Levide Gård

 

Pärlemo 4545 Åkerbo fälttävlan 17 maj -08.

 

Välkommen till Levide Gård 

               

Huvudbild på en av våra tackor, juni -08.  
Meny Jan -09 Feb -09 Mars -09 April -09 Maj -09 Juni -09 Juli -09

Inlägg

 

 

2008

2009

~~~~~~~~~~

Start

Nyheter 

Gården

Familjen

Katten

Hästarna

Lammen

Galleri

Länkar

Gästbok

Hitta hit

~~~~~~~~~~

Levide Gård
Näs Levide 166
623 37 Havdhem
info@levidegard.se
0498-29 14 29 (Hem)
0768-24 34 56 (Marika)
070-764 54 30 (Jörgen)

 

 

Första dagen i april.

~~~~~~~~~~

2009-04-26

Vilken kille vi har här på gården!! Har var så duktigt idag så!! Han fick gå i det tempo han ville å jag stöttade. Vi valde så långa vägar som möjligt men lite svängande var det tvunget att bli å han var med på noterna! Toksnabba galoppombyten å full fart framåt. Inte något stopp någonstans så en placering tyckte jag att han var värd men startfältet (11 st totalt i klassen) var ju rutinerat så jag visste ju inte hur långt det skulle räcka å körde heller inte för tävling. Men eftersom det kändes så bra så började man ju hoppas på en liten 3 placering el ngt. Blev ju tokglad när resultatet kom upp å han var på delad första plats i sin debut! Duktiga killen!!!

Fullt ös i hinder 1 i Stångagropen. Å groomen ser ju inte helt uttråkad ut iaf! :-))

Finns vissa likheter mellan han å syrran, eller hur...

Sista hindret som var lite knixigt med massor av olika vägval. Den väg vi tog flöt på hyfsat för Exact iaf men var inte den snabbaste tiden i detta hinder.

Stolta pristagare!

Gårdagens dressyr gick hyfsat för att vara honom. Var extremt lätt i handen denna ggn för att han inte skulle börja slå med huvudet och fick då nerdrag på att han inte var riktigt ställd i alla böjda spår. Men hade jag gjord det så hade han fått nerdrag för oro istället. Han får även nedslag på sina halter som är lite "hastiga" (milt uttryckt!). I vilket fall som helst så blev det poängrekord för oss i dressyren å det går ju åt rätt håll iaf. Försätter vi så här så blir han snart kung även i dressyren!

Snyggingen!

Halten tagen på bar gärning, he he... På P:et i "Ptroo" så sätter han alla fyra fötterna i backen oavsett gångart. Han sätter sig lixom i bakselen! Å tömmarna är helt lösa, vet inte vad han har fått det här ifrån, men domarna tycker inte att det är helt OK... :-P Men lite charmig är han ju... Värsta Western stilen ju, Quick Stop el vad det heter... :-))

På precisionen var han på hugget. Han är ganska stadig oxå så han är kul å köra även där. Vill helst galoppera hela rundan. Denna ggn var klantig kusk i vagnen igen så bollen i näst sista porten rök tyvärr... Hade varit kul å få köra på lite i en omkörning. Men nu är det lagserien på fastlandet på fredag så det blir nya tag där.

Precision i Stånga 25 april 2009.

Han tycker att det är kul med fartgrenarna precis som söstra sin.

På lördagskvällen var det kuskfest i Grötlingbo hos Maria Pettersson. Man tog med sig eget å grillade. Carro å Olle var med och efter maten gick de ut å spelade kubb med några andra yngre deltagare. De kom aldrig in igen å när jag började somna vid matbordet (vilket sker ganska tidigt nuförtiden) så gick jag för att leta rätt på dem. Det visade sig att det lokala nybyggda superfina ridhuset hade blivit lekhall för 10 ungar som hoppade bana därinne. Kul att se!

Olle och kompis hoppar studs...

Carro hoppar hon med. Var lite kul att titta på dem alla... Tror inte att de frös iaf!

Nya lammen kom i lördags. Jättefina med nya härliga färger. 70 st tacklamm + en ledartacka och en bagge. De bor i lammhuset på udden nu första tiden så vi får lite koll på dem. baggen var galet stressad av att stå själv så han hoppade ut ur alla grindar o dyl så vi fick göra en bur med tak åt honom. Idag släppte vi honom i liten fålla med de andra baggarna å då blev han så lugn så... Skönt å se. Även vår egen trillingbagge som vi sparar fick komma ut dit idag å han verkar ta för sig ordentligt så det går förhoppningsvis bra.

Imorgon ska vi väga å sortera ut de tacklamm vi ska ha kvar å flytta ut dem till de andra tacklammen. Teaserbaggen ska fångas in på ngt vis. Lite verkar han ha rört om iaf, det är 2 rödmarkerade tackor därute nu. Får se om de tar sig, han har ju inte lyckats få ngn annan dräktigt ännu så det är därför vi inte ska ha kvar honom. Den baggen vi släpper in i gruppen sätter vi en blå dyna på så att vi ser skillnaden på deras resp betäckningar. Dynan sitter mellan frambenen på baggen i en sele och när han hoppar på en tacka så blir hon stämplad med märkdynans färg å på så sätt kan man hålla lite koll på när tackan är betäckt.

Nu har lammkaoset dragit igång ordentligt här. Alla fållor är fulla i ponnystallet. En för tidig har vi just nu som vi sondmatar, får se om hon klarar sig. De andra så tidiga har ju inte gjort det. :-( Men nu är det massa nya friska fullgångna lammungar därute vilket är lite skönt. Igår natt fick jag gå in å väcka Jörgen för jag kunde inte hitta tackans lammunge. Å hon skrek å skrek men varken hon el jag hittade ungen. Men Jörgen hade ficklampa å kom på att kolla bakom spiltväggen å där var hon ju förstås inklämd. Inte ett ljud hade hon sagt heller. Kunde iaf nå att dra fram henne å återföreningen var lycklig! Har ju en halt tacka i en spilta där inne oxå å om hon inte blivit bättre till veterinären kommer för att mäta Pärlan så får hon slå en kik på henne oxå. Verkar vara ngt med knät på henne.

Idag ringde det en tjej som hade två ston som ville komma till Exact i maj. Det vore ju jättekul om det blev så, hans två första damer isf! Ägaren till dem skulle maila lite mer info om dem, är så nyfiken så!

Vi kommer även att få hem ett sto som vi ska få ta föl på samt rida/köra/tävla om vi vill under tiden. Det är ett trevlig arabsto med bra stam som vi tänkte lägga på en fullblod- el halvblodshingst med hopptalang på.

Nu ska jag hoppa i säng ett par timmar fast det har faktiskt lyckats hinna bli ljust ute redan...

~~~~~~~~~~

2009-04-23

Äntligen får vi börja sätta igång damen!! Skrittpass en månad sedan är det bara att börja trava igång så sakteliga igen. Så nu kan vi börja träna ryggning å korrekta halter å sidvärts å massa annat som man kan göra i skritt. Carro var ut på en liten barbackarunda å låg å solade på Pärlans numera breda sköna rygg medan hon betade lite i det nygröna gräset. Däremellan var det Snoffan-bus!! Det var lite kul å få på sig tränset å se ngt annat än hagen igen! Får se om jag hinner skritta henne för den lätta rockarden imorgon en vända.

Så här såg det ut från början. Bilden tagen den 19 feb 2009. Man kan se 3 brott denna ggn.

Så här såg det ut idag. De två nedre brotten kan man knappt se längre.

Tima var det tyvärr inte bättre med så hon blev inte rekommenderad att betäckas el ridas igen i nuläget. Perfekt var dock att hennes hovis var på kliniken och fick se bilderna och att han skulle ut dit imorgon ändå så nu kan han korrigera ytterligare så att det går åt rätt håll. Vi håller tummarna för det är en så trevlig märr så det vore synd om det inte går att få till på ngt vis.

