Levide Gård

 

Pärlemo 4545 Åkerbo fälttävlan 17 maj -08.

 

Välkommen till Levide Gård 

               

Huvudbild på en av våra tackor, juni -08.
Meny Jan -09 Feb -09 Mars -09 April -09 Maj -09 Juni -09 Juli -09

Inlägg

 

2008

2009

~~~~~~~~~~

Start

Nyheter 

Gården

Familjen

Katten

Hästarna

Lammen

Galleri

Länkar

Gästbok

Hitta hit

~~~~~~~~~~

Levide Gård
Näs Levide 166
623 37 Havdhem
info@levidegard.se
0498-29 14 29 (Hem)
0768-24 34 56 (Marika)
070-764 54 30 (Jörgen)

 

 

Första dagen i juli.

2009-07-23 tom 2009-07-31

Ska försöka sammanfatta lite vad som hänt här i slutet på juli... Massor att göra som vanlig.

En jättekul grej som vi upptäckte var att Stuteriet var omnämnt på förstasidan av Tidningen Ridsports Webb! Å inte dåligt heller...

"Storslam för Stuteri Mariline" känns bra att se när man kom in på denna Webbsida då Tidningen Ridsport är en av de ledande i Sverige av hästtidningar.

Å så här hade de skrivit i artikeln...

Bella har ju varit här så det har varit en hel del hästträning under denna tid förstås. Kidha har fått bli tömkörd och även varit med på sitt livs första hopplektion med Carros kompis Nell i sadeln. Nell hade sin egen ponny kvar hemma på semester och kom då hit å hjälpte oss lite, toppenbra!

Damen fick jobba lite å det var lite mkt som var nytt men hon var duktig. Tyvärr inga bilder från hoppasset.

Sippan kördes för Bella å Alex gjorde sitt bästa för att hänga med. Blev ju nästan lite parkörning ibland.

Hon har börjat slå mindre å mindre med huvudet så nu börjar det kännas hoppfullt igen.

Är riktigt trevlig när hon går men extremt superkänslig i munnen.

Vi har oxå varit ute på tur med nästan alla stuteriets hästar. Det var jättemysigt att se bakom en (jag red först) å det var bara synd att jag inte hade kameran med. Jag red Sippan med Alex lös bredvid, Siv red Kidha, Jossan red Pärlan, Helene (Siv's väninna) red Nelly, Carro hade Vienna å sist å minst i detta fall Nell på Precis. Det började toppenbra men slutade med ambulans... Vi red bort mot galoppfältet då vi var några som ville galoppera lite lugnt där. Väl där stod jag still med Sippan och Alex hade jag i grimskaft. Även Precis var kvar då han inte har så bra kondis ännu. I första vändan var det Carro som tog täten med Vienna för att agera lite stoppkloss. Siv följde efter med Kidha och klarade av att galoppera en stund för första gången ute så här, de var jätteduktiga! Även Jossan var med runt men det gick inte så fort så hon hängde med några vändor till lite senare. Precis blev less på att stå å vänta på alla som skulle galoppera så han gjorde som bara han brukar göra... Han la sig ner med Nell på ryggen! Enkelt och effektiv sätt att bli av med ryttaren, he he... Nåja, det gick ju bra iaf. Nästa varv skulle Helene följa med med Nelly men eftersom hon var lite uppbetslad för att hon inte skulle dra iväg som hon gjorde för Ida förut så blev det inte så mkt galopp å Nelly blev lite stressad av bettet. Vi gjorde då så att Helene fick låna Kidha och Carro tog Nelly i täten och Nell satt upp på Vienna. Jossan å Pärlan hängde på sist. De tog en kort galopp men rätt var det var så dök det upp en hare å Kidha hoppade åt sidan å Helene åkte då tyvärr av å föll så olyckligt att hon tappade medvetandet. Vilken cirkus det blev!! Stackars Jossan blev alldeles förskräckt å hoppade av Pärlan som i sin tur blev stressad av drag i tyglarna å slänger sig bakåt så att både Pärlan å Kidha sprang omkring på åkrarna lösa. Spec när Carro satte fart på Nelly tillbaka till oss som hade telefoner så blev det fart på alla. Men de var lättfångade som tur var. Siv red fram till Helene och pratade under tiden med SOS. Hon lyckades även dirigera hit en personbil som kunde möta upp ambulansen å visa var vi befann oss. Så småning om så vaknade Helene till men vi ville inte att hon skulle röra sig innan ambulansen kom och tittat på henne. Hon kom inte ihåg vad som hänt men kunde röra alla armar och ben. Siv fick även bilen att åka hem till oss och hämta upp Bella så hon kunde ta en häst hem åt oss. Stackars Jossan var ordentligt chockad å Helene gjorde sitt bästa från marken att försöka lugna henne... Till slut så kom ambulansen och packade in henne ordentligt för vidare färd in till lasarettet. Vi andra red hemåt utan fler fadäser... Bella fick ta Vienna som fick lov å jobba hela vägen hem så hon hade säkert välbehövlig träningsvärk damen...

När vi kom hem så ställde vi upp alla hästar på rad i stallet å pysslade om dem. Alex var ju lös men han ville vara som alla andra så han hittade en lämplig parkeringsplats mellan Vienna å Nelly å där ställde han sig vilandes på ett bakben som alla det stora gjorde. Skön kille!

Här står Alex som vill vara som alla andra... Han hittade helt enkelt en egen plats då han inte hade fått ngn tilldelad av oss.

Vi fick senare rapport från Siv att inget var brutet men en rejäl hjärnskakning en ordentligt mör ländrygg drog hon på sig. Vilken tur i oturen att hon lånat min säkerhetsväst!!! Ett par dagar senare var de förbi här å hälsade på å det var skönt å se henne på benen igen!! Dessutom kom de förbi med en jättegod "avramlingschokladsockerkaka" som var ruskigt god!!! Tack för den!! Hoppas att du kryar på dig helt nu!!

Den 25 juli var det dags för dressyrtävling i Havdhem. Tyvärr lite svåra klasser men vi hängde på det som erbjudes i jakten på ev championatskval för Pärlan. Nelly var inte riktigt igång efter vilan å sprang å pillade med tungan mest hela tiden så det blev väldiga nerdrag för det tyvärr. Men annars tyckte domaren väldigt mkt om henne sa hon till Caroline efter den sista ritten. Tyvärr dåliga bilder...

Nelly å Carro i LättA:3 25 juli 2009.

Innan ritten i väntan på startsignal...

Pärlan var jätteseg i första klassen men hämtade upp sig ordentligt i andra klassen. Tyvärr var det för svårt för henne med förstås men nyttig träning var det iaf. Inga bilder på damen blev det heller... Vi tar nya tag den 8 aug då det är dags för dressyr igen men på lite lättare nivå...

På kvällen den 25e kom morfar & Gunilla hit med Oliver i bagaget. De har ju varit ute å seglat tillsammans med mitt kusinbarn Oskar, 4 år. Allt har tydligen gått jättebra under hela resan.

På söndagen den 26e så var det dags att börja hämta upp tackorna ifrån udden inför klippning den 28e.

Här kommer de på rad på vägen i från strandängen... Vi har ju flest vita lamm men i våras fick vi några nya ungtackor från Valdemarsvik å en del av dem är Suffolk korsningar, därav bruna huvuden och ben men vita kroppar...

Vi tog dem över vallen vid lammhuset och fick vi bara lilla Hera (den lilla bruna längst bak) på rätt sida av flocken så var hon en baddare på att valla dem!

Här stannar jag kvar på avstånd å Hera tar hem dem sista biten, inte illa av en dvärgpinscher, he he...

Ett par vändor till fick vi åka ner för att få med oss alla som gömt sig bland enbuskarna men sedan var de faktisk hemma allihopa. Gick rätt så smidigt ändå...

Bella åkte tillbaka till gården (men vallhunden fick stanna kvar å jobba) då hon hade folk som bokat lektion för henne som stod å väntade. När vi kom hem så var där ett par superläckra knabsturp/arabkorsningar där å tränade. Det var jättekul å se!

Jätteläcker modell på den här hästen var det!

Under tiden hade Gunilla å pappa fixat med ett grillparty och bjudit in en väninna och hennes bror till oss, Gunnel Roman. Hon har ett sommarhus i Fide inte långt ifrån oss. Det var jättetrevligt! Å när vi kom in på gången mot huset var det sig inte likt alls då pappa hade kantskurit å rensat bort gräset från plattorna på gången mot trappan. Man kände inte igen sig ju!! Jättefint blev det!

