he... Fast ett inhopp så här var helt OK.

Har en katt som fått spelet förresten! Är för kallt ute nu tycker han å nu är det bara bus som gäller här inne. Han ligger å lurpassar lite här å var å sedan dyker attackkatten på en när man minst anar det! Att passera en kartong är förenat med livsfara! Då dyker det upp kloförsedda tassar från ingenstans å dorvar till en! Att han är 12 år å har förbrukat typ 7 av sina 9 liv kan man inte ana...

Här är "Monsterkatten" i egen hög person... Ser nästan rabiessmittad ut här ju! Fast till hans försvar, måste jag säga, så är bilden tagen mitt i en gäspning... Året var 2006, dvs för nu 3 år sedan.

Men annars så är han en ganska normal kille som älskar å ligga på en å "trampa"...

El som förr i tiden ligga å mysa med sina schäferkillar i soffan... Här med Tysie tåligt bredvid sig...

Nu känner jag att det blir lite nostalgi här... Hittade en massa bilder på våra pojkar ju... En dag knallade jag runt i huset i Tyresö å alla låg å sov å det var så tyst så...

Först hittade jag Joker ihoprullad...

Sedan en schäferboll i form av Kanno, djupt sovandes på gamla hundars vis...

Å sist men inte minst Tysie förstås, liggandes i dubbelsängen med kudden under huvudet som vanligt, å husse bredvid sig... Saknar verkligen våra schäferpojkar...

Kul med gamla bilder ibland men oj, vad tiden drar iväg när man sitter å tittar på dem... Ska det bli ngt klokt tränat imorgon är det nog bäst jag hoppar i säng nu...

~~~~~~~~~~

2009-01-03

En massa snö har kommit. Får se hur länge det ligger. Blåste oxå så det var nästan översnöade vägar när vi skulle hem från Strands ikväll. Där blåste oxå dörren från mjölkrummet in till gropen upp hela tiden å det yrde in snö å isande vindar... Inte kul...

Inge skönt när man kommer hem kall å ruggig å så är det mellan 14-17 grader i huset. Känns som om det är ngt knas med värmen här nu. Johan var här idag med Natta å red Zonis å när de var klara kom han in och tittade lite på det hela och han blev inte heller riktigt klok på det så han förmedlade kontakt med ngn rörfirma som kunde komma ut på onsdag å titta igenom allt. Hoppas att vi får upp lite bättre värme då i huset. Ikväll har vi iaf eldat i kakelugnen oxå så att det skulle bli lite varmare i TV rummet åtminstone.

Inga nya lammungar ännu. 21 st har vi nu å alla har fått komma in till fållan vid tröskvandringen så där är det fullt ös nu. De är ju för sköna de små! Hoppar å studsar som små gaseller... Vi försöker att få 90007 att äta ur lammbaren (en hink med 3 nappar på men lammnäring i) men han fattar ingenting. Han dricker ju ur nappflaskan å den rinner på så bra så när han kommer till lammbaren och måste anstränga sig lite så är inte det inressant... El oxå gör vi fel på ngt sätt men tillsvidare får han iaf lite förstärkning via nappflaska. Även trillingmammans lilla bagge och 90007's lilla syster får en slatt om de vill ha, vilket de inte vill lika ofta som 7'an...

Ange, Tobbe, Thindra å Oliver var inte till Visby i dag igen för Tobbe ville ha mer Lego att bygga med... Så han köpte ett flygplan till Olle som Tobbe sedan kunde få bygga upp till honom... Så kan det gå!

Resan över vattnet gick bra men oj, vad trött jag var. Somnade efter en kvart på båten å vaknade av att Benke ringde mig när vi var i Nynäs. Då trampade folk mer el mindre på mig på väg av båten å jag hade inte märkt ngnting.... Toktrött... Klev av å hittade mormor, Dede, Olle å Carro. Checkade in alla väskor de hade med sig å gick ombord igen. hann få i mig lite mat å sedan somnade Olle å jag på golvet. Carro fastnade som vanligt i en bok som hon nästan hann läsa ut på överresan. Vid 00.30 var vi hemma i Näs igen.

Idag red jag å Carro ut på Nelly å Vienna. Nelly såg tokfin ut å Vienna var galen som vanligt. Jag hade oxå fått tag på en för stor sadelgjord så sadeln åkte både runt å fram när hon stökade omkring som hon gjorde, får byta den vid tillfälle.

Är klart nu förresten med att Carro å Nelly har kommit med på en 3-dagars hoppkurs för Sylve Söderstrand på sportlovet. Den är på Sylves träningsanläggning i Enköping. Sylve har bla varit landslagskapten för svenska hopplandslaget och är nu bla tränare för Norges landslag.

Imorgon skulle vi ha ridit Släktfejden men den blev flyttad pga A2:an som härjar runtomkring just nu. Nu är nästa datum för den tävlingen satt till 7 februari i stället. Ska köra Sippan å Exact imorgon om det inte tänker spruta ut lammungar el ngt annat kommer ivägen. Hoppas att det inte är styltväder i snön. Carro ska rida Nelly. Förhoppningsvis ska vi hinna klämma in lite Singstar med nyinköpt ABBA skiva å på em följer ev Ange å Carro med till Strands då Ange var lite nyfiken på hur det går till i en Bregottfabrik...

Nu skall jag gå ut å lyssna på om det är lugnt i lammhuset å sedan hoppa i säng.