I onsdags var jag i gropen å körde för Marie. Det är en viss kille som har kommit i trots- å teståldern vad det gäller körningen nu!! Spec i dressyren, kan man slippa jobba så vore det ju lite skönt! Å så lättar vi på rumpan lite för å skrämmas el slår med svansen när vi petar lite med pisken!! Men däremellan glimtar han ju till ordentligt så det finns massor med hopp. Vi ska bara ta oss igenom denna period på mitt sätt å inte på hans sätt så blir det nog bra. Precisionen gick dock kanon (där behöver man ju inte jobba i form ju!) å han rullade på hela banan i galopp i princip, kul! Körde även grabben idag med maratonvagnen och Jörgen med därbak å det var inga som helst problem, grabben gick kanon. Vi provade att köra på lite där vi brukar testa lite maratonsvängar å nu när jag hade riktig groom med så kunde vi trycka på lite å Exact var med på noterna direkt! Kanonkul!! Vi har dock som mål för tävlingen i helgen att bara ta oss igenom banan å han får bestämma tempo i hindren själv. Stora svängar med flyt i första hand. Ska bli kul! Imorgonkväll är det banvisning så då får vi se hur det ser ut därborta. På lördag är det sedan dressyr följt av precision å på söndag går maraton. Morgondagens pass blir tömkörning med lite lösgörande arbete.

Nelly var på dressyrträning idag å de blir bara bättre å bättre för varje ggn just nu. Detsamma gäller hoppträningarna å det är jättekul! Kan delvis bero på Carros otroliga fokusering å målmedvetenhet på träningarna just nu.

I övrigt har dagarna bestått av pappersgöra inför deklaration å bokslut. Hoppas att vi fått till hemläxan vi fått nu.

Idag har röjning påbörjats uppe i ställverkshagen. Hoppas att det rullar på utan problem.

På lördag kommer våra nya tacklamm från fastlandet. Ska bli så spännande att få se dem så! Det är beställt 70 st men vi vet inte om alla kom upp i en bra leveransvikt då vi får dem tidigare än det var tänkt för att undvika Blåtungesmittan som vi inte vill ha hit på ön så vi får se hur många som kommer.

Vi blev förresten uppringa av vår Scan förmedlare som gratulerade till ett superfint slaktresultat på de första vi skickade in. Ett par var på gränsen till för små men alla var kanonbra klassade. Dock har vi fått avbeställa nästa omgång då vi skjuter på den en vecka just för att försöka få upp dem lite mer i vikt.

Idag hade Olle med sig en kompis hem från dagis. Det var lycka!! Det var Joel som var här å hälsade på. Oj, vad de har lekt. Å när Carro å jag kom hem från träningen så ville de lira GH så det var bara att plocka fram gurorna...

Stilstudie på grabbarna. Kolla in fotarbetet!

Koncentration på hög nivå. Olle som bara brukar satsa på att klara en färg fixade nu alla 3 på "Easy" med 8 i rad som bäst å 45%! Klarade tom att få Starpower flera ggr! Skitduktig ju! Han har ju inte spelat allför mkt faktiskt. Joel kämpade på han med men det är ju inte helt lätt...

Här ser man deras "ackord" de ska spela efter...

Från det ena till det andra. Ibland när man är uppe i Carros lilla lya kan man hitta spännande saker!

Som den här smarriga skålen med fd tacodipp el ngt... Vad det än varit så har det börjat växa roliga saker i den... Vad säger man? Tonåringar...

Fortfarande ingen tillstymmelse till fölis för Zonis ännu. Pigg å glad å springer alltid vart hon än ska trots den stora magen. Vi väntar med spänning varje dag!

Dags å knoppa lite!

~~~~~~~~~~

2009-04-21

Fixande i gropen i lördags tog lite längre tid än vad vi trodde det skulle göra så vi hann inte med riktigt allt här hemma. Men vägt å plockat bort lite tackor har vi gjort. Lammungarna växer stadigt men inte så fort som vi kanske skulle önska. Kanske beror det på att det inte är så jättestor andel köttras i dem denna ggn? Vi har iaf utökat lammbaren med fler foderbort å fyllt på med ännu mer kraftfoder till dem. Får se om det ger ngt resultat till nästa vecka. De första ungarna har nu åkt iväg och nu får vi se hur de ligger till enl Scans bedömning. Vi hoppar över hämtning nästa vecka då det blev försenat en vecka med hämtningen denna ggn och vi då inte fick resultat i tid från Scan.

Vi har iaf släppt på teaserbaggen ute på udden, hoppas att han gör lite nytta där nu. Den 2 maj släpper vi den "riktiga" baggen är det tänkt.

I måndags hann vi äntligen vaccinera igenom de tackor vi tagit hem från udden. Vi fick ett ganska bra flyt med Carro som skrivare, å Olle som förste (och ende) hojsare. Jisses, vad han sprang inne i ponnystallet! Men han var verkligen jätteduktig som vanligt å alldeles rosig om kinderna efteråt.

Nu har vi möblerat om i stallet lite. Zonis har fått flytta in i Exacts box. Ferri fick hoppa ett steg närmare Pärlan in i Zonis gamla box och Exact fick ta Ferris box men uppbunden som spilta dock med dörren kvar där bak. Litar inte helt på att han håller sig kvar där med de lägre dörrarna som sitter på dessa boxar (ombyggda spiltor) så därför får han vara uppbunden. Dock ger dörren lite lugn å ro så den får sitta kvar. Första natten var nog hela världen läskig för Exact. Å inte blev det bättre av att Carro duschade Nelly inför dressyrtävlingen i helgen så det stänkte på honom, hualigen, det var HEMSKT! Men redan dagen efter så var han lugnare igen å nu verkar han ha gillat läget. Förhoppningsvis blir det lite väder så att de kommer ut snart så då blir det inte så länge. Å andra sidan är det lite nyttigt att kunna stå uppbunden även som snygg grabb!

Dressyrtävlingen i helgen gick kanon igen!! Fast Carro hävdar bestämt att hon är hoppryttare å inget annat! Märkligt att de tar hem rosetter i varenda dressyrtävling de är med i snart... :-)) Men de ena utesluter ju inte det andra vettja å snart är det ju en debutantklass i fälttävlan oxå å då är det ju bra att de är så allrounda som de är.

Fina Nelly på framridningen inför LB:n.

Placering i både LC:2an & LB:0an med poängrekord i bägge klasserna! 67,86% i LCn och 66,25% i LBn.

Du är bäst, min älskade Nelly! (Fast Nelly ser inte helt övertygad ut!) :-)) Fler bilder i galleriet...

Det var en bra dag för HORK (Hemseortens Ridklubb som Carro & jag tävlar för) då det även var lagtävling i Dressyr Ponny Allsvenskan div 1. Carro var inte med i laget denna ggn men HORK lyckades knipa segern med några få decimaler tillgodo. Det var väldigt jämnt mellan de fyra lagen och det skiljde till slut mindre än 3% mellan dem. Dock kan ju tilläggas att varken Carro (dubbel 3:a), Ellen (seger LC, kat D) el Amalia (2:a LB kat D) var med i laget denna dag. Så det finns ytterligare resurser att ta till inför kommande omgångar!

Det blev en lång dag på tävlingsplatsen denna dag å vi var bra trötta när vi kom hem så det blev inte så mkt extra gjort på kvällen. Men ändå kommer inte Jörgen å jag in förrän vid 21-tiden som vanligt efter att alla djuren fått sitt, långa dagar är det...

Igår och idag hjälpte jag till att provmjölka. Det är en massa rör som fylls i med en liten slatt från varje ko från två pass. Å så massa papper att fylla i med total mjölkmängd för varje kossa. Proverna skickas sedan iväg och kollas upp ang protein, fetthalt å celltal. Av det kan sedan foderstat korrigeras å beräknas så att det blir så ultimat som möjligt. Efter morgonens pass idag så åkte jag hem å släppte ut djuren å fodrade lammen å körde Olle till dagis. Snabb dusch å så tillbaka ut å hjälpa till å plantera skog! 1500 plantor satte jag och en person till ut idag. Det var ganska trivsamt faktisk men en aning ont i nacken känner jag nu efteråt då man gått å tittat ner i backen under ganska många timmar. Lite kul att höra lite om hur det går till faktiskt, det är mkt man inte vet. Plantorna beställs tex 2 år(!) i förväg. Så nu när de inte räckte till så är det inte helt lätt att få tag i nya detta år. De är sådda för 1,5 år sedan å under uppväxttiden så fryses de in 2 ggr under en veckas tid och på så sätt "lurar" man plantan (i detta fall tall) att det är vinter å då skjuter den ett skott till när den sedan tinas upp å får "vårkänslor". Så när den väl planteras ut så är plantorna 1,5 år men "tror" att de är 3 år... Lite förenklat iaf. Men det hade jag ingen aning om... Å det vi planterade nu kommer hans barnbarn tillgodo en ggn i tiden! I skogsbruket måste man verkligen tänka framåt kan man säga...

Idag var det hoppträning som vanligt. Exact går som en skållad råtta just nu. Tycker att det är skitkul även om vissa saker ibland kan vara lite läskigt fortfarande. Men han tar rätt så mkt charmpoäng bland de som tittar på iaf. Å så är han så himla duktigt med de andra ponnyerna. De tänker inte alltid på att han är hingst å ibland är övningarna lite röriga å idag tex dök det upp ett sto med rumpan precis framför näsan på herrn men han tappar inte fokus för en sekund (mer än att han höll på att bli översprungen då) utan bara hoppar vidare. Duktiga killen!!

Nelly fick ett kanonpass idag. Det var ganska krävande styrketräning idag så det var inte så många höga hinder å hästarna blev trötta. Men med bra fokus från Carros sida så orkade Nelly med även när det blev högt å lite jobbigt. Bra jobbat!

Imorgon är det träning i gropen med Exact. Dressyr å lite konkörning på schemat inför helgen. Det behövs då det inte blivit körning så ofta för instruktör som jag hade velat. Men så är det när tiden inte räcker till...

Förresten så får Pärlan lite resesällskap in till kliniken på torsdag. Tima skall med å kolla upp sina fötter inför ev betäckning. Får se vad tjejerna säger om att träffa varandra igen! :-))

