Levide Gård

 

Pärlemo 4545 Åkerbo fälttävlan 17 maj -08.

 

Välkommen till Levide Gård                

Huvudbild på en av våra tackor, juni -08.
Meny Juli -08 Aug -08 Sept -08 Okt -08 Nov -08 Dec -08
 

Start

Nyheter 

Gården

Familjen

Katten

Hästarna

Lammen

Galleri

Länkar

Gästbok

Hitta hit

~~~~~~~~~~

Levide Gård
Näs Levide 166
623 37 Havdhem
info@levidegard.se
0498-29 14 29
0768-24 34 56
070-764 54 30

 

 

 

Första dagen i juli.

~~~~~~~~~~

2008-07-31

Nu har det varit mkt de senaste dagarna. Å en massa traktor har jag fått köra! Jättekul faktiskt å inte helt lätt alla ggr. Är ju miljoner spakar i en sån där ju! Men nu ligger strängarna där de ska och imorgon skall vi pressa det lilla som blir. På de stora vallarna fick han ihop sammanlagt 11 vita balar... Första skörden för i år fick vi iaf ca 100 balar och redan då var det dåligt jämfört med andra år. Är ganska extremt i år och många klarar sig på att de har kvar fjolårs hö. Vi var ju dock inte här då så den möjligheten har inte vi... Men det får lösa sig helt enkelt.

Måste bara få tacka Åke på vår granngård (Skåls Gård) då han har varit/är en klippa på att visa å hjälpa oss igång. Å i synnerhet nu när Bosse är dålig så har han ställt upp i vått å torrt! Hoppas att vi kan återgälda detta ngn dag.

Idag hämtade jag hem Carro från flyget. Hon har ju varit hos sin pappa i Docksta och för att komma hem smidigast så var det ju flyget som gällde. Tog en timme från Ö-vik å hit. Fast inte är det gratis inte, enkel resa för henne gick på 1400 kr... Kan man ju få en ganska OK sista minuten resa för ju.

Det närmar sig ju träningsläger för Carro och vi ville försöka att hoppa Sippan åtminstone en ggn uppsuttet innan lägret. Vi satte upp 3 små hinder och efter lite uppvärming på cavaletti så provade vi lite språng. Lite konstigt var det men för att vara första ggn så var det kanonbra! Tyvärr ingen kamera med på det passet.

Igår kväll såg vi att vattnet var slut i badkaret hos stona. Vi vred på kranen på den 2 m3 stora vattentanken vi har stående där för att fylla på... Inte en droppe så långt ögat kunde nå... Jaha... Så stod vi där kl 21 på kvällen å ingen Bosse å inget vatten. Bara att försöka koppla bort strängläggaren och backa ner och intill släpet med tanken på för att bege sig till Nisseviken där man tankar vatten i just sådana här större vattentankar. Grejen var att jag bara varit där en ggn tidigare å då var det ljust och dessutom tog jag bilvägen dit och med traktorn åker man grusvägarna som är lite kortare. Även med bilen på dagen så körde jag fel dit och grusvägen jag skulle ta hem lyckads jag oxå irra bort mig på. Var ju så himla många korsningar ju... Men med en liten Toyota Yaris gör det inte så mkt om man kommer fel, det är ju bara att vända var som... Det är det inte med en traktor med släp... Å visst sjutton kom vi fel i becksvarta mörkret förstås... Men vi lyckades vända och hittade vattnet till slut... Dock är det ju en bit att åka å inte går det fort med traktorn så det var om möjligt ännu svartare när vi kom tillbaka till hagen å skulle försöka backa tillbaka släpet ner mot stohagen. Jag vet inte hur många ggn vi körde fast! Å motorstoppen tappade vi oxå räkningen på. Undra hur roade grannarna var när vi höll på där halva natten... Till slut var vi så trötta att vi fick ge upp. Körde hem eländet och jag åkte ner med vattendunkar till tjejerna istället. Oj, vad törstiga de var vid det laget!

Dagen efter ringde vi "jourhavande bonde" Åke som kom å backade ner den där tanken på 2 röda sekunder... Fast då var det ju faktiskt dagsljus ju... :-P Nåja, det där ska vi träna lite mer på så fixar vi det vi oxå... Kanske...

De stackars få plastbalarna som blev står kvar på vallen å blev då snabbt ett alldeles ypperligt maratonhinder förstås. Så nu är både Exact och Precis tömkörda ā la maraton bland balarna. Sippan körde jag med vagn efter att ha tömkört en liten vända först för att kontrollera att hon inte skulle hoppa ur brallorna när hon såg att det stod balar där det inte brukar stå ngt. Men hon är så cool så den damen så det var inga problem.

Ikväll har vi tagit upp lammen från udden för att vi ska dela upp dem i grupper imorgon och släppa på baggarna. De är så smidiga att hämta nu då vi har tutat (typ glassbilen, he he) varje ggn vi kommer med mat. Det har resulterat i att de kommer skenande i full fräs mot oss. Ikväll var inget undantag, vi tutade å väntade ett par sekunder å vips så var alla där och följde efter Carro som hade gottehinken med sig. Något säger mig att morgondagen inte kommer att vara lika smidig...