Här är förrätten uppdukad. Till höger kan man se hur gången såg ut från början, vilken skillnad!! Den högra gången fick sig en duvning den med lite senare...

Å här sitter vi alla å mumsar på god mat efter en lång dag.

Ny dag den 27e. Vi hade en maskot här ett tag på gården. Nu vet jag inte vart han/hon har tagit vägen men den var här i flera dagar å strosade runt helt orädd.

En lite huskotte! Gissa om Hera var nyfiken på den!

Kotten knallade omkring hemtamt på hela gården å brydde sig varken om folk el djur. Gick ibland mitt i lammflocken å letade maskar (el vad de nu äter) i godan ro...

Den här dagen var det bla hoppträning på schemat. Nell hoppade ju Kidha, Carro hade Nelly å Jossan var med å hoppade på Pärlan. Jossan å Pärlan har ju varit ett bra team hela sommaren så det var ju kul att hoppningen gick bra oxå.

Så duktiga så!

På kvällen var det dags för ett storbad! Det var ju premiering i Stånga dagen efter. Sippan, Alex, Zonis, Lippan å Ferri skulle badas. Tur att det inte var så kallt ute eftersom varmvattenberedaren i stallet hade dött... Det var bara fölen å Ferri som skulle visas men mammorna måste ju vara fina de med förstås så det vara bara att bada på. Sedan var det ju mandelning på Zonis och Ferri. Sippan och Alex skulle ju knoppas oxå men det gjorde vi samma morgon.

Den 28e var det upp tidigt som gällde. Knoppning å lastning av hästar i dubbla omgångar. Vi hade ett elände just denna period då Volvon oxå var trasig å stod på sjukhus... Tur att Anne-Marie å Nell var här så vi fick låna deras bil att ta oss fram med. TACK SÅ MKT!! Vi lämnade av Bella å Anne-Marie i Stånga med Sippan å Alex å så hämtade vi den lilla ligan.

Först ut i ringen var Lippan. Hon var jätteduktig om än lite busig förstås. Men lite mer "rutinerad" då det iaf var andra ggn de var här nu. Å domaren tyckte om henne jättemkt så lilla donnan höjde sin poäng till den fina raden 88888=40p å GULD!!

Lippan 28 juli 2009. Fölpälsen försvinner mer å mer... 88888=40p, guld å Klass 1.

Visst har hon väl ett bedårande huvud denna dam!!

Sedan var det dags för Ferri. Bella hade fått nitlotten å gå omkring med honom innan visningen men det klarade hon ju galant å även han var lite lugnare än förra gången. Men ngn trav ville han inte visa upp denna ggn heller det var roligare att busa... Men han befäste sina fina 38p med lite omkastning på poängen denna ggn, 88787=38p, Klass 1 och Skådepenning.

Febrilt fixande för att hinna mellan klasserna...

Bella knallade å knallade å fostrade å fostrade. Ngn gång ska väl kronan trilla ner på denna stenhårda men goa grabb! Han börjar mer å mer likna en shettis å inte en kantig fölunge/unghäst...

Å så här såg traven ut för det mesta. Förstår att det är lite svårbedömt ibland...

Sist ut var Alex. Han var hyfsat cool för att vara första ggn han var iväg. Hade ingen lust att visa sin läckra trav men fick toppbetyg på skritten och totalt den fina raden 88797=39p och Klass 1 även han.

Visst är han väl lite fin! En rejäl hopprumpa på denna kille sa domaren.

Man ser hur han blir vitare å vitare vart efter fölpälsen trillar av... Knopparna är inte stora inte. :-))

28 juli 2009. Så här stilig var Sippan för dagen...

Hon är så fin så... Ska bli så kul å få komma igång med henne på riktigt nu...

Alex å Sippan i väntan på bedömning...

Lååång väntan för liten bebeis... Alex somnar på staketet...

Så summering av dagen blev återigen bara Klass 1 ponnyer från Stuteri Mariline!!!

Sedan var det hemkörning å tillbaka till verkligheten. Det stod klippning på schemat. För en ggn skull kom gubbarna tidigare än avtalat så de hade själva vallat in dem i lammhuset då Jörgen jobbade halvdag å jag var i Stånga.

Här är det full fart som det brukar vara när de kommer.

Man ser hur ullhögen växer till höger i bild. Gunilla passade på att plocka ut det som verkade vara ngt att ev använda för att se vad hon kunde göra av det... Spännande...

Tackorna som lammat tidigt och var utan ungar var väldigt fina i hull allihopa. Bland de tackor som lammat lite senare å hade ungar med sig på betet så var det några lite tunnare. De hade behövt vallbete över sommaren verkade det som. Vi får försöka få till att det inte blir så många ungar som är kvar över sommaren så länge vi inte har tillgång till vallbete. Fast en steril bagge var ju inte planerat till denna ggn heller iofs... En snabb rundringning till våra närmaste mentorer och lammungarna vandes av på studs då alla hade åldern inne. Nu när jag skriver detta en månad senare så har tackorna hämtat sig kanonbra redan.

Nu hade pappa hunnit få till hela gången hemma så trädgården såg riktigt anständig ut ju...

Renskuren gång å nyklippt gräsmatta. Tack pappa!

Innan pappa å Gunilla åkte hem så hann de få till en skyddshylla till elementet i sadelkammaren, omdragning av stängselaggregatet till stonas vinterhage, klocka + tavla uppsatt i salen och de sista paret gardiner fållade och uppsatta i matrummet. Supertack för hjälpen med allt! Vi kom oxå iväg å besökte ett par gårdsbutiker med lammskinn å sådant handarbete som tema. Det finns ju verkligen jättefina grejor men inte är de billiga inte...

Bella var kvar ett tag till å en dag fixade hon en supergod bulgursallad som vi festade på.

Gott, gott, gott!!

Det blev verkligen tomt när sedan Bella åkte några dagar senare å en å annan tår föll... På slutet så presenterade hon sig som Levides Gårds hushållerska och tränare, hon städade, tvättade lagade mat å tränade djur... Helt galet!!! Dessutom fixade hon transporten och bilarna med superfina loggor som jag ska ta bild på vid tillfälle å lägga in. Nu är vi skitsnygga när vi är ute å åker!!! Vet inte vad jag ska säga, TACK BELLA för allt du gjort under alla sommarveckor du varit här! Hoppas att du iaf inte är avskräckt från att komma tillbaka nästa år igen...

Var lite frustrerande när bilen var på sjukhus så att vi inte kunde vara så "matchiga" när vi var ute å åkte. Men när väl den första verkstaden, efter 1,5 vecka (!!), konstaterade att de inte kommer att hinna/kunna fixa bilen åt oss så gick det fort. Ringde M-assistans som hämtade bilen därifrån inom 1 timme å bogserade den på flak till Volvo i Visby (landade där efter lunch) å som sedan hade bilen klar kl 10.00 dagen efter!! Snacka om service! Å jisses vad skönt det var med två bilar hemma på gården igen...

Sista dagen i juli gick bla till lite löshoppning. Jag skulle iväg så jag hann bara vara med på Alex å Kidhas pass. Alex förstod inte alls hur man skulle ta sig över bommarna först. Men efter ganska mkt övertalning så kom han på det å då var det inga som helst problem...

Men oj, vad långa benen kan vara ibland, det blir mkt att få med sig över...

Men han kom på det hela fint till slut å då var det lite kul ju...

Å inga som helst problem...

Kidha har ju heller inte löshoppats förut men hon greppade det hela ganska snabbt.

Glad å positiv...

Visst är hon väl fin!!

Här på 90 cm å där avslutade vi...

Hon har helt klart rundat på sig lite sedan hon kom. Gräs gör gott under sommaren... :-))

He he, det var inte helt lätt att komma på hur man ska göra alltid å ibland blev det fel men viljan att rätta till det hela var otrolig å det finns ju helt klart lite höjd i damen! Den svarta tejpen på stöden är 1 m... Fler bilder på Kidhas löshoppning finns i galleriet.

De hoppade även med Nelly och Vienna när jag hade åkt å några av filmerna från detta har Carro lagt ut på YouTube. Även Kidha finns med med en liten vallhund i hasorna. Ska prova att få in en av dem här...

Det är Vienna som blev så glad över att få vara med hon oxå... Å hoppa är fortfarande kul!!