~~~~~~~~~~

2009-04-17

Nu är hela södra Gotland blått å gult om vart annat. Mest blått av skillahav...

Det är jätteläckert att se... Här vid Havdhems kyrka.

Massor av gula blommor har dykt upp oxå så det känns verkligen svenskt. Jag å blomnamn går väl inte riktigt ihop men fint är det iaf! :-))

Nu har det börjat hända saker i lammhuset... Tyvärr kan man väl tillägga för det är för tidigt för det ännu. En tacka fick en liten ynklig grabbhalva igår. Han vägde bara 1,8 kg, mot normalt minst det dubbla, och var ju då väldigt svag. Skulle inte ha kommit förrän 5 maj. På med värmelampa å mjölka ur tackan å sondmata typ en ggn i timmen. Tackan är jättemån om sin lille å samarbetar tokbra så att vi får mjölka ur henne för att mata den honom. Detta fast hon är en förvirrad gimma... Idag kan han stå upp själv med lite hjälp upp å det är inte alltid man hittar honom under värmelampan längre för han har driv att han ska upp å iväg ngnstans hela tiden så det finns hopp iaf. Men ännu kan han inte äta själv så vi får pyssla vidare. I natt var det en till som hade lammat för tidigt, hon var scannad med 1 unge till den 10 maj men kastade 2 st bagglamm som tillsammans endast vägde 2 kg. Det var första ggn som antalet inte stämde med scanningen men å andra sidan var alla väldigt tidiga vid scanningstillfället pga av den dåliga baggen så han hade svårt att se om de var dräktiga öht... Lite synd iaf för gimman var otroligt pysslig med de sina å i bra hull å storlek.

Iom att vi fick salen i ordning så fick vi ett matrum i det gamla tv rummet. Ett större matbord står på önskelistan men det får bli lite senare.

Har inte fått upp alla gardiner ännu å dessutom behöver de läggas upp vilket ev kommer att ske inom de närmaste 10 åren...

Skönt iaf med gott om plats att äta på när det är lite folk här...

Är ju då meningen att pianot skall in här till höger i bild där akvariumet står idag. Vi fick oxå en massa skåp till att packa upp i men i dagsläget så kan vi inte ens öppna dörren till vinden då det är så fullt där så att vi kommer inte åt/hittar inte de kartonger vi vill packa upp... Så kan de gå...

I onsdags var vi å terrängtränade Nelly å körde Exact lite med maratonvagnen. Nelly gick toppen å med öronen spetsade hela tiden!

Rena barnleken tyckte Nelly om alla hinder som fanns där...

Hoppade med liv å lust...

Även i vatten...

...å över stockar. Skönt för Carro med en så pass säker ponny.

Praktikant synes i förgrunden. Han körde på "se å lär" metoden med stort intresse å inlevelse... Jag sprang med honom över några stockar å han bjöd som attan å överhoppar lite på unghästars vis men vilka bakben han har när han hoppar!! Helt sanslösa! Hoppas att det kommer fram på kvalitén i höst.

Lite avskrittning efteråt med nöjd ryttare å häst. Fler bilder i galleriet...

Vi selade på Exact en liten vända oxå och kunde konstatera att han inte var van vid den tyngden som blir med maratonvagn på sandunderlag. Blev då lite protester i form av bakutspark, inte så lämpligt kanske. Vi tog det väldigt lugnt å körde bara omkring lite i området så att han lugnade ner sig lite. Det kommer att bli kanon men denna kommande tävling får nog gå väldigt lugnt till å han kommer att få bestämma tempo själv i hindren helt enkelt... Innan påselning hade vi hjälp med att dra fram vagnen...

Av en glad liten tapper kille...

...som oxå kände av underlaget å fick inte vagnen att rulla en millimeter, men oj vad han tog i för att hjälpa oss att köra fram den!

Vår älskade Snoffa ska få komma in på röntgen nästa torsdag (23/4) kl 13.00. Nu hoppas vi att det är den sista turen in till kliniken på väldigt länge!! Hon själv är pigg å glad å vill nog börja komma igång igen nu å det vill verkligen vi oxå! Jag ska passa på att ta med träckprov på djuren så att jag får koll på om de behöver avmaskas el ej och med vad isf.

Nu ska jag riskera att bli klassad som dålig förlorare el ngt annat kul... Å partisk är ju ju oxå i detta fall förstås. Det är som så att på forumet "Gotlandsruss iFokus" så finns det en tävling som heter "Månadens Russbild". Det är olika teman varje månad å så får man skicka in bilder på russen. Av dessa bilder tas sedan 6 finalister ut som alla sedan får rösta på. Vinnaren kommer sedan att få representera den månaden i en russkalender som man kan beställa. Jag skickar ibland in bilder dit men har inte lyckats någe vidare sedan. Men denna månad var det tema "Ridsport" och en å annan ganska bra bild har vi ju på vår Snoffa måste jag ju säga. I vilket fall som helst så valde vi ut en (man får ju bara tävla med en bild varje månad) och skickade in...

Denna blev det. Jag tycker att den visar ett otroligt fokuserat ekipage i harmoni där både häst å ryttare har ett bra samspel å lyssnar på varandra trots ung ålder på ekipaget. Vi jobbar ju ganska hårt på att profilera russet bland de dyra ridponnyerna ute på tävlingar som inte har med bara trav att göra. Russ är ju lixom bra på allt... Bilden i sig tycker jag är hyfsad, kanske att staketet stör ngt om man ska peta lite...