Nu måste jag sova, natti, natti...

~~~~~~~~~~

2008-07-29

Nu har vi "landat" lite efter Bollnäs trippen. Vi kom hem straxt efter 04.00 och innan vi lastat av det nödvändigaste så vart kl 05.00... Detta i sin tur gjorde att jag var lite trött i måndags å glömmer helt enkelt bort att det var Lojsta Hed premiering denna dag! Vad ledsen jag blev när jag kom på att jag missat det ju!! Ville så gärna se Ajas årsföl (Aja är Pärlan och Exacts mamma). Men jag får försöka var med när de ska skilja fölungarna istället senare i höst, om jag kommer ihåg vill säga... Har aldrig varit med då så det vore lite kul.

Hämtade iaf hem Sippan från Sindarve igår. Hon var dräktig enligt ultraljudet så nu är det bara att hålla tummarna för att det går som det ska resten av tiden.

Väl hemkommen passade jag på att köra henne igen för att försöka befästa det så mkt som möjligt innan hon ska iväg till Åby med Carro. Blir oxå bra med en lite körpaus då så att hon får smälta det hela lite. Var iaf ute på en ganska rejäl tur (med Sippans mått mätt alltså), lite distansträning och några varv på volten som avslutning, ca 40 min sammanlagt. Hon var kanonduktigt! Fast visst blir jag lite nervös på alla lastbilar å traktorer osv som självklart måste dyka upp just när man är ute med en ovan häst. Ska försöka tillverka en skylt som jag kan sätta bak på vagnen iaf för att tala om att det är en unghäst jag kör... Man kanske skulle fixa en väst oxå som jag kan ha på mig när jag är ute å tömkör grabbarna (Exact & Precis) oxå för de är väldigt oberäkneliga på vägarna...

Idag fick vi slaget på våra vallar. Blev inte mkt att hurra för så vi får se hur många plastbalar de lyckas skrapa ihop de närmsta dagarna. Det behövdes ändå slås för att det ska kunna komma nytt om nu bara lite regn kunde dyka upp. Men hoppet är det sista som överger en ju... Dock är våra vallar väldigt ojämna och är i stort behov av att plöjas ned och sås om. Vi får lägga upp en plan för det så småningom...

På en av vallarna tänkte vi försöka skrapa ihop lite hö i småbalsformat då vi har mkt plats kvar för det på skullen. Ett "litet" problem för oss som inte kan detta ännu är att Bosse är så dålig efter en operation han gjorde i förra veckan att han definitivt inte kan hjälpa oss. Möjligtvis guida oss från köksbordet... Kan ju gå hur som helst... :-)) Men det är ju ett ypperligt tillfälle för oss att lära oss detta om inte annat. Dessutom har vi 30 storbalar halm som oxå måste hämtas hem på ngt vis och köras ut till udden och snart kommer 20 till... Med det löser sig!! Hoppas bara att det vänder för Bosse så att han är på benen snart, är inte kul för honom just nu stackaren...

Nu blir det en "liten" rapport från Bollnäs då...

Vi åkte upp på torsdagen och där hade Mia och Micke (gamla stallpolare från Tyresta) "paxat" plats för oss bredvid deras "Wilma" (deras gröna lastbil heter så...) då de kom upp före oss.

Vi sov i tält och hade väl nästan lite för tur med vädret. Blev så fruktansvärt varmt i tältet ganska exakt 06.45 så då var det bara att kasta sig ut ur det i princip... Iaf för mig som hade sidan som vette mot morgonsolen. Men vi skulle ju ändå upp vid den tiden så det var ju bara att pallra sig upp...

Här är vår 3-rummare med "salong". Jag och Carro hade ett varsitt rum och Oliver och Jörgen delade på ett.

Så här såg vår lilla "by" ut. Mia & Micke hade varit smarta att ta med sig ett partytält som vi hade som matrum när det inte blev för varmt där under.

Här ser man baksidan av Wilma oxå... Folk har ganska fantasirika fordon med sig för att lösa resandet med både hästar och vagnar till tävlingsplatserna. Många gamla ombyggda bussar liknande den röda man skymtar i bakgrunden...

På kvällens maratongenomgång fick vi åka A sträckan på bilflak, gissa om ngn liten kille vart glad! Sträcka A är en distanssträcka men måste ta sig igenom på en viss tid och det är i princip bra travtempo som gäller hela den sträckan. Denna tävling så var den här sträckan 5900 m. Det visade sig att det var ganska mkt asfalt och ett par långa sugande backar att ta sig igenom i värmen. Efter A så var det en D sträcka oxå på 700 m. På denna får man bara skritta. Men det går inte att såsa för då hinner man inte på tiden här heller och får extra straffpoäng med sig i bagaget. Den sista sträckan är själva maratonsträckan med hindrena på. Den får man bara köra efter en obligatoriskt paus på 10 min samt av veterinär godkänd pulskontroll på hästen. E sträckan för oss var denna ggn 5875 m. Sammanlagt ca 1,25 mil alltså. Med den väntade värmen så gäller det att ha vältränade hästar om de ska orka detta.

Efter genomgången var det inte mkt ork kvar utan sovsäcken hägrade...

Här har vi en liten kille som ligger å myser i sin sovsäck på kvällen...

På fredagen inleddes tävlingarna med dressyren. Mias klass startade före oss. Vi hade turen att få med oss vår tränare Bella upp hit och hon gav oss massa bra tips i uppvärmningen! Tack så mkt Bella!

Mia & Mickes fina par på framkörningen. Oliver till vänster på bilden och Zorro till höger.

Bella tipsar och peppar... Har hästarnas gottepåse med sig som alltid!

Här är Mia inne på banan i skrittmomentet. Micke hade dyrt å heligt lovat att inte sitta å sola i vagnen på banan men jag vet inte, tycker att det ser misstänkt kört ut även denna tävling, he he...

Det gick iaf jättebra för Mia. De fick de bästa poängen de någonsin fått och vart 4a i dressyrmomentet. Kanonbra jobbat!

Nu var det dags för Pärlan. Hon kändes fin i framkörningen trots värmen. Själv höll man ju på å svimma i kavaj och obligatoriskt körförkläde samt handskar. Men hästarna var inte nämnvärt bekymrade.

Pärlan på framkörningen...

...och inne på banan.

Snoffan skötte sig strålande. Finns alltid en hel del att peta vidare med men på det hela taget ett av de bättre program hon genomfört. Det stämde oxå med poängen. Blev en delad 3e plats och bara 3 straffpoäng efter täten inför lördagens maraton. Det var länge sedan vi var så lite efter poängmässigt då damen oftast har myror under fötterna och inte kan stå still när man ska och heller inte skritta ordentligt (man kan ju takta istället) och sånt tycker inte domarna om. Men idag var vi "med" däruppe från början. Kul!!

På lördagen var de så dags för maraton. Dagen till ära var det ca 33 grader varmt... Överhuvudtaget var hela helgen stekhet och man visste inte riktigt vart man skulle ta vägen, man vart bara varm och fuktig hela tiden... Å så banan som var lagd i Bollnäs natur med allt vad det innebar av backar... Men som sagt, hästarna klarar det bättre än oss... Vi hade dock en termometer liggande i det öppna partytältet och den visade på 47 grader när vi kom tillbaka från maratonkörningen...

Mias klass hade ingen distanssträcka så hon gick direkt på E sträckan. Har inga bilder från det då Carro hjälpte dem att filma istället. Men hon körde som en gud med sitt par och vann maratonmomentet!! Supergrattis!! Inför morgondagens precisionstävling (konkörning) så hade hon tagit igen så mkt poäng att det bara var en fallen boll (dvs 3 straffpoäng) som skiljde 1an och 3an. Spännande värre alltså.

För vår egen del så är just maraton vår starka sida. Vi vann även det momentet här förra året. Självklart ville vi upprepa detta om möjligt. Vi klarade A och D sträckorna utan malörer och hon pulsade ner som hon skulle så det vart klartecken på att ge oss ut på E sträckan. Å som hon gick!! Underbara Pärlan!! Allt vi planerade klaffade. Att det senare skulle visa sig att vi planerat uppåt väggarna är inte Snoffans fel!! Men det var en fröjd att köra henne å hon var otroligt tapper trots värmen. Vi kom in i rätt tid och visst var hon trött men inte värre än att hon 20 min senare busade med Carro på väg till stallet.

Här är vi i hinder 1. Den ganska starka solen gjorde att vi antog denna "MIB-stil" med solögon på oss både kusk och groom...

Här rundar vi sista stolpen i detta hinder och sedan är det full fart ut...

Å här en bild från hinder 2. Då hindrena låg lite överallt så hann inte Carro med att fota vid alla...

Varje hinder är inhägnat och tas tid på hur länge man är inne i varje hinder och sedan görs den tiden om till straffpoäng. Man vill ha så lite straffpoäng som möjligt förstås. Det finns massor av valmöjligheter vad det gäller vägval inne i hindrena så det gäller att hitta den snabbaste vägen man tror att man klarar av att köra med just sin häst. Vi låg ju 3 poäng efter 1an efter dressyren så det ville vi ju väldigt gärna köra in förstås. När alla kört klart kom resultaten upp. Jisses, vad vi hade kört! Vår straffpoäng på hindertiden var 36,4 och den som var närmast efter det hade 47,2! Det var oxå hon som ledde efter dressyren vilket betydde att de 3 poängen vi låg efter var upphämtade med råge och vi skulle ha råd med att peta ner 2 bollar i precisionen dagen efter och ändå kunna vinna totalen. Vi hade spenderat sammanlagt 181 sek i de 5 olika hindrena och den som var näst snabbast hade varit i hindrena i 235 sek. Så duktig är vår lilla Pärla!!

Det är nu det här om:et och men:et kommer in i bilden... Vi hade lyckats passera på fel sida om en stolpe (tidskillnaden var kanske 1 sek el ngt) och det "belönades" lite snyggt med 20 extra straffpoäng... Gissa om jag var arg/deppig/besviken!!!! När vi nu äntligen lyckats få till en dressyr som var hyfsat bra och en maratonrunda utan misstag så lyckas jag/vi schabbla bort det hela så totalt!! Var tvungen att gå bort till domaren och fråga varför vi fått 20 extra straff men förstod ju så fort de berättade... Både Jörgen och jag hade planerat tokfel helt enkelt! Får skylla på värmen el ngt... Det var riktigt deppigt därborta ett tag kan jag säga. Hur klantiga får man vara? Båda två missar detta i planeringen!!

Så här i efterhand så är ju Pärlans prestation definitivt inte sämre för det. Vi vet att vi är med "däruppe" trots att vi tävlar en svårare klass i år jämfört med förra året. I vår klass var vi snabbast i alla hinder å jämfört med alla klasser så var vi snabbast i alla hinder utom ett.

Nu var det bara att ta nya tag och ladda om batterierna för söndagens precision. Detta gjorde vi bla genom att vara med på kuskmiddagen vid Scandic hotell på lördagskvällen. Det serverades grillbuffé vilket satt väldig bra efter en lång, varm dag.

Efter maraton och innan middagen var det 3 st grabbar som däckade totalt på det enda uthärdliga stället på campingen, mellan Wilma och Mickes å Mias tält... Micke längst bort sedan Oliver och Jörgen...

Det är en otroligt fin utsikt vid hotellet där vi åt...

Oliver fick tag på systemkameran och gick runt å fotade lite allt möjligt i väntan på maten. Bla tog han denna fina bild på Caroline...

...och den här på pappa Jörgen. Visst är han väl lite duktigt!!

Så var det dags för den sista dagen och precisionskörning på schemat. Mias klass körde först och hon körde verkligen kanon även idag. Tyvärr petade hon en boll och kunde därmed inte ta igen ngt. Nu hängde det på hur många de andra petade om hon skulle kunna klättra lite i totalen. Det visade sig att alla 3 i täten petade en boll var så placeringen vart inte ändrad och Mia slutade på en kanonbra 3 placering i deras första 3 dagars tävling. Snyggt jobbat Mia!

Vi själva var inte så dåligt revansch sugna efter gårdagens miss. Efter godkänd veterinärbesiktning på morgonen så var det dags för framkörning. Oj, vad hon kändes pigg och alert trots den jobbiga gårdagen!! Det var riktigt kul att känna att hon var så fräsch. Vi hade ju inte världens bästa läge inför denna dag vad det gällde totalen längre så här gällde det mest att försöka köra så bra som möjligt i just denna gren istället och satsa på grenseger om möjligt. Jag hade ju samlat på mig totalt 114 i straff och den som ledde hade 102 och tvåan 107. Inte så troligt att de skulle riva så många bollar att jag skulle lyckas avancera även om jag gick runt felfritt.

Nåja, vi körde felfritt i grundomgången så det var bara att ladda inför omkörningen...

...och där var Pärlan helt med på noterna i en bra galopp som jag kände att man kunde kontrollera. Det har förut varit väldigt vingligt i galoppen men på sista tiden har det fungerat alldeles utmärkt. Speakern sa att "-Nu kommer ekipaget med den leende groomen!" då Jörgen satt med ett stort leende i ansiktet hela tiden...

Fullt ös genom konerna och bollarna låg kvar trots tempot vilket resulterade i...

...att jag hamnade högst upp på prispallen i denna gren!! Skönt med en liten revansch till sist! Tack Pärlan för att du är den du är å alltid ställer upp å gör ditt bästa!!

Det fanns en hel del att välja mellan på prisbordet och här är pristagarna i klassen innan mig som klämmer å känner å funderar på vad de ska välja... Själv tog jag ett regntäcke som alltid är bra å ha å kostar en slant att köpa...

Sedan var det bara att packa ihop alltihopa och bege sig hemåt. Vi hade ganska gott om tid på oss innan båten gick 23.30 så Pärlan fick vila ut lite i en hage på Tyresta ett par timmar. Under tiden åkte vi hem till morfar där Nelly var husvakt och fick en trevlig middag av och med syster Nelly, tack för den oplanerade gästfriheten syrran!!

Det vart ett långt inlägg men så går det när det finns mkt att berätta. Nu är det sängdags så att man orkar upp och ta tag i höskörd å halmhämtning...

Natti, natti!