~~~~~~~~~~

2009-01-01

Så har nyår gått sin kos... Det gick fort. Vi räknade till ca 3 raketer sammanlagt... Lite skillnad mot ICA-backen i Krusboda kan man säga! Å jag som var orolig för hur lammen skulle reagera, he he, inte mkt att stressa upp sig för här inte.

God mat åt vi iaf. Ange hade fixat baconinlindad fläskfilé med potatisgratäng å kantarellsås. Till efterätt panacotta med hallon. Gott, gott! Å så var det meningen att vi skulle skåla in det nya året med magnumflaskan med Pommac som mormor gav oss och som stod på kylning ute på verandan men det kom vi på att vi glömt i upphetsningen av det otroliga himlaspelet (Not!!) här på Näs... Men vi skålade idag istället, det gick ju det med!! :-))

Precis innan morsan å Marianne begav sig mot Visby å båten i tisdags så hann de få vara med om en lamning! Det var gimma 80009 som fick sin bebis.

En lite svart tjej!! Vårt första svarta får i tackflocken, kul med lite färg!! Å alldeles blöt ju...

Snabbt som attan upp på benen å den ömma modern beundrar sitt barn... Lite vingligt är det ju förstås...

Den här är dagen efter, hon är ju bedårande! Å denna lilla tjej...

...har nog pappa svårt att svära sig fri ifrån! Lite kul eftersom det var en gimma å en ungbagge, själv född i mars -08 som fick till det så bra.

En stund senare kom ju Ange, Tobbe å Thindra. Resan hade gott kanon men nu var Thindra lite less på allt åkande. Oj, vad hon har blivit rund sedan jag såg henne sist! Börjar likna Michelin-Olle när han var liten å hade lårveck. :-))

Thindra bänkade sig i TV soffan å spanade in ngt spännande program.

En gosig sovandes Thindra i sin supermysiga Tummen-filt. Man vill ju bara krypa in å snusa bredvid den lilla varma, mjuka kroppen ju...

Thindra i nyårskläder å med fin-skorna på... Fast tröjan har ju åkt upp en aning här på bilden förstås...

Det här var en himla fiffig babysitter. Den har en motor som gungar henne fram å tillbaka så kan mamma göra annat under tiden...

Det har varit fullständigt lammkaos här ett tag... Helt plötsligt bara sprutade det ut ungar. När vi hade märkt klart andra gänget i tisdags så hade det under tiden kommit 6 nya lammungar. Det är knappt man ser dem ibland ute i den djupa halmbädden men man hör dem iaf. Vi fick bygga fler boxar för alla fasta spiltor var ju redan fulla. Nu är vi uppe i 21 ungar.

Fullt både till höger å vänster. Men det är kul när det rör på sig lite... Å de är ju för sköna att titta på de små!

Måste säga att det funkar väldigt bra med ponnystallet som lammkammare iaf. Bara en spilta som är lite dåligt ljus i men annars är det lagom varmt, dragfritt å bra ljus. Väldigt smidigt med skjutdörren in till stallet där all maten å så finns...

