Levide Gård

 

Pärlemo 4545 Åkerbo fälttävlan 17 maj -08.

 

Välkommen till Levide Gård 

               

Huvudbild på en av våra tackor, juni -08.
Meny Jan -09 Feb -09 Mars -09 April -09 Maj -09 Juni -09 Juli -09

Inlägg

 

2008

2009

~~~~~~~~~~

Start

Nyheter 

Gården

Familjen

Katten

Hästarna

Lammen

Galleri

Länkar

Gästbok

Hitta hit

~~~~~~~~~~

Levide Gård
Näs Levide 166
623 37 Havdhem
info@levidegard.se
0498-29 14 29 (Hem)
0768-24 34 56 (Marika)
070-764 54 30 (Jörgen)

 

 

Första dagen i mars.

~~~~~~~~~~

2009-03-31

Blir en kortis nu då det är upp tidigt som gäller imorgon för 3e morgonen i rad...

Den ena, lite äldre, lammungen som var lite dålig å hade dragit sig undan lite blev inte bra. Det var ju ett bagglamm å de kan få jätteproblem med urinstenar. Vi märkte att han bara fyllde på å blev spändare å spändare. Efter samtal med veterinär så kom vi fram till att det inte fanns ngt att göra för honom. Det var riktigt sorgligt då det var en stor fin kille. Den andra lilla tvillingen vet vi fortfarande inte om det kan vara ngt fel på. Men han äter å är pigg så han fick komma ut till de andra igen med sin mamma å bror. Vi fortsätter att stödmata å han är hur glupsk som helst men kan bara få i sig ca 2 dl i taget sedan är det tokstopp för han sätter i halsen så det sjunger om det. Känns lite knasigt med eftersom han är så pigg så får han vara kvar tillsvidare.

Var iväg å tränade hoppning med Exact å Nelly idag och han var så duktig så! Nu börjar kronan att trilla ner för grabben å han tycker det är kul ser det ut som! Åkte lite tidigare så att vi hann tömköra honom lite så att den värsta piggheten skulle försvinna, han är bra trevlig att se på från sidan när han lugnat ner sig lite! Tänk om man kunde hitta en liten minidressyrryttare till honom... Men iaf så var det jättekul att se att det börjar funka bättre i ridhuset nu, han är mkt lugnare å måste inte springa iväg i panik så fort ngn annan galopperar förbi honom.

Nelly var toppenduktig hon med. De fick ett ganska långt pass i den här gruppen idag men det gick bra. Mkt lydnad på hinder tränades det å det är inte alltid Nelly har tid att lyssna... Hon är iaf pigg å glad nu igen å de hoppade en hel del på LA höjd (1.10m) utan problem. Det enda som är ibland är att det går lite för fort så Carro hinner inte få tillbaka henne i tid innan nästa hinder. Men de får träna vidare på det. Vi har iaf fortfarande planer på att åka till fastlandet å tävla under lördagen och söndagen i Västerhaninge. Det ska bli kul!

Här har Nelly har fjäskat till sig en dag på gräsmattan i trädgården... Hon bara gick där å mös å betade i vårsolen hela dagen...

Imorse bet jag av en bit av en lagad tand. Lite onödigt tycker jag. Det gör ju inte ont på ngt sätt men är lite ovant å allmänt irriterande bara. Får se om jag kommer iväg till ngn tandläkare vid tillfälle.

Idag var jag på utvecklingssamtal i Carros skola. De läste upp de olika ämneslärarnas kommentarer om Carro och det var idel positiva saker, jättekul att få höra att ämnena iaf går bra när det nu varit lite tungt ibland annars.

Imorgon skulle vi ju in till Skrubbs å trava lite med Exact men vår coach å sparringpartner Malin med familj ligger med magsjuka å förkylningar så det blev skjutet på i en vecka.

Fick en så fin bild häromdagen!! Den var tagen i juni -03...

...å föreställer vår allra bästa Snoffa som föl!! Visst är hon väl bedårande!

På måndag kommer det ut en värderingsman hit och jag hoppas att han vågar sätta upp priset lite på gården så att vi kan få hyfsa till våra lån lite...

Nu har jag säkert glömt hälften men jag måste hoppa i säng nu!

~~~~~~~~~~

2009-03-28

Ibland känns det övermäktigt mkt att göra... Rätt så ofta faktiskt men just nu är det väldigt mkt... Å allt är typ 1 prio på. Orkar inte ens rabbla upp allt men om det iaf vore saker som man kunde fixa på en timme el så så hade det ju varit toppen å man kunde organisera upp det lite å ta tag i det hela. Men nu tar varje litet projekt typ dagar å allt ska vara klart igår helst... Vi vet inte ens vart vi ska börja ngnstans. Ja ja... Effekten blir gärna så att man inte tex ens orkar svara på enklaste lilla mail fast man skulle behöva det... Men vi läser iaf allt som vi ser kommer in.

Träningen av "mina" passhäster blir ju en aning lidande då oxå. Tur att Carro har hand om Nelly iaf. Har inte kört Sippan på ett liv tex men tog mig faktiskt tid att göra det igår efter att Mårten varit här å lagt om den dojjan jag inte blev klok på. Hon var riktigt pigg till att börja med men blir ju snabbt trött så man kan inte vara ute för länge då förstås. Men det var tom så att damen själv tyckte att skritt var på tok för sakta å det är inte så vanligt då hon är lite små lat framför vagnen. Är dags att försöka prova ngt annat bett igen på henne för det jag har nu verkar iaf inte gå hem (äppelpostkandar) å nu har jag kört på det ett tag. Går tillbaka till vanliga 3 delade ett kanske. Vet faktiskt inte vad man ska stoppa i munnen på henne så att hon slutar att slå med huvudet. Men hon är ju bättre när man rider så kanske det kan bli bättre även i körningen längre fram när vi kan börja jobba henne ordentligt. Nu är det ju dags att trappa av lite ändå för henne. Skönt iaf att hon inte verkar ha glömt av vagnen å så. Kunde tom möta en bil utan att hon reagerade å det är stort för hon är tokrädd för allt vad fordon heter på vägarna, helt hopplöst det med. Men hemma körde Jörgen omkring med traktorn precis framför näsan på henne när jag selade av å då sa hon inte halv sju... Det är mkt med de unga...

Var oxå ute med Exact (oxå länge sedan tyvärr) och var bort till den sträckan jag mätte upp för ett tag sedan. Han var inte riktigt lika stabil i traven idag å flytet var just inte detsamma men han har ju nya fötter runt om å den där coola balanseringen men en halv framdojja på vä fram var ju nu borta... Dock inget knackande av skorna alls denhär ggn. Nåja, han travade på i ca 3 å 25 tempo, är ju inte ngn exakt vetenskapligt uppmätt sträcka, med vagnssele å 80 kilos rockard. Men det känns iaf som om det finns ngt i honom så han ska ju få en chans iaf tycker jag. Pigg var han ändå, ville skritta honom mellan intervallerna, men det var inte många steg han hade tålamod till det.

I huset håller vi på å plockar å packar upp å flyttar om. Måste få till det hyfsat snart för banken ville att vi skulle ta ut en värderingsman innan de tittade vidare på våra räntor å så... Ett av våra akuta projekt mao. Vi har väldigt hög ränta just nu så varje dag tickar massa bortkastade pengar för oss... Men i denna röra så lär väl ev värderingsman vända i dörren för tillfället.

Vi var ju oxå bort till Hushållningssällskapet å fick hjälp med SAM ansökan. Vi blir av med bidrag på vår sommarhage då det är för många träd där. Behöver röja där alldeles omedelbums om vi ska få behålla bidragen, dessutom behöver vi ju ved till nästa år, så det är bara att sätta igång. Ett prioprojekt nr 2. Är även ett annat område på ca 2 ha som behöver röjas omedelpronto, prioprojekt nr 3... Å på onsdag ska momspärmen för 1a kvartalet in oxå, inte en dag senare. Å en massa annat oxå... Men bra att vi fick hjälp med ansökan ändå för det var en massa kryssande hit å dit kan jag säga...

Idag var vi iväg och provade hur Nelly verkade efter lite vila. Vi måste ju se om vi ska åka till fastlandet el inte nästa helg. Det var en cm hoppning i Grötlingbo och vi provade först en 90 cm klass. Nelly var pigg som attan så det var bra. Väl inne på banan så var det ett hinder som stod mot en vägg som hon tyckte var lite skumt, fick två stopp där men sedan gick det bra resten av banan. Bra med träningstävlingar då man kan få reda ut saker å ting. Vi försökte tänka på saker som Sylve sagt å träna på det. Eftersom hon verkade pigg å det här hysteriska flåsandet inte infann sig så gick vi in på 1.10 oxå. De hade då gjort om ett relaterat avstånd till en kombination istället (de tyckte att hindret vid väggen inte stod så bra på den här höjden) och Carro fick för sig att avståndet mellan hindrena inte skulle stämma så hon vågade inte rida på mot dem och det går ju inte för det märker ju Nelly på en ggn så då blev det stopp där. Nästa försök gick alldeles utmärkt och resten av banan gick felfritt på hinder! Det var deras debut på LA höjd å det kändes kanon! Inte en rivning heller trots att ridhuset är nytt å underlaget släppte lite överallt. Märktes på hästarna att det blev lite spända så det optimala flytet infann sig ju inte så det var ju ändå kanon att det gick så bra som det gjorde. Vid ett ställe på LAn släppte det under fötterna på Nelly å jag ångrade att jag inte sa till Carro innan att hon absolut inte fick rida på det hindret om de hade halkat innan. Då var det så skönt att se att Carro hade läget under fullständig kontroll och självmant avbröt anridningen för att rida på igen i balans och flyga över hindret utan problem. Duktiga tjejer! Oj, vad Carro var glad efteråt! Nu gäller det bara att skaffa rutin på denna höjd men det har vi ju hela året på oss att göra. Felfria grundomgångar i LA var ju målet i år för dem.

Fick förresten veta att min mor har hämtat ut våra förvunna kuddar nu så dessa ska vi försöka komma ihåg att ta med oss hem när vi åker till fastlandet nästa helg. Tack för hjälpen!

Imorgon är det bla vägning av lammungar på schemat...

Nu har äntligen sommartiden slagit in å helt plötsligt är nu klockan jättemkt. Så skönt med ljusare kvällar även om man är trött på morgonen ett tag framåt. Dags å hoppa i säng känner jag fast det är inte lätt å sova när man ligger å varvar för att det är så mkt å göra...