HÄR kan ni se alla bidrag som skickades in denna månad. Tänkte nog i mitt stilla sinne att denna ggn kanske vi åtminstone får komma med bland de 6 finalisterna iaf. Sen kan man ju aldrig veta hur folk röstar el tycker. Men Carro sliter ju med Pärlan minst lika mkt som ngn annan ponnyunge så nog tycker jag att de kunde få vara värda att komma med i omröstningen iaf... Men HÄR är de finalister som till slut plockades ut... Å vi var inte med där... Nu känner jag hur dumt det här låter men vi har ju skickat in ett antal ggr å inte varit i närheten men nu tycker jag nog att vår bild faktisk platsade bland de 6... Har jag så fel eller? Grejen är oxå att vi skickade in en annan hyfsad bild till ett annat tema där folk spontant tyckte att det var en bra bild men då lyckades de som sköter finalplatserna se till att den inte fick vara med för att den minsann kom in för sent. Det gjorde den faktiskt iofs tillsammans med andra bidrag, då sajten varit nere så att man inte kunnat skicka in bidrag, dessutom brukar tråden låsas när tiden är ute vilket den heller inte var. Folk protesterade men vad hjälpte det, inge hellre fria än fälla här inte, här är det blodigt allvar. Å då kan jag ju tycka att uttagningen av bilderna borde vara seriös oxå... Det bara känns som om det inte spelar ngn roll vad vi bidrar med för vi ska inte komma med iaf. Men som sagt, jag är ju partisk å tycker ju att vår Snoffa är finast av dem alla förstås... Å det måste ni ju hålla med om iaf! :-))) Å vad jag känner att jag kommer att få "skit" för det här inlägget nu... :-((

I torsdags var det dressyrträning med Nelly för Rickard å jag har väl aldrig hört så mkt beröm som denna ggn!! Oj, vad han var nöjd med dem! Riktigt superkul! Idag var det sedan träning för Lisa i Sindarve inför dressyrlagtävlingen i Mulde på söndag. Carro fick till ett superfint sista program men var förstås inte nöjd som vanligt... Men det kommer att gå kanon för dem på söndag! Slår ett slag igen för Carros blogg då hon skriver riktigt ofta i den nuförtiden!

Imorgon är det arbetsdag i gropen igen inför körtävlingen nästa helg. Denna ggn åker jag själv för vi har så mkt att göra på gården. Efter gropen så skall vi väga in alla lammungar igen och ev plocka bort lite tackor. De ska sedan få sina av och så smånig om få ingå i gruppen med de nya tackammen som kommer nästa vecka. Är bra med lite äldre tackor som kan ta hand om de yngre. Även teaserbagge skall släppas på uddengruppen imorgon. I det läget kommer vi att använda den baggen som inte funkade bara för att få igång brudarna där ute tills det riktiga släppet om 14 dagar. De andra baggarna som varit inne nu ett tag efter klippningen skall få komma ut igen. Vi fortsätter å sondmata den lille å så har vi vår "fixarlista" med småsaker som måste göras lite halvakut. Bla så måste vi förbereda så att Zonis får komma till en större box de närmaste dagarna då det börjar närma sig fölning för henne. Det i sin tur kräver lite ommöblering i stallet som måste fixas lite inför...

Natti, natti...

~~~~~~~~~~

2009-04-14

Fick en härlig bild ifrån morsan från en tidig morgon i Turkiet nu under påsken.

Efter 3 dagars regn så såg morgonen så här vacker ut!

Nu har vi varit å tävlat med lillgrabben. Är fortfarande inte riktigt på det klara med hur mkt framkörning han behöver. Ibland väldigt länge för att varva ner, ibland lite kortare för att orka hålla formen. Denna dag var en kortare dag vilket visade sig när vi väl skulle in på banan. Han orkade då inte med å blev lite spänd å stressad å går en del bakom hand då. Men på det hela taget så skötte han sig ju kanon å det blev poängrekord så det går ju åt rätt håll! Å förutom att han inte höll formen med huvudet så fixade han en klockren å rak(!) ryggning med fullängd! Duktiga killen! Sedan får vi jobba på att han har fått för sig att halterna skall vara ngn form av Western tvärnit så att man behöver bälte för att inte åka ur vagnen. Men han står ju iaf stilla sedan... Lite charmig är han!

Vår duktiga kille i sin utomhusdebut i Stångagropen.

På tävlingsplatsen skötte han sig kanon som alltid hittills. Så lugn å fin, bara små, små hälsningar här å var bara för att tala om att han faktiskt är här han oxå. Precisionen tyckte han var kanonkul fastän han aldrig sett koner förut. En boll ner men det var inte hans fel, då han inte ens var spec vinglig. Efter rivningen galoppade vi lite å det gick utan fel, duktig kille, blir giftig i omkörningarna vad det lider! Fler bilder ifrån dagens tävling finns i galleriet, typ en miljon bilder el så... Några från precisionen på slutet...

Snygga killen i precisionen! Inlånad groom på precisionen var Ellinor Rylander då Jörgen var tvungen å åka till jobbet, tack för det Ellinor!

Det var bra fart på honom men ändå kontrollerbar trots debut å aldrig sett en kon förut.

Rysning för dagen var att se Ewa Weijmar köra sitt shettispar till seger i den svårare klassen. Så otrolig grymt snygg å säkert! En fröjd för ögat, man förstår att de är på den nivå de är...

Efter tävlingen fick vi lite brådis då hästprataren skulle komma å vi hann i princip bara hem å släppte ut Exact i hagen så var de där. Idag var ingen av de 4 spec pratsamma utan de var fokuserade på hennes healing. Hennes syster var med oxå och antecknade det som sades. Det funkar så att de får själva ont i den kroppsdel som hästen har ont i. Vienna har/hade ganska stora låsningar bak som i sin tur gjorde att hon fick ont i vänster fram. Det stämmer ju oxå med att hon blev utdömd för sitt vänstra framknä.

Pärlan var inte så deprimerad längre, skönt. Hon hade heller inte längre ont av sina sparkskador. Hon hade lite ont i huvudet och var lite spänd bak men det kunde med största sannolikhet kopplas till skadorna.

Sippan hade lite svid i magen å med tanke på att hon är dålig i magen så kan ju det stämma. Vi skulle prova lite linfröolja till henne. Det kunde även vara bra för hennes lite knäppande/torra leder fram. Lite spänningar bak men det kunde nog bero mkt på att hon växer fortfarande. Ngt sitter i vä kors som ger spänningar ända fram i nacken. Hon var oxå lite svullen under/runt om öronen vilket kan göra att tränset spänner vilket i sin tur kan vara en orsak till att hon slår med huvudet när vi rider å kör. Vi provade faktisk att rida ut utan pannband efteråt och hon var faktisk ngt lugnare. Kanske var en ren tillfällighet men iaf... Ska prova å köra henne utan pannband oxå.

Nelly tål fortfarande sina olika krämpor och ömheter som hon har lite här å var. En ganska kaxig dam utåt, som kan skärma av sig lite av det som händer, men lite darrig inombords, vilket då kan visa sig när vi åker iväg på tex tävling el träning å bor borta... Vi skulle ge henne linfröolja oxå då bakbenen var lite "knäppiga" å torra i lederna.

Inte så jättemkt nytt om dem alltså då ingen ville säga så mkt...

Efter att de åkt så kom Cecilia över med Filip å vi red en tur med Nelly, Sippan å Filip. Ner till grusgropen å tränade lite i vattnet. Vädret var kanon så det var supermysigt att komma ut lite.

På lunchen idag hann Jörgen komma hem en sväng å då passade vi på att känna igenom de tackor vi tagit hem från udden. Det är nog inte alla som tagit sig å då skall de ju inte gå här hemma utan ut till den gruppen som skall släppas med bagge snart. Vi märkte upp dem och fållade in dem för att känna igenom dem en ggn till innan vi kör ut dem igen.

Första gänget lammungar skulle ju hämtas imorgon men nu ringde de å sa att det blir skjutet på till nästa vecka istället. Lite knepigt då man försöker matcha vikten till den dagen de skall åka å så blir det inte så... Men det är inte så mkt att göra åt... Vi får väga in dem igen å se om de skall tas bort från kraftfodret el om det kanske var bra att de får stå en vecka till.

Vi fick oxå kul besök på gården då Carina från Lojsta/Stånga helt plötsligt stod på gårdsplanen. Hennes bil är äntligen hel nu så nu är hon lite mobilare. Kul!!

Idag var det hoppträning i Havdhem som vanligt. Hillevi som var domare på senaste hopptävlingen undrade varför Carro hade vägrat i LBn... Inte varför Nelly hade gjort det för det var inte hennes fel enl Hillevi. Så kan det gå. Men annars tyckte hon att det hade gått bra.

Exact var idag med på hela lektionen precis som de andra. Han och en annan unghäst slapp iofs slutaträningen på volt i galopp vilket vi tackar för, där är de ju inte riktigt ännu...

Lite uppvärming på volten utanför...

Lite fin är han ju...

Å hoppa har han oxå börjat göra, med liv å lust å öronen spetsade!

Så söt så...

Numera är han en fullvärdig medlem i gänget!! Hoppade tom 5 kombination felfritt idag! Återstår bara problemet med att hitta en liten ryttare åt honom så att han kan få prova på en liten Clear Round ngnstans så småning om...

Nelly å Carro hade en toppendag idag. Så lydig å fin i alla teknik övningar. De avslutade oxå med 5 kombinationen på nästan LA höjd å där blev det ett stopp då det blev lite jobbigt å kan man få låta bli så... Carro hängde runt halsen på Nelly men vägrade att ramla av å lyckades till slut kravla sig upp igen. Nästa försök gick klockrent med superflyt och hur lätt som helst. Men visst var det en jobbig övning så det kan nog hända att en viss dam har lite träningsvärk imorgon. Sista vändan sänktes hela kombinationen så att alla fick hoppa lätt igenom den som avslutning. I övrigt så var det lite flamsigt (men kul!) på lektionen i dag men det har Carro bloggat lite om så det kan ni läsa där. Observera hennes nya "logga" el vad man ska kalla det, som hon har gjort, säger en del om vilka mål hon har satt upp för sig själv. Inga dåliga grejor det, önskar att vi kommer att ha möjlighet att stötta henne i detta så långt det bara går.

Nelly å Carro i 5 kombinationen...

Imorgon skall vi försöka hinna åka iväg å träna lite med maratonvagnen efter att Carro slutat skolan. Det är bara 1,5 vecka kvar till maratondebut å grabben har inte sett ett enda hinder ju...

Måste oxå ringa å boka en sista (hoppas jag!) röntgen på Pärlans ben så att vi kan få officiellt "go" på att sätta igång henne igen...

Annan ågren vi måste ta tag i är ju deklarationen men allt vad det innebär nu efter flytt å med enskild firma å så... Läskigt...

Natti, natti...