Här ute i bädden ligger de nerburrade som paddor i halmen å det är som sagt inte alltid lätt å se om det ligger ett nytt lite pyre bredvid mamma här inte...

Idag har det inte kommit några nya ungar. Skönt med lite paus. Det är annars 5 till i denna första omgången som skall lamma sedan borde det vara en veckas uppehåll. Vi hann iaf bygga om lite så att de tackor med lamm som gått tillsammans med varandra ett par dagar i en större box i ponnystallet nu fick komma ut till tröskvandringen istället. Där är en lammhage nu uppsatt med värmelampa å matbord med fri tillgång på kraftfoder åt de små. Fast ännu verkar de inte så intresserade av detta. Men det sitter iaf en lammgrind in dit så de har möjligheten att äta om de vill. Ska slussa ut några tackor till imorgon. Gissa om det blev springa av på lammungarna! Så mkt större ytor så benen går som trumpinnar på dem ibland, jisses vad snabba de är när de vill! Å så har de så kul tillsammans hela tiden.

Ett par av tackorna är fortfarande lite kinkiga med ett av sina lammungar. Det är trillingmamman å tvilling gimman. Dock verkar trillingens utstötta ändå få mat för han är rund å fin å skuttar på som de andra. Han verkar ha lärt sig att man ska passa på att käka när ngn av syrrorna äter för då går det bra. Så de är jättefina alla de tre men baggen är ju minst förstås för han var ju så liten från början. Har faktiskt provat att ge honom flaska några ggr men han är inte så intresserad av det så då borde han klara sig på ngt vis iaf. Gimmans bagge är lite ledsen dock, även det lilla tacklammet (som är i samma storlek som trillingbagglammet så man kan jämföra dem lite) är lite tunnare än kompisarna i samma ålder. Jag vet inte om mamman tycker att hennes bagge inte ska äta å då inte låter lilltjejen äta klokt heller i "rädsla" för att det är baggen som står där å äter. Men tacklammet är iaf pigg å glad, om än inte lika rund som trillingbaggen i samma storlek. Har även provat om hon är intresserad av lite stödmatning men hon verkar måttligt road av det hon med. Dock är gimmans bagglamm väldigt tacksam för lite extra mat! Han är lite knotig å skinnet känns "för stort" fortfarande men han har god aptit å får iaf en liten slatt mat ibland som han tjuvar till sig från sin mor. Kommer nog att låta denna tacka gå kvar inne i stallet så att vi kan hålla koll på dem å vid första bästa tillfälle försöka adoptera bort hennes bagge. Tyvärr är det 5 tvillingtackor på g närmaste tiden, ingen "enling" men är det en redig tacka med bra juver så grejjar hon ju 3 iaf.

På nyårsnatten miste vi ett lamm. Eller det kom ut döfött men kanske hade vi kunnat gjort ngt för att hjälpa tackan om vi hade haft lite mer rutin på detta. Det var ju iofs en trillingmamma å det var den första som tog lite för långt tid innan hon kom ut. Den andra stod vi å passade på å hjälpte till att dra fram då ena frambenet var bakåtslaget. Den 3e låg rätt så dessa två bagglamm är rediga å fina idag. Hade vi varit lite mer snabbtänkta där så hade vi ju kunnat passat på att prova att adoptera in gimmans bagglamm där men det missade vi...

Kan ju säga att scanningen var värt vartenda krona iaf. Spec för oss som är lite gröna på detta.

Hade påhälsning i trappen ikväll... När jag skulle gå ut å ta in hästarna å öppnade ytterdörren så hoppade jag till för jag var inte riktigt beredd...

...för där stod Snoffan å undrade om det inte var dags att komma in snart...

Hon går ju i trädgården själv men brukar inte kliva in i huset lixom... Men hon är ju för go' vår Snoffa!

Fick en liten hälsning från Olle via mailen idag... Det verkar inte gå ngn nöd på honom iaf.

Här kommer han på Daniels fyrhjuling...

Måste vara lycka för en liten grabb! Får höra vad han tyckte om det när han kommer hem imorgon...