God natt gott folk!

~~~~~~~~~~

2009-03-26

Nu kunde vi inte hålla oss längre! I onsdags började vi flytta in i salen. Det var inte helt lätt att reda ut i vilken ände vi skulle börja då allt som inte skulle dit in låg i vägen för det som skulle dit in. Prylarna behövde helt enkelt byta plats utan att utrymme för det eg fanns. Men med lite pusslande så löste det sig... Blev kanonbra! Vi fick dock lite hicka när vi packat upp soffan å såg att det var vita ben på den! Såg inte klokt ut å jag kunde inte tänka mig att vi verkligen hade beställt det. Efter ett tag så såg vi ena lappen på ett av paketen å där stod ju alla färger på tyg å så som vi hade beställt på soffan å där stod ju "Puu: Stainless Steel" så då började vi fundera lite... Inte för att vi visste var "Puu" betyder men det enda som kunde vara av stål var ju fötterna. Kunde det vara så att det var vit skyddstejp överallt? Vi slängde oss ner på golvet å började pilla å visst var det väl så! Men det var rackarns vad den tejpen satt! Inte så konstigt att vi inte såg att det var tejp först! Det brukar ju vara genomskinlig tejp på sådant här för det mesta tycker jag... Blev iaf ett helt annat utseendet när det vita fötterna kom bort kan jag säga, he he...

Lite kallt har vi fortfarande i rummet då förstås då rörpularen inte varit här ännu men vi eldar med ljus å har ett gäng filtar på oss så 18-19 grader kommer vi upp i iaf. Det som är kvar som skall in är akvariet å så ska fönsterlamporna upp, de kom idag på posten. Sedan får vi känna oss för lite... Men vi börjar så här så länge iaf.

Vår härliga soffa som vi äntligen fått packa upp efter nästan 1 år i leveransförpackningen...

Nåja, lampan i taket ska ju bytas oxå vid tillfälle... :-))

Ljus lite här å var för värmens skull. Det hade varit riktigt mysig här med vår gamla Contura 460 braskamin vi hade i Krusboda... Då hade inte rörpularen behövt stressa, he he...

Här ska akvariet in vilken dag som helst... Är ett smärre litet projekt i sig att flytta det... När det sedan är inflyttat skall pianot som står i verkstaden få flytta in i huset äntligen.

Men visst är det mer pyssel å så som skall till, en mysig matta på golvet tex. Lite fler blommor. Kanske ett annat (större) soffbord? Men det får komma vart efter... Men det är så skönt att vi kommit så här långt nu iaf. Två stora skåp till att packa upp saker i har vi nu fått upp i det blivande matrummet. Vi har bytt om matborden så det är lite mer plats i köket nu då det mindre vita är där nu å furubordet är i matrummet. Dock skall lite fler kartonger nu packas upp så att vi kan få upp den gamla soffan på vinden så länge. Förresten så hade vi beställt (och betalat för!) mysiga kuddar att ha i nya soffan och när vi hämtade soffan å frågade efter dem så fick vi veta att de låg i förpackningarna med soffan men när vi hade öppnat alla 4 kollin så fanns de inte någonstans... Lite knepigt att ringa butiken efter 1 år å reklamera... Men vi ringde iaf, de måste ju ha ordern inlagd i datorn på ngt vis, å kunna se vad vi hade beställt. De var jättetrevliga å förstående å skulle kolla upp å höra av sig till oss och idag ringde de å sa att alla kuddarna ligger där hos dem minsann. Lite konstigt att de inte har hört av sig kan jag tycka... Nu ska mor min åka förbi å hämta upp dem vid tillfälle.

Detta om detta... I dagarna två har det nu varit strålande sol å jättehärligt vinterväder. Väldigt kallt på nätterna, Bosse berättade att det hade varit -18 igår natt ngnstans på ön. Vi hade själva -10. Men på dagarna ligger lammungarna på hög i solen å solar sig medan de idisslar, ser så mysigt ut så. På tal om lammen så stödmatar vi den lilla tvillingen ca 3 ggr om dagen. Han är lite märklig för han kan kasta sig över flaskan men sedan äter han bara ca 2 dl iaf... Verkar dock lite piggare å äter allt annat oxå men vi vet inte om det kan vara ngt fel på honom ändå som gör att han inte hänger med brorsan riktigt. Vi ska ge honom en extra skjuts med selen imorgon om ifall att det är det som är problemet. Ny vägning oxå så får vi se om det går åt rätt håll. Mamma tackas juver sprejar vi å masserar med med mjukgörande salva å försöker få bort gamla skorpor å så... Ser lite bättre ut nu. Hon har iaf bra med mjölk å är i bra hull så det är ju inte det som är problemet... Vi hittade oxå en annan lammunge (bagglamm) som drar sig undan resten av gänget å det brukar inte vara ett gott tecken. Han hade över 40 grader å även om lammungar har lite högre temp så är det nog inte helt OK. Har stallat in honom oxå för att ha koll på han. Åt iaf sin mat igår men inte idag, är penicillin insatt å febern har gått ner ikväll men han känns inte kry ändå... Är svårt när de inte kan tala de små, men vi gör vad vi kan. Han har oxå fått selen å lite lamb-tonic (extra näring åt svaga lammungar) och matat honom med lite lammnäring så att han inte torkar ur helt. Får se hur det går men det ser  lite mörkt ut tycker vi... :-((

Skodde om Sippan fram idag, Hon hade ju tappsko men jag hittade den dojjan i hagen sån tur var då det var sula på den oxå. Den ena fram gick så bra så att lägga om men den andra blev helt hopplös. Fick inte till passningen av skon så det blev en tillfällig påslagning med risk för att hon trampar av sig den då det bara är två söm på ena sidan. Desperat samtal till hovis Mårten som ändå skulle ut hit till grannen imorgon så efter det skulle han komma förbi å hjälpa mig med denna fot.

Sippan var på träning idag då Nelly tar det lite lugnt ett par dagar. Hon jobbar på så gott hon kan men har ju inte styrkan som de andra i gruppen så hon får lite extra pauser å så. Fina längningar får hon till men när samlingarna kommer protesterar hon lite med huvudet på gammalt vis. Vi ska prova lite andra bett även i ridningen. Hon får hålla igång ett par tre veckor till då hon är så pass pigg men sedan blir det lite lugnare skrittpass framför vagn tills det börjar närma sig.

Körtävlingen i helgen blev flyttad då det kommit så mkt snö. Datumet är nu satt till den 13 april istället. Lite bra för min del då träningen halkat efter lite på sista tiden tyvärr.

När det var snöstorm häromdagen så åskade det så in i bomben härute så man blev nästan rädd. Idag sa Bosse att han och en hel drös andra hade blivit av med TVn då åskan slagit ner hos honom så han har varit utan TV tills idag då de var här å reparerade. Hans hus står ju lixom bara en meter ifrån vårat... Det var en bränd fläck på väggen där antennförstärkaren suttit... Läskigt... Hörde ju åskan men att det var så nära visste jag inte...

Imorgon ska vi till Hushållningssällskapet i Roma å få hjälp å fylla i SAM-ansökan som är till för alla EU-bidragen. Det är en djungel av kryssrutor å sätter man ett kryss fel kanske man missar 70 000 el nå't å det vill vi inte riskera...

Till sist måste vi få passa på att gratulera vår 18-åring som blir "vuxen" den 27 mars!!!!

Ange (Natalie) på sin dotter Thindras dop 24 jan i år.

Natalie å Jörgen för 6 år sedan, närmare bestämt 26 okt 2003, hemma hos gammelmormor Gittan.

Å här nyåret 2003/2004... Det har hänt en del sedan dess!

Hoppas att du får en bra dag å att du inte behöver reta dig på grannar å allt annat en dag som denna!! Vi får fira dig lite bättre när vi ses nästa ggn!!! Superkramar ifrån oss alla!!!!

~~~~~~~~~~

2009-03-24

Idag har det verkligen varit snökaos här! Jag som trodde att kanske våren var på väg... Nu ligger det en halvmeter snö utanför dörren.

Började med att ta det lite lugnt med att släppa ut djuren. Fixade med Viennas fötter då hon hade en tappsko fram. Tog av den andra å verkade lite runt om. Hon behöver ju inte dojjor när hon nu inte går. Hästarna i stallet gillade inte idén med att inte få komma ut på en ggn! Pärlan rantade, Zonis var väl hyfsat lugn, Ferri åt upp inredningen, Nelly klappade med läpparna så man fick nervfel, Sippan kliade sig mot höhäcken å Exact körde med tänderna upp å ner i boxgallret. Vad lätt det var att koncentrera sig på att få till Viennas fötter utan att bli stressad... Nåja, klar med fötterna så var det bara att "klä på" djuren. Vienna fick extra halstäcke, tom Zonis fick ett fleece och regntäcke över, Ferri - som eg har en rejäl shettis ragg - ville jag inte släppa ut utan täcke i -2 å stormvindar då han har en massa pälslösa områden på sig å dåligt med underull just nu. Hade det åtminstone funnits ett vindskydd i deras hage hade det känts bättre men nu byltade jag in han i det jag hade, ett förstort fleecetäcke å ett regntäcke, Nelly fick ha kvar sin termopyjamas under vintertäcket å Exact fick halstäcket på sig. Sippan å Pärlan har så bra täcken redan så de klarar sig ändå, dessutom är de ganska "runda" sas... Tog ett liv å bara släppa ut djuren denna dag... Å vad hade de så bråttom ut till då?

Jo, det här... Det verkligen piskade ute å var ingen sikt alls...

Zonis...

Här har de gått till andra sidan av hagen, jag står inte alls långt ifrån dem men man såg dem nästan inte ändå... Fr vä Nelly, Sippan, Vienna å Snoffan...

Liten snögalopp... Zonis mage är ju inget för ngt täcke just nu så jag fick trixa lite med gjordarna för att få ihop det öht... Därför ser det kanske lite märkligt ut...

Snoffan var bus i vädret! Rulla, bocka, pip å så iväg... Inget en konvalescent ska hålla på med men dock ett tecken på att hon är piggare å gladare nu...

Å så var alla tillbaka till ursprungsplatsen igen... Stona hade ju iaf tur att det blåste å hyfsat rätt håll så att de kunde utnyttja väggarna. Det var värre för grabbarna...

När jag kom upp med hö till grabbarna, lite tidigare idag pga kylan, så kom de galopperande från sitt hörn längst bort. Det hörnet är lite skyddat av några träd så där brukar de ställa sig när det blåser. Väl framme vid höet så ser jag att stackars Ferri skakar så att han knappt kan äta, trots sina täcken. Exact verkar inte kunna stå still han heller, om det var kylan el ngt annat vet jag inte. Tänkte att de får stoppa i sig lite hö å se om de får upp värmen lite av det, innan jag bestämmer mig för om jag ska ta in dem. Det blåste så isande att det var ett helt projekt att bara ta sig fram till hagen med hökärran...

När jag sedan hade hämtat Olle å tjejerna (Carro & Sara) så hämtade jag å Jörgen in grabbarna så fick de stå tillsammans i Exacts box resten av dagen. Det verkade väldigt uppskattad av Ferri! Han var nu hyfsat varm under täcket men öronen hade blivit blöta å var nu bara två isbitar så jag tror att de tyckte att det var lite skönt att få komma in lite tidigare. Å sedan att få stå i en sån där lyxsvit till box var ju urmysigt! Ferri tokrullade sig å kunde springa ett litet ärevarv tom. Det fanns ju oxå ett fönster här som man kunde titta ut igenom å kolla på lammen utanför! Där stod han länge å tittade... På kvällen fick han komma tillbaka till sin egen box. Tjejerna verkade ha klarat dagen bra å var inte spec frusna när de kom in. Dock ställdes dagens hoppträning in pga vädret med all rätt. Hade inte varit så kul att ta sig fram med transporten idag.

Imorse var det bara blåsigt, ganska ordentligt dock, och halmen Jörgen hade ströat med igår blåste upp i virvelvindar på stalltaket, såg lite märkligt ut. När Olle å jag kom till dagis i Hemse så var där lite snö bara, men som sagt nu ligger det i drivor överallt! Får se hur länge det här ligger kvar.

Igår kom grannen med hjullastaren å började köra ut sanden på volten då det äntligen hade torkat upp så pass att han kunde göra det, tyvärr visade det sig att sanden inte räckte så han kunde inte slutföra jobbet. Beställde mer å två timmar senare låg det ny sand här, toksnabb leverans! Dock blir jag lite ledsen när de inte lägger den där jag sagt att de ska. Påpekade ju att de skulle tippa den PÅ volten men nu la de den i geggan framför volten! Det betyder att en stor del av sanden är obrukbar för mig då jag INTE vill ha upp den leran på volten. Dessutom måste nu lastaren åka fram å tillbaka i den leran för att hämta sanden å lägga den på volten å drar då in ytterligare gegga upp på volten... Känns inte kul att behöva betala för ngt som är obrukbart för mig pga att de levererar till fel plats...