~~~~~~~~~~

2008-07-23

Innan jag körde tillbaka Sippan till Sindarve idag för kontroll om hon har tagit sig med Alexson så löshoppade vi ett pass med henne. Ange ställde upp som fotograf å jag skötte hoppningen. Sippan kom i håg hur man skulle göra så det gick bra fast jag var ensam med hoppandet sas...

Å jisses vad den ponnyn kan hoppa! Vi stannade på 90 cm då det bara är 3e ggn vi löshoppar henne men på den höjden sprang hon varv efter varv självmant utan att vi lyckades få stopp på henne! Å bock å bus var det!

Plättlätt och kul verkar hon tycka att det är... Detta hinder är på ca 85 cm.

Fast man är ju bara bebis å rätt vad det var så kom hon på att hon bara måste lägga sig ner å rulla lite innan nästa hoppvarv...

Igår körde vi henne oxå för andra ggn. Det gick så bra så. Kunde tom våga trava en hel del och det bekom henne inte nämnvärt.

Här i skritt...

Å här i trav... Det finns ett par bilder till på hennes egen sida...

Nu har vi nästan packat klart inför morgondagens resa till Bollnäs. 08.50 går båten och 12.05 är vi i Nynäs. Därefter styr vi mot Tyresö och hämtar upp Carro och Oliver, sedan mot Älta och hämtar upp vår tränare Bella som ska åka med å bla coacha oss (Mia och mig) däruppe. Helt suveränt ju!

Idag och igår har vi lastat och lossat halm. 2,5 balvagnar vart det. Vi har ju kvar halm sedan förut så iom detta så räcker det nog med småbalar för oss. Dock skall vi ha in ett antal storbalar till lammen när vi kommer hem igen.

Nu blir det ett litet uppehåll tills vi kommer tillbaka på måndag. Hoppas att vi får lite roliga bilder å lite lagom varmt väder, (men gärna uppehåll just där vi är och tältar) är ju lite jobbigt för hästarna om det blir för varmt ju...