Imorgon em ska jag hoppa på båten för att åka över å hämta Olle å Carro. Ska bli kul å få hem dem igen.

Har pysslat lite med hästarna oxå mellan alla lamningar. Vienna å Sippan är tömkörda å nu var det ju lite halt på vallen iofs men Vienna var tokstressad. Hon brukar ju vara så lugn annars när man tömkör men nu var det mest brådis hela tiden å det gick knappt att få stopp på henne. kanske var det underlaget jag vet inte... Men galopp kunde hon ju iofs fatta fast det gick i 790 knyck...

Sippan tränade vi ryggningar så sidförande med. Det gick jättebra faktiskt. Hon brukar vara som en staty å flytta men jag kunde backa henne för töm innan passet var slut. Duktig flicka! Även framdelsvändningar från marken åt bägge håll funkade bra. Får prova lite till igen innan hon glömmer övningarna men det finns iaf hopp...

Nelly fick ett tokbra dressyrpass oxå. Var lite mörkt men vi jobbade mest i trav. Släppte ganska fint å orkade hålla ställningarna i både serpentiner å volter utan att tappa formen. Kunde tom länga lite oxå fast det inte är hennes bag riktigt, finns nog hopp där med även om det kommer att ta lite tid att bygga upp dessa muskler igen. Var iaf jättenöjd med henne!

Exact har körts för vagn. Superduktig kille men oj så öm han var i fötterna!! Värre än Oskar. Men han trippade på så gott han kunde å hade inte glömt bort att gå i vagn alls. Snygga fina halter oxå. Florran vet om att mitt tidschema är en aning tajt så vi beställde hovslagare istället då jag själv inte har den tiden just nu. Han kommer imorgon fm, kanonbra ju. Får se vad Exact säger om detta... Pärlan var väl kanske ingen hit att sko första ggn, men han är som sagt lite coolare än henne.

Pärlan har fått ett kort tömkörningspass oxå. Fortfarande lika fin men ack så pigg. Det blev bus å pip å galopp i bägge varven... Bröt efter 10 min då hon var lite för pigg för sånt här denna dag. Tränade iaf lite ryggningar å stå stilla å tugga på bettet i form. Gick helt OK. Hon brukar vara lite stressad i halterna å börjar rygga själv osv men nu lyssnade hon, jättebra. Kanske kan vi passa på att få ordning på lite sånt här nu när hon bara ska skritta. Inget ont som inte har ngt gott med sig isf... Fast hon börjar bli lite tjock om magen nu... Kan ju inte dra ner mer på maten så det hade inte varit fel om hon hade kunnat få börja röra på sig lite. Men det är som det är...

Hoppsan... Nu är klockan visst 05.15 å jag hör att Jörgens klocka ringer för att han ska gå upp... Å jag sitter här ju... Om 5 timmar är hovis här... Bäst å knoppa en stund kanske... :-P

~~~~~~~~~~

Tillbaka till Nyheter.

 

 

* 2009-01-30 - Spökande vargtänder, straffkommendering, mätning å långtur med Olle å Zonis

* 2009-01-28 - Pärlan på G igen, Oskar har flyttat å tuffa pass för Nelly å Carro

* 2009-01-25 - Påhälsning, gårdsvakt, dop å världens duktigaste lilla grabb

* 2009-01-22 - Scanning, bukbråck å en ngt bekväm dam

* 2009-01-20 - En lyckad adoption och 5 min lastning av en viss dam

* 2009-01-17 - Ännu fler bebisar å så en pigg nakenfis...

* 2009-01-15 - Massa lammungar, träning mm mm

* 2009-01-12 - Tackförlust, sandförlust men bra dag i skolan å Exact är såå duktig

* 2009-01-09 - Skolstart annars lugnt

* 2009-01-07 - Träning i storm, nya lammungar, arg tacka å möte i skolan

* 2009-01-05 - Nya lammungar, bilmeckande, attack-katt å nostalgi

* 2009-01-03 - Snö och inget nytt

* 2009-01-01 - Nyår, Ange & lammkaos

 

Levide Gård
Näs Levide 166
623 37 Havdhem
info@levidegard.se
0498-29 14 29
0768-24 34 56
070-764 54 30