Det var allt för juli denna ggn... Ska försöka komma ikapp med augusti oxå... :-P

~~~~~~~~~~

2009-07-21

Pärlan är grym. Trots periodvis med hällande regn på tävlingsdagen så gick hon kanon. Vi fick ett pet i den Lokala Lätta klassen men tog igen det i den Regionala sedan. Litet stopp mellan ett par hinder men bra drag på resten av banan. Å vilket flyt vi hade i slalomen, det var riktigt kul! Lite kul oxå då medelsvåra klassen hade samma bana (dock smalare portar) men tiden vi hade, trots stoppet, höll för en 2 plats i den klassen. Man kanske vågar anmäla till en MSV nästa omgång av cupen... Förberedelserna var kanske inte heller de optimala då Snoffan står hos hingst just nu å vi hämtade upp henne över dagen bara å åkte direkt å lämnade tillbaka henne där. Hoppas att hon blir klar snart då det är dressyrtävling på lördag å hon måste bli lite genomriden innan dess.Pärlan inne vid Strandgärdet 19 juli 2009. Hon kändes verkligen tokpigg å glad den här dagen.Patron som blir lite till sig när snygga damer kommer på besök!!

Just nu känns det som vi har lite dåligt flyt här hemma. Volvon har rasat å står på verkstaden. Blev inte klok på vad de sa om den idag när jag var förbi. Men han hade inte hoppat ner under huven ännu så han var ju iofs inte säker på vad som var fel. Den har iaf stängt ned sig till "Reducerad Prestanda" å toppar väl 60 i nerförsbacke el ngt... Å saktar man av vid ett stopp så går den nästan inte alls å sedan tar det ett par km innan man är uppe i 50-60 igen. Helt hopplöst med en trasig dragbil kan man säga. Kom till tävlingen tack var snälla grannar å änglar borta vid Lojsta som lånade ut sin ena bil i 3 dagar till oss. TACK SÅ JÄTTEMKT!!!

Å så har varmvattenberedaren i stallet dött... Är ju bara ett år gammal å jag var väldigt övertygad om att det är minst 2 års garanti på sådana men icke i detta fallet enl Bauhaus där vi köpt den. Men hade den varit under ett år så hade vi bara kunnat "komma in med den å få ut en ny" som om det vore en kafferbryggare el ngt!! Den är ju supertung å fastmonterad i väggen å i miljoner rör ju... Känns som om den verkligen var programmerad att gå sönder efter exakt ett år... Men nu är det "bara" att köpa en ny å betala för montering igen å inte lär väl rören passa en ny modell antar jag så då är det nya kostnader för den anpassningen oxå...

I huset har vi en toa som det är stopp i å ett element som gått sönder å börjat läcka å så en kran i andra badrummet som läcker... Den senare har vi nu faktiskt bytt ut själva efter mkt om å men med rörkopplingar som var för korta å så vidare. Men skönt med en ny kran där iaf.

Hmmm, nu har jag Googlat lite på varmvattenberedaren... Hittade en monterings- å bruksanvisning för det här märket å det står i klartext att den har en garantilängd på 24 månader!!! Tyvärr är kvittot i verifikationspärmen hos bokföringshjälpen så vi kan inte kolla vad som står där just nu...

Nu är Bella här sedan i fredags. Har inte hunnit med så mkt träning i helgen då det var bilstrul å tävling i söndags. Igår han vi dock tömköra Nelly å Sippan. La även på en tappsko på Nelly. På kvällen var vi på grillknytis med körfolk i Stånga. Kanongott! Under tiden hämtade Jörgen Carro från båten så nu är hon äntligen hemma. Skönt att ha henne tillbaka! Fick ett jättefint halsband å ett par nya solbrillor i födelsedagspresent då mina gamla gått sönder. Tack så mkt!!

Idag hann vi gå igenom alla hästar utom Precis å Zonis. Å så Pärlan som ännu inte är hemma. Men Exact körde vi ett kort dressyrpass med, pigg å jätteduktig. Lille monstret Ferri har oxå varit ute å jobbat. Han blev tömkörd för första ggn å var riktigt duktig faktisk. Bella gick i fram å jag höll i tömmarna. Han är så himla jobbig just nu så lite mental träning sitter inte helt fel där för tillfället. Carro har ridit Sippan ett kort dressyrpass för Bella å det gick kanon. Alex gjorde så gott han kunde för att vara i vägen... Hans knän är lite bättre men plasten ramlar ju av efter bara en dag el två så det är ju lite synd. Hoppas att det inte går tillbaka till steg 1 nu igen bara. Vienna fick ridas ut en stund å Nelly å Kidha blev ridna lite senare på kvällen då Nell kom på besök å tog Kidha. Hon var jätteglad efteråt å Carro sa att Kidha gått så kanonbra för Nell så vi måste ta kort vid nästa tillfälle för att uppdatera Kidha's sida. Tänkte att Bella ska få tömköra henne imorgon så att vi får höra lite var hon tycker om henne.

Var iväg med Vienna å Kidha till Sindarve för ultraljud igen. Denhär ggn så kunde vi konstatera att Vienna var dräktig! Skönt! Kidha var oxå fortsatt dräktig å allt såg bra ut även där. Nu ska Vienna tillbaka på en 30 dagars koll å då tar vi med Pärlan oxå å håller tummarna.

Ikväll åt vi lite gott då det var lite avfirande av Elias som åker iväg på "semester" till deras land på västkusten. Får se när han kommer tillbaka el om han rent av känner att han vill vara kvar hemma nu. Vi grillade iaf tigerräkor å haloumi å åt oliver vi köpt på en gård här. Det var verkligen supergott allting. Efteråt så satte jag och Carro oss i soffan å började beta av Harry Potter från del 1. Jag hann med ca 25 min innan ögonlocken började trilla ner... Är tänkt att vi ska beta av filmerna å sedan åka in till Visby å se den senaste filmen som just släppts. Fast det är några timmars tittande å det är svårt när ögonen blir så tunga så fort man sätter sig i soffan...

Pratade med Olle i telefonen idag! Det var lite kul att få höra hans röst. Han är ju hos morfar å Gunilla å seglar å nu skulle de bege sig ner till Flivik för att senare åka från Oskarshamn å hit. Allt har gått jättebra hittills fast lite dåligt väder gjorde att de kortade ner seglingen med 1 dag. Fick ett mail från morfar idag med en bild på en nöjd kille...Fast det här är ju inte morfars segelbåt direkt, vet inte vilken färja detta var.... Gotlandsbåten månne?Här är iaf innan de går ombord på lilla färjan ifrån Visby...

Är jätteglad för att Olle får följa med och även för att han får träffa Oskar som är min kusin Peters son. Oskar var oxå med ombord på båten med morfar å Gunilla.

Vill även i denna veva skicka ett jättetack till Benke å Gunilla som tog med sig Oliver till Kolmården! Det måste har varit ett äventyr för en liten kille! Hade helt klart önskat att jag kunnat vara med där!!

Tog förresten några bilder på Olles husvagn... Inte är den vacker men fyller sin funktion så länge.Är faktisk tvättad men det syns inte....Här får alla uteleksaker plats ordentligt så nu har vi fått tillbaka vår veranda... :-))Det är en gammal korvkiosk från början...Men har fungerat som sekretariat på tävlingar de senaste åren...


Nästa vecka ska lammen klippas och de äldre ska tas blodprov på för M3 statusen. Sedan ska baggarna släppas in till damerna.

Dags å hoppa i säng nu. Både Jörgen å Elias har gått upp för att åka till jobbet resp flyget. Jörgen har få lov att ta hem bussen här nu ett par dagar när bilen är på verkstad å Elias skulle få åka med Henrik in till Visby då han ändå ska till jobbet... Tack för den hjälpen!

Natti, natti...

~~~~~~~~~~

2009-07-16

Ja, då har man fyllt år då. Fast det var inget spec firande idag, lite god mat å en tårtbit på kvällen, dagen till ära men annars "business as usual".

Jörgen åkte ju tor för att hämta förstärkning i baggänget å nu går de å betar här hemma. Lite skeptiska mot oss ännu men vi jobbar på det.Här går de 4 grabbarna. Ännu är de inte så stora som de kommer att bli men ändå 4 rediga pojkar. Hoppas nu att de faller damerna i smaken...

I måndags var vi på Skrubbs å tittade på Ponnytrav SM. det skulle bli en fight mellan Tyson II och Gumino var det tänkt men det blev inte riktigt så tyvärr. Tyson blev lite instängd i starten (bägge hade bakspår) och där fick Gumino lite försprång. Tyson fick oxå ett par galopper med sig men var trots det nästan ikapp Gumino i näst sista sväng å alla tänkte att nu blir det körning av iaf. Då fick Tyson en 3e galopp och blev då diskad så Gumino kunde segla i mål i lugn å ro denna gång.Glad kusk efter loppet!