Natti, natt!

~~~~~~~~~~

2008-07-21

Idag fick Sippan åka till doktorn äntligen. Vi fick komma till Gotlands "TV-veterinär" Håkan Ornsjö i Fröjel. Det gick jättebra, hon fick en "knock-out" spruta så jag trodde att hon skulle dimpa i backen. Sedan fick hon lokalbedövning och bort togs vargtanden. Han hittade även rester av en vargtand på andra sidan som han oxå tog bort. Kan ju vara det som gör att hon sliter så i tyglarna när vi rider med bett. Hoppas iaf det och att det nu blir bättre med den saken. Carro ska ju ta med sig både Sippan och Vienna till Åby Rid- och Träningsläger så då vore det kul om hon kunde få hjälp med bla detta där nere.

Handen är fortfarande tjock som jag vet inte vad. Inga knogar syns men den gör iaf inte lika ont idag så det är inte lika bevärande. Å Pärlan blev skodd fram utan problem. Vi skickade upp Åke (granne från Skåls Gård) på halmloftet, då han är biodlare bla å har lite koll på såna där kräk. Det var humlor, å vi hade satt grepen rätt i huvudboet igår... Åke fick sig oxå ett bett el två men lyckades iaf hitta drottningen och tog livet av denna. Förhoppningsvis så flyttar de nu men man kan inte så noga veta. Det vore trevlig om vi kunde komma upp där imorgon igen för det är lite kvar att flytta om inför nya lasset...

Har börjat att packa så smått till Bollnäs. Gäller att lyckas få med sig allt man kan tänkas behöva däruppe. Vi ska samåka med ett annat ekipage från ön så vi hoppas att vi får plats med alla pinaler.

Imorse vinkade vi av Carro och Oliver så nu är det tomt här hemma. Känns jättekonstigt att inte Olle är här, kommer ju att sakna hälbenet i ryggen och den slaskande tummen i natt i sängen ju...

Har lagt in lite bilder på våra 6 baggar på deras sida...

Nu ska jag äta lite kladdkaka som Ange har bakat...

Natti, natti...

~~~~~~~~~~

2008-07-20

Idag har vi fått en hel del gjort. Passade på sista dagen Benke å co var kvar. Imorgon åker de hem och tar då med sig både Caroline och Oliver. På torsdag beger vi oss oxå mot fastlandet och hämtar då upp dem bägge.

Vi har tömt ur de sista boxarna i stallet och flyttat in det som var kvar där ut i ponnystallet istället (varför packa upp när man kan flytta runt allt istället...). Det kan ju inte stå där under vintern men vi får ta det sen... Nu fick vi de 3 sista boxarna lediga var av en som vi kan använda direkt, en som vi fyllde upp med allt löshö som fanns på skullen och en box som vi började att fylla med halm från halmloftet. Den sistnämna aktiviteten fick hastigt avslutas dock...

Löshöt behövde vi få bort för att kunna lägga upp mer hö fast i balformat... Halmloftet ville vi tömma för att det var ett tag sedan halmen längst in blev upplagd där så den ville vi använda först. Nu är ny halm på väg in så då vart det lite brått med att få bort den gamla. Vi började skyffla ner halm för fulla muggar. Det var jag, Carro, Oliver och Daniel som var uppe på skullen. Vi såg att det blev en härlig hög på marken å tänkte att den kan vi hoppa ner i sedan när vi ska ner fast då med kameran i beredskap. Nu kom vi inte så långt... Helt plötsligt kände jag att jag blev stungen av ngt i handen (den högra förstås). Vände mig om och där var 1 miljon av ngt, det såg ut som humlor men var förmodligen getingar el ngt, å det var MÅNGA å de var INTE på bra humör!! Carro fick panik å den halmen vi hunnit få ner fick duga, hon kastade högaffeln å slängde sig ut i luften. Oliver och Daniel fick fullständig panik de oxå när de såg syrrans reaktion och stod bara å skrek och grät hysteriskt med ett 100-tal flygfän omkring sig!! Nu var goda råd dyra, ville ju inte att de oxå skulle bli stungna. Jag fick helt enkelt slänga ner grabbarna till Carro 3 m ner i halmen på golvet, först Oliver sedan Daniel. När jag själv skulle hoppa insåg jag att det var ganska högt ändå... Å inte en kamera så långt ögat kunde nå... Men det gick bra å väl nere så var inte killarna ledsna längre utan det blev ett äventyr av det hela istället. Nu återstår bara att klura ut hur vi ska få ner halmen. Bosse sa att en granne till oss är biodlare och han kunde skicka upp honom å titta på eländet. Vad det än var så var de inte på någe vidare gott humör iaf...

Eftersom tiden aldrig räcker till så fick Benke oxå hjälpa oss att plocka ihop och få igång röjsågen vi köpt. Jisses vad den var effektiv! Riktigt kul att köra med oxå, man trimmade av gräs på ett litet kick bara. Tyvärr är det då mkt gräs och sly som måste bort så det tar en stund iaf. Men en bit kom jag ändå å kul var det!

Vartefter dagen gick så har min hand jag blev stungen i svullnat upp mer och mer och gör ganska ont just nu kan man säga... Tog in Pärlan för att sko henne fram inför Bollnäs men det gick inte, det enda som funkar just nu är tummen på höger hand. Hoppas att det går över till imorgon för hon måste skos om...

Lite kul var iaf att vi satte Sippan i vagn för första ggn ikväll! Hon sa inte halvsju och man kan ju undra om hon redan är körd sen förut el om hon är så himla cool bara... Tyvärr var det lite mörk ute så bilden blev därefter. Bättre bilder utlovas senare förstås.

Här står damen helt cool å tittar på baggarna som kom rusande och trodde att det var mat på gång. Vagnen är den gigg jag precis fyndat från fastlandet. Det är en vagn tillverkad av Roslagsvagnar en ggn i tiden. Vi ska försöka piffa till den lite så blir den en helt OK tävlingsvagn till Sippan och ev oxå Pärlan.

Ange har ju kommit idag oxå, kul att se henne, det blir väl förmodligen sista vändan innan det är flytt till deras nya lägenhet och dags för barnet. Men hon ser högst välmående och pigg ut!

Imorgon ska vi förhoppningsvis få ta bort Sippans vargtand, det är inte lätt att få tag på veterinär på ön för ett sånt här ändamål. De är så fruktansvärt upptagna hela tiden...

Det var allt för idag!

~~~~~~~~~~

2008-07-19

En snabb uppdatering bara för att tala om hur det gått på tävlingarna idag.

 Det har gått tokbra! Pärlan nollade bägge sina klasser och hoppade lugnt och säkert och kom rätt på nästan vartenda hinder, inga kråkhopp utan bara snyggt flyt på rundorna.

Här i första hindret på LCn...

...ett annat hinder i samma klass... Pärlan är pigg och glad med öronen framåt mest hela tiden.

Här i ett välförtjänt ärevarv.

Vienna var ju oxå med och skötte sig bra i bägge klasserna. Hon vart tom placerad i första klassen!! Fyra kom de och fick en röd rosett, presentkort till SF-biograferna och en påse smågodis.

Vienna innan start...

Nu är de igång! Att det skulle gå fort visste vi men man fick verkligen hålla i hatten när de var på banan...

Här är de i första klassen, LD...

...och här i LC, fullt ös förstås. I denna klass vart hon lite flack (de blir gärna det i detta tempo) på hinder 2 och fick ett litet putt med bakbenen, vilket resulterade i 4 fel och ingen omhoppning.

Å här var det prisutdelning i LDn, de var verkligen jätteduktiga idag!!

Med tanke på att det var första tävlingen vi var på med Vienna så är vi verkligen jättenöjda, vi får jobba vidare med att försöka få till ett lugnare tempo och oxå se vad vi kan göra när hon ibland istället tjurar till och inte vill gå fram.

Annars har det inte hänt så mkt här idag. Vi hämtar Ange imorgon, hon följer med oss tillbaka till fastlandet på torsdag när vi ska upp till Bollnäs och tävla körning.

Vi passade förresten på när Benke är här att palla upp förrådet med en sten till på mitten idag. Använde ena traktorn till att lyfta huset med och sedan kunde vi putta in ett lecablock under regeln. Hoppas att det gör att inte det lilla förrådet nu slipper att säcka ihop på mitten. Benke var som ett barn på julafton när han fick köra runt traktorn runt gården!

Nya friska tag imorgon!!