Volten 23 mars 2009. Så här har det sett ut hela vintern å nu äntligen kunde vi fortsätta voltprojektet... Är det då inte typiskt att det nu dagen efter ligger en halvmeter snö överallt... :-((

Igår kväll fick vi så äntligen klartecken på att Jörgen har fått en heltidsanställning i ett av de nya bussbolagen som skall ta över efter Swebus! Så skönt! Den 13 juni börjar han köra för dem. Han kommer att få börja med att hålla i utbildningen av sina blivande chefer och kollegor i komm utrustningen i bussarna... :-))

Jag var ju inne på kliniken igår med Pärlan för återkoll. Med i transporten fick faktiskt Nelly åka istället för Zonis som det var tänkt. Nelly har ju varit lite flåsig och trött på träningarna på sista tiden å vi ville kolla upp det när vi ändå åkte in. Vaccinera Zonis kan jag ju göra här ute istället. Det såg inte så bra ut på Pärlans röntgen bilder... El delvis iaf. Den gamla krosskadan på höger bak var jättefin nu. Så hade det bara varit den så var hon friskförklarad nu. Det var ju bra så långt, men den nya skadan på vänster bak, där det var av på 3 ställen hade inte läkt så bra som de hade hoppats. Den mittersta frakturen var så gott som helt borta men de andra två hade det inte hänt ngt med öht... Inte så kul, de kunde inte förklara varför det var sådan skillnad på läkningen men ville fortfarande inte att vi skulle ta bort bitarna då de låg precis som de skulle utan vi skulle vänta 4 veckor till och kolla henne igen då. Därefter ta beslut om det inte har blivit bättre då. Positivt är det dock att Pärlan i sig verkar må mkt bättre så ngt har ju iaf gått åt rätt håll vilket ytterligare talade för att vi inte skulle öppna benet. Å vet höll med om att det var lika bra att hon fick gå kvar med de andra i hagen för att undvika skador igen sedan.

Vad det gällde Nelly så var hjärta och lungor helt OK. Koll med fiberoptik i halsen visade dock på slembildning i halsen. Vitt slem men ingen irritation för övrigt. De tog prover på bobborna å vi ska få svar på måndag. Tillsvidare så avvaktar vi behandling då det är lång behandlingstid samt ännu längre karens å då ryker många av våra inplanerade tävlingar isf. Då hon inte har feber el svarar på hostprovokation el att det hörs ngt på varken hjärta el lungor så skulle vi under tiden fortsätta att rida henne men inte tokanstränga. Det känns mer som en lättare förkylning än ngt annat. Men vi får se vad proverna säger å så agera därefter.

I salen har vi börjat hänga upp lite rullgardiner i bambu. Vi hade sett mörkbruna på Jysk för en spottstyver men när jag skulle köpa dem efter kliniken igår så var de ju svarta å det ville jag inte ha ju. Åkte runt å letade lite med hittade inget å dessutom var allt svindyrt ju. Hittade då naturfärgade på Rusta för ännu mindre pengar än de på Jysk å så köpte jag en pyts lasyrfärg, skam den som ger sig! Väl hemma blev det målarverkstad på golvet i salen Carro jag och Olle (nåja, iaf 3 penseldrag el så) målade å hängde upp på tork på löpande band. Idag hade de torkat å en har jag hunnit med att få upp iaf. Blir jättebra ju. Väntar på fönsterlamporna jag har beställt oxå. Sedan får vi känna in om vi vill ha ytterligare ngt gardinliknande el om detta räcker.

Här hängde de... Iaf ett tag för på morgonen när jag kom ner så låg alla på golvet för linan hade gått av... Så kan det gå.

Idag hittade vi ett litet ynkepyre till lammunge ute bland de andra. Visade sig vara en tvilling till en gimma. Den stackarn vägde bara 5,8 kilo å tvillingbrorsan vägde iaf över 10 för lilla vågen räckte inte till. Vi stoppade in mamma å barn i en lammbox för lite observation. Det ser ut som om spenarna är Orf angripna och såriga så det kan ju vara en av anledningarna till att den lilla inte får äta tillräckligt. Dock får den stora i sig ju men han var lite tuffare å snabbare att få i sig innan mamman tyckte det blev för jobbigt. Nu stödmatar vi den lilla ett par dagar och behandlar gimman så får vi se om det vänder. Det var iaf välkommet med flaskan kan man säga, oj vad han sörplade i sig. Ska ut å ge han lite till nu.

Ut å natta djuren å sedan sova lite...

~~~~~~~~~~

2009-03-22

Igår var ju hovis ute å fixade Exact. Kan inte påstå att pållen är helt samarbetsvillig just på den här biten. Fast bak gick ändå mkt bättre till slut å det är ju trots allt bara andra ggn han skos så det finns nog hopp. Å superschyssta hovis - Mårten lovade att han skulle försöka dyka upp på kliniken imorgon då jag nästan inte fick komma in om jag inte hade en vuxen med mig som kunde hjälpta till å hålla röntgenplåtarna. Märkligt att det skulle vara så knepigt nu när jag åkt jojjo in hela hösten utan det kravet. Jag har ju ingen som kan följa med så det var ju tur att vi klarat oss utan hjälp hittills (har räckt med klinikpersonalen)...

Som sagt så ska jag in imorgon å kolla Pärlans frakturer. Den gamla hoppas jag på att den är "fit for fight" nu och den nya hoppas jag på att den läker korrekt.

Med i släpet får Zonis åka för att få en vacc lagom till fölningen om ca 1,5 månad så att fölisen är lite skyddad han med. Hon är rolig Zonis, galet pigg, trots sin stora mage, springer ut till hagen varje dag å så tar hon å Pärlan ett ärevarv när de ska in på kvällen oxå. Måste ta en bild på henne nu med mage å allt! Tog förresten en bild på sonen hennes igår. Han börjar likna en unghäst nu istället för fölis. Hyfsat proportionerlig fortfarande dock. Annars är ju shettisar mästare på att vara överbyggda bak under ungdomstiden. Men det kanske kommer även på honom. Visningen för hand går bättre å bättre men han är ruskigt på att bita å smaka på ALLT hela tiden. Mer hyfs behövs där mao!

Ferri 21 mars 2009, 11 månader gammal. Ganska dammig men rätt OK i kroppen ändå...

Var förbi ridhuset i Havdhem å hjälpte till å filmade kürekipagen som tävlade då. Skulle ju varit med själv med Exact men eftersom det har varit lite knepigt å sitta i en skumpig vagn så kändes det inte som om vi hade hunnit träna tillräckligt för att få ihop ett musikprogram. Men nästa helg ska vi vara med iaf, då är det dressyr å precision. Måste hinna köra lite mellan koner med herrn innan dess... Jag bara hoppas att det ngn ggn kan torka upp så pass att han kan komma å dra ut sanden på volten så att vi kan börja använda den någon ggn... Är så mkt lättare att träna då. Det var iaf kul å se vad folk hade fått till för program. Tyvärr inte världens bästa ljudkvalité på anläggningen så det knastrade lite mkt ibland i högtalarna. Som vanligt är Pia å Herkules samt Eva å hennes shettispar väldigt sevärda, de går ju ruskigt fint dessa två ekipage. De vann ju oxå denna omgång och då även den första anordnade dressyrcupen totalt. GRATTIS!!

Åkte hem efter det å petade i mig lite mat för att sedan åka ut till Strands å hjälpa till lite där. Det gick ganska smidigt tack vare hjälp av Karin detta pass. Hann hem i god tid för att somna i soffan (lögn, sängen numera eftersom vi inte kan sitta i soffan å se på tv, gissa om man somnar ännu fortare nu...) framför Robinson... Men det var väl bra så länge det varade... :-))

Nu måste jag göra en lite paus å fixa en nattmacka känner jag... Återkommer!!

Tebax!

Upp i ottan idag till den stora dagen! Ev lagdebut för Carro å Nelly! Vi kom in i tid å LC banan var inte alltför komplicerad. Nelly lite seg på framridningen å framhoppningen så gissa om vi blev förvånade när de sedan kom in på banan å det gick utav bara sjutton därinne! En supersäker å fin runda gjorde de! Det var faktiskt en hel del som hade problem där inne så det var lite kul att det gick så bra för dem.

Rosetten säkrad även denna dag!

Då det såg bra ut å en del andra ponnyer inte var på humör idag så blev Carro tillfrågad om hon ville vara med i laget idag. Gissa om hon ville!! Det var ju bla det vi siktade på ända sedan vi flyttade hit ju... Så vi fick stryka oss från den LB vi hade anmält oss till för att vara med i lag LBn istället. De får max starta i 2 klasser per dag.

Alla de andra i laget har rutin då det tävlar i Elit laget oxå. Carro var ruskigt nervös eftersom det är hela laget det gällde nu å på sin debut ville hon ju göra så bra ifrån sig som hon bara kunde ju! När sedan oxå Nellys förra fodervärdar dök upp på läktaren så blev pressen lite för stor å nerverna blev ännu mer påtagliga... Det blev helt enkelt två stopp på banan varav det ena var på näst sista hindret i ganska bra fart (Nelly tände till igen) så då blev det en avsittning, tyvärr. Carro klarade sig bra fysiskt men oj, så besviken hon var... Hon är ju en sån tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna så det här var ett otroligt nederlag för henne å i debuten å allt! Men superlagpolare kom ju fram å sa att så där hände det för mig oxå första ggn å det gör ju inget. De var bara så oroliga att hon hade skadat sig el så så absolut inga sura miner där inte! TACK för det, det kändes ju genast mkt bättre. Även lagledarna sa ju det att det hör till att "tjejerna bryter ihop" efter en sådan här sak, då de vill så otroligt mkt allihopa... Lagtävlingen gick ju vidare å eftersom det är 4 i laget å man räknar bara det 3 bästa rundorna så ledde faktiskt HORK fortfarande hela tävlingen då de andra två hade gått felfritt, spännande värre! Det var samma här att många startande hade problem längs med banan så det var inte många felfria inte. Inför sista startande, som oxå var den sista HORKaren, så kunde hon gå runt med 4 fel å ändå skulle vi vinna. Blev det 8 fel sa hade det blivit omhoppning mellan 8 fels lagen. Amanda klarade pressen (jag har sällan sett så nervös ryttare OCH lagledare, den senare vågade inte titta!!) hon kom runt på bara 4 fel å segern var bärgad! Vilket jubel det var på läktaren!! Alla tjejer in på prisutdelning å där var det livat värre på ärevarvet, jättekul!!

4 glada tjejer inne på prisutdelning...

HORKs segerlag - Emelie Randleff - Kings Pepper, Caroline Strömberg - Nelly, Mikaela Randleff - Gervides Älvan, Amanda Nilsson - Tiara.

Carro å Nelly efteråt, det blev ju bra till slut iaf! Å till vänster i bild har vi då Agnes som bla rider Trofé, he he...

Nu är det bara att ta med sig stoppen hem å analysera å fundera på vad som hände å lära sig av det helt enkelt. De har ju hoppat den här höjden förut utan problem (tom högre på träning) så det är bara en bra lärpeng helt enkelt.

Gå gärna in på HORKs sida där det står om deras resultat på förstasidan om man scrollar ner lite.

När vi kom hem hade Jörgen hunnit fixat klart i stallet å till lammen. Skönt då man ät lite trött efter en sådan här dag. Nelly fick mysa lite på tomten å äta lite gräs efter dagens ansträngningar. Jag tog en tur med bilen å mätte upp en km sträcka som jag ska provköra lilla herrn på. Vi har nämligen fått hemläxa av travcoach Malin inför banträningen som är preliminärt inplanerad den 1 april. Det ska bli tokkul!! Jag får låna långvagn av henne för säkerhetsskull om han inte skulle bete sig klokt så sitter jag iaf lite säkrare än i sulky.

Till sist vill jag slå ett slag för Carros å Anges bloggar om ni inte varit där på ett tag...

Natti, natti...

~~~~~~~~~~

2009-03-20

Glömde att skriva att lillkillen i Exacts hage har åkt på ngn form av ohyra stackar'n. Han kliar å kliar. Nu är han och Exact behandlad, även om jag inte sett ngt på Exact. Hoppas att det lugnar ner sig snart, tycker lite synd om honom, ligger klitofsar lite här å var i boxen.

Träningen med Sippan för Rickard gick toppen! Hon orkade väldigt bra för att inte var riden så mkt å med lite mage på G. Lite kul att han sa att han tyckte väldigt bra om den här ponnyn, det bådar gott inför framtiden. Han blev oxå glad att höra att Nelly hade gått så bra på dressyren i helgen som var med hennes placeringar i bägge klasserna.

Carro var ute å red Nelly idag å efter två dagars totalvila var hon riktigt i sitt esse när Carro red ut idag. De hittade några terränghinder å hon bara flög över å tyckte att det var jättekul! Skönt att hon verkade pigg igen! Förresten så var Carro ute med Sippan i onsdags å skuttade över några 2 dm "hinder" å jisses vad damen hade tagit i!! Hon tyckte oxå att det var superkul å det var pip å bus efter det meterhöga språnget hon gjorde över det "höga" hindret!!