Florence var med oss på travet och bjöd oss alla på hambugermål där på kvällen! Tack så mkt Florran!

I tisdags var vi iväg på utställning med Pärlan i Lärbro. Exact skulle ju följa med men eftersom han varit lite snuvig å heller inte kommit tillbaka i hullet ordentligt så fick han vara hemma. Det var ordentligt varmt denna dag oxå. I Pärlans klass var det 12 st och efter mkt vandrande på ring så blev damen sist kvar även denna ggn! Poängen fick vi dock inte då hon gick vidare till BIS ringen. Hon var iaf pigg å glad trots värmen. Väl inne i BIS ringen så var det en lång vandring även där. Klart direkt var iaf att Pärlan var bästa Lojstafödda russ och fick en jättefin Lojsta mugg som Liselotte Erixon tagit fram. Det tackar vi för!Enda bilden på Pärlan denna dag tyvärr då kameran strulade lite. Men här får iaf Pärlan motta priset för "Bästa Lojstafödda Russ" av Liselotte Erixon.

Så småning om var det bara 3 kvar i BIS ringen och då fick vi lämna densamma. Kvar var då Patron och 3-års stoet Skoj. Pärlans poäng var fina 810889=43p! Han har nu alltså fått sin första 10a!!! Den var på huvud, hals och bål. Sänkt på typen (den första siffran) där fick hon en 8a och har nästa alltid en 9a på den annars. Misstänker att det kan bero på att damen är en aning för hög i hull för dagen kan man säga. Blir då lite för "tung" för rastypen när hon dessutom är på övre storleksgränsen. Idealet är ju omkring 125 cm i mkh å hon är ju 129. Men med denna 10a så har hon höjt sin "High Score" poäng till 46p!!! Vore kul om det kunde komma en dag då vi lyckas få dessa siffror på en å samma utställning oxå. :-)) Men hon har alltså haft 9:or på samtliga andra bedömningspunkter ett flertal ggr tidigare men inte samtidigt... De andra som var kvar i ringen fick 45(!!)p bägge två så de var i en klass för sig för dagen. Patron rör sig som vanligt kanonbra å Skoj, som blev dagens BIS, hade en ljuvlig sida! Är bara att gratulera dem! Men summerat så blev det Klassvinnare, Bästa Lojstaruss, 43p, första 10:an och 3a i BIS ringen. Inte så illa trots allt!

Var tänkt att Pärlan skulle ultraljudas på fredag (imorgon alltå) men eftersom både Patron och Pärlan var på plats så provade vi dem där å då. Tyvärr så var Pärlan högbrunstig å stod så fint så för honom... Det betyder ju att hon knappast är dräktig. Hoppas nu bara att det tar sig denna ggn. Lämnade kvar henne i Endre på en ggn när jag ändå var uppe där å körde i trakterna. Hoppas nu innerligt att det inte är ngt knas med Pärlan så att hon inte kan bli dräktig, blir så orolig...

Vienna och Kidha ska kollas igen på måndag. Jag trodde det var fredag även för Vienna å att Kidha var klar men så var det inte för Blenda ringde idag å Lisa har ju stenkoll på sånt så vi ska dit på måndag. Vienna för att kolla om det tagit sig denna ggn å Kidha för att se att allt fortfarande ser bra ut.

Grabbarna har fått komma tillbaka till stora skogshagen igen. Ska försöka stänga till ena avdelningen där då vi nu öppnat sista delen till stona och då angränsar deras hagar till varandra. Staketen är visserligen OK och det är både snår å stenvast där oxå men litar inte riktigt på det lilla monstret Ferri så det kan vara bra att gardera sig lite.

Alex har fått hjälp med lite plast på tårna på framhovarna. Det gör att ha får ta ut steget lite extra och då töjer lite till på senorna så att han får hjälp att korrigera upp sina knän lite. Det är inte mer pålagt än han skulle haft som normal hov om han inte slitit så på tårna just för att han hänger lite i knäna. Hoppas på att det här lilla kan hjälpa till å bryta förloppet lite så att han rätar upp sig istället för att gå mer åt andra hållet. På lördag kommer Mårten ut å skor Precis som ömmar för mkt för att kunna köras på vägarna här. Det blir kanonbra. Kanske kan ta en precisionstävling med honom oxå om han känns "styrbar" vid tillfälle.


Olle blev glad för sin husvagn han fått. Ska försöka komma ihåg att ta ett kort på eländet vid tillfälle. Är ju inget man bor i direkt men funkar ju bra för honom att ha sina uteleksaker i ju.

Jörgen å Elias har börjat ta tag i vedhögen därute. Jörgen sågar å Elias klyver. Det går väl inte så där jättefort men bättre än inget iaf, veden måste ju fixas. Kanonbra att vi fick den där klyven av Benke å Gunilla tidigare, vad hade vi gjort annars? På söndag el måndag åker Elias på välbehövlig semester till deras land på västkusten. Hoppas att han vill komma tillbaka sedan igen.

Oliver skall lämnas vid båten i Visby imorgon då morfar pendlar över och hämtar honom. Det blir äventyr direkt då de ska gå på restaurantbåt å äta i Nynäshamn när de kommer fram. Mysigt!! Sedan seglar de iväg redan på lördag och då kommer mitt kusinbarn Oskar att åka med oxå så det blir nog full fart ombord kan jag tänka! Efter ett par dagar på sjön åker de vidare till Flivik och därifrån sedan till Visby å så stannar morfar å Gunilla här i några dagar, ska bli toppentrevligt!

Imorgon när jag lämnar Oliver så hämtar jag samtidigt upp Bella. Är så kanonkul att hon kommer tillbaka igen redan. Den här ggn kommer Carro att rida en hel del för henne med både Nelly, Pärlan och Sippan. Om Exact är pigg så blir det träning inför kvalitén och jag kommer att köra några pass med Sippan oxå. Men i synnerhet är det Pärlan som behöver matchas för ungponnykvalen i dressyr.