~~~~~~~~~~

2009-04-12

Båtresan gick bra, jag sov som en stock. Återigen så där superfint att glida in i skärgården i solen och det spegelblanka vattnet. Av båten å möta ungarna å deras 150 kilos packning å så på igen. Riktigt mkt folk på båten så vi fick inga sittplatser å var tvungna att lösa vilstolsbiljetter.

Väl hemma så var det dags att hämta hem vildarna från udden. 82 st så det blev några vändor med transporten. Tur att de iaf var klippta nu för det sparade oss nog nästan hälften av antalet turer. När det var typ 2-3 vändor kvar så krockade jag och en av tackorna i 790 å min fot bara vek sig. Jisses amalia vad det gjorde ont! Man fick ju nästan inte luft! Å jag satt där i dyngan i lammhuset ett bra tag innan jag ens kunde försöka resa mig upp. Sån tur var så var Olle med å kunde hjälpa till å hojsa en stund istället för mig. Det gick att stå på foten till slut å så länge jag inte trampade snett så stod jag ut bara man höll igång så... Det gick iaf ganska bra att flytta dem alla. Det var bara sista vändan som en smet förbi oss men vi fick tag på henne hyfsat smidigt sån tur var. Nu får vi hoppas att det här gänget lugnar ner sig snart då de i nuläget får frispel så fort vi kliver in i deras fålla... Jag gick in å brassade käk å vartefter kvällen gick så blev foten ondare å ondare. La på isbandage vilket var ganska skönt men till slut kunde jag inte ens stödja på foten alls. Kändes lite fånigt då jag trots allt hade gått på den tidigare ju. Den var inte jättesvullen men Jörgen fick nästan lyfta upp mig i trappan upp till sovrummet, å tårarna rann av smärtan... Riktigt löjligt faktiskt. Undrade hur jag skulle greja tävlingen dagen efter men det var ju iaf vänsterfoten så bilen skulle ju att köra klokt ändå. Lindade om stödbandaget så att foten kunde slappna av lite utan att den skulle sträckas framåt då det var det som mest gjorde ont. Somnade till å vaknade av att foten domnat bort, slet av allt bandage å somnade om. På morgonen kunde jag gå mkt bättre utan stödbandage, som kanske tryckte på det onda å orsakade mer problem än nytta? Nu går det bra så länge jag absolut inte trampar snett el belastar ovansidan på foten...

Kan konstatera att många lammungar inte längre ser ut som ungar...

Man ser knappt skillnad på dem å de tackor som ännu är kvar med de yngre telingarna...

Det här är dock bebis än så länge. 90092 som är vårat nya napplamm. Å det vet han om nu, vi skulle eg bara stödmata honom lite vid sidan om då han växer dåligt, men nu misstänker vi att han slutat dia helt för han är riktigt krävande mot oss å tycker att vi ska mata honom hela tiden. Han hörs verkligen över hela gården... Men lite söt é han ju... Fast han är nog inte riktigt som alla andra...

På lördagen var det hopptävling i Havdhem. LC & LB stod på schemat. Strålande väder var det å LCn (CR) gick bra, en nolla, men lite seg var damen. Inför LBn så lades tempot upp och den framridningen de gjorde var en av de bättre jag sett dem göra. Allt verkade stämma så nu var det taggat på väg in till banan. Men mot hinder nr 2 (en kombination) så segade hon till igen å då blev det ett onödigt stopp. Carro arg å resten av banan gick de som skållade råttor utan minsta misstag. Synd bara med de här retliga stoppet som måste komma i varje LB än så länge. Höjden har de ju verkligen inget problem med så det här blir ngt att klura på.

Från framhoppningen till LCn...

Supersnygga Trofé 498 var där oxå men nu så här till våren så är det lite mkt damer i huvudet så det var lite svårt att fokusera på hindren inne på banan. Agnes som rider honom har dock en ängels tålamod och lugn så de kommer att lösa det bra vad det lider...

Carros duktiga träningspolare Eneas Hållsten vann en dubbelseger med sina B-ponnyer och blev då intervjuad av Radio Gotland.

Försökte att hitta den på Radio Gotland för att länka till det avsnitten men lyckades inte... Kanske inte finns ute ännu?

Olle fick ha kameran ett tag och då blev det fotat lite här å var, bla på Carros idol, storebror Hållsten (dvs Kaspar) som Olle busade lite med.

Kaspar bor å tränar normalt hos Sylve Söderstrand men var hemma på ön för att kurera sig lite. Han är uttagen till Young Rider landslaget och har precis kommit hem från Toscana Tour i Italien där han haft superfina framgångar å tom slagit Malin Baryard och tagit ett flertal segrar å placeringar i olika klasser. Som vanligt är han supertrevlig mot allt å alla när han är här, inte minst mot Olle. Kaspar ska snart iväg till Belgien å tävla nästa omgång. Lite mer om honom finns här.

När Olle fotar kommer det ju lite annat med på bild ibland oxå...

En sådan här måste han få med på bild ju...

Väl hemma igen så var Olle lite sugen på att rida lite. Zonis är ju dock lite nära inpå fölning så även om hon nu inte verkar bekymra sig nämnvärt så fick han rida Pärlan istället. Dock efter att vi tömkört henne lite först då hon är en aning explosiv i nuläget.

Det går ju bra det här oxå, även om man hamnar lite högre upp...

Han hade lagt ut sin egen konbana som han red.

En härlig dag var det...

Lite trav skulle vi får med oxå, fick se till att foten höll sig där den skulle när jag skulle springa med. Gick gärna lite för fort idag med damen...

Spec med dessa två som tyckte att det var jättekul med aktivitet på volten för då kan vi ju race:a i vår hage bredvid å försöka få med oss den som är på volten oxå...

Varför känns det som lite Mulle varning på Pärlan här? :-P Undra om hon någonsin kommer att bli smal igen efter den här långa vintervilan...

Till slut kunde han trava själv med henne oxå. Carro å jag håller lite koll bara så att det inte går överstyr...

Men Pärlan skötte sig klockrent med sin jämnåriga ryttare å Olle var så glad så! Han kunde ju trava å svänga själv i traven tom, det var stort!