~~~~~~~~~~

2008-07-18

Igår kom Benke (Carolines pappa), Gunilla och Daniel. Oj, vad Oliver har längtat och Daniel likaså! Och Benke fick en JÄTTEKRAM av Caroline förstås för det var länge sedan de sågs oxå!

De mötte upp oss på maratonträningen i Eskelhem på väg från båten. Träningen gick kanon faktiskt och jag fick massa bra tips som fungerar just nu på Pärlan. Att jag säger just nu är mest för att saker och ting ändrar sig hela tiden varefter vi lär oss mer Pärlan och jag.

Vi fick låna vagn (och groom för all del) av bussiga Pia så att jag slapp åka två ggr för att få med mig allt. Supertack för det, Pia! Barsk tränare synes i bakgrunden, he he...

Efter träningen åkte vi hem och visade huset. Fast det visade sig att det rann en massa vatten i stallet efter att rörmokaren varit här så Benke satte igång med det först innan de packade in saker och ting. Vi fick hyfsad ordning på det hela och idag har vi bytt lite packningar till så nu funkar det iaf. Tack Benke för hjälpen!! Bara lite elektrikerjobb kvar innan allt är klart men han är dock på semester så det dröjer ett tag till.

På kvällen tog jag Jörgen och Gunilla till hjälp och lät Sippan gå med kälken för första ggn. Som vanlig sa hon inte halvsju trots att det verkligen är supertrångt att vända med kälken. Snart är det dags för vagn med henne, duktiga Sippan!!

Efter kälken fick hon löshoppa då vi inte hann med henne i första omgången. Förra ggn vi hoppade med Sippan förstod hon verkligen inte alls vad vitsen med detta var. Nu gick hon som en klocka! Carro och jag vart jätteförvånade! Hon galopperade runt själv och allt såg såå lätt ut, jättekul! Jag som trodde att hon "bara" skulle bli dressyr/körponny men nu vet jag inte längre...

Ca 85 cm, vi gick inte högre denna dag då hon gått så himla bra! Ursäkta den suddiga bilden, lite skit bakom spakarna helt enkelt... Ska gå ngn kurs ngn ggn...

Sedan fick Oliver rida sin Horizon. Han frågar varje dag om han inte kan få rida henne, det är jättekul! Sen är det kanske bara 5-10 min han rider men oj vad ha har lärt sig mkt på dessa korta stunder. Han kan nästan hoppa upp i sadeln själv nu. Horizon är en fullständigt underbar ponny!! Hon är så himla lyhörd, pigg och framåt. Så fort Olle bara petar lite med skänklarna så går hon framåt och han klarar av att få henne i trav själv och vill han sakta av så tar han bara lite i tyglarna så saktar hon av. Inga som helst shettisolater, bara superbussig. Klart att hon vill hem till fölis ibland men inte värre än att Oliver klarar av att vända tillbaka henne och därmed så byggs ju hans självförtroende upp massor när han känner att han kan få henne dit han vill ändå. Tack Zonis för att du är så go med min son! Hoppas att det håller i sig för de är så himla fina ihop.

Idag var det tidig uppställning för tackorna skulle klippas. Vi vallade in dem i lammhuset på morgonen och inväntade Curre och hans klippgäng. Vad ska vi med vallhundar till när Olle och Daniel klarade av att valla in hela gänget? Oliver har verkligen stenkoll på hur man vallar dem trots att han bara är 5 år...

På Näs är ju världen liten och det visade sig ju att Curres mor är född här på vår gård. Bosse (vår hustomte som bor i flygeln) har oxå varit gift med Curres halvsyster...

Här håller de på att plocka fram och sätta upp klippmaskinerna... Curre till vänster i grå jacka och Bosse i grön t-shirt längst in...

Här klipps dem på "löpande band". Killarna är ruskigt snabba och tackorna ändå förvånansvärt snälla...

...fast visst fanns det undantag och då kunde vara livat värre... Här har Curre åkt omkull men inte släpper han taget om tackan för det inte...

Här är några alldeles nyklippta å nakna... De blir inte lika mkt kvar av dem efteråt...

Å ullhögen den växte...

...å blev jättestor tillslut. Tyvärr är inte den här sortens ull från korsningsfår så eftertraktad så denna omgång blir bränd vid tillfälle.

På kvällen kom Gunillas bror med familj förbi. Frida (deras dotter) fick rida Pärlan och vi red ner till havet. Jag på Vienna, Carro på Sippan och Frida då på Pärlan. Vi tänkte försöka få Sippan att gå i vatten. Vi har inte provat det tidigare med henne men hon var så duktig så när hon såg att både Vienna och Pärlan klampade omkring i vatten nästan upp till magen. Lite spänd i början men slappande av efter ett tags vattenpulsande. Skönt att se att även hon kommer ner i vattnet. Blir svårt att ha henne som körponny om hon inte går ner i vatten.

Imorgon är det tävling och Vienna står nyduschad i sin box och Pärlan i boxen bredvid. Det gick bra att tvätta henne med den nya slangen så nu är varmvattnet invigt!

Nu är det sängdags här för länge sedan...