Dags för sängen!

~~~~~~~~~~


2009-07-15

Galen dag idag! Tokvarmt i Stångagropen men det var det värt med facit i hand! Det var Gotlands Shetlandsförening som hade utställning där idag och vi hade anmält alla 3 för bedömning.

Först ut var lilla Lippan. Jag höll i henne å Oliver tog hand om Zonis å han var så duktig så med henne! Själv hade jag fullt sjå med lilltjejen som inte tänkte ta ett steg i trav utan bara busade hela tiden. Stackars Oliver fick springa hur många ggr som helst med Zonis men till slut fick vi ge oss. Det var 3 fölungar i ringen å vi vann med finfina 88887=39p trots traven! Synd att vi inte fick till den så hade vi kanske fått ett guld på henne! Men det går ju iaf å jobba på... Lite kul var att det redan innan bedömningen kom fram en fd styrelsemedlem i shettisklubben å sa att han inte tyckte att jag skulle sälja Lippan men om jag skulle göra det så ville han ha första "tjing" på henne. :-))Lippan innan bedömningen.På väg in i ringen. Jättebra för Oliver som fick träna lite innan han själv skulle in i handlerklassen. Han var så jätteduktig!Här väntar vi på att det ska bli Lippans tur att bedömmas...Uppställning framför domaren...Å så ska vi skritta fram å tillbaka...Å sedan trava å trava... Fram å tillbaka men icke ett travsteg för Lippan utan bara BUS!!!Här väntar vi på att de andra ska bli klara...Å här har Lippan blivit framropad som segrare!! Två nöjda handlers på ring i värmen!


Sedan var det dags för Zonis. Blev tokstressigt då jag måsta hinna få klar Ferri i mellan för han skulle in direkt efter Zonis. Har ju inte visat henne förut å hade heller inte hunnit känna på hennes gångarter i ringen ordentligt men jisses vad hon travade märrn!! Var riktigt imponerad faktiskt. Hon skötte sig överlag toppenbra förstås, pigg å glad trots värmen! Zonis gick i veteranklass då hon var över 15 år. Det kändes lite tufft då det inte alltid är fölmärrar man möter där utan det kan vara slimmade tävlingsponnyer i ringen oxå å då kan det kännas lite tufft att komma in i ringen med en 10 fölsmärr. Idag mötte vi en av Sveriges bästa körponnyer i denna klass. Hon var ju i toppenfint skick så det var lite nervös kan man säga. Men Zonis förvånade ju även mig med sin trav å pigghet trots värmen så det gick bra ändå! Hon vann klassen på fina 99888=42p!!Zonis med sin lilla duktiga handler innan bedömningen idag...

Nu var det full fart mot Ferri. Han kom direkt ur transporten å var "så där" rolig å knalla omkring med. Gick mest på bakbenen å fick in det mesta som gick att få in i munnen. Vilken monster han kan vara ibland den där!
Men om man kan ta all den energin å få honom att fokusera på sin uppgift istället så kommer han ju att bli en grym tävlingsponny så småning om! Men inte ett travsteg i ringen minsann det lilla eländet. Men han fick en riktigt bra bedömning och rekommendationer att ha honom kvar som hingst ett tag till. Han fick fina 88877=38p men om han bara håller sig i skinnet så går förmodligen rörelsepoängen upp sa domaren.Ferri ett av de få tillfällen han stod stilla...Ferri i ringen... Några steg skritt fick vi till iaf...

När alla klasser var bedömda så var det dags för alla små handlers att komma in på banan. Det var 3 st 6-åringar i Olles klass. Alla fick de pris å en massa goda råd å beröm. Olle fick dessutom charmpoäng då han log som sol genom hela visningen! Han var så stolt över sin rosett å guldmedalj å gosedjur som han hade fått idag som pris. Tyvärr tog batteriet slut i kameran jag lånat av Elias så det blev inte så många bilder tagna på Olle i den klassen. Dock så kom Lojsta Carina med ett par tjejer (Carro och Alexandra(?)) och de fotade lite så kanske jag kan få lite bilder via mail lite senare.

Efter Olles klass var det så dags för alla Championat och BIS finalen. Lippan och Ferri var redan klara som Championatsvinnare och fick varsin jättefin grön-röd rosett. Superkul att bägge två fick titeln. I Zonis klass var det lite fler kvar att konkurera med men det gick faktiskt där oxå!!! 3 champinjoner av 3 möjliga!!! Inte illa!! Sedan var det dags för BIS finalen. Av förklarliga skäl var Ferri å Lippan de som först fick lämna ringen, fast Lippan gick ju kvar där med mamma förstås. Men Zonis blev kvar allt längre å längre... Till slut var det bara hon å championhingsten kvar å för en ggn skull så fick vi äran att gå först!! Vi blev kanonglada!Fina Zonis med fina rosetten! Å massa fina priser under hela dagen! Bla en brödrost å ett täcke å massor med morötter å mkt mer! Jättekul!H'är står gänget varma å trötta efter dagens ståhej.För att svalka av oss efter en stekande dag gick Olle å jag till pumpen å stoppade huvudet under vatten, det var så skönt då den tryckande värmen å spänningen i ringen gjorde att huvudvärken låg å tryckte. Ett härligt avslut på en bra dag!Prisbordet! De var jättemkt fina priser denna dag.

Finns en massa mer att rapportera men jag ska försöka sätta mig imorgonkväll/natt oxå för nu håller jag på att somna hela tiden. Var ju på utställning med Pärlan oxå dagen innan.

Natti, natti...

~~~~~~~~~~

2009-07-12

Nu har Jörgen precis kommit hem ifrån Ystad resan med 4 nya texelbaggar i bagaget. Resan hade gått bra å grabbarna verkar sköta sig. En av dem är iaf lite mysig, de andra 3 vill mest stångas om man klappar dem... Vi släpper dem i en egen hage till å börja med. Jörgen fick träffa pappa bagge oxå å det var en redig bit det! Ska bli kul å se dem imorgon, just nu är det becksvart ute så jag får hålla mig.

Pärlan går uppe i hagen bakom stallet just nu inför utställningen på onsdag. Vienna som oxå är lite väl rund om magen får hålla henne sällskap. Det var en skön kväll häromdagen så vi var ute på ett redigt distanspass jag å Pärlan i kvällssolen.

Exact å grabbarna har fått flytta hem en stund, oxå inför utställningen. Exact har fått nya fötter å får komma in på nätterna å äta en massa mat å sova å ladda lite. Ferri å Precis har oxå fått nya fötter å Ferri tränas för hand en stund varje dag nu inför visningen på tisdag. Han sköter sig ganska bra faktiskt.

Precis 11 juli 2009

Å vem har vi här då om inte kollobarnet Precis...

Tömkörde honom igår å han lydde lugnt å sansat minsta lilla vink så idag spände vi för honom å han gick som om han inte gjort annat än gått med vagn sedan han åkte i höstas. Lite märkligt för när jag var hemma hos honom i Enköping i februari så var han jättestressad å knappt styrbar... Men han kanske kände igen "träningslägret" å var trygg med omgivningen här, vet ej... Men duktig var han iaf om än väldigt ömfotad på dessa vägar...

Vi har oxå varit ute å kört Sippan för första ggn efter fölningen. Det gick kanonbra på alla sätt!! Körde bara en kvart el så å efter halva turen kom jag på att det var ngt som inte var sig likt... Hon slog inte med huvudet!! Hon som helst hysterisk håller på med sitt huvud annars var helt stadig i formen å så mjuk å fin så!! Bara vid avbrott från trav till skritt så åkte huvudet upp lite men inte så som förut att tömmarna åkte ur handen... Tänkt om det kunde vara så att ngt har landat efter Bellas tömkörning. Hoppas iaf att det inte var en engångsgrej för det var en sån härligt känsla å köra henne när hon var så fin i munnen! Alex sprang med bredvid, lös denna ggn. Hade öppet huvudlag på Sippan så att hon kunde se honom hela tiden. Kanske var det skygglapparna hon inte tyckte om... Vi får prova oss fram... Men det gick iaf toppen med Alex, han sprang bredvid så fint så å verkade tycka att det var kul att få komma ut å röra på sig lite. Kanske är bra om han får komma ut på lite hårdare underlag ibland för sina senors å bens skull då han hänger lite i knäna för tillfället.Sippan var så fin igår så!!Alex gick snällt bredvid vagnen.Känns som om jag kanske kommer att ha en hel del gratis vad det gäller hans inkörning om det går så här bra...

Hon var inte ömfotad alls när jag körde vilket förvånade mig då hon var oskodd runt om men det kom idag istället så nu har hon fått dojjor fram igen. Tar upp dem hit på dagarna då vi håller på å stretchar Alex fram x fler om dagarna ett tag nu för att se om det hjälper honom på traven lite med knäna.

Släppte dem i hagen idag å tog lite bilder. Inte helt lätt då Sippan mest var i vägen hela tiden å kameran är lånad. Men oj vad han kan röra sig! Såg honom förresten i sommarhagen när alla gick över en massa stenar å Alex istället lite så där självklart väljer att hoppa över dem istället. Fast det var mer segla över för han gjorde det så otroligt lätt å luftigt. Ska bli superkul å löshoppa honom när Carro kommer hem. Är lite svårt att återge rörelserna på bilderna känner jag... Finns iaf fler av dem i galleriet från dagens fotografering.

Alex 11 juli 09

11 juli 2009, Alex 1 månad å 1 vecka. Han har musklat på sig grabben...I par med sin mor...Han visade upp jättehäftiga längningar som jag inte lyckades få med på bild...Lite överbyggd för dagen oxå...Men lite fin iaf vår lilla guldklimp...

Han är synnerligen lätt i rumpen så man får passa sig för bakbenen om man pillar där. Det går dock bättre å bättre för varje ggn man håller på med honom. Nu kan vi snart kratsa även bakhovarna utan att riskera ettriga fölsparkar...

Jossan som är här å pysslar med hästarna ibland var å red Kidha på volten igår. Tyvärr var hovis här samtidigt så jag kunde inte vara med henne hela passet. Men de kom in i stallet igen efter ca 45 min å det hade gått jättebra ändå. Tycker att Kidha har väldigt lätt för sig och är superfin i munnen. Hon hade inte lyckats få ngn bra galopp på henne men jag tror att galopphjälperna inte är helt befästa ännu så det är helt förståeligt. Skönt att se att Kidha inte var lika ömfotad längre iaf.

På måndag kväll är det ponnytrav SM på Skrubbs. Det ska bli kanonkul å se för Tyson II har verkligen fått eld i baken på senare tid å slagit nya världsrekord ett par ggr. Hoppas att Gumino är i form han oxå så att det blir lite körning av.

På tisdag är det sedan dags för russutställning i Lärbro. Pärlan och Exact ska vara med.