En annan som verkar betydligt piggare nu oxå är Snoffan. Det är inte så att hon går direkt in i boxen vid insläppet utan det ska kollas runt å busas lite först. Oxå skönt å se, hoppas nu bara att det ser bra ut på röntgen nu på måndag oxå. Svullnaden har iaf gått ner å det man ser nu är läkningens överben. Back on Track verkar funka bra till sånt här helt klart!

Carro har fått för sig att hon ska börja lära Vienna som tricks. Hon tyckte väldigt mkt om att "lära sig nya saker - säg det till matte" enl den mail jag fick ifrån hästprataren å eftersom hon inte rids så mkt nu så kunde ju lite trickträning passa kanske! Inte för att jag vet hur man gör men Vienna är ju en riktig godisgris så hon lär nog försöka förstå vad Carro vill så gott hon kan för att få en gotta. Hoppas Carro har tålamodet bara...

Idag har vi varit hos bokföringshjälpen å fått lite hemläxor. Bla inventering på allt här... Å vi som inte har ngt att göra som det är, he he... Nåja, Carro ska hjälpa till å räkna prylar i sadelkammaren iaf.

Oliver har varit på teater på bibblan idag. De såg visst Krakel Spektakel om jag inte minns fel. Det var väldigt uppskattat av ungarna! Han blev oxå firad på dagis i torsdags å fick en jättefin mugg med hans namn på och en humla på baksidan då hans går på avdelningen "Humlan". Jättekul att få, han är så stolt över den så!

Namn på ena sidan...

...å humla på andra.

Ha ha, min dator går lite segt till å från å jag har "Aktivitetshanteraren" uppe så att jag kan se hur processorn och minnet jobbar. Olle undrade just vad det var för ruta å ville titta på den. "- Det där ser precis som på sjukhuset ju!". Det har han ju rätt i! Han skrev ju själv ut min EKG kurva på apparaten därborta å det här är ju som datorns EKG ju...

Förhoppningsvis såg inte min kurva ut just så här kanske...

På tal om det så mår jag bättre för varje dag. Är bara ena sidan jag fortfarande inte kan sova på men det släpper nog det med snart.

De sista lammungarna är nu inmärkta för denna ggn. Ska beställa nya märklappar för de vi har kvar kommer inte att räcka för nästa omgång. Ska se till att vi beställer rätt storlek denna ggn till de stackars små lammöronen. Det är oxå klart med rekryteringen från Scan. Vi kommer att ta 70 st genom dem och behålla 30 från våra egna. De 70 som kommer är 20 st rena finullstackor och de resterande är till större delen suffolk/finullskorsningar och några texel/finull. Ska bli lite spännande att få in lite nytt iom suffolken samt att kunna få fram några renrasiga finullslamm då vi har finullsbaggar här på gården. Ev ska vi söka en el två texelbaggar om vi hittar ngn som inte har så stort huvud å bog då det kan vara en svårighet när tackorna sedan skall lamma. Vi skulle oxå få en ny bagge istället för den sterila vi fick med förra ggn då de här nya tackorna kommer ifrån samma ställe som vi köpte baggarna ifrån förra året. Toppen!

Imorgon ska jag filma de som tävlar küren i Havdhem. Ska bli kul att se hur de har fått till det. Innan dess kommer hovslagaren å skor om Exact då han fick förhinder i torsdags då han eg skulle ha kommit. Märkte ju efter senaste passet att han kom hem med en halv framdojja å så kan han ju inte ha det. Bra jobbat att ha hållit traven så bra trots detta. Det verkar förresten som om vi kanske kan få till en träning på banan om vi bara kan hitta en tid som funkar. Han ska tom få sällskap av en rutinerad elitponny runt ovalen. Det är superbra för jag har ingen aning om han tänker bete sig där inne. Ska bli så spännande så!!

På söndag är det hopptävling i Rävhagen igen. LC å LB är Nelly anmäld till. Beroende på hur dagsformen ser ut så kanske hon får vara med i div 1 laget den dagen, spännande!

Har lagt ut en lite mer fullständig stamtavla till Pärlan och Exact med länkar till Blå basen på alla. Skall försöka uppdatera med resp titlar oxå vid tillfälle.

Nu skall jag ut å natta lite hästar!

~~~~~~~~~~

2009-03-18

Det är märkligt vad lite tid man har... Hur gärna man än vill hinna med så mkt mer så hinner man inte... Nåja, nu är iaf salen klar så när som på rörpuleri. Golvet skall oxå härda i 14 dagar eg men jag vet inte om vi står ut i den här röran så länge till. Det ska bli så otroligt skönt att få flytta in här å få packa upp soffan...

Salen 18 mars 2009. Här kan man nästan se de läckra skiftningarna i golvet efter infärgningen.

Här taget från dörren mot hallen. Visst är taklampan klämkäck!

Mot den numera rosa kakelungen... Vi trodde som sagt att den var vit men se det var den inte...

Vad har nu hänt de senaste dagarna? Ja, de sista lammungar för denna omgång är nu födda. Skönt med lite paus i nattpassningen. Behövs oxå för vi lär nog få våra fiskar varma när nästa gäng sätter igång. För är det ngt som våran sterila bagge gjort bra så är det iaf att synka gänget inför nästa bagge, tror att jag räknade till 25 tackor som är beräknade till samma dag enl scanningen... Å så är det i stort sett bara gimbrar så var och varannan kan behöva hjälp... Fast visst är det ju lite skönt om det rullar på lite när man ändå är igång å sedan kan få ut dem på bete istället.

Det var lite förvirring när de sista två föddes. De var ju beräknade till 26 mars å kom den 17e. Hörde att det var livat i ponnystallet och gick dit. Såg att den äldre som skulle ha tvillingar hade fått ett litet pyre. Men det var inte hon som skrek utan gimman å hon såg ut att vara på G hon med för ngn lammunge till henne såg jag inte till. Gick för att göra i ordning en lammbox till tvillingmamman å då såg jag att det låg en lammunge i en box redan dock endast svagt vid liv. Hade gimman lammat hon oxå el inte? Å vems var det svaga lilla tacklammets mamma? Fick iaf in mamman å hennes lille bagge i spiltan bredvid tacklammet å försökte sedan få lite värme å liv i det lilla svaga lammet. Vet inte hur länge hon legat där men hon var alldeles kall å andades bara nätt å jämt. Hämtade filtar å började försöka gnugga lite värme i henne men fick ingen respons tyvärr... Under tiden jag höll på med henne så hörde jag ett annat litet bräkande från en stängd lammbox. Där sprang det omkring ett jättefint omärkt litet bagglamm!! Vem var nu det då? Märkligt att bägge tackorna som var scannade till 26 mars lammar exakt samtidigt nästan 10 dagar för tidigt... Nu var det ju 3 ungar så ngn var ju gimmans. Provade att släppa in bagglammet till tvillingmamman å först såg hon jätteglad ut å knorrade å hade sig men sedan for han in i väggen så det sjöng om det. In med förvirrad gimma i boxen bredvid och sedan ner med bagglammet där å det var ju så rätt så! Skönt!! Det var ju därför hon skrek så hela tiden... Lugn å ro nu men synd på tacklammet... Första vändan slutade på 102 st mao.

Vägde igenom ungarna igen och det var nog bara en som hade tappat lite i vikt efter att mamma försvunnit, bra. 20 tackor till plockade vi bort och körde ut till Udden för sin. Nu är det bara 14 tackor kvar i den fållan. De största grabbarna väger nu 37 kilo och går ganska snabbt upp i vikt. Nu gäller det att matcha vikt å fett med rätt tidpunkt för att slippa för mkt avdrag vid slakten. Bagglamm skall väga ca 43-45 kilo å tacklamm ca 40 kilo. Om ett par veckor måste vi skifta plats på grupperna så att Uddentackorna kommer hem. Kommer att bli en salig röra ett par dagar känner jag...

Lungan är bättre å inatt kunde jag tom ligga ner å sova för första ggn på länge. Fast bara på rygg inte snurra runt ngn stans inte... Men det går ju åt rätt håll iaf. Var dock duktig less på att det inte vände i söndags för jag var så slut å andfådd på kvällen att jag bara satte mig ner å gjorde ingenting ett tag... El förresten så byggde jag Lego med Oliver. (Det var kul!) Men på måndagen så ringde jag till akuten igen å de tyckte väl att det var lite konstigt att jag inte blev röntgad första ggn jag var inne så jag skulle åka in igen samma dag. Släppte ut djuren och tog Oliver med mig å åkte in. Röntgen visade inget men nya blodprover visade trots allt på en indikation på propp i lungan då det hade stigit sedan jag var där sist. Det är dock inte tillförlitligt utan jag skulle skickas vidare på skiktröntgen med kontrast. Det var ju lite lång väntan ibland för stackars Oliver men de var jättegulliga mot honom så han fick vara med å ta EKG på mig å klistra kontakt lappar på hela kroppen å sätta på sladdar å knäppa igång allt å det var jättespännande tyckte han. Sedan fick han sitt med i kontrollrummet vid magnetkameran å det var ju oxå jättespännande för de har ju så många dataskärmar å titta på hela tiden... Kontraströntgen visade dock inte heller på några problem sån tur var men jag känner ju ändå att det har lättat lite nu så frågan är hur det såg ut för en vecka sedan när det gjorde som ondast? Hemskickad iaf och inga restriktioner. Skulle få Voltaren för smärtan men grejar inte min mage så det hoppade vi över. Det går ju åt rätt håll å dag var jag ute en sväng med galningen men då kändes det av igen efter alla gupp i gatan så jag får softa lite med körningen ett tag till. Har mao idag strukit mig från körtävlingen på lördag men skall ställa upp filma de som är med å kör iaf.

Som sagt så var jag ute med Exact idag. Ett distanspass på lite nya körvägar. Han är lika pigg som vanligt den killen. Märker att han gillar å trava! Lätt honom rulla på i den fart han ville idag å jag måste nog banne mig ta bilen å mäta upp en sträcka ngnstans. Skulle inte förvåna mig om han travar i närheten av kvaltiden med vagnssele å 80 kilos rockarden bakom sig! Å ständigt öronen framåt å man behöver aldrig tjata på honom! Tycker riktigt mkt om den ponnyn måste jag säga!

I tisdags var vi ju på hoppträning som vanligt. Nelly var lite loj å gick inte fram ordentligt. Hon fick hoppa lite lägre än de brukar å ändå trodde vi att hon skulle flåsa lungorna av sig efter den lilla rundan. Vi bröt då hennes pass. Det hade varit busväder ute i tisdags å hon var lite frusen när vi tog in henne trots halsvintertäcke. Hem å pysslas om å tempkollas men ingen temp. Hon får nu totalvila ett par dagar med tempkoll å hagmys. Ingen temp än så länge å jättepigg när jag släppte ut henne idag. Carro får ta med sig Sippan till Rickard imorgon istället.

Exact är som vanligt rädd för sin egen skugga när det är hoppning i ridhuset även om det går jättemkt framåt. Han måste även där springa av sig ganska länge innan hanblir kommunicerbar. Det funkar ganska bra med sadeln just nu. Det enda är att man skulle vilja byta ut sadelgjordsstropparna mot dito i läder så att man kan dra åt gjorden klokt. Mot slutet av lektionen hoppade han riktigt bra. En bana på 3 hinder med ca 50 cm som han klarade galant. Han tycker ju att det är lite kul bara han förstår vad som förväntas å att han får in att det bara är en väg förbi hindren å det är mellan stolparna och ÖVER bommarna!

För att hoppa tillbaka till Legobyggandet så måste jag ju säga att Olle har ju stenkoll på alla bilar som skall byggas efter manualerna. Tar en millisekund för honom att se på bilden vad som skall sättas dit i nästa moment. Riktigt kul att se fakiskt.

Nu har jag säkert glömt hälften men sängen hägrar!

~~~~~~~~~~

2009-03-14

Idag firar vi vår bästa Olle!! Fast det blev inte så mkt firande just idag men iaf... Tårtan är bakad å det större paketkalaset blir imorgon efter överläggande med sonen.