På kvällen tände vi grillen för första ggn i år, det blev kalasgott å alla blev så mätta att jordgubbarna å vispgrädden fortfarande ligger kvar i kylskåpet. De måste vi äta imorgon ju...

Idag var det städdag i Stånga gropen. Det är oxå körtävling imorgon (dressyr å precision) så det skulle iordningställas. Vi åkte iväg å hämtade några vattentankar som skulle sättas upp i maratonhindren till tävlingen i slutet på april.

Det var oxå en hel del ris som skulle eldas men det var inte helst lätt att få det att ta utan en massa bensin å så.

Men här har vi förste pyromangänget så elden fick bra fart till slut. Tyvärr fick jag ingen bra bild på Jossan som såg ut som om hon själv hade rullat runt i sotet från topp till tå. Det gäller att ge sig hän... :-))

Idag var det så pass varmt att tom fryslorten Nelly fick gå utan täcke i hagen ett tag. Oj, vad det rullades när alla täcken var borta! Å kliade manke! Det var länge sedan, brudarna gick runt till varandra å ställde sig å kliade... Såg så mysigt ut så, å inga täcken som var i vägen längre för sådana aktiviteter...

Försökte hinna fota innan de slutade att klia varandra men hann inte riktigt fram i tid...

Körde Exact på volten idag. Kom på att han inte sett koner ens å det är ju precision imorgon. La upp de små som vi har iaf å tränade lite på. Lite konstigt var det. Å om man kom så att man nästan måste kliva på dem då blev det jättejobbigt! I sådana fall så kan man ställa sig på bakbenen å göra en levad över den 5 cm höga konen istället... Rolig kille. Men tillslut så förstod han å gick absolut kanonbäst om han fick galoppera genom banan istället för att trava... Vad månde bliva? Tränade oxå en hel del på ryggningarna som inte sitter alls ännu men vi har ju tiden på oss iaf.