På onsdag är det shettisutställning i Stångagropen. Zonis, Lippan å Ferri ska vara med där. Oliver ska tävla i handlerklassen med Zonis, de är 3 st 6-åriga små uppvisare i hans klass. Det ska bli jättekul. Olle var superduktigt när vi tränade senast så han får ta Zonis i fölklassen medan jag visar Lippan. Hoppas på lite uppdaterade bilder på Ferri å Lippan (å Zonis oxå förstås) från den dagen. Vi kommer att få lite hjälp av Jossan och Florence på plats oxå vilket kan behövas.

Gårdsplanen har blivit hyfsad men är inte helt klar. Tyvärr verkar det svårt att få hjälp med att tömma ponnystallet å tröskvandringen då folk har lite mkt att göra... Ska prova att ringa runt lite till å se om vi kommer ngn vart.

Om det blir lite väder imorgon så kan vi nog köra in lite balar i lammhuset då de kändes hyfsat torra häromdagen å sedan har legat ute ett par dagar till utan regn. Men med vår tur så hinner det väl regna igen innan Jörgen hunnit ut...

Elias å Henrik har fixat en liten överraskning till Olle när han nu kommer hem på måndag. Får se vad Olle säger om den... Han åker med Florence å så hämtar vi upp honom på travet på måndagkväll.

Vi har varit ute på lite avskilda ställen å låtit Elias känna på bilen lite idag när Jörgen var borta med Volvon å Yarisen var hemma för en ggn skull. Det gick jättebra även om det är lite mkt att tänka på så här i början med koppling å växlar å så...

Att det inte är så lätt att köra blev Elias varse när han skulle backa ut den röda traktorn ur maskinhallen förra veckan... Vet inte vad som hände men av ngn anledning så rammade han 3 cyklar och tillhörande cykelställ utan att få stopp på traktorn... Tur i oturen var att det stod en gammal såmaskin i vägen som stoppade ekipaget annars hade de fortsatt ut genom väggen på maskinhallen... När nu Jörgen kom in i hallen så stod traktorn bara å grävde ner sig längre å längre ner i marken så det var ett par rediga gropar vid hjulen. Elias måste ha blivit tokstressad el ngt då han varken använde broms, koppling el avstängningsknappen för att få stopp på traktorn... Blev väl inte helt glad då det var ett par blivande uthyrningscyklar och min nya mountainbike ā 9000 kr som blev mos... De två andra cyklarna kan man väl hitta begagnade med mountainbiken blev jag lite ledsen för faktiskt... Vet inte om det kan täckas ngt av ngn drulleförsäkring men de är ju så snabba på att räkna år å inte skick på saker å ting så det lär väl inte bli många kronor tillbaka om ens några... Den var på sin höjd använd ca 7-8 ggr... Men jag får väl vara väldigt glad för att det inte var maratonvagnen el ngn annan vagn som stod där istället...

Åkte över till fastlandet å lämnade Olle till Benke i tisdags. De är på Kolmården just nu och åker hemåt imorgon söndag. Han har oxå fått passa på att klippa sig i Tyresö då det är billigare där än här att klippa barn. Carro och kusinen Rebecka tar bussen upp till Norrland på måndag morgon och Carina är så bussig att hon ställer upp å kör Olle till ICA Maxi där Florence hämtar upp honom. Tack för den hjälpen!!

Nu har jag säkert glömt hälften av vad jag tänkte skriva men nu är det dags för sängen gott folk!


~~~~~~~~~~


2009-07-05

Nu har vi fått bort den utvändiga lösdriftsbädden mha Ragge å hans gödselgrep. Ska försöka återställa stallplan så gott det går men just nu ser det ut som en bomb har slagit ner... Väggarna mot ladan ska vi högtrycka å se om vi får bort lite grann åtminstone. Till tröskvandringen och ponnystallet så behöver vi en mindre maskin som kan jobba inomhus. De få tackor som skall lamma i september/oktober tänkte vi nog göra ordning för i lammhuset på udden.

Vi har fått tag på 4 st renrasiga texelbaggar på fastlandet som Jörgen skall åka å hämta till helgen om det nu inte råkar vara så att en djurtransport skall åka från Skåne hållet till ön innan dess... Förhoppningsvis bidrar dessa grabbar till att vi inte behöver ha lammen på stall lika länge då dessa växer lite snabbare än finullen.

Elias börjar få bra kläm på det här med traktorn så nu sitter han i den nästan hela dagarna. Är bara det här med växlarna som är lite oflyt på än så länge. Fast ärligt talat så går det knappt att ha flyt med dem i våra gamla häckar. Fast det är bra att han kan jobba med den och han verkar tycka att det är kul så det är ju toppen! Överlag så lär han sig massa nya saker hela tiden. Fixar med sin tvätt i maskinen själv, hittar fler å fler recept å vågar brassa käk till honom å Oliver när "nöden så kräver" (vilket händer rätt ofta). Kom oxå hemkörande med en lånad BMW (automat) häromdagen å sken som en sol! Såg honom köra på vägen å visste inte att det var han. Var jätteduktigt å noga på alla sätt men jag var inte helt nöjd med det tilltaget då det ryker många år på körkortstagandet om han åker dit på olovlig körning. Visserligen är det hans år å han är myndig men ändå... Är ju inte riktigt samma sak att harva runt med traktorn här på gården som att köra bil ute bland andra på vägarna... Fast ett plus var ju att han tydligen hade pratat med sin mor om vad han höll på med och vad jag förstod på Elias så var väl inte hon heller helt glad över det hela. Men det är väl sådant som grabbar gör kanske... Är iaf lite kul att han har hittat lite polare här att vara med ibland oxå. Tog bla ledigt härifrån en dag å följde med Henrik till hans jobb å fick prova att köra lastare där. Var nog lite mäktigt kan jag tänka.

Pärlan har kommit hem från Patron nu å allt verkar ha gått så bra så. Nu ska hon kollas den 17 igen. Kidha och Zonis blev i fredags kollade och är dräktiga. Vienna kom i en superbra brunst så nu håller vi tummarna för att det tar sig denna ggn. Hon ska kollas samtidigt som Pärlan.

Ser nu förresten att Kidhas ägare
Malin Wilson fyller 25 år 6 juli å vill passa på att gratulera henne så jättemkt på hennes "stora dag"!! Tack så otroligt mkt för att vi får låna supermysiga Kidha av dig!! Hoppas att du får en härlig dag imorgon!

Trofé 498

Malin och hennes härliga russhingst Trofé 498.

I lördagskväll var det en "söder om korset" fest här på Näs. Alla på vår sida om korset träffades å grillade å hade knytis. Dagen inleddes med spöregn, åska å strömavbrott så det såg inte så lovande ut inför kvällen men det blev faktiskt kanonbra till slut. Massor av nya ansikten och ännu mer god mat. Jörgen jobbade och kom dit lite senare. Kan ju villigt erkänna att det inte var så många namn och gårdar jag kommer ihåg då det var alltför många att hålla reda på. Men Oliver var i sitt esse iaf tillsammans med de andra barnen som var där å när jag åkte därifrån satt han mellan grannens två tjejer (i Carros ålder någonstans) å mös minsann. Han och Elias var kvar lite längre därborta. Olle verkligen avgudar grannens Henrik å satt allt som oftast uppflugen i hans famn. Det är tur att Henrik är stark så som han fick bära omkring på Olle! Fast han gör det med ett leende så jag hoppas att Olles dyrkan inte är alltför betungande för honom.

På tal om Olle så är det otroligt vad han snappar upp saker å ting. Talar om för mig å Elias hur traktorn fungerar utan å blinka å så där självklart som bara en 6-åring kan. Skön kille. Lite glad blir man oxå när man får höra av grannarna på festen att de tycker att han är så positiv å gullig när han är hos folk å hälsar på tillsammans med sina kompisar.

På festen träffade vi bla Siv som har en hästintresserad dotter (Jossan, 12 år) och de kom över idag å tittade in. Jag höll då på att sko Nelly men vi bestämde att de skulle komma tillbaka vid 14.30 så skulle vi bege oss ut på tur alla 3. Sagt å gjort så red jag Vienna, Jossan Pärlan och Siv Kidha. Vi tog en supermysig tur nedåt havet till med en avstickare på numera "Nellys galoppraka". Hästarna skötte sig toppenbra!!! Det mest osäkra kortet var ju Kidha men hon var ju en ängel!! Jag har ju ridit henne förut å hon fungerar ju alltid bra men man vet ju inte men hon bar fram Siv, som inte var så van att rida själv på uteritter på häst, som om hon var av den dyrbaraste last på denna jord! Lite öm på gruset då hon är nyskodd men även på gräset så var hon så rädd om sin ryttare så. Vi red även nedåt havet men stranden var belägrad av kvigor så vi vände på behörigt avstånd. Pärlan var pigg å glad å Jossan fick nu en annan uppfattning om russ än den hon hade med sig från ridskolan. De galopperade utan problem bakom mig å Vienna å Pärlan lyssnade på sin ryttare å var så lydig så. Jossan kunde tom få henne på tygeln ibland å sken då upp som en sol. Det verkar som om Jossan kommer tillbaka igen å pysslar lite med djuren och ev rider ngn lektion på Pärlan. Hon är så välkommen så. Å jag hoppas att Siv's ev träningsverk inte avskräcker från vidare äventyr för vi hade jättetrevligt idag och hon var nog lite stolt över att ha ridit en så pass "stor" häst själv jämfört med de islänningar hon haft på tur tidigare. Måste oxå få säga att Vienna skötte sig toppenbra hon med. Två ggr normal galopp på henne är inte alltid man får uppleva även om det gick fortare å fortare mot slutet... Men hon är ju så härlig glad å positiv till allt när hon får "vara med". Så nu är iaf den första turridningen på Levide Gård avklarad. Förhoppningsvis blir det fler tillfällen.

Vi har tagit in våra storbalar i lammhuset nu. Imorgon ska vi hämta lite fler, om vädret tillåter, då Ragge hade en massa mer än vad han kommer att göra av med. Bra att vi kan fylla det med hö så långt det går då plasten är dyr idag.

Vi har oxå fått hjälp med vår första hemslakt, så nu har vi frysen full för tillfället. Vi kanske ska börja lära oss att laga lite lamm själva när vi nu faktiskt har egna... Annars är vi ju inga lammköttsmänniskor direkt men det finns ju garanterat en massa goda recept som man borde kunna klara av att få till även om man har 15 kocktummar i varje hand...

Känns väldigt tomt när man inte har en kamera hemma. Nu har den snart varit borta i 4 veckor så man kanske skulle ta å ringa å höra hur det går för dem med den.

Pratade med Carro idag. Är riktigt tomt här utan henne känner jag. Nu har hon varit hos Emmi hela veckan och imorgon åker hon till kusinen Rebecka å sover där tills Benke å Co kommer ner från Norrland å det så småning om blir vidarefärd till Kolmården. Ska försöka få iväg Oliver till fastlandet under veckan då han ska få följa med dit. Det blir stort för honom! Dock ringde Benke å sa att han skulle kollas upp på sjukhuset då han har haft lite ont åt hjärtat till å de ville behålla honom över natten å göra lite tester å så på honom. Hoppas verkligen att det inte är ngt knas å att de släpper hem honom med en bra lösning på det hela.

Vi har nu skrivit ned alla lamm i datorn som vi flyttade ifrån ställverkshagen för ett tag sedan. Som det ser ut så har vi missat två ungtackor och en lammunge. Vi hoppas iaf att vi missade dem i räkningen å att de inte är borta. Vi får hålla extra utkik efter dem vid nästa inventering. Men det har hänt förut att vi tycker att vi varit supernoggranna vid räkning å ändå har det blivit fel, det är rent hopplöst att räkna får kan jag säga... Men just nu går det iaf 309 tackor + lammungar på udden, 31 ungdjur hemmavid å 6 baggar vid ställverket.

Fick ju tillbaka min data som låg på den kraschade hårddisken. Det verkar som om det mesta var med, är lite svårt att komma ihåg allt som fanns där men bilder å videofilmer är iaf tillbaka, skönt!! Har dock inte klickat på alla filer (300 Gb!!) så det kan ju vara ngn fil som är skadad trots allt. Men man får ju vara glad för det som gick att rädda ändå!

Nu är det sängdags, är en ny dag imorgon...