Vi klev in i sovrummet imorse till en trött nybliven 6-åring.

Det var lite svårt att få upp ögonen så här på morgonkvisten, men humöret var på topp iaf!

Roliga paket var det...

Fler roliga paket...

Ett nytt dataspel som gick hem ordenligt, verkar riktigt roligt faktiskt. Vi började spela det så att vi blev försenade hela resten av dagen idag...

Å så en bok om hur polishelikoptrar fungerar.

Efter morgonfirandet var det bara att kasta sig ut till stallet å släppa ut hästarna å knoppa Nelly. Tur att hon gör sådana här 5 sek lastningar, ut ur stallet å direkt in i transporten, nuförtiden! (Peppar, peppar!) Iväg kom vi iaf. Vi skulle förbi Dahrves på vägen för att byta ett täcke som var för litet till Exact och lämna tillbaka en sadelgjord som inte heller passade. Vi hittade samma täcke 1 stl större, ska prova det imorgon så får vi se om han kan ha det istället. Carro gick omkring i butiken å fotade allt som hon önskar sig till sin födelsedag, många bilder blev det...

Vi körde vidare till Rävhagen där dagens dressyrtävling skulle vara. Det var en Lätt C:1 och en Lätt B:1. Den förstnämnda var samma program som förra helgen men LBn var ett annat. Det märktes på Carro att hon var lugnare för programmet nu å kunde lägga till lite ridning å hoppsan vilket resultat det gav på en ggn! Hon själv var ju förstås jättemissnöjd när hon kom ut från första klassen men jag tyckte att det var en jämn å prydlig ritt fast damen lyssnar ju inte på det örat då förstås... Inte förrän hon fick se resultatet insåg hon att det inte var så illa pinkat ju!! En höjning av förra vändan med över 4% på LCn, det är inte illa!! Å på det blev hon minsann på delad 2a plats av 9 startande! Gissa om ngn var glad!

Duktiga tjejer!

Ladda om inför LBn, där var det 15 startande å lite mer erfarna ekipage. Den här tävlingen ligger lite till grund för laguttagningen till HORK's div 1 lag så det var rätt så många HORKare med. Carro & Nelly gjorde en lika snygg å prydlig runda denna ggn och även här en höjning med över 4% från förra helgen! Där ser man vad lite mer ridning gör. Hur långt skulle nu detta räcka? Det var 4 placerade i denna klass å efter hennes ritt låg hon 3a. Jag stod spänt å väntade vi sekretariatet då jag visste att det var ett gäng bra ekipage efter Carro. Å vi ville ju lasta så fort som möjligt om vi nu inte skulle in på prisutdelning. 2 resultat till kom in, ett var bättre så Carro åkte ner till 4e plats, dvs den sista som skulle få pris i denna klass. 4 ryttare kvar, skulle det hålla? 2 till kom in och Carro var fortfarande kvar... Lång väntan på de sista resultatet men till slut kom det å det räckte! Hon blev placerad även i denna klass!

Skummet bara dräller ur munnen på henne, dock inget påpekande om tungan idag, skönt! Å Carro glad för idag fick hon ju 2 nya presentkort till Dahrves som hon kan plussa på till det hon tidigare vunnit i hoppningen.

Lite fler bilder under "Tävlingar" men inga höjdarbilder idag tyvärr, bättre med framridning utomhus...

Efter tävlingen studsade vi in till ICA MAXI å inhandlade lite tårtattiraljer å cola. Sedan bar det iväg in till Visby då Olle fått ett Happy Meal i födelsedagspresent av McD. Vi tog med oss och åt i bilen.

Hemma vid 20-tiden, lagom möra. Återstod att mocka å fixa stallet som vi inte hann med imorse. Jörgen hade kommit hem lite före oss från jobbet så han hade börjat. En lammunge till hade tittat ut under eftermiddagen. Jörgen såg att hon var på G när han var hem en kortis på lunchen och fick in henne i en egen box iaf, lite typiskt när ingen av oss nu var hemma, inte ens Bosse. Men bussiga Ragge lovade att åka förbi å kolla då det var en gimma med ett lamm så kan det ju bli problem om ungen är stor. Men det hade gått så bra så. Tack Ragge! Lite synd dock att vi inte kunde passa denna då det hade varit perfekt att flytta över en av trillingarna vi fick igår morse. Som synes var det i sista sekunden vi hann få de här 3 tackorna klippta kan man säga! När trillingarna kom så var jag ute vid 01-tiden å fodrade hästarna å hörde då hur det pep i ponnystallet. Gick in dit å då stod tackan redan i en spilta med två av sina barn. Hon såg tom ut men lite konstigt var det för hon skulle ju ha 3 enl scanningen? Nåja, stängde in henne å kollade listan en ggn till, jora 3 skulle det vara men var var då den 3e? Efter att jag fyllt på hö å halmat åt de nya så hörde jag hur det rörde sig å skrek till vänster om mig. Men varifrån? Jo, längst ner i ponnystallet har vi alla grindar som inte används för tillfället. Det är väl en 6-7 st. Under alla dessa ser jag ett litet pyre som knallar omkring å inte hittar ut! Där var han ju, hur sjutton hade han kommit dit?! Han fick komma till mamma å syskon å blev väl mottagen, 2 grabbar å ett tacklamm å en jätteduktig tacka. Men eftersom de bara har två spenar så hade det varit lite mer praktiskt om vi hade kunnat flytta över en av dem till den som bara fick en dagen efter.

För att återgå till dagen idag (el kvällen) så blev vi inte klara med allt som skulle göras samt tårtbak förrän vid 22.30 tiden å då låg en trött pappa i soffan redan å snarkade för fulla muggar, så då hade vi en överläggning jag och sonen, vi öppnar paket å äter tårta imorgon istället!

För att backa bandet lite till så fick jag hämta upp Carro i skolan igen i torsdags. Inte direkt påhoppad utan snarare tvärtom, ingen ser henne bland tjejerna i klassen å då har hon ingen att var med vare sig på lektionerna el på rasterna... Jätteledsen, då det har flutit på så bra ett tag nu... Var i kontakt med kuratorn och hon skulle just i torsdags ha klassens första tjejträff å Carro bad Lotta att ta upp hur hon känner det å hur jobbigt det är att bli utelämnad jämt å ständigt... En liten rapport från Lotta efter mötet och hopp om att det kanske var ngt som gick hem hos de andra gjorde att Carro ändå gick till skolan i fredags. Tyvärr var det inte ngn större förbättring den dagen... Hämtade upp Carro efter halva förmiddagen, då hon var trött av all spänning de senaste dagarna och hade jättehuvudvärk. Vi passade på att handla till Olle på vägen hem då han var kvar hemma med snickarna medan jag hämtade Carro. Får se hur det blir på måndag, då ska Carro prata med kuratorn igen och om det inte känns som ngn förändring så skall Lotta försöka hitta på ngn annan väg att nå fram till tjejerna...

I torsdags kväll var det ju Rickard träning med Nelly igen. Gick återigen kanonbra. Lite starkt fortfarande i galoppen å övergångarna så det får hon jobba vidare på. Men oj, så mkt beröm hon fick på detta pass, precis vad hon behövde en dag som denna!

Innan träningen var vi ute med Exact å Sippan. Jag körde grabben å Carro red. Exact var galet pigg, nästan hemsk! Trav direkt från stallplanen ngt annat accepterades inte! Å låg på så jag fick ont i armarna. Man får ju tokköra honom i minst en halvtimme innan han landar när han är så där! Å det var inte så hårt Sippan skulle gå så vi fick dela på oss lite. Hon var pigg hon med men ska ju def ta det lite lugnare. Förutom ont i armarna så var själva körandet ingen hit alls just nu. Det är ju så himla mkt hål i vägarna nu å vartenda gupp i gatan kändes i min vänstersida, ont ont!! Kan inte köra honom förrän det här har släppt lite mer. Lite dumt då jag känner att körküren nästa helg ligger lite risigt till om jag inte kan sitta i vagnen lite klokt snart.

I fredags efter att Carro å jag fixat klart i stallet så åkte jag över till Strands å hjälpte dem då Karin fyllde år å skulle ha gäster. Det var väl  inte det mest smartaste draget just nu då jag tom har problem med att klara av att sopa stallgången utan att skrika ibland. Att då sopa 1 dm dynga över golvet var ju inte direkt så mkt lättare. Spec som kvasten som används till det just hade blivit avtrampad av en fyrbenting. Å innan själva städningen så var det heller inte ngt flyt på kossorna för de hade ingen lust att gå in i gropen å mjölkas alls denna kväll, man fick nästa gå upp å hojsa in vartenda en av dem... Vilken tid det tar då kan jag säga... Att då sopa golv med ond sida å halv kvast å dessutom slut på vatten att spola golven med, ja vad ska man säga, började likna fredag den 13e... Kände mig faktiskt som 60 bast minst å överkörd av ett tåg el två när jag åkte därifrån med strejkande tennisarm å ont i lungan el vad det nu är för ngt... Å när jag kom hem trött å frusen, straxt efter 22, så fanns där inget varmvatten kvar fick jag veta... Å jag som inte ens kunnat tvätta av mig om händerna å armarna innan jag lämnade korna då ALLT vatten var slut där... Jag hann få till en 1 minuts dusch innan det blev kallt... Gissa om jag dog i sängen sedan! Jörgen nattade djuren å ngt skrivande här blev det ju inte då förstås.

Salen går iaf vidare. Nu har elektrikern varit här å i sista stund kom jag på att vi väldigt gärna ville kunna se på TV därinne förstås... Det är ju lixom vårat blivande TV rum ju... Han blev väl inte jätteglad men fixade det åt oss ändå. Tack!

Tömt å förberett för lackning av golv på måndag...

Annan vinkel. Vi trodde ju att kakelugnen var vit men tji fick vi. Den är typ laxrosa el ngt... Men taket tar upp den färgen en aning så det blir ganska bra ändå... Vi ska ta en dag å damma av den ordentligt för det var nog ett tag sedan nu känns det som.

För att det ska kunna behandlas så måste slipdammet skuras bort. 3 vändor fick vi i läxa under helgen. Den sista ska vi har ngt specialmedel i, typ målartvätt el så i vattnet.

Olle vill ju förstås göra som pappa med sina egna små saker så han skurade på för fulla muggar han med! Å vid det här laget är klockan 01.30 på natten till söndag...

Imorgon ska vi hinna med mkt som vanligt. Sintackorna på udden ska släppas ut och så skall vi väga lammungarna igen å flytta ut nya sintackor dit bort. Vi måste hämta hem mer mat ifrån kraftfoder silon till lammungarna här hemma. De nya ungarna skall märkas in å tackorna skall klippas klövar på å avmaskas. Olle ska på kalas mitt på dagen å salsgolvet skall skuras 2 ggr till. Det måste fodras å ströas i lösdriften här hemma å så hade jag velat hinna med Sippan å Exact oxå... Å så ska vi ju fira Olle oxå ngnstans med tårta å allt!! Å eftersom jag har lite facit i handen så vet jag att han kommer att få lite grejor som det är MIN tur bygga upp denna ggn, he he... Någonstans i detta ska jag ta lite bilder på Brygghuset oxå...