Nej, nu måste jag i säng, Exact står nybadad i stallet å selen är putsad. Efter tävlingen kommer hästprataren hit "live" å tar sig en närmare titt på några våra djur. Det ska bli lite intressant!

~~~~~~~~~~

2009-04-09

Nu var det en evighet sedan jag var här... Så kan det gå när timmarna rullar på...

Vi var ju som sagt på fastlandet i helgen som var. Började bra med att klockan var felställd en hel timme av mig själv så det blev väldigt bråttom till båten. Dock så kom vi fram i god tid ändå som tur var.

Resan över gick kanon, vädret var ju strålande å det var otroligt vackert i Nynäshamns skärgård när vi gled in där. Hela lördagen verkligen strålade i vårsol! Vi ringde å hörde efter på tävlingsplatsen hur de låg till tidsmässigt inför Nellys LC och det visade sig att vi hade väldigt gott om tid på oss. Klockan var ju bara 10.30 när vi var i Nynäs å hennes klass skulle tidigast gå igång 16.00 pga av så många startande i klasserna innan. bara i LDn hade de 95(!!) startande. Å i laghoppningen efter den klassen var det 21 lag med 4 ryttare i varje, senast här på ön var det 4 lag med, lite skillnad kan man säga...

Eftersom vi hade så gott om tid på oss så stannade vi till på Berga lantbruksskola då jag visste att Mia & Micke skulle träna där då. Det var verkligen superkul å se dem igen!! Mkt nostalgi kan jag säga...

Här selar de på Zorro & Oliver inför passet... Olle busar med Micke förstås...

Deras Wilma är numera bussröd istället för den mintgröna som skymtar fram lite fortfarande. Blev ju som ny ju!

Paret värmer upp å Micke (älg) är på G som vanligt!! Vi saknar de här människorna helt klart... Hoppas att de får möjlighet att komma över i sommar...

Först lite allvar å dressyrträning. De kör för parkusken Ewa Nowén.

Å sedan blir det fullt ös i maratonhinder!

Lite genomsnack å analys inför runda nr 2 i hindret...

Å så på't igen!! Tyvärr lite suddig bild men jisses vad de kör!! De kommer att bli livsfarliga på banan i år! Håller alla tummarna för dem i Bollnäs!!

Hade man vetat att det skulle vara så gott om tid så hade jag kunnat haft Exact med mig å kört jag med, det hade varit superkul! Men nu var det bra mysigt att bara vara där oxå. Vi lastade av Nelly en stund å så fick hon gå å beta där i solen under tiden.

Så småning om gav vi oss iväg till Blåkulla Ridskola så att vi inte skulle missa hoppningen. Passande namn så här till påsk... På tal om det så uppstod en märklig situation i fredags när jag ringde dagis å talade om att Olle inte skulle komma den dagen. Fröken önskade oss trevlig påsk å sa att "- Vi syns i Blåkulla!". Jaha, tänkte jag, vad trevligt, å sa "- Ska du oxå dit?". Tystnad i telefonen... "- För jag ska ju dit i helgen!" (Jag hade ju inte en tanke på att det var påsk!) Fortfarande väldigt tyst i telefonen... Sedan trillade kronan ner för mig... Hon hade kvastar i huvudet å jag hopptävling! Blev tvungen att förklara mig där lite... :-)) Så kan det gå, undra vad hon tänkte där ett tag!

Själva hoppandet gick kanon för Carro å Nelly! Lite tur visserligen på ett hinder i grunden då de var i lite grann men sedan red de på som sjutton i omhoppningen. Är inte lätt att försöka slå de små snabba b-ponnyerna som gick i samma klass men några knep de å en 4e placering fick de!!

Fina Nelly på Blåkulla 4 april 2009.

Rosett denna ggn oxå!

Carro red denna dag i sitt nya Tattini schabrak som hon köpt för deras presentkort som de ridit ihop tillsammans i tidigare tävlingar.

Efter tävlingen åkte vi till Tyresta å lastade av Nelly. Hon fick stå i Jasminas gamla box över natten. Det var jättekul att vara tillbaka å hälsa på lite. Tack Göran för att vi får låna boxplats när vi kommer så här ibland! Väl installad så åkte vi vidare å hämtade upp ett badkar hos Maddes päron som vi ska ha i ngn av våra hagar. Toppenbra! Passade oxå på att säga hej till brorsan som bor två hus därifrån. Grattade honom till platsen i Superligan i innebandy för TyresöTrollbäcken!! Om ni där klickar på "Nyheter" å bläddrar ner till inlägget "Nu ritar vi om kartan" skrivet den 27/3 på den sidan så ser ni en bild på brorsan när det är dags att fira platsen i nya ligan! Lycka till däruppe!! Tyresö mot AIK, coolt!!

Åkte vidare å hämtade kuddarna som fattades till vår soffa. De fanns hemma hos morsan. Passade på att hjälpa henne å vattna å så vi spanade in deras nya fina soffa oxå. Blev ju kanonfint!

Sedan bar det av mot Mia & Micke. Vid det här laget var vi ganska möra efter en tidig morgon och lång härlig dag. Micke brassade på kanongott käk å vi tittade på lite bilder från deras träning som jag hade tagit å sedan dog vi allihopa.

Upp i ottan på söndagen å ut till stallet. Denna dag var inte riktigt lika rolig vädermässigt då det var mulet å småregnade. Vi kom iaf i god tid till LBn å banan verkade bra. Lite oroliga blev vi i besiktningen då Nelly var lite "tassig" i ena fram. Dock var hon ju nyskodd så vet trodde inte det var ngt utan vi skulle rida fram å titta förbi henne sedan. Framhoppningen gick kanon och när vi sedan visade upp Nelly igen så såg hon hur fin ut som helst. Själva klassen gick oxå bra. Dock ett retligt stopp på ett vågigt plankhinder men annars bra flyt. Det var inte många felfria i denna klass så det var inte så illa pinkat till slut iaf.

Benke, Gunilla å Daniel hade dykt upp innan LBn till Olles stora förtjusning, oj vad han hade längtat efter dem! Väntan mellan klasserna blev ganska lång å jag vet inte hur många varv Nelly å jag knallade den dagen. Å ngn form av illamående hade jag dragit på mig dagen till ära oxå så ngn frukost hade jag inte kunnat äta å var inte hungrig nu heller för den delen men mådde sisådär... Nåja, efter lång väntan var det dags att rida fram igen inför LAn. Men se det ville inte Nelly... Gick inte fram på framhoppningen alls, bara ville inte å tänkte inte helt enkelt. Carro gjorde det bästa av det hela men blir ju så orolig när Nelly gjorde så. Gick in och tog de två första hindrena utan problem men fick ett stopp på det 3e å satsade då inte "järnet" på att få över henne där utan red på och mer el mindre tog det stoppet och red ut. Man vet ju inte om det var ngt som störde Nelly å då vill vi ju inte pressa henne. Hon är ju lite svår att få att äta när man åker iväg å det kanske blir lite jobbigt att orka med klokt då... Fast 3 dagar på JumpClub tidigare var ju inga problem iofs... Jaja, vi hoppar lite LC, LB ett tag till å bygger lite självförtroende till...

Efter tävlingen fick Nelly stå ett par timmar till på Tyresta å sedan lämnade jag av Carro hos Gunillas mamma där de skulle bo under veckan. Lyckades peta i mig lite supergod hallonkräm där så att jag skulle få ngt i magen den dagen trots illamående. Åkte sedan förbi pappa å Gunilla en sväng å fikade lite med dem, te funkade bra. Fick ett par nya tofflor med mig hem då mina som var hemma var utslitna. Tog inte Gunilla många minuter att virka dem, tack så mkt!!

Åkte därifrån för att passera Eko innan jag hämta Nelly för att åka mot färjan. Kom ca 200m från pappa när bilen la av... Bra dag det här, illamående, regn, Nelly och bilen la av... Ringde Benke å han å Gunilla rykte ut. Vi åkte å köpte en dunk soppa då mätaren var låg (men det stod att jag hade 30 km till tom tank å det har alltid stämt förut). Jag var ju oxå på väg till macken för att just tanka å hade väl 1 km dit bara... Benke kollade diverse annat under tiden men när vi hällt i bensinen så hostade den igång så snällt så... Puh... Inge kul när man ska med båten å med häst dessutom... Tack för hjälpen!!

Resten av resan hem gick bra. Mötte Malin Wilson (Trofé) på båten men eftersom att jag skulle upp å mjölka så var jag så osocial att jag somnade på två röda tills de väckte mig när vi var framme...

Måndagen gick i ett flygande fläng som alla andra dagar. Mjölkning först, fixa stallet å huset inför värderingen på em. Det var den mäklaren som vi köpte av så han hade lite koll på stället redan sån tur var. Han fotade det mesta här å så skulle vi höras i nästa vecka. Håller tummarna för att han kan hjälpa oss så att vi får lite bättre lånesituation...

Efter det hojsade jag å Bosse in lammen på udden inför klippningen dagen efter. Det var inte helt lätt för de ville inte riktigt gå in allihopa. Men med lite mutor så kunde Bosse få in de sista senare på kvällen. När Jörgen kom hem så skulle vi väga lammungar för att kunna definitivanmäla hur många som skall iväg i första vändan. Det är inte att rekommendera att väga lamm kl 22 på kvällen i becksvarta mörkret med ficklampa för att kunna se ngt. Men vad ska man göra när dygnets timmar inte räcker till... När det var klart så behövdes det fodras med två nya balar oxå. Blev ganska sent innan vi var i säng den kvällen...

När vi tar in hästarna på kvällen så får ju stona springa in själva ifrån hagen å Snoffan är ju bara för skön... Är ju lite tråkigt med all denna vila så hon passar ju på att dra runt på värsta rundan då på kvällarna i mörkret! Å det ska kvastas å fintravas med svansen i vädret å arabfnysningar. Ännu roligare om ngn annan hänger på förstås vilket Vienna å Zonis kan göra ibland... Hon är ju för söt vår Snoffa. Känns som om hon anser att hon är frisk nu iaf.

Tisdagen var lika fartfyll den. Upp i ottan å mjölka sedan hem å hinna bada Sippan å Vienna å bege mig till andra sidan ön. Blev så glad när jag kom hem från mjölkningen å mitt bästa Hjärta hade varit uppe å mockat hela stallet innan han åkte till jobbet!! Då hann jag ju så mkt bättre. Tack så mkt!!! Märkte när jag badade dem att vår Sipplipp börjar få lite tuttisar nu så det är ju på G åt rätt håll, så spännande så! Var ju tvungen att packa för hoppträningen på kvällen en ggn för jag misstänkte att det skulle bli i sista minuten ifrån fotograferingen å det var in bit att åka. Sippan å Vienna fick gå å torka på tomten medan jag packade å bytte om. De var så glada att få går där å beta att det inte gick att få tag på dem utan muthink sedan... Under tiden jag packade ringde klipparna å sa att de inte kunde komma imorgon. Blev lite förvånad över det då vi lixom hade bokat idag... Var bara att släppa ut alla tackor igen då de måste få lite att äta efter att ha stått instängda hela natten... Inte så kul... Lite längre fram på dagen fick jag besked att de kunde komma på  morgonen efter, dvs onsdag morgon, istället så framåt kvällningen åkte Bosse å Jörgen å vallade in dem igen...

Väl framme vid Groddagården (nästan uppe i Fårösund) så var det gott om tid innan det var dags för hästarnas insats. Solen måste vara på rätt ställe först... Var det nu var... Det visade sig att det inte var ngn fjollfotografering direkt utan Esprits höstkatalog med en tysk superfotograf å modeller från hela världen! God mat serverades till lunch å sedan var det bara att fortsätta att vänta på solen... Under tiden kunde vi släppa hästarna i en provisorisk hage. Oj, vad glada de blev!

Fullt ös runt huset!!

Glad Sippan med tjocka magen...

Här går teamet iväg med hästarna för fotograferingen. Det är fotografen som har handen på ryggen på Sippan. Senare fick jag rycka in å hålla lite styr på djuren då det var lite märkligt här o var för dem... Vienna skulle oxå ha på sig ngn slags snörgrimma som inte var alltför hållbar kan jag säga... Det är de repen som killen har i sin vänstra hand ovan...

Modellerna bekantar sig lite med sin "rekvisita"...

Killarna blev riktigt duktiga med hästarna vartefter...

Fotografen in action...

Gruppbild mot slutet av dagen. Inte var det så varmt då inte. Kan inte varit så skönt att bara ha bikiniöverdel då...

På slutet fick jag hjälp av en av assistenterna att nästa slita hästarna ur händerna på fotografen då min tid började sina. Hade redan varit där nästan en timme längre än vad som var sagt från början. Hoppas att det blev ngt som de tänker använda, vore lite kul. Man får se till att skaffa ett par exemplar av höstkatalogen... Fler bilder från den här dagen kommer upp i galleriet så fort som möjligt.

Kom hem å bytte häst å åkte till Havdhem för hoppträning. Oj, vad kul det var! Men svårt med bara ett inhopp så där. Det var serier, kombinationer å banträning på schemat. 90 cm rundan gick bra men 1 m tyckte Nelly att nej, det blir för jobbigt, å gjorde precis som på LAn i helgen. La bara av helt enkelt... Hillevi tyckte dock att det var kanon att det kom fram att damen har lite åsikter även här precis som vid lastningen. Vi diskuterade förstås möjligheten att hon skulle ha ont ngnstans men det trodde inte Hillevi på i detta läge då hon hoppar toppenbra när hon "vill"... Nåja, för att inte bråka för mkt inför tävlingen i helgen så sänkte vi vissa hinder. Sa sedan åt damen att vi menar allvar och sedan hoppade hon kanon. Vilket härligt flyt det blir när man kommer rätt i en trekombination! Men vi skulle jobba vidare på detta på kommande träningar... Var iaf ruskigt kul att få vara med själv fast det blev lite träningsvärk dagen efter. :-))

Nu har jag provkört volten med vagn. Den är lite ojämn ännu men det var iaf toppenskönt att kunna köra program klokt. Var först nere i grusgropen med Exact å letade vattenhinder. Det mesta var lite för brant ner å för djupt vatten men till slut hittade jag ett guldställe som måste ha varit gjort just för att träna unga hästar i vattenhinder kändes det som! Alldeles lagom djupt å 3 olika nerfarter med olika lutning. Så perfekt!! Han var jätteduktig å gick ner å galoppade i vattnet utan problem! Körde lite maratonsvängar här å var oxå men vågade inte brassa på utan broddar å groom. Men vi har ju mest kört på naturhinder å jag har ingen aning om vad han kommer att säga om andra hinder på tävlingen om 14 dagar... Läskigt... Får försöka hålla mig i skinnet å ta det lite lugnt helt enkelt. Inte vår bag dock, tom Exact laddar redan när vi närmar oss hinder, precis som Pärlan.

Klippningen igår gick bra även om det var lite tungt då det var ett tag sedan de klipptes å tackorna var lite stökiga för dem. Men alla var i bra hull å det verkade som de flesta hade börjat fylla i juvren så även de som han inte kunde säga att de var dräktiga vid scanningen har förmodligen tagit sig de med. Imorgon skall vi iaf ta hem hela bunten till gården. Får se hur trångt det blir om vi kan ha kvar lammungarna här oxå då de nu kommer att minska vartefter.

Igår kväll var det sista ggn på tappskokursen. Var en bit att åka då vi skulle vara i Lummerlunda. Jag körde till Pia i Eskelhem å sedan samåkte vi därifrån. Tur det för jag var lite trött å sov gott en stund på väg dit å även på väg hem därifrån... Så social man kan vara...

Nu får jag gå å blunda en stund för snart ska jag till färjan å hämta ungarna, måste åka om 2 timmar närmare bestämt... Så det kan bli... Gissa om jag kommer att sova på båten! :-))

Avslutar med en liten vårbild å önskar alla en GLAD PÅSK!! Hoppas nu att vi kan få lite fler sådan här sköna dagar som man bara blir glad av!!

Har ingen koll på vad det är för grönsak men fint är det iaf!