~~~~~~~~~~


2009-07-01

Nu är äntligen allt hö inne så när som på 18 storbalar som skall ligga ute å lufta några dagar till. Småbalshanteringen är ju inte rolig på sommaren när de ska in men helt OK sedan när det ska fodras... Elevatorn är borttagen då det är smockfullt på skullen. Nu står den å väntar på ett nytt däck då det var punka på det med...

Exacts första positiva dräktighetsresultat har kommit in! Det är Lärka som har tagit sig. Ska försöka luska lite i hur det gått för de andra men de har iaf inte hört av sig ännu om att komma tillbaka en andra omgång. Håller tummarna för att det är OK även där och att det ska gå bra tiden ut nu för dem isf. Liten bild på stona samt stam finns på Exacts sida. Ska försöka få tag på bättre bilder på tjejerna. Lilla Meja var otroligt charmig!

Pärlan åkte till Patron i fredags och stod på en ggn. Är nu idag klar därborta och jag skall hämta upp henne imorgon. Sedan hoppas vi att hon är klar. Vienna var dräktig men avbröt och gick i brunst igen. Hon semineras imorgon igen och skall hämtas upp på fredag. Då ska även Kidha in på dräktighetskoll. Ska se om jag kan ta med Zonis för koll då oxå.

I helgen som var hämtade jag hem Nelly och körde upp Carro till Tyresö. Det hade gått toppenbra på lägret för dem. Tyvärr så bra att de problem vi ville ha hjälp med inte dök upp där. Får hoppas att det betyder att dessa är på väg bort å därför blir med sällsynta... Avslutningstävlingen gick på 90-100 cm och var en tokfin runda. Resan hem gick bra, vi åkte förbi Hööks på vägen hem å köpte skor till Exact å lite småprylar på rean som var där. Lämnade sedan av Carro och åkte till Länna industriområde å lastade av Nelly ett tag där. Gick en prommis å så fick hon beta en stund. Hon är ju så kinkig med maten när hon reser å bor borta den damen. Repade ett stort fång gräs åt henne att ha å äta på under båtfärden. Kom till Nynäs 2h innan färjan skulle gå så jag hann sitta i gästhamnen å bara vara en stund, jättemysigt!

Ombord på båten var Thomas från Lojsta å Maria Eriksson (Lärkas ägare) så det blev inte mkt sova denna tur inte, men trevligt var det! :-))

Under tiden har Bella, som kom till ön dagen innan jag skulle hämta Nelly, haft kurs i gropen. De som kom var jättenöjda men tyvärr var det lite manfall x fler så när/om Bella kommer tillbaka får vi ha ngt annat upplägg på det hela. Men både Marita H + dotter och Ebba kom ut till Näs för uppföljningslektion efteråt, jättekul!! Å preliminärt så kommer Bella tillbaka i slutet på juli igen.

Ebba m Brejk

Här får Ebba lite tips å råd...

Ebba m Brejk

Det är så väldigt nära att Brejk börjar förstå vad vi är ute efter å då är han supertrevlig! Bella var helt övertygad om att han var häst med den gången han har å spådde en lysande framtid för den här ponnyn!! Kul!!!

Vi passade ju förstås på att träna så mkt som möjligt under dessa dagar. Tyvärr var inte Pärlan hemma då hon var hos hingst men Exact, Sippan och Nelly fick jobba en hel del.Bellas lilla hund Hera blev så förtjust i Alex att hon inte ville lämna honom många sekunder när han var här uppe. De var så söta när de gick där som tripp, trapp, trull...Nyttig träning för Alex att få komma upp till stallet lite å bli lite hundvan å hanterad.Han jobbade på han med å trasslade in sig i linorna lite nu å då... Inte så lätt för mamma Sippan att koncentrera sig på Bella inte...Lättare på utsidan om mamma...

Det fick bli som så att jag höll i Alex istället och då passade vi på att ledträna å lyfta ben osv. Han är fruktansvärt lätt i baken den killen å snärtar till ordentligt så man får passa sig lite. Men han gjorde väldiga framsteg under de 4 tillfällen som blev. Idag gick han över bommar oxå å det bekom honom inte ett dugg, inte ens i trav. Ska bli kul å pröva att löshoppa honom.

Sippan gjorde superframsteg i tömkörningen på dessa 4 dagar! Från att ha slagit hysteriskt med huvudet som vanligt det första passet så var hon nästa helt stadigt idag. Det finns hopp känns det som! Nu gäller det bara att det funkar i vagnen med. Men förhoppningsvis så kommer ju Bella tillbaka å då kanske vi kan köra lite oxå.

Nelly är ju lite lat å drar gärna iväg på eget bevåg när hon tycker det. Bella jobbade henne oxå från marken och främst på att försöka få henne att lyssna och vänta på kommando. Försökte oxå höja upp henne lite fram då Nelly gärna blir lite framtung å låg i formen. Hon tyckte att hon var supertrevlig att jobba med å det vore kul om Carro fick rida lite för Bella med Nelly.
 