Mot sängen gott folk!

~~~~~~~~~~

2009-03-11

Salen går framåt. Väggar och tak är klara. Listerna så gått som de med. 2 fönster är utbytta, 2 återstår. Imorgon kommer elektrikern å drar nya uttag. Snickarna tror att de blir klara onsdag nästa vecka men då ska ju helst inte golvet beträdas på en ggn så rörpularen kommer inte förrän om ett par veckor.

Det är mkt större än man trodde nu när det är lite ljusare å luftigare...

Under tiden befinner vi oss i fullständigt kaos i resten av huset. Soffan finns i nästan varje rum i huset på nedervåningen, kontoret vardagsrummet å köket... Gott om plats är det ont om mao...

Här är vardagsrummet. Man kan ana TV-soffan i vänstra hörnet. Men ngn TV ser man inte om man sitter i den just nu utan då får man sitta på stolen som står där...

Köket är oxå lite trångt å köksbordet når vi inte fram till just nu heller...

Idag var Torbjörn ute hos oss å klippte de tre tackorna som vi tog hem från udden senast, skönt att äntligen få det gjort. Nu kan de få lamma i lugn å ro. De var oxå fina i hull vilken man inte alltid ser under all pälsen. Passade på att förvarna om att resten av ligan kommer hem i början på april och att de oxå behöver få sig en omgång med saxen då.

Han tittade igenom våra lammungar å tyckte att de så jättefina ut. Dock var de första nästan slaktfärdiga redan så vid nästa frånskiljning (på söndag) så ska vi väga om de största ungarna och så ska vi kontakta honom för att lägga upp en plan för "intrimning" inför att vi ska skicka dem. Det är supernoga med att det är i bra skick för annars får man fettavdrag å andra allehanda roliga avdrag på kilopriset vilket vi def vill undvika om vi kan.

Nu till en helt annan grej. För ett tag sedan fick jag tips om en "hästpratare" som var duktigt på det här med energier å så på hästarna. Tänkte i först hand då på Vienna å om man kunde få fram ngt om henne å hennes tidigare historia... Funkar det så funkar det å lite kul kan det ju vara på vägen. Det här är inte en människa som annonserar ut sin tjänster utan det är bara via kontakter. Mailade iaf henne och så ringde hon upp mig för några veckor sedan och fick då veta vad hästarna hette, hur gamla de var å av vilken ras. När hon ändå var igång så fick hon ta 4 st av våra djur tänkte vi. Eftersom hon bor på norra Gotland å hade en hel del att göra så skulle hon försöka få "kontakt" med dem på distans till att börja med, men hon kunde inte garantera ngt. Idag så ringde hon upp mig och hade fått ut lite saker som hon berättade om. Lite kul att höra faktiskt.

Sippan sa så här: Hon hade lite ont i ryggen, spec när hon blev riden. Det var ngt i korset som var snett och hon tyckte att det var jobbigt att böja sig till vänster. Hon ville gärna ha lite healing vid tillfälle. Hon sa oxå att hon ville ha lite mer kärlek å ville få höra oftare hur fin hon faktiskt är! Å så tyckte (nu skrattade faktiskt prataren oxå) Sippan att den där "regnkappan" ville hon verkligen inte ha på sig, den var gräslig, fanns det verkligen inte några andra alternativ?! Å så tyckte hon inte om hunden som var med ibland...

Kommentarer från oss på detta: Jag tyckte ju att hon var halt och sne efter betäckningen redan i somras. Vi sökte ju upp en equiterapeut som verifierade att hon var sne men kunde ju då inte behandla henne då hon var dräktigt. Så det kan ju vara det som kom upp nu igen. Just för tillfället kommer jag inte ihåg åt vilket håll hon är stelare åt då hon knappt blivit riden på sista tiden för fången el vad det nu var hon blev öm i fötterna av. Å att prinsessan Sippan vill höra hur fin hon är förvånar mig inte ett dugg! :-)) Hon heter ju inte Oh, Simply the Best för inte! Att hon var en kläddiva visste vi ju inte heller men det förvånar oss inte, men hon har iaf ett av stallets dyraste märkestäcken på sig i hagen men det kanske är fel på färgen el ngt, vad vet jag, he he... Å hund har vi ju inte, men när vi passerar grannen så kommer deras hundar ut ibland å hälsar, det tycker hon är mindre kul, kanske kan det vara det hon syftar på?

Fel färg kanske?

Sedan kom hon till Pärlan: Det var ju ingen rolig historia, hon fick nästan inte fram ngt om henne då hon var så fruktansvärt olycklig! Så ledsen att hon inte ville prata alls... Å varför? Jo, hon har blivit av med sin bästa vän!! Hon ville dock ha healing men ville inte säga ngt mer... Prataren ville titta mer på henne när hon kom hit för det finns mer som inte kommer fram i nuläget. Ev ville hon tom ge henne naturmedel mot depression...

Kommentarer från oss på detta: Så mkt som hon tyckte om Tima i somras har jag aldrig sett Pärlan reagera förut! Äntligen ett russ att prata samma språk med! De var som lång å lerhalm å var de i olika hagar så skrek de så olyckligt efter varandra. Har verkligen inte sett henne sådan varken förr eller senare... Kan det vara det månne?

Inte mer än en halvmeter från varandra...

Tima vaktar Pärlan ifrån Nelly när Nelly kom ny i hagen...

Hon försökte hålla sig mellan Pärlan å Nelly hela tiden...

Å så Nelly: Nelly är faktiskt nöjd med det mesta, inga speciella krämpor då hon har "vant sig", hon ville inte ha ngn healing, men lite mer uppmärksamhet, hon tyckte att alla andra gick före henne...

Kommentarer från oss på detta: Skönt att hon verkar tillfreds. Vi har ju inte märkt ngt på henne heller. Kanske menar hon att hon med ålderns erfarenhet vet att man får lite träningsvärk ibland el så? Vet inte, hon har ju oxå lite gallor bak, men det verkar inte bekymra henne, kanske det hon har "vant sig" vid? Nelly är ju stallet första häst och verkligen "First Lady" på alla sätt å vis så att hon inte skulle få den uppmärksamheten hon behöver kan man ju undra över... Men det förvånade heller varken mig el Carro att hon sagt så. "Mkt vill ha mer" säger stallets diva nr 1 helt enkelt!!

Vienna: Är en ponny som alltid ställer upp i alla lägen, klagar aldrig, älskar å åka iväg å få "vara med", maten var bra, men kanske lite mer pyssel vore trevligt... Mår för tillfället bra, fast det hade hon sagt inom parentes, å hon ville inte ha ngn healing. Vienna var ganska instängd i sig själv å ville inte säga så mkt mer... Prataren skulle dock titta lite mer på henne när hon kom hit fastän Vienna inte ville ha healing för hon kände det lite som om hon stängde in sig lite och inte vågade riskera att ngn skrapade på ytan för mkt för då kunde det komma upp alldeles för mkt tunga saker som hon bär inom sig...

Kommentarer från oss på detta: Ja, vad ska man säga om en ponny som inte visar på ngt vis att hon faktiskt är 5 gradig halt. Alltid öronen framåt å tycker allt är kul som man hittar på... Snacka om att ställa upp utan att klaga! Men på ngt vis så måste ju hältan visa sig så det var väl inte så konstigt om hon blev värre å värre att rida mot slutet. Förstår oxå om hon vill ha mer pyssel! Nu när hon inte rids längre så blir det heller inte av att det pysslas lika mkt... Å vad maten anbelangar så var jag förvånad över att stallets matvrak nr 1, inte klagade över att hon fick för lite av den varan, he he... Känns lite tråkigt att hon inte får följa med på tävlingar å så längre för jag kan ändå tänka mig att hon tyckte det var kul en ggn i tiden. Att det finns mer i Viennas historia är jag fullständigt övertygad om å det var ju därför vi kontaktade prataren...

Jaja, om sånt här kan man ju tro vad man vill, men kan det hjälpa våra djur så är det bara helt kanon för mig! Har tidigare sett hur kotknackare stått å rabblat upp hela hästarnas skadehistoria efter att bara känt på dem 5 sek bakom öronen å redan då höll vi som lyssnade på att få dåndimpen när allt stämde... Så jag är öppen för det mesta så länge det inte skadar mer än gör nytta. Ska bli kanonkul att få ut henne hit efter allt jag hört av andras erfarenhet av henne! Å Carro har talat om för Sippan hur fin hon är, kramat om Snoffan, varit ute å ridit Nelly å pysslat med henne på gången å Vienna har fått lite pyssel hon med...

Igår var vi ute å hälsade på på en annan gård som vi ev ska hjälpa till lite på. Det blir isf lite mer blandade uppgifter vilket kan vara kul. Vi ska dit igen i nästa vecka så får vi se hur det blir. Det såg iaf väldigt bra ut.

Carro fick sin nya mobil igår kväll å gissa om hon är glad för den!! Benke köpte den åt henne i förskottspresent då den gamla var i smulor. Den verkar faktiskt helt OK, en LG med touchpanel. Hon har nog inte varit längre än 1 dm ifrån den sedan den kom... :-))

För att hoppa till ngt helt annat så har jag ngt knas med vänstra sidan av bröstkorgen... Kom för en sisådär 5 dagar sedan med värk på vänster sida när jag andas djupare. Lite konstigt... Har inte gjort ngt spec, är inte förkyld el har hostat. Igår em/kväll blev det så pass ont att jag fick sjukresa in till akuten. Duktigt irriterande eftersom jag hellre ville åka med på Carros hoppträning. Tog mig iaf till ridhuset å hjälpte henne att sadla Exact och sedan tog Jörgen över så att jag kunde åka hem å vidare med taxi in till Visby. Jörgen fick agera ponnypappa å det hade gått jättebra. Exact hade skött sig (bara en avramling) å Nelly hade gått klockrent. Så bra så. Olle var hemma med Bosse. Nåja, väl inne på akuten hade jag så ont att jag fick komma in på rum på en ggn. Det högg som knivar så fort jag rörde mig el andades för djupt. Diverse prover å undersökningar gjordes. De var väl antingen en spontanfraktur på revben el propp som var aktuellt som jag förstod. Fast om det vore ett revben så skulle jag vara trycköm och det är jag inte. Men blodprovet visade inte på ngn propp heller (SKÖNT!!!!) så de kunde faktiskt inte säga vad det kan vara. Ev att lungsäcken är irriterad av ngn anledning. Efter några timmar där och lite smärtlindring så lättade det hela lite å jag fick åka hem igen. Idag har det gjort ont hela dagen men inte så akuta smärtor som igår kväll. Så länge jag inte djupandas, gäspar, nyser el hostar så hankar man sig fram rätt så ok. Gjorde dock inte mer än vad som behövdes och gick sedan å la mig lite på dagen faktiskt. Olle var ju hemma från dagis idag å har tokhjälpt mig med allt. Superduktig på att mocka boxar så liten han är!! Är lite jobbigt att böja sig ner så jag frågade om han kunde fylla på hö i Ikea påsarna å så kunde jag väga dem efteråt å de fyra påsarna han skulle fylla på fyllde han i exakt rätt mängd (olika i varje) i första försöket så grabben har ju värsta talangen ju! Å stolt var han att det blev så rätt på en ggn. Sedan har vi hojsat å matat lamm. Ströade även tröskvandringen å Olle var med hela tiden. Vattnade åt tackorna å där knallade Olle iväg med hela stora slangen å slet å drog, å lite blöta blev vi väl båda två men han gjorde så gott han kunde. :-)) Sedan gick vi in å mös bägge två i stora sängen efter att vi ätit lunch å tagit en glass med oss till efterätt. Är lite knepigt att hitta ngt bra sätt att ligga på som inte gör ont men om jag ligger lite mer på höger sida så går det bättre... Just nu ikväll har det tilltagit lite igen så nu ska jag ta å pallra mig i säng. Gick det inte över på två dagar så skulle jag höra av mig igen. Har faktiskt ingen aning om vad det kan vara men lite jobbigt är det iaf...

Ja ja, nu är det dags för bingen...

~~~~~~~~~~

2009-03-09

Det var ett toppentrevligt besök ute i Buttle på Dan och Annettes lammgård. De hade 600 tackor och deras nybyggda lammhus var exakt så som vi ville ha det! Enda skillnaden var att deras var lite längre än vad vi hade tänkt med vårat. Men de var så bussiga att vi tom fick kopia på ritningarna av lammhuset. Vi var oxå in i deras superfina gårdsbutik som faktiskt våra snickare hade inrett. Annette hade oxå en jättesyateljé som hon jobbade i å sydde alla möjliga fina saker till butiken. Här är en länk till deras gårdsbutik: http://www.guteinfo.com/lammbi/. De har tom fått en bok tryckt om deras gård där man kan följa dem under ett års tid och hur ett gotländskt lammår kan se ut. Jättefina bilder, "En gotländsk lammgård" heter den.