~~~~~~~~~~

2009-04-03

Kan konstatera att ElitLamm är livsfarligt! Man kan ju sitta hur många timmar som helst å pilla med det ju, skitkul helt enkelt! Men inte bra för de få timmars sömn man har på kontot. För er som inte vet så är ElitLamm ett program där man kan skriva in allt som har med lammen å göra å så kan man få ut all möjlig statistik å härstamningsbevis osv osv... Man ser tex viktökningen på lammen i en massa olika uträkningar. Man kan även se slaktresultat osv som Scan lägger in.

Från det ena till det andra så har jag ju glömt att tacka å Olles vägnar för alla fina presenter han fått skickade till sig! Senast häromdagen kom det paket ifrån farmor å Peter som han blev jätteglad för! Å tidigare har han fått en superläcker stickad svart döskalle tröja från morfar & Gunilla plus lite annat därifrån. Jättecool t-shirt ifrån gammelmormor Gittan, kanonbra mattespel (mm) från mormor & Dede. Har säkert glömt massor av människor och saker känner jag nu så ett kollektivt TACK ALLIHOPA!

Igår var Nelly på dressyrträning som vanligt på torsdagar. Nelly fick då jobba lite extra då tränaren vill börja höja hennes nivå ett snäpp. Oj, vad Carro fick jobba å Nelly likaså. Emellanåt så såg hon riktigt trevlig ut! Det här var ett kämpigt pass men de hade jättemkt nytta av detta pass idag då det var uttagningsträning till Div 1 dressyrlaget. 4 ordinarie platser och 1 reserv ska tas ut av 8 st. Träningen gick kanonbra men vi hann inte titta på de andra så vi vet ju inte alls hur vi står oss mot resten av gänget. Men de som inte kommer med i Div 1 laget nu i vår får rida i Div 2 laget i höst.

Igår när vi tog in hästarna på kvällen så var Exact lite konstig. Han tittade in ens på maten utan bara la sig pang bom så fort han kom in i boxen. Upp igen å börja luta sig mot väggen för att lägga sig igen å sedan sätta sig osv... Ett tag låg han raklång på sidan... Ringde veterinären och lämnade meddelande på svararen men efter ett tag så började grabben äta lite smått igen å sedan var han helt som vanligt... Måste haft ngt tillfälligt magknip el ngt... Skönt att det släppte så fort.

Lite kul faktiskt, häromdagen så ringde det en tjej som skulle komma över med ett team och fota kläder på ön. De behövde då hästar med på bilderna å hade fått numret till oss. Talde om att de kunde gå in på hemsidan å titta på vilka de ville ha och nu är 2 st beställda till tisdag och onsdag, Vienna och sedan en med ljus man. Misstänker att det var Exact de hade sett men ev skulle 16 åringar sitta på dem å då blir det kanske lite problem med honom för att han är lite liten. Men jag ska kolla lite närmare när de ringer om vart och när. Kan ju ta med honom el Pärlan dag två när jag sett hur det hela går till å så tar jag med Sippan första dagen. Lite kul för Vienna iaf att få komma iväg å göra ngt. En skitig å sliten sadel samt en renfäll ville de ha med oxå. Ska se vad jag kan få till. De ville oxå hyra en kattunge en dag (söndag el måndag) så om ngn vet en kattunge som kan vara med på bild så kan ni ju höra av er!

Så skönt att volten äntligen är ridbar nu! Har invigt den med Snoffan å lite tömkörning. Den kändes perfekt där jag var iaf. Å Pärlan bara pep å busade när hon fick "jobba" lite efter så mkt vila. Hn verkar inte ett dugg besvärad av benet längre så ngt måste ju iaf gå åt rätt håll... Nu är det staketen runt om som skall bytas ut för lammnäten är ju alldeles livsfarliga då man fastnar med foten el skackeln när man kommer för nära. Men nu när markerna är så mjuka så är det väldigt lätt att ta upp de gamla stolpen å slå ner nya.

Har här kört en vända med en egen komponerad sladd som funkade jättedåligt men iaf...

Å här lite från ovan...

Idag har vi konkat å möblerat om i det som numera är matrummet. Fått upp det mesta på vinden istället. Ska försöka få upp lite gardiner å så där innan vi får ut värderingsmannen på måndag. Hoppas att han kan göra ngt åt värdet så att vi får till våra banklån lite bättre!

Imorgon åker vi till Haninge å tävlar. Nelly står nybadad i stallet med 2 fleece å ett termotäcke på sig så att hon inte ska frysa. I förmiddags så tvättade jag av både bilen å transporten lite grann. En sådan där kärringtvätt, utan högryck å varmvatten i slangen. Lite Yes i en hink med varmvatten... Inte så jättenoga å visst ser man rinningar men på håll är det stor skillnad! :-)) Vi sover över en natt hos Mia & Micke (kul!) å Nelly får gästa i Tyresta, tack så mkt för det Göran! På lördag åker jag tillbaka med Nelly å Carro & Olle stannar hos Benke, Gunilla & Daniel fram till långfredagen.

Nej, nu ska vi vara lastade å klara om 5 timmar å jag måste hinna blunda lite innan dess...

Natti, natti...

~~~~~~~~~~

Tillbaka till Nyheter.

 

* 2009-04-26 - Maratondebut för Exact med SEGER, nya lammen å nu har lammkaoset dragit igång igen...

* 2009-04-23 - Klartecken för Pärlan, träning i gropen, körtävling i helgen, nya tacklamm på lördag, bra klassning av de första lammen, GH-grabbar å ingen fölis ännu...

* 2009-04-21 - Lammstatus, Exact står i "hemsk" spilta, dressyrtävling, skogsplantering å hoppträning...

* 2009-04-17 - Vår på Sudret, lammstatus, matrum, terrängträning, ful russbild å kanonbra dressyrpass med Nelly...

* 2009-04-14 - Körtävling, hästpratare och hoppträning...

* 2009-04-12 - Lammhämtning, stukad fot, tävling, städdag å Olle rider Snoffan...

* 2009-04-09 - Helgen på fastlandet, fotografering, hoppträning mm...

* 2009-04-03 - ElitLamm, Tack alla ifrån Olle, dressyr x 2, kolikkänning, Marilines ponnyer blir fotomodeller, volten klar, möbler konkade å fastlandet i helgen...

 

 

 
Levide Gård
Näs Levide 166
623 37 Havdhem
info@levidegard.se
0498-29 14 29
0768-24 34 56
070-764 54 30