Natti, natti,,,

~~~~~~~~~~

2008-07-16

Jaha, då var man 40-taggare nu då... Har varit en lugn och skön dag, nåja, så lugnt det nu kan vara på en gård men iaf!

Vill passa på att säga jättetack för alla fina kort, mail och SMS jag fått idag! Och jättetack pappa och Gunilla för en helmysig kväll på Hamra krog! Carro och jag satt å sjöng med bandet i gamla 60-tals låtar och country... Tyvärr skulle Jörgen upp och jobba kl 04.00 och Oliver undrade om vi inte kunde går fram till bandet å fråga om de kunde sänka musiken lite... Så när det vart paus begav vi oss hem.

Det gick kanonbra att hämta hem lammen igår. Carro gick med hink före och Jörgen körde bilen framför alla. Oliver och jag gick längst bak å drev på. Oj, vad vi fick springa. Hoppade som en gasell (nåja) över stenmurarna när skrällena avvek från vägen. Men jag hade aldrig klarat att driva på dem utan min 5-åriga lilla hjälte med en pinne i varje hand, han slet som ett djur han oxå å sprang överallt! Tack min goa Olle! Å just när det såg som mörkast ut att få upp den grupp vi drev så dök räddaren i nöden upp, Carro med en foderhink! De hade stängt in först omgången och kom ner för att möta Oliver och mig, riktigt bra tajming!

Idag kom de 3 gimbrarna (ungtackor) som fattades så nu har vi fått alla som vi ska ha. Efter att ha släppt ut dem så åkte vi för att hämta baggarna som skulle få komma ut bland tjejerna idag. Vi behövde bara backa in släpet mot grabbarnas hage å öppna grinden så lastade de sig själva! Vi var lite häpna men baggarna kanske förstod vart de skulle, he he... Nåja, på fredag skall de tillbaka in igen, det här är ju bara ett par dagars försmak så att säga. Alla tackorna skall då klippas och släppas ut på udden igen.

Vi håller oxå på att få hjälp med att koppla in varmvatten i stallet. Det är en kille två gårdar bort som är rörpulare och de blir förhoppningsvis klara under morgondagen. Allt hänger på om de får borret lagat (vi pratar om en nästan 1 m lång borr nu) som de skall använda för att komma igenom stenväggen från sadelkammaren till stallet. Den gick nämligen av idag (var dock lagad innan en ggn redan) när de försökte komma igenom väggen. Annars är allt draget. Hoppas att det fungerar som det ska nu oxå. Ska bli så grymt skönt att slippa springa med hinkar när hästarna skall tvättas ju!!!

Idag stod det löshoppning på schemat. Då vi inte har riktigt bra staket på volten i dagsläget så byggde vi upp en bana i hagen bakom stallet. Vi hann med Exact, Precis, Pärlan och Vienna. Sippan och Zonis får vi ta imorgon om vi hinner.

Exact tyckte att det hela var lite skumt men vart varm i kläderna efter ett litet tag. Fick dock inte riktigt koll på tekniken så här första ggn men skötte sig helt OK! Galopperade på å verkade tycka att det var kul! Några riktigt bra språng å några "kråkhopp"...

Här ett kråkhopp... Rakt upp å rakt ner...

...men det vart bättre efter att tag.

Men killen var positiv och det kommer säkert att bli bättre redan nästa ggn.

Precis däremot gick som en klocka, hade jättebra flyt och alla språng stämde, duktig kille!

Lätt som en plätt verkade han tycka!

Pärlan fick oxå vara med förstås. Hon är ju ganska självgående på detta och tycker att det är kul!

Här ett bra språng på 95 cm... Det är bakre bommen man mäter på i ett sånt här hinder (kallas oxer) och den svarta tejpen anger var 1 m är.

Men även damen kan få till kråkhopp ibland! Detta är ju kusligt likt lillebrors "hoppstil" för dagen!! Man kan ju undra hur högt hon hoppar eg om man tittar på de svarta 1m markeringarna... Hindret är på 1.10 m. Verkar bättre att fälla in frambenen istället å slippa ta i så mkt bak för att komma över... Men så kan det se ut ibland, inte alltid lätt att vara ryttare och sitta kvar när det blir så här, he he... Tur att det finns man att hålla i...

Vienna hoppade oxå men tyckte nog att det här var lite konstigt. Hon verkar behöva en ryttare som styr upp det hela lite för hon fick inte ngt ordentligt flyt på det hela och vi ville inte pressa henne då hon hoppar så bra uppsuttet annars. Å löshoppningen i sig är ju mest till för de unga djuren som kanske behöver bygga lite muskler mm utan ryttare...

Vienna över 95 cm...

Imorgon är en ny dag. Det står maratonträning på schemat (sista innan Bollnäs nästa helg). Vid lunchtid kommer oxå Benke, Gunilla och en efterlängtad Daniel (oj, vad Oliver har frågat om när han kommer någon gång).

Natti, natti...

~~~~~~~~~~

2008-07-15

Igår fick vi kul besök ifrån Tyresö. Det var Anne-Marie med familj. Anne-Marie är syrra till Johan Sigemo som vi köpt gården av. Världen är ju bra liten ibland då Johan och jag kom på att jag har tränat hund med hans syster i flera år! Det var på Kanzi och Emersons tid. Då var Ola Perland med oxå (Anne-Maries dåvarande man) och det är Ola som har dragit elen på hela gården... Dessutom rider deras dotter Nell på samma ridskola som Carro red på i Tyresö och nu ska de på samma ridlägervecka på Åby Rid- och träningsläger 1:a veckan i augusti. Så det kan vara ibland!!

Nell fick rida Pärlan och det gick tokbra, de hoppade LA höjd utan problem! Det är kul att se att Pärlan börjar gå så bra igen i hoppningen för hon kändes lite less ett tag. Men lite hoppvila verkar ha gjort susen. Nu skall hon oxå vara med på samma tävling som Vienna i en LD, LC så det blir nog bra det oxå eftersom det inte är några höjder för damen egentligen. Vore kul om vi kunde få henne pigg å glad till Ungponnychampionatsfinalen i Falkenberg i slutet på sept dit hon kvalat igen för 3 året i rad... Finalen går i LB (80 cm för B-ponny).

Pärlan och Nell med Anne-Marie i bakgrunden.

Vi provade oxå en lite högre höjd med Vienna för första ggn. Inga problem där inte och det går bättre å bättre med att kontrollera farten även om det är en hel del kvar att jobba med förstås...

115 cm, inga problem för Vienna... Å Carro sken som en sol!

I övrig var det en ganska bra dag, hästarna hoppade som de skulle, lammen kommer rusande så fort de ser bilen nu. Exact börjar mer och mer förstå det här med tömmarna och även mina röst kommandon både för trav, avsaktning, igångsättning och halt. Fast det senare förnekar han helt för att stå stilla är inte hans "bag"... Hmm, känner igen det där från ngn annan... Precis är däremot jätteduktig på halterna och börjar oxå att gå fram mer och mer utan att stanna som han gjort tidigare. Protesterar dock fortfarande mer än Exact vad det gäller det här med tömmarna och att kunna bli styrd genom dessa... Men det kommer det med...

Sippan var jag ute och tömkörde och la till att hänga som en tok i bröstan på henne precis som en vagn är tung att dra ibland. Damen vek inte ett öra utan knallade på som vanligt trots motståndet. Enda smolket i bägaren med henne idag var att hon släpade höger bak lite på böjt spår i trav. Kan de månne ha varit så att nattens springande med Horizon och gänget har satt sina spår? Det är ju lite stubbar å rötter i det höga gräset i sommarhagen... Vi avvaktar å ser.

Olle red sin Horizon oxå å det gick jättebra som vanligt. Han styrde mot "hinder" (bom på mark) och hon gick precis som han ville. Om fölis kom lite för långt bort så vart hon lite orolig och då fick Olle ta i för att hon skulle gå där han ville, oj vad han kämpade, men han fick henne dit hon skulle iaf! Bra jobbat Olle!

Lille Ferri verkade vi för första ggn. Han var jätteduktigt ju! Bra lite små protester men Jörgen höll i för kung å fosterland å när Ferri väl insåg att han inte kom ngn vart så kunde jag fortsätta med hans fötter och han stod alldeles stilla. Duktig kille! Nu får vi fila lite på honom var 3e vecka för han behöver korrigeras lite i framstället å det kan man bara göra väldigt lite åt gången...

Idag ska vi försöka flytta upp lammen till vinterhagarna tillfälligt igen. Vi ska får 3 nya tackor ikväll (de fattades i leveransen förra ggn) och imorgon ska vi släppa på baggarna i ett par dagar. På fredag ska hela gänget klippas och då plockar vi in baggarna igen. Detta gör vi för att i möjligaste mån försöka brunstsynkronisera tackorna för att inte lamningsperioden ska bli så lång. Om 14 dagar skall sedan tackorna delas upp i grupper och släppas med varsin bagge i varje grupp.

För ett tag sedan fick vi så fina bilder från Turkiet. Kände bara att jag måste få lägga ut ett par av dem här oxå då det ser så himla skönt ut! Vi hoppas att vi ngn ggn kan komma ner dit å hälsa på igen...

Mormor, Dede och Filippa på kvällspromenad i Güllük... Visst ser det väl skönt ut!!