Skritt till å börja med......å så lite trav......och galopp.

Med Exact inledde vi med att kolla styrbarheten då han vilat sedan Marie Karhle kursen. Lite testade han på volten första dagen men kom ändå igång ganska bra till slut. Dag två körde vi maratonvagnen ner till havet å då var han lite stökig igen, inte som min gamla Exact... Dag 3 tog vi samma tur igen å då började det likna turerna från förr. Blir så glad när jag känner igen honom! Klev ner i havet utan att ifrågasätta å var fullt styrbar, skönt!! Dag 4, idag, så körde vi på volten igen å prövade bla annat galoppfattningar inför gångartsprovet på kvalitén i höst. Han var så duktig så å ännu mer sitt gamla jag igen. Hoppas verkligen att det kan hålla i sig nu. Bella tyckte jättemkt om honom å han har klart mkt bättre rörelser än systra sin, i synnerhet i galoppen.Exact på volten idag. Ida fotade.Efter avslutat pass...


På turen ner till havet igår hade vi sällskap av Nelly då hennes gamla skötare från tiden då Nelly stod på ridskolan i stan var å hälsade på. Ida har inte ridit Nelly förut utan bara varit skötare. Nu skulle hon för sitta upp på henne för första ggn å det var lycka! Vi tog det lugnt ner mot havet och de fick hålla sig bakom vagnen som vi körde Exact med. Bella och Oliver satt därbak å Hera sprang med bredvid. På vägen mot havet svängde vi in på en gräsväg som vi kör fram å tillbaka på ibland för att variera vägen lite. Den är ca 400m lång å vi tänkte prova en kort, lugn galopp där. Nelly skulle ju hålla sig bakom oss och Exact bestämde tempot. Det tyckte inte quarter-Nelly!! Eftersom vi skulle ta det så lugnt så hade jag inte betslat upp henne å inte var martingalen på heller så det sa bara "iiihaaaa" så var Nelly om och förbi Exact å vagnen å sedan såg vi bara att det gick fortare å fortare med stackars Ida på ryggen!! Var rädd att Exact skulle ta chansen å hänga på med vagn å allt men han var så lydig så (även om det var lite jobbigt) så han höll det tempot jag bad honom om. Jag ville ju inte direkt att han skulle hetsa på quarter-Nelly mer, det gick bra fort för dem ändå... Bella var faktiskt lite imponerad av Exact som trots allt bara är 4 år å blev omriden i full kareta. Vägen svänger ju ganska tvärt längre fram å där saktade Nelly snällt av å Ida hoppade av toksnabbt å stod å höll i henne när vi kom travandes med våra hjärtan i halsgropen. Det hade gått bra allting men stackars Ida var bra uppskrämd ändå. Det hade jag oxå blivit om jag varit hon kan jag säga, vet precis hur det känns, å både Carro å jag vet hur snabb Nelly är när hon sätter den sidan till!! Men tappra Ida hoppade upp igen på Nelly å så skrittade vi ett bra tag, hela gräsvägen fram till grusvägen. Bella kunde sitta på första parkett å hålla lite lektion för Ida därbak under tiden. Väl ute på vägen igen travade vi lite sakta å det gick bra nu.

Nere vid havet gick vi ner i vatten igen å denna gång gick han ju bara rakt ner utan problem. Nelly tyckte inte att hon skulle bli våt om tassarna först men gav med sig till slut...På väg mot havet...Fina Exact i vattnet så lugn å sansad så...Ida å Nelly i den gotländska strandidyllen...Lite travjobb var inga problem för herrn idag.Grabbarna satt vid stranden på torrt avstånd...


Lite blöt, charmig kille efter lite havsgalopp vid stranden...Elias tog andra hästkrafter ner till havet då det var lite fullt i vagnen...Å så går färden tillbaka hemåt.

Bella har oxå varit med å mjölkat och det kunde jag väl aldrig tro att jag skulle få göra en dag. Men hon var jätteduktigt å det var kul med lite sällskap i gropen.

Hera försökte leka vallhund men det gick nog inte som hon hade tänkt sig riktigt...De hade inte allt för mkt respekt för den här lilla vallhunden...Utan tvärtom så var det väldigt kul att valla hund istället...

Vi var oxå ut en vända på udden och tittade till tackorna å lammen där. Å då var det en liten donna som var väldigt nyfiken...Fast om det var lammen el alla rabbisar som gjorde att Hera tog över ratten förtäljer inte historien...Här kommer alla tjejer springandes...

Det visade sig att vi hade fått en väldigt stor lammunge i hagen oxå i form av en kalv! Hur han (tror att det var en han, vi kom inte så nära) kommit dit vet vi inte och när Jörgen lite senare kollade staketen så såg vi honom inte längre. Men vi ska iaf ringa grannen så att han får kolla upp om det saknas ngn i flocken.

När Ida kom så visade Olle stolt upp sin 9:a för henne. Som vanligt kom han fram å ställde sig med huvudet mot oss å bara var... Lutade sig mot Ida å bara stod där. Så mysig så.9:an visar upp sig å myser med Olle å Ida...Olle å Hera var jättegoa. Bella visade hur han kunde få henne å sitta å dansa å göra "High Five" å massa annat. Fick tyvärr inga bilder på det denna ggn men Olle var jätteduktigt med henne.

Ida sov över här en natt och hjälpte till att tömma fölboxen tillsammans med Elias. Kanonbra jobbat! Fick oxå hjälp med att reda ut Zonis man och svans ordentligt vilket var behövligt. Olle var helt i extas å Elias, Ida å Olle var uppe bra länge den kvällen. Det var jättekul att har Ida här å jag hoppas att hon vågar komma tillbaka igen.

Vi har inge flyt med vår gräsklippare... Den laddar ju inte batteriet som den ska å vi lämnade in den men de kunde inte hitta ngt fel. Hade ju ingen transport hemma så jag kunde ju inte hämta den igen förrän jag hämtat Nelly från Åby. Men då åkte jag å tog hem den å så körde jag i ca 5 min å så PANG så var där en sten jag inte såg... Å nu var den stenkörd sas... Klipparbladen rörde sig inte en mm... Var bara att lasta å åka iväg med den igen... Vet inte när vi får tillbaka den nu å hur dyrt det blir...Avlastning klippare igen... Å just här hade jag kört fast i spånet i transporten så jag fick inte ut den... Det går bra för oss...

Å när vi nu är inne på trädgård så har det börjat växa lite här o var i det lilla landet morsan gjort i ordning till oss.Rädisor längst till vänster å sedan morötter å så lite annat som inte syns riktigt på bilden... Kul!! Elias vakar som en hök över dessa grödor å ser till att de får vatten som de ska, tack för det!! :-))

På em idag så åkte Bella med Jörgens buss in till båten. Måste få passa på att tacka för all hjälpen dessa dagar! Å god mat å ett gott glas vin på kvällarna, inte konstigt att man inte hunnit med å uppdatera sidan... :-))

Har iaf hämtat ut disken med min gamla data på. Har inte hunnit koppla in den dock, hoppas att det mesta är med nu. Allt ligger på en extern disk som jag numera ska ha som backupdisk i framtiden...

Dags för sängen igen!

~~~~~~~~~~

Tillbaka till Nyheter.

 

 

* 2009-07-23 - 2009-07-31 - Sammanfattning av slutet på juli, sommarpremiering i Stånga mm...

* 2009-07-21 - Pärlan vann igen, dåligt flyt just nu, Bella är tillbaka nu igen :-)), liten rapport från Oliver å bilder på hans husvagn...

* 2009-07-16 - Lugn födelsedag, nya baggarna mår bra, ponnytrav SM, Pärlan på utställning med sin första 10:a(!) i protokollet, å så lite blandat...

* 2009-07-15 - Vilken dag idag! BIS å Championat x 3!!

* 2009-07-12 - Nya baggarna hemma, Sippan körd för vagn, Precis oxå körd för vagn, lite färska bilder på Alex, "överraskning" till Olle å ramning med traktor i maskinhallen...

* 2009-07-05 - Bädden borta, baggförstärkning, Elias 1:e traktorförare, Malin 25 år - GRATTIS, grillknytis på Näs, första turridningen på gården å lammen räknade...

* 2009-07-01 - Höet inne äntligen, Exacts Lärka dräktig, Pärlan till Patron, Bella varit här, Ida har hälsat på å ridit fort på Nelly, kalv i lammhagen på udden...

Levide Gård
Näs Levide 166
623 37 Havdhem
info@levidegard.se
0498-29 14 29
0768-24 34 56
070-764 54 30