Lite kul var det att de verkligen började från grunden, liknande våra förhållanden. Ca 80 ha mark, 60 tackor som medföljde gårdsköpet å inget lammhus. Bägge jobbade heltid. Idag, 21 år senare, har de tillgång till ca 400 ha mark, 600 tackor och två stora lammhus. De lever helt på den egna gården. Lite kul oxå är att alla tackor stammar från de 60, ingen är inköpt utifrån. Dan är oxå så där superhändig så han har i princip byggt allt på gården själv...

Här i huset är det ännu mer kaos då vi har tömt ut hela salen, inkl soffan, nu. Ragge var förbi i kväll å hjälpte oss. Nu kan man knappt ta sig fram öht i huset. TVn ser vi inte längre om vi inte sitter på golvet 1 m framför den. Nu är taket i salen målat och det skall upp lite smyglister som skall dölja gamla spikhål å skarvar oxå. Det rosa på väggarna verkar ha fått ge sig nu, skönt! Rördragningen upp till sovrummet är gjort men pga av de olika väggarnas tjocklek på ovanvåningen och salen så blev den genomföringen kanske inte helt optimalt placerad varken däruppe el därnere kan jag tycka. Men det är väl som det är å hantverkarna gör ju så gott de kan.

I detta kaos försökte vi febrilt att hitta gamla arbetsgivarbetyg som Jörgen behövde men vi gick bet. Vi har gått igenom, vad vi tror iaf, alla flyttkartonger som är kvar uppe på vinden, men icke... Får komplettera med det senare om det dyker upp.

Nu har vi skickat in alla papper om betesrestaureringen, så nu håller vi tummarna. Hoppas att det inte tar allför lång tid innan man får veta ngt om det hela.

Idag lindade jag av klinikbandaget på Pärlan. Det är fortfarande svullet men hon är inte lika trycköm längre iaf. Men inte ngt halt el besvärad annars som man ser. Nu får hon stå med Back-On-Track på nätterna. Ska försöka få en tid till kliniken för rtg koll på benbitarna hyfsat snart så att vi vet om de verkar läka rätt.

Verkade Ferri å han var faktiskt ganska duktigt å vissa ben stod han helt stilla på så då gick det ju fort. Det var bara höger fram som han protesterade lite på. Passade sedan på att träna lite visning för hand med honom. Han är rätt så bra på att styra sin väg själv ibland kan man säga å stark som en lite oxe... Men ganska bra gick det ändå!

Exacts utetäcke är bara småsmulor såg jag idag. Grabbarna röjer ju så det står härliga till i hagen å det är ju meningen att de ska få göra oxå. Men då kostar det ett å annat täcke tyvärr... Alla Pärlans täcken är ju för stora för honom tyvärr och jag hade lyckats fått tag på ett jättefint nytt ifrån Dahrves men självklart var det för litet då istället. Rotade i skåpen hemma å hittade ett täcke som följde med Zonis en ggn i tiden å det satt faktiskt perfekt på honom! Dock med lite skavanker det oxå så vi får väl se hur länge det överlever grabbhagen...

Carro å jag red ut på Sippan & Exact. Vi meckade lite med sadeln så nu låg den bättre iaf. Vi begav oss av mot grusgropen å det gick kanonbra ju! Sippan var ganska bra i munnen, slog inte så jättemkt med huvudet. Det var så kul att få rida henne igen, man glömmer ju bort vilket gung hon har i steget! Exact travade på med full energi som vanligt. Inte ett dugg bekymrad över ryttaren på ryggen, han skötte sig kanon faktiskt på sin första riktiga uteritt, lika outtröttlig som vanligt...

Imorgon skall vi ut och titta på ett annat ställe som vi ev ska hjälpa till på under sommarsäsongen då det inte verkar bli så mkt mer på Strands just nu i dessa mjölkkristider. Det låter iaf jätteintressant så vi får se vad det blir av det.

På kvällen är det hoppträning som vanligt, hoppas att det blir lite färre antal tårtår denna ggn...

~~~~~~~~~~

2009-03-07

Nu är de nymålade golvlisterna uppspikade i salen. Väggen ska dock målas en ggn till. Blev ju lite extra pyssel bara för att de envisades med att hålla sig rosa oavsett hur många lager de målade på. Ny sorts färg inhandlades och nu ska det nog täcka efter sista målningen på måndag.

Fick tag på rörpulare (samma som lagade pannan för ett tag sedan) och han kom ut igår och tittade. Lite bra för han hade stenkoll på hur det var draget här sedan tidigare då han varit med å gjort det. Så på måndag kommer de hit och gör genomföringarna från taket (sängkammaren) och ner till salen. Elementen kommer om en vecka ca och då gör de klart resten. Elektriker kommer på torsdag och drar all el klart. Så det rör ju på sig helt klart... Spännande!

Vi har plockat bort 20 tackor till nu från lammungarna. Har oxå byggt ut deras egen inhägnad och satt in ett foderbord till där. Det är lite livat första kvällarna när alla ropar efter mamma, lite tung å höra, men det brukar gå över ganska snart då de inte får ngt gensvar. Värre är det med våra två napplamm för de ser ju oss hela dagarna å kan inte förstå varför inte de får sin mat... Men väger man nästan 30 kg så behöver man inte välling längre.

De senast födda tvillingparet är nu märkta å flyttade till  ihopsläppsfållan i väntan på fler lammungar innan de släpps ut till det stora gänget. Kom en 6 kg grabb idag å det var bra jobbat av den gimman att få ut den själv. Stor å fin kille var det! Men mamman var oxå så där förvirrad så att det var svårt att få in henne till boxen där hennes bebis var. Kan bara tänka mig hur virrigt det kommer att bli i maj när alla ungtackor som nu är ute på Udden ska lamma, jisses! Nu har vi 96 lammungar här på gården.

Idag var vi på dressyrtävling i Follingbo. Det har ju gått så ruskigt mkt framåt i dressyren på sista tiden och denna dag var inget undantag även om det är massor kvar att fila på. Carro har inte tävlat dressyr mer än ett par ggr förut så det är mycket som är nytt och då i synnerhet programmen och det tillhörande hjärnsläppet man får när nerverna spelar en ett spratt precis när man skall rida in på banan. Så just innan hon skulle in så var delar av programmen väldigt ihop rörda och jag såg att damen var ganska uppgiven inför ritten. Men vi gjorde ett val mellan att satsa på att komma ihåg programmet el att rida hästen. Vi tog programmet och då gick inte Nelly klockrent inne på banan, men så fick det vara. Carro grejade minsann både Lätt C:1an och Lätt B:2an utan felridning! Bara det är en seger med de nerver som spökade för henne. Att hon sedan, trots bortvalet av ridningen, fick jättemkt beröm av domaren var ju verkligen bara en bonus! "Du rider mjukt och har en mycket trevlig ponny som behöver komma in lite mer mellan hjälperna." stod det bla i domarkommentaren. Det finns visst en liten dressyrponny i Nelly minsann! Det här var en liten inbjudningstävling som några gymnasieelever hade som projektarbete i skolan och var en perfekt generalrepetition inför nästa helg då den "riktiga" tävlingen är. Jättebra för Carro att få prova på lite innan så kanske det är en aning bättre med nerverna nästa ggn. Det blev ingen placering denna ggn men en mkt bra start iaf. Lite udda kommentarer var det om att tex Nellys tunga envisas med att titta ut åt vänster när Carro rider och att Nelly vilar höger bak i halterna lite nu å då... Fler bilder från dagen under "Tävlingar" i galleriet.

Här är Nelly nyknoppad å putsad på morgonen innan vi åkte.

På plats, så fin så...

Vita benlindor var väl inte det smartaste draget idag men det var snyggt så länge det varade... Å visst är väl ekipaget snyggt!!

Imorgon skall vi åka å hämta ved i Klintehamn och se om vi ev kan få komma förbi å titta på ett lammhus som snickaren tyckte att vi skulle se. Det skulle tydligen likna det vi funderar på att bygga upp så det är ju bra med ett studiebesök då.

Tänkte oxå försöka hinna köra Sippan en vända, det var ett tag sedan. Kanske Carro kan hänga med då uppe på Exacts rygg...

God natt!

~~~~~~~~~~

2009-03-05

Just nu är det verkligen kaos här hemma i huset. Saker från salen överallt å då har vi ju ännu inte tagit ut soffan å en del garderober... Det verkar som om den rosa färgen är envis för den syns ännu igenom. Kortväggen såg jag var bredspacklad nu vilket verkade behövas. Hann inte prata med snickarna innan de åkte i em så jag är inte helt uppdaterad. Dock är hela salen, utom den bredspacklade väggen, målad nu å jag tror att det blir kanon. Det är som puts med struktur på väggarna, lite som den murspis vi hade i Krusboda. Måste säga att jag saknar den lite...

Visst var den väl fin! Å effektiv, vi värmde ju upp hela huset där borta med bara den här braskaminen. Men jag antar att det vore att häda å slänga ut den fina kakelugnen som står i salen idag...

Tyvärr kunde inte rörpularen som var beställd till imorgon komma längre. Inte förrän om tidigast två veckor. Ska se om jag kan få tag på ngn annan istället. Det borde inte ta så lång tid för en sådan att sätta upp ett par element kan jag tycka.

Olles födelsedag närmar sig ju med stormsteg. Dock får vi nog skjuta på ev kalas för det går inte att komma in i huset som det ser ut just nu. Men det får lösa sig.

Verkade Pärlans fötter idag. Hon hade av ngn anledning helt glömt bort hur man sträckte fram framhoven så att jag kunde raspa henne ovanifrån så där hade vi lite att prata om vad det gällde första framhoven. Den andra gick sedan bra. Rolig dam det där. För övrigt är hon pigg å glad. Kommer alltid in med halva huvudet, nästan upp till ögonen, dygnsur av lervatten. Såg häromdagen att hon parkerar sig i en av vattenpölarna i hagen å kör ner hela huvudet under vattnet å grejar nere på botten. Ibland står hon å skrapar med frambenen så att det stänker för fulla muggar omkring henne. Hon är ju lite rolig, var ju samma sak när vi badade med henne på fastlandet, hon klev ju ner i vattnet så bara öronen stack upp, helt okej för henne lixom... Ska ta bort klinikbandaget snart, förhoppningsvis så har svullnaden lagt sig lite nu. Det är snart 4 veckor sedan vi upptäckte den nya sparken...

Var på träning för Rickard ikväll igen. Jisses, vad det går framåt där för varje ggn! Ska bli riktigt kul med ett par dressyrtävlingar nu. Nelly är ju dock ingen dressyrponny med det steget som de kan ha men hon är lydig å genomjobbad även om hon inte är klar (det blir man väl aldrig iofs). Hon släpper lite i övergångarna ännu så det jobbar Carro vidare på. Men Rickard är väldigt nöjd med deras framsteg för varje ggn han ser dem. Kul!!!

Carro var ute å red en kortis på Sippan igår. Tokpigg å glad. Nu sätter vi igång henne lite smått igen så får vi se om de kan hinna med ngn träning för Rickard igen kanske innan hon blir för tung.

Häromdagen när jag pulade i stallet så hörde jag ynkliga skrik ifrån lammhuset. Gick å tittade å då stod det ett alldeles nytt litet pyre i vattenbaljan. Hon tyckte världen var väldig kall, blöt å märkligt å väldigt ensam. Hennes nya syrra sprang omkring överallt å letade efter en potentiell mamma för gimman som var mamma var nog det mest förvirrade jag sett. Hon var överallt utom vid sina nya små barn. Plockade upp den ur baljan å fångade in den andra å försökte visa mamman var ungarna fanns å locka in henne till dem men icke. Å den lilla som var torr å pigg var ju ute på 2 sek å ville in till de som var i ihopsläppsfållan för där verkade det vara morsor som var mer intresserade av henne än hennes egen var... Fick ut de andra som ännu inte lammat å byggde sedan för så att gimman inte kunde gå ngn annanstans än in till sina barn men det var nästan hopplöst ändå att stänga in henne. Jag hann knappt fram till spiltan å stänga för så var hon nästan ute igen. Vid andra försöket gick det iaf. Blev då lite orolig att hon inte skulle ta hand om sina barn å spec den som var så blöt efter badet, för hon var nog inte slickad alls då hon var helt gul fortfarande, men efter ett tag så verkade hon visa lite intresse för dem trots allt. Halmade upp med ny torr halm åt dem å fyllde på med mat å vatten. Idag går det jättebra å hon är så mån om de sina. Tur det...