Å så en superskön ögonblicksbild på Wille å lillasyster Filippa! Vet inte vad de fått i sig men syrran jobbar stenhårt på att göra som brorsan, kolla blicken och koncentrationen! Helskön bild ju!!

Allt för denna ggn, nu börjar en ny dag med massor att göra som vanligt!!

Sköt om er därute!

~~~~~~~~~~

2008-07-13

Det första en lite kille sa när han vaknade i morse var: "- När ska vi hämta hästarna?" Han hade så bråttom ut för att få rida på sin Horizon för första ggn. Vi hämtade hem dem och de verkade ha klarat natten bra i sin nya miljö. Oliver kunde leda hem henne hela vägen själv från hagen. Caroline har tagit sin an Ferri och det går så bra så med honom oxå.

Oliver fullt koncentrerad...

Hon skötte sig så himla bra på denna premiärtur! Vi skrittade ut ca 20 min och provade även några travsteg. De passar jättebra ihop!

Gick så bra så att vända själv...

Ferri är jättemysig att hålla på med han oxå, om än lite "fölstökig" men verkar ändå förstå vad vi vill till slut och accepterar det. Ingen dum kille alltså, bara bebis...

Visst har han väl ett härligt uttryck!

Idag har jag hunnit skriva lite om Ferri och Horizon på deras egna sidor under "Ston" resp "Föl"...

På eftermiddagen hämtade vi även hem Sippan då hon nu slog ifrån. Hon är betäckt två ggr och skall tillbaka om ca 14 dagar för koll och ev ultraljud. Hon vart jätteglad över att få komma hem igen och var hemskt nyfiken på Zonis och fölet och jagade dem över hela hagen! Vi hämtade ut både Pärlan och Vienna då de skulle köras resp ridas och Sippan blev alldeles jätteledsen!När vi sedan kom tillbaka med dem så var det Sippan som blev jagad runt av Ferri och Horizon! Ferri såg för skön ut då han minsann kunde skrämma iväg Sippan som han bara når upp till knäna på ju, kaxpelle...

Det var allt för idag!

~~~~~~~~~~

2008-07-12

Nu har hon äntligen kommit vår Horizon!! Å lyckan var stor hos en liten kille kan jag säga!

Glad kille med sin ponny!

Olle var så glad, han når ju att ta av och på grimman själv nu! Å kunde borsta överallt. Dock är ju lille Ferri inte den som är den utan vill ju gärna smaka på allt inklusive Oliver förstås... Men det får vi börja jobba på nu när de äntligen är här på plats hos oss.

Oliver kunde tom kratsa alla hovarna själv. Zonis bara lyfte på fötterna så snällt så å stod sedan som ett ljus så länge Olle höll på... Det här är stort för en liten 5-årig kille som vill kunna allt själv!

Innan vi skulle släppa ihop stona så skulle vi mata lite lamm igen. Det är verkligen en grym känsla när alla kommer stormande i full fart från alla håll å kanter när vi ropar på dem!

Hela gängen på väg in!

Fullt ös mot maten, först till kvarn gäller verkar det som!!

Man kan tom står på knä å äta...

Ungtacka i kvällssolen...

Sedan var det dags för utsläpp av stona. Zonis och Ferri fick gå ut först en stund i hagen. Under tiden gick vi å hämtade Vienna och Pärlan (Sippan är fortfarande hos hingsten). Olle som "kan själv" ville rida Vienna själv i grimma till hagen. Hon är ju supersnäll på så vis så det kunde han ju få göra.

Påminner på ngt vis om Pippi å Lilla gubben. Å så har han ju faktiskt Pippi-tröjan på sig ju...

Oliver & Carro på väg till hagen på varsin ponny, mina goa ungar!!

Vi släppte först Vienna då hon och Zonis stått bredvid varandra i stallet under em. Det gick jättebra och vart inget spring alls.

Ferri var väldigt nyfiken å ville ju fram å hälsa på Vienna. Tugga föl funkar ju alltid...

Sedan släppte vi monster Pärlan... Å jisses vad det vart springa av!! Pärlan var ju sååå nyfiken på både Zonis å Ferri. Å när Zonis slog ifrån mot Pärlan vaknade polisen Vienna å skulle försvara Pärlan (som om hon skulle behöva det i detta fall!). Men efter ett bra tags springande så vart det helt plötsligt lugnt i hagen och det kändes OK att lämna dem för kvällen... Känns som om Zonis är ganska trygg i sin mammaroll å Ferri är inte den som är den heller...

På dagen idag var Carro och jag in å tävlade precision på Strandgärdet i Visby. Hmmm, jag fick stryk av Carro... Hon petade en boll i omkörningen och jag petade två. Visserligen gasade Pärlan å jag lite men ändå. Ska bli kul å se resultatlistan senare å titta på tiderna. Tyvärr har vi inga bilder från detta då Jörgen jobbade å vi hade fullt upp på tävlingsplatsen Carro å jag...

Det var nog allt från idag... Är toktrött efter flängandet i alla affärer på fastlandet i fredags. Det är så mkt man ska hinna med när man ändå åker över ju. Vore glad om Eko kunde öppna här på ön oxå för det ju så billiga på hästgrejor. Köpte söm tex (som man har när man ska spika fast hästskorna på hovarna), här på ön kostade ett paket 160 kr och på Eko 115 kr... Lite prisskillnad kan man säga...