Ny dag imorgon!

~~~~~~~~~~

2009-03-04

Det går framåt i salen. Nu är golvet isolerat underifrån och det gick mkt bättre än de hade tänkt sig då det inte var så trångt därunder som de först trott. Bra början iaf. Väggarna blev grundade igår och idag har de målat första vändan med färg. På ett ställe är det ngn slag rosa färg kvar i väggarna sedan förut å det syntes tyvärr igenom det vita efter första strykningen. Förhoppningsvis så försvinner det efter andra annars får de ta till plan B å bredspackla den väggen innan målning.

2 mars -09. Salen när vi började tömma ut den. Den nya soffan ligger i paketet till vänster.

3 mars -09. Väggarna är lappade å lister å dyl är borttagna.

3 mars -09. Här ser man det rosa på väggarna. Den långa väggen till vänster är numera målad och det syns alltså igenom. De har sparat kortväggen rakt fram så länge ifall den måste bredspacklas först den oxå.

4 mars 2009. Här är första vändan målad i en annan del av rummet. Till höger ser man fönsterbågarna som skall sättas in i alla fönster. De är nu hos glasmästaren för isättning av glas i dem. Dessa bågar hade Bosse köpt nya just för salens räkning men de har aldrig blivit insatta.

På fredag kommer förhoppningsvis rörmokaren och sätter in element så att vi får värme här inne oxå.

Vid 13-tiden hade vi besök av en kille som jobbar åt Länsstyrelsen och skulle se vad som kunde göras åt våra marker. Han kunde ganska snabbt konstatera att det borde kunna gå att få restaureringsbidrag för ganska stora delar av "enskogen". Det lilla skog vi har tyckte han att vi skulle låta vara och en mindre del av hemskiftet skulle han räkna på för där skulle vi nog inte kunna få ngt restaureringsbidrag för att det inte var tillräckligt tätt där för det men ändå för tätt för att få betesbidrag. Han skulle skicka kartor till oss där han ritat in vad vi kan söka röjbidrag för som vi skall skicka in till Länsstyrelsen. Därefter kommer de ut och tittar och tar det slutgiltiga beslutet om stödet. Vi får hålla tummarna för det för annars blir det nog ganska så dyrt för oss att röja fram markerna tyvärr...

Vi var på hoppträning igår kväll. Det gick väl sisådär... Nelly fick på ett par tvärnitar då hon kom lite fel ett par ggr å Carro åkte av 2 ggr. Sån tur var gick det bra. Där emellan tycker jag att de hoppade bra och de var tom uppe på 1.15m utan problem. Målet för Nelly i år är start i 1.10 (LA) och kvalklar för 1.20 (MsvB).

3 mars 2009. Nellys öron spetsade hela tiden. :-))

Fler bilder från detta pass finns under "Träningar".

Exact var ju med han oxå. Dock fick vi inte till sadeln någe bra så Carro satt väldigt vinligt på honom denna ggn. Han var mkt lugnare med de andra hästarna men det är ändå mkt som är lite läskigt å då vinglar han till å med en sadel som inte sitter bra så blir då resultatet ett par avsittningar även detta pass. 4 avramlingstårtor på samma dag är nog rekord. Förra passet var det dock inte bara Carro som åkte av så den gruppen bidrog till mkt ätande i slutet av terminen... Nåja, ett par repor ridhuset utan ryttare blev det då för lillgrabben å en ggn så hängde sadeln under magen på honom å det var ju inte så populärt för stackarn förstås. Men han var tapper å hade inget emot att Carro hoppade upp på honom igen. Några i gruppen kom på att de hade en ponnysadel hängandes hemma som de inte använde och de skulle ta med den nästa ggn så att vi kunde få prova den på honom. Bussigt! Han hoppade iaf genom en liten bana på slutet å det var upplagda hinder lite här å var denna ggn å när han väl bjuder på så hoppar han bra och utan problem. Hillevi ville dock att han skulle komma igång lite bättre å bjuda lite mer rakt fram så att det inte blir så vingligt för Carro så det blev beordrat galopp i bägge varven runt hela ridhuset på slutet när de stora hästarna stod samlade i mitten. Det gick bra, han kan ju inte galoppfattning ännu men börjar ju att förstå "Ja!" i körningen så det kunde vi ju använda även här. Efter det åkte vi hem å stoppade en ngt mörbultat Carro i säng. Lite stel å lite huvudvärk hade hon så det var bara för henne att ta det lugnt å vila. Blir lite dressyrträning på mark ett tag framöver då det är två dressyrtävlingar på G för Nelly de närmaste helgerna vilket är nyttigt även om man vill satsa på hoppningen i första hand.

Idag körde jag Exact på ett distanspass med maratonvagnen. Lite tungt då vägarna är blöta just nu men det blev ett bra styrkepass. Vi hittade en ny skogsväg en bit bort som blir toppen att ha som galoppraka när man rider oxå. Han fick ligga på rull i galopp nästan hela passet å på vägen hem så passerade vi grusgropen och där provade vi lite maratonsvängar efter att han fått pusta en stund. Han går som tåget runt alla buskar i galopp hela tiden. Lite stark att få tillbaka så snabbt som man kan behöva i hinder men jag kör ju oxå på bara tränsbett än så länge å det behöver han ju inte lyssna på så noga om han inte vill tycker han. Skulle vilja hitta ett likadant som jag har till Pärlan fast i hans storlek men har inte lyckats ännu.

Var på litet möte inför Dressyrcupens sista omgång då vi ska sätta ihop ett kürprogram å köra den ggn. Det är inte så lätt att få ihop tycker jag. Linn som vi var hos hade filmat alla ekipage en liten snutt i från första omgången så där kunde vi ju se hur fort benen travade på på våra djur. Vi satt å räknade takt på hästen å takt på musiken. Å sedan gäller det ju att hitta på ett program att köra som passar hyfsat till det som händer i låten... Ja, ja, det får bli som det blir. Hade en låt som jag trodde kunde passa men nu när jag räknar takt på häst å låt så funkar det ju inte... Bara att börja leta igen... Å andra sidan kanske det inte finns ngn klok låt som går så fort som hans små ben springer... Den som lever får se.

Måste bara skriva att ni kanske har sett att på första sidan så finns det en Google Översättare som är hur grym som helst. Där kan man välja vilket språk man vill läsa sidan på å så översätter den allt. Tom gästboken blir översatt. Lite kul att kolla in sidan på kinesiska, he he... Det grammatiska är väl kanske inte alltid helt 100%-igt men det funkar ju iaf. Inte för att jag just kan rätta den kinesiska biten men på engelska kan man ju se att den inte klarar att översätta allt... Prova, det är lite coolt. Borde man själv kunna använda om man vill läsa utländska sidor.

Hopp i säng...

~~~~~~~~~~

2009-03-01

Det gick vägen!! Han blev idag godkänd med 41p (99788). Även godkänt körprov fastän han var på tårna så det blev väl inte så snyggt som jag hade hoppats på. Men sååå skönt att han äntligen nådde fram! Det var oxå jättekul att han faktiskt fick pris för bästa russhingst en dag som denna.

Han hade tusen nålar under fötterna den här dagen så att vi lyckades få med honom på ngt foto öht var ett under...

Lite rosettskryt oxå... :-))

"Bevisen"... Protokollen får man hemskickade efter ett par veckor.

Ett par bilder från körprovet taget av Malin Wilson.

Var lite svårt med halterna idag men vi fick godkänt iaf. Kommer inte ihåg delpoängen just nu men har för mig att de sa att han fick 32p totalt.

Det glada teamet bakom dagens bragd, Florence, Exact, jag själv och Carro. Tack Malin för fina bilder!!!

Efter att vi åkt hem å lastat av så åkte Florran iväg till Hemse å köpte pizzor till oss alla för att fira. Carro å jag fick oxå varsin bukett med jättefina tulpaner som tack för hjälpen. Tack Florran för allt å för att vi får äran att jobba med din fina hingst! Kommer att lägga ut fler bilder i galleriet så småning om...

Gårdagen gick åt till att vara funktionärer på HORK's tävling i Rävhagen. Det flöt på bra men tog hela dagen och man var duktigt trött när man kom hem. Jag stod vid in- och utsläpp hela tiden och Carro var inne på banan å jobbade. Där jag stod var det dragit som attan hela tiden så man blev ganska så ruggig till slut.

När vi kom hem så badade vi Exact å smörjde selen inför dagens prov. Försökte komma i säng i hyfsad tid då vi skulle upp 05.30 igen. Så man kan säga att två långa aktiviteter senare så var helgen slut igen...

Imorgon bitti kommer snickarna å börjar med golvet i salen. Gissa om vi konkat saker nu... Har börjat flytta upp så mkt som möjligt på vinden så länge. En del står kvar i mitten av rummet så länge då de i första hand skall in under golvet å isolera de första dagarna. Får se hur vi lyckas göra för att tömma resten. Ska bli så otroligt skönt att få det här gjort!!

Förresten under tiden jag och Carro var borta på JumpClub blev det lammrusch här hemma. Har inte hänt ngt på 14 dagar å nu när vi åkte bort var det 4 st som lammade 6 st ungar. Det gick bra å alla äter å växer som de ska so far... Men det är ju typiskt bara för att vi inte var hemma å Jörgen var ensam med allt här + bussjobb. 93 inmärkta ungar har vi nu å 6 st tackor återstår i nuläget.

Glömde oxå att säga att när vi väl var i Enköping hos Florence så passade jag på att "damma" av Precis lite. Började med att tömköra igen för att kolla läget lite. Han testade igen förstås men mot slutet av passet så kunde vi spänna för å köra honom en liten bit. Lite protester även där och en av dem slutade i grannens vall via ett dike. Men med snö överallt så slutade det bra ändå å vi kom hem helskinnade allihopa. Dag två så fick han jobba i tung snö på volt en stund först och då fungerade körningen bättre. Men man märket ändå vad de tappar snabbt om man inte underhåller det man lärt dem.

Nu blir det upp tidigt då morgondagen är späckad. Snickarna är först här på gården vid 07-tiden. Sedan ska bilen lämnas i på Volvo för släckning av 2:or och service. Olle ska upp å åka skridskor med dagis så han måste vara i tid där oxå. Jag måste sedan till Visby fram å tillbaka och 13.00 ca kommer det folk för att titta på marken för att kunna lämna en "röjnings" offert. På kvällen är det sedan tappskokurs hemma hos Malin Lundgren i Stånga. Kommer nog att sova gott även denna dag.

Hare gött därute!

~~~~~~~~~~

Tillbaka till Nyheter.

 

 

* 2009-03-31 - Lammungar, hoppträning, mm...

* 2009-03-28 - Bara mkt med allt just nu å så äntligen sommartid...

* 2009-03-26 - Salen, lite allt möjligt å så Ange 18 år!!

* 2009-03-24 - SNÖKAOS, volten, jobb klart för Jörgen å klinikbesök...

* 2009-03-22 - Hovis, blandat å lagdebut med SEGER!!

* 2009-03-20 - Bara blandat smått å gott...

* 2009-03-18 - Salen, sista lammungarna för denna omgång, akuten igen och träning...

* 2009-03-14 - En 6-åring på gården, dressyrponnyn slår till igen, lite smått å gott samt skurning av salsgolvet

* 2009-03-11 - Salen, hästpratare, å besök på akuten

* 2009-03-09 - Intressant besök i Buttle, ännu mer kaos i huset å mysig uteritt med Sippan & Exact

* 2009-03-07 - Salen, lammstatus å dressyrtävling med Nelly

* 2009-03-05 - Salen jobbas det vidare i, bra träning för Rickard

* 2009-03-04 - Snickrandet pågår, besök på markerna å hoppträning med tårtrekord

* 2009-03-01 - Exact godkänd, lång dag i Rävhagen å tömning av sal påbörjad...

 

 

Levide Gård
Näs Levide 166
623 37 Havdhem
info@levidegard.se
0498-29 14 29
0768-24 34 56
070-764 54 30