Natti, natti!!

~~~~~~~~~~

2008-07-10

Då har vi varit på utställning under gårdagen. Det var Riksruss 2008 som i år var förlagd här på ön. Ett litet regn vid lunchtid men annars klarade vi oss ganska bra. Exact inledde med klassvinst (den enda konkurrenten var struken) och fina 89887=40p. Det är inte det bästa han haft men bra ändå! Han skötte sig jättebra hela tiden. Åkte transport med syrran utan stök. Iofs tycker syrran att lillbrorsan är superfjantig å är på honom hela tiden så han vågar inte säga halvsju till henne. Vienna däremot tycker att Exact är jättesöt å då blir han rackarns kaxig minsann!

Exact visar sin skritt i ringen, visst é han lite fin!

Herrn från sidan med fin rosett. Han hade lite myror i benen så det blev inte den bästa bilden kanske...

Exact spanar på alla snygga tjejer...

För Pärlan blev det klassvinst med fina 99799=43p! Det var länge sedan hon hade en 7a i protokollet och det hade varit så himla kul att få höja toppoängen till 44p men kanske en annan ggn. Det räckte iaf till en 4e placering i BIS ringen. I topp gick 2 st 44p och sedan en till på 43p.

Pärlan visar upp sin trav. Det är inte alltid lätt att hänga med damen när hon trycker ifrån i traven...

Pärlan från sidan den här dagen.

Å så en huvudbild även på henne. Hon är verkligen vår Pärla...

Efter utställningen bara det av hemåt. Vi skulle hinna fodra lite lamm å äta ngt innan det var dags att lasta hästarna igen och åka på hoppträning. Nu börjar lammen verkligen känna igen vår bil! När Jörgen åkte ner idag så klättrade nästan in i bakluckan! De stod med klövarna på kofångaren å tryckte ner näsorna i maten! De är ju för roliga!

Hoppträningen gick alldeles strålande! Linnéa var jätteduktig med Pärlan som gick som en klocka. Pigg å glad trots utställning hela dagen.

Var lite knepigt ljus på kvällen så bilderna vart därefter tyvärr...

Tränaren (Hillevi Zerne) gjorde underverk med Vienna på bara denna lektion så hit ska vi verkligen åka igen! Carro fick massor av bra tips som oxå fungerade på en ggn. Vi måste dock komma på ett sätt att få Vienna att kissa innan träningen och inte som nu, när halva har gått så att hon måste stanna stup i sekunden tills hon väl har bestämt sig för att hon inte kan hålla sig längre. Vi pratar då inte heller en liten skvätt utan floder!! Grejen är ju att det har hänt flera ggr att halva passet har gått innan hon väl kommer till skott... Nåja, vi får klura ut ngt. Men hoppar gör hon ju!! Å fort går det! Lite hinderstöd runt om banan rök ju då man inte hinner svänga henne efter hindret, men själva hindrena river hon inte. Bara allt som står runt omkring! Finns lite att jobba på mao...

Vienna en av de få ggr som hon faktiskt travade över travbommarna. Annars tycket hon att det gick utmärkt att galoppera även över dessa!! Spelar ju ingen roll om inte avståndet stämmer, hej vad det går å kul är det!!

Ett hyfsat kontrollerat språng innan de höjde hindrena. Hade inga bilder på de högre höjderna till Carros stora besvikelse.

Bägge tjejerna sken som solar efter träningspasset när det hade gått så bra. Det var jättekul! Nästa pass är den 23 juli och då har vi varit med på en hopptävling med både Pärlan och Vienna den 19 juli här på ön. Det ska bli kul å se hur det går.

När vi kom hem hade Reine och Jörgen brassat lite käk. El iaf börjat brassa... De hade kommit av sig på mitten på ett ungefär! En massa grabbsnack (Camilla, Emelie och Florence - Exact och Precis ägare - var med oss på hoppträningen) hade kommit emellan kan man säga. Så maten vart väl klar vid 24-tiden el ngt... Men gott vart det! Sedan vart det GH kväll en bra bit in på natten! De skulle åka idag så det vart ett litet kul avslut på deras dagar här. Hoppas att vi kan göra om det igen!

Full koncentration...

Oliver har just ätit middag mitt i natten men är lika glad för det!

Ikväll har vi varit på Visbytravet och tittat på ponny SM. Det vart en fight mellan Tyson II och Gumino. Den senare låg i andra spår hela resan och kunde sedan sticka nosen före över mål. Bägge fick den fina tiden 1.38.9! Helt sanslösa tider nuförtiden. Annars påminde det rätt så mkt om förr i tiden när det var Rillo och Mr Hannibal som slogs i SMet. Lite nostalgi mao...

Nybliven SM vinnare för 3e året i rad. Det är oxå hans sista år på banan i Sverige då han blir 15 nästa år. Dock skall han tydligen fortsätta att tävla i Finland där russen får gå på bana längre upp i åldrarna.

Nu är det dags för sängen! Ska upp och åka med färjan imorgon å hämta Horizon. Linnéa åker med oxå så att hon kommer hem ordentligt. Det har varit jättekul att ha henne här så nu blir det lite tomt ett tag tills Benke och co kommer. Det blir kul för Oliver för då kommer ju Daniel oxå.

Det var allt för denna ggn! Hare så gött!

~~~~~~~~~~

2008-07-09

Igår fick vi besök! Camilla från stallet i Tyresta med familj, Reine, Markus och Emelie samt tokig storpudel vid namn Armani. Så nu vart trädgården en camping för de hade sin superfina husbil med sig! Helt OK med gäster som har eget hus med sig ju... :-))

På kvällen blev det grillbuffé på verandan med gubbarna som grillmasters. Vart kanongott om än lite knaprig Halloumiost då kanske...

Idag var Thomas från Lojsta här och hjälpte oss med planeringen för ett kommande lammhus här på gården. Tror att vi fick till det ganska bra faktiskt! Så nu ska det bara ner på papper å skickas in på förprövning, sen sätter vi igång!

Nu har vi börjat fodra tackorna ute på udden. Snacka om att vi känner oss uppskattade när vi kommer med hinkarna! Oj, vad det mumsas! Hoppas att det ger lite effekt oxå, men det ser vi ju vid lamningsdags...

Vi hade en tacka som fick ont i ett ben och haltade kraftigt. Men hon var pigg å åt som hon skulle så i samspråk med veterinär så lät vi henne vara ett tag. När vi gick igenom allt inför släppet på udden så märksprayade vi henne för att kunna ha lite koll på "Halta Lotta" och nu mår hon alldeles utmärkt igen, SKÖNT!!

Halta Lotta med rosa punkrand på ryggen!

Fö så har vi 2 st inkörningsprojekt här på gården (förutom vår egen Sippan förstås). Det är Pärlans lillebror Exact och hans kompis Precis som är här. De är verkligen jätteduktiga bägge två! Exact är ju en riktig lite pudding som har en naturligt bra form å är superfin i munnen. På bilden är det fjärde gången han tömkörs å första gången med bägge lösskacklarna.

Nu måste jag hoppa i säng, imorgon är det utställning i Stånga för både Exact och Pärlan, de står nybadade å glänser i stallet. På kvällen ska vi på hoppträning med Pärlan och galenpannan Vienna. Linnéa, som är här och hälsar på får hoppa Pärlan och Carro rider Vienna. Ska bli kul å höra vad det säger om henne! Camilla red Vienna igår med graman och det såg riktigt trevligt ut även om Vienna tyckte att det var lite jobbigt då hon inte är van att behöva jobba på marken...

Förresten så fick vi igår besked om att Olivers shettissto äntligen är klar för avhämtning hos hingsten! Hon är väldigt efterlängtad då han har gått å tummat på sin sadel jättelänge nu å undrat när Horizon ska komma hem. Nu åker jag över till fastlandet på fredag och hämtar henne och hennes hingstföl. Spännande!

Natti, natti...

~~~~~~~~~~

2008-07-06

Vi ligger långt efter i vad som har hänt här sedan vi kom hit den 13 juni -08. Men det är som det är!

Just nu håller Jörgen på att försöka bringa lite ordning på kaoset i Olivers rum. Är lite knepigt att möblera i huset öht när vi vart vana vid garderober överallt sedan Krusboda tiden. Nu är det snedtak och fönster överallt och skulle det vara en rak vägg någonstans (förutom att alla golven lutar förstås) så är det för lågt i tak... Så vi kommer nog att ha ett helt gäng garderober till övers när vi är klara här å så får vi satsa på byråer istället. Men det funkar det med ju!

Igår fick vi hit våra baggar. Det är 6 st finullskillar från Valdemarsvik. En av dem är härligt chokladbrun med nougatfärgad päls. Två andra är svarta med vita tecken och tre är vita. Får se vad det blir av deras barn.

Tackorna går nu ute på udden. De kom dit i onsdags å verkar trivas bra. Ibland får man leta ganska länge för att hitta dem men oftast kommer våra trognaste rusande i full fart! Det är i synnerhet 80271 och 80094 som är som hundar! Men det börjar bli fler och fler som vågar sig fram. Nu väntar vi på det beställa lammfodret så att vi kan börja fodra på dem inför baggsläppet och då lär väl fler komma fram å vilja vara med.

Nästan hela tjejgänget...

80094 äter ur handen...

~~~~~~~~~~

Tillbaka till Nyheter.

 

Levide Gård
Näs Levide 166
623 37 Havdhem
info@levidegard.se
0498-29 14 29
0768-24 34 56
070-764 54 30